Rotterdam
na otočku
Cestopis z roku 2023 napsala Šárka Skrbková
Rotterdam na 2 dny a kousek
A proč ne? V Amsterdamu už jsem byla. Easyjet měli levnou letenku, za 900 zpáteční, a ještě termín vychází přesně na víkend, z Amstru do Rotterdamu jezdí autobus Flixbus za pár stovek. Není nad čím přemýšlet, tedy aspoň pro mě.
V pátek razím na letiště. Zajdu si na jídlo a jdu na kontrolu. Bože, já si nechala tak málo času. Už roky se mluví o tom, že pražské letiště je přetížené a nestíhá. Ale to, co jsem zažila u kontroly, to se mi ještě nestalo. A tak předbíhám, podlejzám zábrany, omlouvám se. Slečna od kontroly mi vyhubuje, že tohle se nesmí a jak by to vypadalo, kdyby to tak dělal každý. Sypu si popel na hlavu, že už to příště neudělám, ale že tentokrát je to opravdu nezbytnost. A tak přimhouří obě oči a pustí mě. Easy jet striktně kontroluje počet zavazadel, batoh a kabelka vám neprojde. Let je krátký a v Amstru NA LETIŠTI NASEDNU NA VLAK A ZA 10 MINUT JSME NA ZASTÁVCE Amsterdam Sloterdijk. Toto si zapamatujte. Dle googlu se tam jede několik desítek minut. Mně se nechce čekat fronta na jízdenku, lidé mi radí, že stačí stáhnout aplikaci a můžu si ji koupit online. Bohužel aplikace mi nefunguje. A než přijde průvodčí, tak vystupuji, takže jsem vlastně jela načerno. Bohužel při výstupu je třeba pípnout u takových těch bran, tak se snažím si koupit jízdenku dodatečně v automatu, jenže taky nefunguje. Tak za někým proběhnu, zapípá to, trochu se stydím, ale co. Kousek je nástupiště Flix busu a za hodinu a půl už vystupuji v Rotterdamu. Město je krásně, Vánočně vyzdobené. Bydlím v typické kostce kousek od přístavu. Pokoje jsou prostorné, dole je k dispozici bar a kulečník. Klučina z Gruzie mi na pokoji hned nabízí sendvič a jablko, prý pracuje v restauraci a má noční směnu.
Sobota
Po snídani razím na adventní běh. Do adventního běhu je přihlášeno 4008 lidí z celé České republiky a od 1. do 25. byste měli jít na minimálně 30 minut denně běhat. Lidé soutěží mezi sebou v adventním žebříčku a samozřejmě spolu soutěží i kraje. Pořádají se společné výběhy. Je to super akce. Peníze půjdou pro 10 dětí, které neměli v životě takové štěstí. Celá akce se opakuje již po 9. V průměru se ročně vybere kolem 160 tis. Příští rok se můžete zapojit.
Počasí není nic moc, přesto ten den nachodím přes 42 kilometrů jenom couráním po městě. Město je krásně nazdobené, bohužel tu nejsou vánoční trhy. Co ve městě nevynechat jsem sepsala níže.
Neděle
Ranní rutina – snídaně, běh, zabalit. Většinou chodím ve městech na výškové budovy. Tady jsem málem nešla. Osudová chyba. Jak vypadá město, kolik je tam zátok a kanálu vidíte opravdu až z výšky, takže rozhodně to stojí za to. Vstupné vyjde na 18 Eur, pokud koupíte online, můžete 4 éčka ušetřit. Půjčuji si sdílený skútr a městem drandím takhle, je to celkem zábava. Zpátky jedu opět Flixbusem. Stejná linka, jen předtím na letišti stavěla. Takhle stavět nebude. Nevadí, stále mám dost času. Jdu na vlak, kterým jsme v pátek přijela. Bohužel jsem tam sama. Po chvíli si všimnu nápisu v holandštině, asi je stávka nebo výluka, vlaky prostě nejezdí. Vracím se na nádraží a ptám se na dopravu na letiště. Prý vzít tramvaj a autobus a do půl hodiny tam jsem. Jízdenka, co už jsme si kupila, by mi měla platit. Super. Stále mám dost času. Tramvaj mě nechce na jízdenku pustit, i když mi tvrdili, že to jde to. Proběhnu za někým „na černo“. Tramvaj jede mnohem pomaleji, než říkali. Strávím tam tak 37 minut, to měla trvat celá cesta na letiště. Po vystoupení autobus nestojí hned u nádraží, ale musíte jít 10 minut pěšky (v dešti). Kde je fronta delší než banány. Když se zeptám člověka, co to má na starosti za jak dlouho budeme na letišti, odpověď „sooner than you think“ mě moc neuklidní. Nakonec beru taxíka, zeptám se náhodných lidí, co vypadají taky zděšeně z fronty, zda nechtějí jet jedním taxíkem a podělit se o náklady. Taxík měl jet 15 minut, taky mu to nakonec trvá déle. Trochu jsem předpokládala, že nejdříve vysadí mě, když mi chvátá čas (letí mi to v 18) a je až poté je (odlet mají ve 20). Bohužel vystupují první, a ještě zabijeme čas, že si berou zavazadla z kufru auta. Já platím kartou a oni mi dávají půlku ceny v eurech v hotovosti. Byla bych to bývala rozdělila na třetiny, ale i tak můžu být ráda, že jsem to neplatila celé. Po vystoupení z taxi na letišti sprintuji. Mám 10 minut do uzavření Gatu. Jdu k bráně, ale prý je špatná, tak letím k další. Naštěstí na security nebyla fronta (na rozdíl od Prahy)! A naštěstí můj let z jednoho z nejbližších gatů. Dosprintuji tam a stihla jsem to. Nemůžu tomu uvěřit. Skoro se mi chce brečet. Měla jsem dost času, ale nejdřív nestavil autobus, pak nejel vlak a náhradní spoj trval mnohem déle, než říkali. A mně zase málem uletělo letadlo.
Možná protože mam nalítáno přes 140 letů jako cestují. Možná protože jsem pracovala jednu sezonu jako letuška. Lítání už prostě mám na háku, není to pro mě nic výjimečného. Alias všechno vím, všechno znám. A nechávám si málo času, a nepočítám s komplikacemi. Nebuďte jako já, už 2x se mi to vymstilo.
První let mi uletěl do Istanbule, přišla jsme pozdě na letiště a už mě prostě nepustili. Let měl odletět až za hodinu, ale nikdo mi nebyl schopný pomoct. Posílali mě od okýnka k okýnku, všem to v podstatě bylo jedno a mě se čas krátil. Jo a taky sem neudělala online check in. Na letence bylo, že se dělá bezplatně na desku a já čekala, že hodinu před odletem tam ještě budou. No už nebyli. Stálo mě to novou náhradní letenku za pár tisíc, připravila jsem si spoustu nervů a ošidila se o pár hodin v Istanbulu a taky o trochu spánku. Najdete zde samostatný cestopis o mé cestě do dřívějšího Konstantinopolu.
Druhý let do teď netuším, jak nám mohl uletět. Seděli jsme u gatu, koukali tam a prostě nenastoupili. Bylo tam dost lidí, a mysleli jsme, že všichni čekají a že let má zpoždění. Ty lidé čekali na jiný let !! Stálo nás to letenku navíc, 2 dny v Egyptě. Ale získala jsem pocit, že na toho kluka, se kterým jsem, se dá spolehnout, a že vše se dá vyřešit. Letěli jsme do Izraele a druhý den to taxíkem vzali do Egypta. O tomhle průšvihu jsem taky sepsala cestopis.
Teď – málem jsem nestihla final call, protože na security byla mnohem mnohem mnohem větší fronta, než jsem čekala, než na kterou jsem zvyklá. Nechávejte si více času.
Let zpátky – nebyla jsem připravená na výluku, kdy cesta trvala mnohonásobně déle než původní vlak na letiště. Případně jsem si měla vzít taxík hned, jak jsem zjistila, že vlak nejede a je náhradní doprava. Nechávejte si více času na případné komplikace.
Chybami se člověk učí. Aspoň doufám. Tak snad u dalšího cestopisu vám už psát nebudu, že mi zase málem uletělo letadlo. V lednu nás čeká Albánie a Kypr, v únoru úžasný Omán a v březnu odletíme do vysněné Tanzánie. A teď to co všechny zajímá, ne jaký jsem pako a co jsem dělala já, ale co můžete v Rotterdamu vidět vy.
Rotterdam
Druhé největší město v Nizozemsku, žije zde 665 tis obyvatel a jedná se o největší přistav Evropy a druhý největší na světě. Město je moderní architektury a zároveň má historický význam. Je to moderní, živé město plné architektury, umění, kultury a spousty skvělého jídla. Roku 1536 se zde narodil Erasmus Rotterdamský. Je tu pohřben autor hudby naší hymny František Škroup, který tu dva roky působil jako dirigent a roku 1966 tady zemřel.
Co vidět:
Cube Houses - Kubuswoningen jsou unikátními domy navržené architektem Pietem Blomem. Tyto inovativní žluté domy jsou založené na konceptu "bydlení jako městská střecha". Blom naklonil krychli běžného domu o 45 stupňů a položil ji na hexagonální pilíř. Jeho design představuje vesnici uvnitř města, kde každý dům představuje strom a všechny domy dohromady les. Tyto kubusové domy jsou ideální pro optimalizaci prostoru uvnitř domu a nabízejí úžasnou zážitkovou atrakci pro turisty. Mimo jiné je zde i Hostel, kde můžete bydlet.
Market Hall se nachází nedaleko žlutých krychlí. Tvar obrovské skleněné podkovy vás zaujme na první pohled. Zastřešuje tržnici, v níž seženete ovoce, zeleninu, maso, ryby a mnohé další zboží. Na vnitřní fasádě podkovy je vyobrazeno umělecké dílo Cornucopia od Arna Coenena. Pokud chcete ochutnat místní dobroty nebo nakoupit suvenýry, určitě sem zavítejte. Tato tržnice byla otevřena v roce 2014.
Erasmusbrug je kombinovaným mostem, který spojuje severní a jižní část Rotterdamu přes řeku Nieuwe Maas. Most byl pojmenován po Desideriusovi Erasmu, významném humanistovi, známém jako Erasmus z Rotterdamu. Ano, ten „díky komu“ můžeme studovat v zahraničí. Jde o symbol města a nejznámější památku. Most je 802 metrů dlouhý a jeho asymetrický pylon dosahuje výšky 139 metrů. Díky svému unikátnímu designu je také přezdíván jako "Labuť".
Druhým netypickým mostem je Willemsbrug, který nahradil původní most z roku 1878. Tento most navrhl architekt C. Veerling a most byl otevřen roku 1981. Tento červený skvost je 260 metrů dlouhý, 34 metrů široký a 65 metrů vysoký.
Euromast je jedna z nejvyšších věží v Nizozemsku. Navrhl ji architekt Hugh Maaskant a byla postavena v letech 1958 až 1960. Věž byla speciálně postavena pro zahradnický festival v roce 1960. Jde o betonovou konstrukci s výhledovou terasou a restaurací ve výšce 96 metrů. Dá se tam i přespat. Cenu jsem radši nezjišťovala. Euromast nabízí neuvěřitelné panoramatické výhledy na město a okolí.
St. Lawrence church byl vystavený na přelomu 15. a 16. století a dnes je kromě bohoslužeb využíván jako prostor pro různé kulturní a společenské události.
Budovya Groothandelsgebouw se nachází hned vedle nádraží. Byla dokončena v roce 1953 a je jednou z prvních velkých budov postavených po bombardování města za druhé světové války.
Radnice je jedna z mála budov, které přežily druhou světovou válku. Ikonická budova se nachází na Coolsingel, hlavní třídě v centru. Tento Art Deco skvost je příjemnou změnou od moderní architektury města. Navržená H.J. Eversem, byla postavena v letech 1912 až 1920. Městská radnice slouží jako sídlo městské rady a jako kulturní centrum pro město.
Witte Huis neboli Bílý dům, je budova postavená v roce 1898 v uměleckém stylu Art Nouveau. S výškou 43 metrů a 10-ti patry byl v té době nejvyšší budovou v Evropě. Dnes je budova národní památkou. Witte Huis byl první vysokou stavbou v Evropě, která byla postavena bez použití dřeva kvůli obavám z požáru. Budova je vyrobena z železa, oceli a betonu.
SS Rotterdam je bývalá oceánská loď a výletní loď, která byla v roce 2010 přeměněna na hotel. Její kariéra trvala čtyřicet jedna let. Loď se již nepoužívá k plavbě, ale je otevřená veřejnosti jako muzeum a hotel. Prohlédnout si ji můžete zdarma na Promenade Deck a také na průvodcovské prohlídce, která vás provede všemi palubami lodi. Pokud budete mít štěstí zahlédnete v přístavu i jiné výletní lodě. Já měla štěstí na Queen Victoria, která brázdí vody již od roku 2007 a pojme přes 2 tisíce turistů.
Havenmuseum je skvělým zdrojem informací o životě v přístavu. Sbírka muzea zahrnuje lodě a starobylý maják. Založeno bylo v roce 2002 a v roce 2016 se sloučilo s muzeem námořnictví. V muzeu najdete předměty z období 1850 až 1970, včetně přístavních jeřábů.
V Rotterdamu můžete navštívit jeden z největších trhů v Holandsku. Každý čtvrtek a pátek od 9 do 17 hodin si můžete prohlédnout 465 stánků, které nabízejí vše od oblečení přes květiny až po jídlo.
Klasické vodní taxi převáží turisty po trase mezi hotelem New York a čtvrtěmi Leuvehaven a Veerhaven. Rezervace zde nejsou nutné a nebudete čekat více než deset minut. Každé vodní taxi nabízí svezení až pro osm lidí. Vodní taxi je též v Benátkách nebo v Chicagu.
Miniworld Rotterdam – kdybych pár týdnů předem nebyla v Bruselu, určitě bych navštívila. Rozkládá se na 500 čtverečních metrech kousek od hlavního nádraží.
Čínská čtvrť – jsme se omylem zabloudila při běhu, ale návštěva stojí za to. Najdete zde spoustu místních malůvek, typické červené lampionky a můžete ochutnat netradiční dobroty.
Street art – po celém městě najdete několik krásných maleb, nejvíce se jich nachází v čínské čtvrti
Zoo z roku 1857 přežila místní bombardování i proto, že těsně před druhou světovou válkou byla přestěhována. Můžete navštívit gorilí ostrov nebo gigantické oceánium.
Co ochutnat:
Škeble vařené s vínem a pórkem, krokety, poffertjes (lívanečky), SÝR, appelstroop – jablečná povidla, tompoes – dezert připomínající žloutkové řezy, lékořice a typickou pochoutkou jsou i plněné vafle, které se rozehřívají nad horkým nápojem. Nizozemci jsou též pyšní na své pivovary, kterých je v zemi přes 700.
Na kolik to přišlo: (to co všechny zajímá)
Letenka – 900 Kč
Flix bus – 125 Kč a 119 Kč (kupovala jsem s velkým předstihem)
Ubytování – 1814 Kč/3 noci se snídaní (dá se sehnat i kolem 1000 - 1200 Kč bez snídaně)
Vstup – 19 EUR
Jídlo, suvenýry – 28 EUR, 560 Kč, 22 EUR
Celkem: 5 200 Kč
1320 Kč taxi (26 Euro jsem dostala v hotovosti zpět), tohle jsem platit nemusela, kdybych si nechala víc času na cestu na letiště :D
Šárka Skrbková procestovala 70 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 7 lety a napsala pro tebe 32 úžasných cestopisů.
Dobrý den. Jste prostě nepoučitelná s tou dochvilností na letiště:-). Já už bych předraženou letenku na místě asi nekoupil a byl by to předčasný konec cesty. Výluky vlaků z centra na letiště se v Amstru bohužel vyskytují. Také jsem zažil. Muselo se jet metrem na stanici Amsterdam Zujd a odtud pak nějakým jiným vlakem, na který nebyla výluka. Není tedy nad časovou rezervu, ať už je člověk kdekoliv.
Že :D To si vždycky říkám, že příště si nechám více času a pak to zase nějak nevyjde. V pátek vlaky normálně jeli, že za 2 dny bude výluka s dlouho náhradní trasou mě v té chvíli bohužel nenapadlo.