ŠANGHAJ za KAČKU
Nejlidnatější čínská metropole, impozantní mrakodrapy a hned vedle nádherné čínské chrámy, výborná kuchyně, rychlovlak, čínské fejky, ale také město mnoha tváří a mnoha omezení. To vše je Šanghaj.
Cestopis z roku 2019 napsala CESTUJI za KAČKU
TERMÍN:
- 17 hodin v Šanghaji v březnu 2019
PROČ ŠANGHAJ?
Šanghaj nebyl náš cestovatelský cíl ani sen. Byl to prostě osud... bylo to naše mezipřistání.
Cestou na Filipíny s leteckou společností China Eastern jsme měly v Šanghaji velice krátkou zastávku, kdy se nevyplatilo opustit letištní halu. Opak byl ale na cestě zpáteční, kdy jsme měly čínský “stop” celkem 17 hodin. To už by byl opravdu hřích, trávit tuto dobu v letištní hale! Sestavení krátkého jednodenního itineráře na Šanghaj nebylo díky strýčkovi Googlu a tetě Wiki velkým problémem. Měly jsme základní body, které lze stihnout a v hlavě uložené dvě základní informace o destinaci, které se prolínaly napříč všemi námi pročtenými cestopisy a blogy:
✔️ V Šanghaji je neustále zataženo a depresivně tmavo, je to prostě ponuré a nevlídné město. Když né kvůli oblačnosti, tak kvůli smogu.
„Tak to rozhodně neplatí :)“
✔️ V Číně je přísná cenzura internetu a budeme tam tento den v podstatě bez něj. Tj. bez map a všech aplikací, na něž každý cestovatel spoléhá. Kupovat si data na jeden den se opravdu nevyplatí a free VPNky tam moc nejedou.
„Tak to sedí jak hrnec na prdel, ale světe div se - v Šanghaji jsme si za celý den na internet ani jednou nevzpomněly :)“
Kombinace těchto dvou informací působila trošku rozpačitě, vlastně až odrazujícím dojmem, takže jsme se na toto letové zpestření vůbec netěšily, ale braly jej jen jako lepší variantu než dřepět 17 hodin na letišti mezi 6ti a 12ti letovými hodinami v letadle.
„...a o to větší překvapení zastávka v Šanghaji byla! Zatím jsem zažila stopy pouze v Dubaji, a i když jsem pokaždé také využila možnost prohlídnout část města, Dubaj mě nikdy nějak zvlášť neoslnila. Šanghaj byl pravý opak. Potvrdilo se, že čím méně člověk čeká, tím víc je obvykle překvapen…“
NĚCO O ŠANGHAJI...
Šanghaj je nejlidnatější čínská metropole a současně největší přístav na světě. Žije zde neuvěřitelnáých 23 milionů lidí! Je to moderní metropole, kde jsou jak supermoderní a bezpochyby impozantní mrakodrapy, tak i přenádherné starodávné čnské chrámy. Všechno se vzájemně prolíná a kupodivu - vůbec to nemlátí do očí a nevypadá agresivně (jakože moderna zastiňuje dějiny). Naopak. Všechno se nádherně prolíná a celkový dojem je prostě dokonalý. Stojíte uprostřed toho a hledíte s pusou dokořán.
Šanghaj je ale městem mnoha tváří a mnoha omezení. Šanghaj je pro oko turisty dokonalým městem - čisto, pořádek, skvělá kuchyně, nádherné stavby, rychlovlak, ... Je to prostě prosperující město, které podporují zahraniční investoři a které se dynamicky rozvíjí a vytváří dokonalé prostředí pro život. Pro místní obyvatele už ale tak idylickým místem není..
Čína například monitoruje pohyb svých obyvatel pomocí tzv. „hukou“. To je systém centrální evidence obyvatel, ve kterém jsou zaneseny kompletní osobní data každého číňana (bydliště, datum a místo narození,..). Právě místo narození má pro místní obyvatele zásadní význam. Pokud se chce člověk přestěhovat do měst přesahujících určitý počet obyvatel, musí vlastnit jeho tzv. „urban hukou“. Pokud jej nevlastní, nemá plný přístup k dostupné zdravotní péči či vzdělání. Získání urban hukou je ale hodně složitý proces.
Dalším z velkých problémů je smog. S rychle rostoucí ekonomikou přibývá dnů, kdy jsou i šanghajské mrakodrapy zahaleny do neproniknutelného mlžného oparu. Hlavním viníkem je uhlí, které v kombinaci s nepříznivým počasím (horko, bezvětří) tvoří ideální podmínky pro vznik smogu. Jsou dny, kdy se koncentrace prachových částic ve vzduchu pohybuje až dvacetkrát nad povolenými hodnotami a je tak zdraví velmi nebezpečná. Vláda se s tím snaží bojovat a jedním z nástrojů je regulace automobilového provozu formou automobilových licencí. Bez nich není možné si automobil legálně pořídit. Každý měsíc je do oběhu uvolněn určitý počet dostupných licencí. Za v přepočtu zhruba 7000 korun je možné zapsat se do registru zájemců o nový automobil, pak přichází na řadu aukce. V průběhu několika kol přihazování je nakonec stanovena minimální suma zaručující zisk licence. Její výše za poslední roky rapidně stoupla až na 15 000 dolarů za jedno osobní vozidlo. A pozor - tato částka jen opravňuje ke koupi auta! Zajímavostí je, že místní v Šanghaji neustále používají mobilní aplikaci, kterou sledují míru znečištění ovzduší. Jedná se o vládně regulovaný reporting stavu ovzduší, nicméně mnohé zdroje vypovídají o tom, že hodnoty nejsou výrazně zkreslovány.
No a mezi další restrikce a omezení patří mimo jiné i vyvlastňování půdy pro další expanzi města. Bourání rovnou celých čtvrtí dříve probíhaly jak na běžícím páse. Malé vesničky nahradily vysoké činžáky, jejichž obyvatelé do nich byli nedobrovolně přemístěni..
...i tohle je Šanghaj
„Sice bez internetu, ale s výborným signálem i v metru ✌️👌👌😂“
PŘÍLET DO ŠANGHAJE
Mezinárodní letiště Shanghai Pudong je obrovské, ale neztratíte se zde, protože je velmi dobře organizované a nápisy jsou nejen v čínštině, ale také v angličtině. Ovšem podotýkám – platí to pouze pro písemné nápisy! Nejenom na letišti, ale v celém městě se v žádném případě s nikým nedomluvíte, nic nezjistíte. Když říkám s nikým, myslím i policisty, celníky, zaměstnance letiště… Ještě nikdy jsem ve světě nezažila nic podobného. Přitom jsme si před cestou vyčetla, že jak se v Číně ANJ moc nenosí, zrovna v Šanghaji jsou k ní lidé vedeni, je ve škole povinná a je snaha maximální vzdělání v tomto jazyce. Realita? Naprostá anglická neznalost napříč celým městem. Ani základní slova, natož fráze. Místní jsou si toho navíc moc dobře vědomi, takže když vidí, že se na ně chcete obrátit s nějakým dotazem, první reakcí je útěk. Okamžitě odvrací tvář, dělají, že vás nevidí. V lepším případě vás jenom odbydou mávnutím ruky. Bohužel tím moc status příjemného obyvatelstva nezískávají...
Na všem je ale dobré hledat pozitivum! Já, se svým asi desetinásobným pokusem naučit se anglicky, který vždy skončil u časování slovesa být, jsem si zde v Číně poprvé v životě připadala jako angličtinář par excellence! Jinými slovy – zde můžete spoléhat pouze na písemné nápisy a sami na sebe a nachystanej itinerář.
CESTA Z LETIŠTĚ DO CENTRA ŠANGHAJE
Z letiště Shanghai Pudong se lze do centra dostat hned několika způsoby:
1/ Metrem z letiště (line 2) do centra, cena 7 Yuanů (26 Kč). Cesta trvá asi 1 hodinu. Peklo je ale koupit si na metro lístek…Neexistuje žádná obsluha, žádný zaměstnanec metra, který by vám – turistovi – pomohl. Všichni číňani mají staženou aplikaci ve svém mobilu a vám první půlhdinu přijde, že bez této aplikace lístek prostě nekoupíte. Naprostá bezradnost a zoufalství. Chvíli hledím, jak se všichno odvrací , jako bych měla lepru a nikde není nikdo, kdo by vypadal, že by pomohl, ale pak si řeknu, že všechno má řešení a ten lístek si prostě koupíme. Sleduji tedy všecny automaty a lidi, kteří lístky kupují a všimnu si pár jedinců, kteří mobil v ruce (a tu apku v něm) nemají. Světe div se - lístek jim vyleze. Takže se přesouvám blíž k automat s číhám na další kořist. Pak sleduju, co dělá a po chvíli přicházím na to, kde je zakopanej pes! Takže malá rada, kterou jsme v žádném průvodci nenašly. Nepůjde-li vám zaplatit běžnou měnou cash, je to tím, že každý z těchto automatů na jízdenky přijímá jiné typy mincí nebo bankovek. Tuto informaci na displeji automatů naleznete, ale snadno přehlédnete. Pokud se vám stane, že vám nepůjde koupit dlouho lístek, může to být tím, jako u nás, že cpete bankovku v hodnotě 100 Yuanů do automatu, který přijímají buď drobné a nebo třeba nejvyšší bankovku v hodnotě 20.
„Krátit si v metru čas stolkováním souseda není prdel 🙈😂“
2/ Autobusem (line 2) za cca 1 hodinu. Cena je 22 Yuanů. Nezkoušely jsme.
3/ Rychlovlakem MAGLEV za přibližně 8 minut. Cena 50 Yuanů. Pokud předložíte jízdenku na další let, cena je 40 Yuanů (148 Kč). Přestože je cena za rychlovlak až pětinásobná, určitě ji musíte zažít alespoň jednou! Doporučuji zkombinovat tak, jak jsme to udělaly my. Z letiště jet metrem a vyskakovat na zastávkách podle vašeho itíku, cestu zpátky pak absolvovat rychlovlakem. Navíc tak předložíte letenku a budete mít zpáteční jízdu místo za 50 pouze za 40 Yuanů.
Vzdálenost 30 km překoná Maglev pomocí odpudivých účinků magnetického pole asi za 8 minut a dosahuje rychlosti až 430 km/h. My zažily 310 km/h, a i to byl životní zážitek! Další moje životní poprvé... Po nákupu lístku absovujete scanner zavazadel a během chvilky nastupujete. Myglev jezdí á 20 minut. Když vvystoupíte, musíte okamžitě odejít z nástupiště, což zabezpečují místní průvodčí. Důvodem je to, že eskalátor, kterým vyjedete z nástupiště do nádražní haly se otočí a je už určen pouze pro cestující opačným směrem :)
ČAS V ŠANGHAJI:
Čas v Šanghaji je GMT + 8 hodin čili SEČ + 7 hodin. To znamená, že je čas v Šanghaji 7 hodin napřed před Českou republikou.
ITINERÁŘ ŠANGHAJE NA JEDEN DEN:
1/ JING´AN TEMPLE (Chrám míru a klidu)
Tento nejznámějších z chrámů v Šanghaji je více než 780 let starý. Stojí obklopen moderními mrakodrapy a je opravdu zážitek pozorovat kontrast moderních výškových budov a tradičního buddhistického chrámu vedle sebe..
Cesta: linka metra 2 nebo 7, zastávka Jing’an Temple, EXIT 1
Vstupné: 50 Yuanů (185 Kč)
2/ YUYUAN GARDEN
Yuyuan zahrady, nebo taky oáza klidu, představuje klasickou čínskou zahradu se zásadami fengshui. Je to druhý bod našeho itíku a je zde přelidněno. Dá se sem prý utéct před ruchem velkoměsta, ale nevím, zda lze zrovna tady opravdu klid najít... Co zde ale najít lze, jsou upravené stromky, jezírka s kapříky, čínské altánky či starobylé bonsaje. Tato zahrada představuje klasickou podobu čínské zahrady a za návštěvu určitě stojí.
Cesta: linka metra 10, zastávka Yuyuan, výstup 1.
Vstupné: 40 Yuanů (březen – září), ostatní měsíce 30 Yuanů (148 Kč – 111 Kč).
Otevírací doba: 8:30 – 16:45 hodin
3/ PUDONG
Moderní finanční a obchodní centrum Lujiazui (stejnojmená zastávka metra) se nachází ve čtvrti Pudong. Jsou zde nádherné mrakodrapy s vrcholky až v mracích. Ty nejznámější dva jsou:
Šanghajská věž (Shanghai Tower) je se svou výškou 632 metrů a 128 patry druhou nejvyšší budovou světa. Byla navržena americkou firmou Gensler a její cena je odhadována na více než 2,4 miliardy dolarů. Je využívána pro kanceláře, maloobchodníky a volnočasové aktivity a observatoř. Stavbatéto budovy začala v prosinci 2008, svého vrcholu dosáhla v roce 2013 a vnějšek budovy byl dokončen v létě 2015. Označujevsr za nejekologičtější super vysoký mrakodrap své doby a to díky dvojvrstvé izolační fasádě, díky níž není v budově v létě horko a v zimě naopak budovu hřeje. Navíc dešťová voda, která napadne na vršek budovy, se dostává do podzemních nádrží pod budovou, kde se připraví na použití v mrakodrapu.
Oriental Pearl Tower, tedy perla orientu, je označována další budova - televizní vysílač. Se svými 468 metry byla nejvyšší budovou v Číně až do roku 2007. Její návštěvnost přesahuje 3 miliony lidí ročně. Ve výšce 267 se nachází otočná restaurace s nádherným výhledem na celou Šanghaj. Dále je zde nákupní středisko, výstavní haly a hotel o kapacitě 20 pokojů.
Cesta: linka metra 2, zastávka Lujiazui, EXIT 1
Vstupné do Televizní věže: 160 Yuanů (590 Kč)
4/ JÍDLO
... snad i bez komentáře, protože ten je naprosto zbytečný...
Tolik, co za jeden den v Šanghaji, nesním normálně za týden! Místní vyhlášená kačena nebo nudle, jahody v cukru na špejli, dobrůtky vybrané na míru, které mi nakonec zalili vývarem a udělaly z nich polívku🙈... všechno božislavský!!
Šanghaj je pro gurmány ráj a co víc - ceny jsou i pro “levnocestovatele” v pohodě!
5/ ČÍNSKÁ TRŽNICE A FEJKY :)
Rozhodně nezapomeňte nasát atmosféru místní tržnice! Nejlépe na stanici metra Šhanghai Science and technology museum a zde přímo v podzemí najdete obrovský market všeho čínského (y) Nejnovější tenisky NIKE vám zde ušijí doslova na míru :D A samozřejmě jako všude na tržici - smlouvat, smlouvat a smlouvat!!
Ceny jsou vždy smluvní, a to doslova. Kdo nebude smlouvat, odejde až s 10x předraženým zbožím. Smlouvání je doslova místním sportem. Kdo to neumí, tak tratí. Vlastně - ať sem vůbec nechodí :) Během chvilky vás to určitě začne bavit! Smlouvání, hra grimas a klidně několikrát „odejít, aby pro mě obchodník přišel a opět začal nabízet nižší cenu. Pak si třeba koupím triko VANS za 100 Kč a i když bude obchodník lámanou angličtinou tvrdit, jaký jsem lump a podvodník, že na tom prodělal a jeho děti strádají, nevěřím.
Pamatujte si, že by NIKDY neprodali nic, aniž by na tom vydělali. A i o tom čínský fejkový svět je..
ROZPOČET ŠANGHAJE NA DEN
Já si rozmněnila 1 500,- Kč a stačilo mi to na vše výše popsané, na cestování metrem i Maglevem, na neskutečné šanghajské obžerství i na pár zaručeně čínských (a fejkových :D ) dárečků ;)
CESTUJI za KAČKU procestovala 58 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 6 lety a napsala pro tebe 41 úžasných cestopisů.
Ahoj Kačko, byl jsem v Šanghaji v listopadu 2018. Vrátily se mi vzpomínky na neskutečné město. Napsal jsem taky svoje zážitky, cestopis tady najde kdo chce poznávat město více dní, jako já. Ale pravdu máš, je to úžasný město a taková esence všeho čínského :-)
Ahoj, zase skvěle napsáno! :) V Šanghaji jsem byla cca 4 roky zpátky, tak jsem prostřednictvím tvého příběhu trochu zavzpomínala. Můžu se zeptat, jak jste letěli? Měli jste v Číně i nějakou technickou zastávku? Letos se chystám do Vietmanu a uvažuji, že bych letěla obdobně přes Čínu s dlouhým přestupem a také bych čas využila k prohlídce města. Nejsem si však jistá jak to je s tou technickou zastávkou a tranzitním vízem, tak jestli si to náhodou také neřešila. Děkuji :)
Ahoj Kláro, omlouvám se za pozdní reakci... Předně moc děkuji za milou zpětnou vazbu, vážím si jí. Jinak jsem letěla z China Eastern z Prahy na Filipíny (Cebu). Cestou TAM jsme měli dvě zastávky, jedna byla v Xian nebo jak se to píše, tam bylo jen doplnění paliva, kdy nás vyhnali z letadla, ale nikam mimo tr. zónu se nedalo. Jen jsme obkroužili chodby a vrátili se po asi 5ti!!! otřesných kontrolách (aniž bychom vystrčili paty z letiště) zpátky do našeho letadla. Druhý stop byla Šanghaj Pudong, ale jen dvě hodinky, tak jsme je přetrpěli na letišti.
Cesta zpátky už měla jen jeden stop, a to ve zmíněné Šanghaji - na 17 hodin a zbytek už z cestopisu víš. Pokud máš víc jak 5 hodin, klidně letiště opustit lze. Rychlovlakem jsi ve městě za 10 minut. Nic dopředu - víza - neřeš, na letišti tě pracovníci navedou do patřičné fronty "ven", vyplňuje se akorát modrý imigrační lísteček a vystojí ta fronta :) Já mám jen příručák, taže zavazadla jsem při opuštění letiště neřešila, ale určitě i se zavazadlem v podpalubí to jde.
Užij si Vietnam, taky se tam chystám :)
Užij si Vietnam, taky se tam chystám :)
Mockrát děkuji za informace, včera jsem zrovna koupila letenku do Hanoje přes Pekning. Mám dost dlouhé přestupy na cestě tam i zpět (20 a 15 h), takže toho určitě využiji a poznám Peking zase trochu jinak, poprvé jsem tam byla s cestovkou.
Děkuji, věřím, že Vietnam bude boží! Kdy se tam chystáš? Ještě letos, nebo někdy výhledově? :)
Letos už to nezvládnu, ale brzo! A těším se třeba na tvoje fotky a dojmy!! Užij si to!
Do Vietnamu jsem letěl s China Eastern taky přes Šanghaj, po cestě zpátky i s tou zastávkou v Xi'Anu. Nikomu bych neradil, že nemá řešit dopředu víza, minimálně je dobré se podívat (ideálně ještě před koupí letenky), jak přesně jsou ty lety vedeny a přečíst si článek na téma bezvízový tranzit v Číně, který je kupodivu k nalezení na tomto webu. 😁 https://www.cestujlevne.com/blog...tup-v-cine Jinak v Xi'Anu z nás byli trošku překvapení, asi to byla novinka, ale nakonec si s přestupujícími cizinci bez víza poradili a vícenásobné kontroly si taky nepamatuju, max. jednu. Doufám, že se místní ouřadové od té doby poučili a že ty pravidla jiní čínští ouřadové ještě 3x do roka nezmění. 😂
Taky jsem si zavzpomínal na denní zastávku v Šanghaji, díky! Děsně jsme se nacpali a navíc nemůžu zapomenout, jak moje drahá polovička na tržnici nemohla uvěřit tomu, na co právě kouká - domorodci tam řešili svoje závodní cvrčky. 😂 Jenom Maglev mě absolutně nenadchnul, očekával jsem totiž, že dopravní prostředek na magnetickém polštáři nebude po cestě drncat...
Google v Číně opravdu nefunguje a používat VPNky je přímo nelegální, ale od čeho jsou offline mapy v mobilu, že. 😊
Tak vidíš, že umím prožít i gastronomii! I bez Japonska! 😉
Tak vidíš, že umím prožít i gastronomii! I bez Japonska! 😉