Rusko
Putin - Putout - Putin - Putout
Cestopis z roku 2018 napsala Tutina
Tohle je můj první cestopis, tak to vezmu stručně.
Datum: 1.-8.9.2018
Doprava: Brno - Bratislava: Regiojet , Bratislava - Vnukovo a zpět: Pobeda, Moskva - Petrohrad: noční vlak, Petrohrad - Moskva: rychlovlak Sapsan, Bratislava - Brno: Slovenské dráhy
Ubytko: Hotel Democrat - Kamenoostrovsky (Petrohrad), 3. Tverskaya-Yamskaya u Wombatů (Moskva)
Navštívená města: Moskva a Petrohrad
Náklady: 2700 letenky , 2300 vízum, 1200 ubytko, 1500 vlaky, 3000 útrata, celkem zhruba 11.000 Kč
Top zážitky: jídlo = blin a boršč, stravovna = Teremok a Stolovnaya no. 1, zábava = noční vlak v sekci platzkart, památky = Kreml, chrám v Kronštadtu, fontány v Peterhofu, zvonkohra v chrámu sv. Izáka, noční Rudé náměstí, drobnosti = jméno město zvíře věc, luštěnky, sezení u nouzového východu
Co pobavilo: Roman a Andrej, odpadky v síťce od batohu, Radek v sukni, Hančiny vtipy
Co se nepovedlo: jak jsme šli s Radkem na WC a trvalo to 15 minut, komáři v hotelu, cesta Regiojetem
Motivace: taťka mi psal, že má zařízené ubytování v Moskvě zdarma na celé září, tak že bysme ho se ségrou mohly navštívit. Mně se moc nechtělo, poněvadž jsem v Moskvě už byla a radši jezdím tam, kde jsem ještě nebyla; no ale je to už osm let, tak proč ne. Vzala jsem ještě Ondru a Radka.
DEN 0. Cesta
Jeli jsme z Brna Regiojetem - vlakem. Připlatili jsme si na jízdence za standard a to jsme neměli dělat. Přestože RJ inzeruje různé věci po cestě zdarma, dopadlo to tak, že nikdo neobsluhoval, nic jsme tedy nedostali. Na tyto absentující "služby" už jsem u RJ zvyklá, jenže tentokrát ani nepustili klimatizaci, takže ve voze bylo neskutečně vedro. Mně navíc ani nefungoval zvuk u obrazovky, a to jsem už po mnoha jízdách s RJ zvyklá, že se to nejdřív musí minutu štelovat do jediné pozice, ve které zvuk jede. Jediné štěstí bylo, že vedle mě seděl taťka, který obrazovku nepoužíval, takže jsem si pustila film současně na obou místech a sluchátka si píchla k němu.
S Pobědou proběhlo vše ok, za místa jsme si nepřipláceli a dostali jsme místa u sebe a navíc u nouzového východu, takže supr. Když jsme přiletěli do Moskvy - Vnukovo, bylo už dost pozdě v noci. Na ubytko bysme to maršrutkou a následně metrem asi nezvládli, tak jsme se šli zeptat na taxi. Do centra stálo asi 2000 Kč. Jenže nás bylo 5, takže bysme si museli vzít taxíky dva. No tak jsme si vygooglili, že nám za 10 minut jede vlak a tím jsme za 500 Kč na osobu jeli. Stihli jsme poslední metro. Já jsem si pochvalovala, jak mi vše vychází, taťka naopak byl na prášky, že to neměl v klidu naplánované měsíc dopředu a s aspoň hodinovou rezervou na peróně :D
Den 1. Moskva - Vrabčí hory, Lomosova univerzita, mrakdrapy, plaba lodí, park Kultury
Den 2. Moskva - Ostankino tower, VDNKh, Arbat, veřerní Rudé náměstí
Den 3. Moskva - Kreml, Rudé náměstí, noční vlak
Den 4. Petrohrad - Ermitáž a centrum
Den 5. Krontštadt a Petěrhof
Den 6. Petrohrad - Petropavlovská pevnost, sv. Izák, Aurora
Den 7. cesta - Sapsan
Tutina procestovala 45 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 6 lety a napsala pro tebe 3 úžasné cestopisy.
Jedna se o prvni dil cestopisu nebo uz je to cele? Obrazky z Ruska a vrcholy vyletu: trampoty v RJ a nejaky predrazeny taxi v Moskve. Tezko mohu posoudit, nikdy jsem v te nove kapitalisticke Moskve nebyl :-D