Rovaniemi, Finsko
Cesta k polárnímu kruhu
Cestopis z roku 2023 napsala JanaJa
Odlet
Podívat se k polárnímu kruhu byl můj dlouholetý sen, který se mi konečně letos v únoru vyplnil. Jelikož je Finsko má srdeční záležitost, tak cílová destinace byla celkem jasná - Rovaniemi. Doprovod na této cestě mi dělala 18-ti letá dcera. Letenky jsme měly zajištěny u společnosti Finnair včetně místa k sezení a 1 odbaveného zavazadla, které jsme měly pro to, abychom se mohly nabalit jako na severní pól. Odlétaly jsme k večeru z Vídně do Helsinek, kde jsme přespaly a hned ráno jsme letěly dál na sever, do Rovaniemi, kde nás čekalo 4 denní dobrodružství. Auto jsme si nepůjčovaly, využívaly jsme autobusy nebo taxi.
Ubytování
Ubytování jsme měly zajištěno přes booking v Santa Claus Holiday Village. Jak už název napovídá, je celý areál zasvěcen vánočním svátkům a Santa Clausovi. Ač byl únor, vše bylo vánočně vyzdobeno, všude spousty světel, ozdob a baněk. Kromě ubytování a restaurací tento areál nabízí spoustu atrakcí, které jsme také využily. Jen doporučuji vše zarezervovat dostatečně dopředu. My jsme docela s rezervací otálely a některé aktivity už v termínu, který jsme potřebovaly, nebyly dostupné. Chatky byly vybaveny malým kuchyňským koutem, ve kterém bylo vše potřebné - konvice, mikrovlnka, 2plotýnkový vařič. Každá chata měla vlastní koupelnu a také saunu.
Rovaniemi - Muzeum Arktikum
Hned první den jsme se vydaly do centra města. Navštívily jsme muzeum Arktikum. Muzeum je zaměřeno na život v těchto severských končinách. Všechny expozice jsou popsány ve finštině a angličtině. Je možné si zakoupit vstup s průvodcem, ale průvodce není potřeba. Vše potřebné se dočtete. Součástí muzea je také kavárna a obchod se suvenýry. Po muzeu jsme se prošly centrem Rovaniemi, zašly si na oběd a autobusem se zase vrátily zpět do ubytování.
Ranua - Wildlife park
Druhý den jsme měly naplánovanou celodenní návštěvu ZOO v městečku Ranua. Do Ranua jsme jely asi hodinu autobusem z centra Rovaniemi. ZOO nebylo moc velké, ale opravdu pěkné. K vidění zde byla úplně jiná zvířata, než jaké máme v ZOO u nás.
Sobi + Husky
Třetí den jsme využily atrakcí, které se nabízely přímo v areálu Santa Claus Holiday Village. Dopoledne jsme měly zajištěnou projížďku na saních tažených sobem, na konci které jsme dostaly horký mošt na zahřátí a mohly jsme si opéct špekáček. Opékání špekáčků v -21 °C bylo zajímavé... Odpoledne jsme navštívily Husky farmu a vyzkoušely si, jaké to je, nechat se táhnout psím spřežením.
Odlet
Čtvrtý den jsme se už bohužel vracely domů. Čas do odletu jsme už jen využily ke kochání se krásnou zimní finskou přírodou a k nákupu dárků. K večeru jsme odletěly zpět do Helsinek a ráno do Vídně. K přespání jsme využily hotel přímo na letišti.
Při odjezdu na tuto cestu jsme se trochu obávaly, jak zvládneme zimu, na kterou nejsme v našich podmínkách zvyklé, ale nebylo to tak hrozné, jak jsme myslely. Teploty se přes den vyšplhaly až -21 °C, ale pocitově tak velká zima nebyla. Na polární záři jsme štěstí neměly, ale i tak jsme si to užily a domů se vracely se spoustou nezapomenutelných zážitků.
JanaJa procestovala 14 zemí světa světa, nejvíce Evropu. Na Cestujlevne.com se přidala před 1 rokem a napsala pro tebe 3 úžasné cestopisy.
Byla jsem také poměrně nedávno s mamkou :) jen jsme to měly maličko jinak než Vy, ale také to máte moc pěkné :)
Váš pěkně napsaný cestopis jsem se zájmem přečetl. Vzhledem k teplotám byl pohyb venku asi náročný. My jsme byli v Rovaniemi v 07/2018, kdy teploty dosahovaly třicítky ! To jsme tenkrát nečekali. Spali jsme přímo v Rovaniemi a pomocí místních busů , stopu ( !) a pěšky podnikli mnoho krásných výletů po okolí.
Zmíním dle mého pro Finsko neuvěřitelný zážitek. Jsem zvyklý dělat podrobné přípravy ( podobně jako IvanaBl) . Pro start túry jsem si doma našel autobus a zastávku cca 20 km od Rovaniemi. Na autobusovém nádraží jsem personál o této zastávce přesvědčil až na základě vlastních vytištěných podkladů , stejně tak i řidiče autobusu, který jel následně s GPS na klíně a hledal zastávku...
Jinak letní jezera, řeky, kde Finky perou koberce dovezené z domova a u toho klábosí..... paráda.
Tip na dárek- v Rovaniemi je malá továrnička s muzeem a prodejem nožů . V ceně bylo i gravírování . Chce to však nepřehnat velikost a mít odbavené zavazadlo.
Děkuji. Přiznám se, že z těch teplot a sněhu jsem měla trochu obavy, ale nebyly vůbec potřeba. Všude, kde jsme se pohybovaly, byl chodníky i cesty upravené tak, že s chůzí nebyl žádný problém. Nikde jsme se nemusely brodit sněhem, nikde to neklouzalo...
Nůž jsem tedy odvahu do letadla vzít neměla. Zato jsem manželovi koupila jako dárek konzervu se sobím masem... Něco takového rozhodně nedoporučuji. Kvůli jedné konzervě nás při každém odbavení šacovali a skenovali, jako bychom pašovaly drogy :-D Ale přežily jsme a konzervu nakonec dovezly. :-)
Dnes jsme si koupili letenky na leden 2025 a už se těším :D
Dnes jsme si koupili letenky na leden 2025 a už se těším :D