Sao Tome & Principe, malý ostrovní stát
Pro začátek našeho tripu vybíráme ostrov Principe...
Cestopis z roku 2020 napsal Jack
Na ostrov Sao Tome popoletíme krátkým přeletem s leteckou společností Afrijet z Gabonu. Pro začátek našeho tripu vybíráme ostrov Principe, což se později ukáže jako šťastný nápad . A tak hned druhý den odlétáme na ostrov Principe, jehož původní název byl Santo Antonio. Bohužel, nevýhodou tohoto mezi ostrovního letu je omezená váha odbavených zavazadel a tak je jen otázkou, co všechno nám na Principe bude chybět, protože to zůstalo v uložených zavazadlech na Sao Tome.
Tady na letišti na Principe, na nás čeká auto z našeho ubytka Sundy Praia Lodge, jež bylo jediné volné, z námi tří narychlo poptávaných možností ubytování.
Pozdní rezervace způsobila, že na nás zbyl obří apartmán s vlastním bazénem, který sdílíme s ledňáčkem, a k tomu liduprázdnou pláž a to i přes to, že je zde plno.
Opojení naši oblíbenou margaritou, tady na hotelovém baru, děláme cestovatelskou chybu, místo abychom si půjčili auto a vše si objeli sami, si necháme vše naplánovat hotelem, čímž se rázem tento pobyt stává finančním rekordmanem našich dovolených.
Ráno na hotelem naplánovaný "birdwatching" , vyrazíme brzo ráno na bývalou kávovou plantáž Roca Sundy, která je z části přestavěná na hotel a z větší části zde žije místní obyvatelstvo. No a tady na nás bude čekat náš ptačí průvodce.
Jsme zde příliš brzo, ptačí stopař se ještě nedostavil. A tak si čekání krátíme prohlídkou bývalých plantáží. Hned vedle hotelu je památník na Arthura Eddingtona, který zde experimentálně ověřoval Einsteinovu teorii relativity.
Zcela jistě, kdysi krásná prosperující farma, dnes vypadá, kromě zrekonstruovaných hotelových budov, dost zuboženě. Třeba ruiny dávných stájí, musela to být svého času nádherná stavba.
Na jejich levé straně stojí kaple Roca Sundy, taktéž v žalostném stavu, ale odpoledne zde budeme mít štěstí na nějakou církevní akci.
Kdyby se akce" birdwatching" jmenovala třeba "Trek lesem", asi by bylo vše OK. Protože jsme po cestě viděli kde co, kromě zvířat natož ptáků. Útěchou nám může být, že až to povyprávíme na hotelu, tak nám tuto atrakci nebudou účtovat.
Nakonec přece jen pár ptáčků fotograficky odlovíme...
Projíždíme městem Santo Antonio. Město bylo založeno v roce 1502 jako sběrné centrum pro pěstitele cukrové třtiny a svého času to bylo i hlavní město pro oba ostrovy.
Ve městě je spousta koloniálních staveb, bohužel většina z nich, jsou vybydlené ruiny v žalostném stavu.
Opouštíme staré koloniální město, abychom viděli ukázku dnešní architektury z prken a vlnitého plechu, kterou střídají úchvatné pohledy na místní přírodu.
Nakonec dorazíme k výchozímu bodu na trip k vodopádu O Que Pipi, odtud už pokračujeme pěšky.
Cestou objevíme v dálce opice, jsou velmi plaché a není se co divit, zdejší obyvatelstvo je ve velkém střílí. Prý proto, že sem byly zavlečeny a na ostrov nepatří. To je ovšem zajímavá úvaha, vzhledem k tomu, že na ostrovech původně nebyli žádní lidé.
Nakonec dorazíme až k cíli naší cesty, k vodopádu, který se náhle vynoří mezi stromy.
Vodopád O Que Pipi je vysoký zhruba 30m a v dřívějších dobách prý místo sloužilo ke koupeli výhradně pro ženy z plantáží. A odtud je i jeho název. Jelikož jsme tady na konci suchého období, moc vody tady neteče
A kromě ledňáčka tu není vůbec nikdo . Prostě paráda
Další návštěva patří kakaové plantáži Roca Patience. A ani tady si s údržbou budov bývalých plantážníků, žádnou velkou starost nedělají.
Plantáž dnes produkuje tropické ovoce, které se zpracovává na lahodné džemy, tropické müsli, toaletní potřeby a různé kosmetické výrobky.
Pokračujeme na další plantáž Roca Belo Monte. Vstupní brána už napovídá, že tato stavbu není pod místní správou. Tyto staré budovy prošly rekonstrukcí a nyní je zde hotel.
To by ovšem nebylo až tak podstatné, kdyby tady nebylo vybudované docela zajímavé malé muzeum o historii ostrovů a vyhlídka na nejznámější pláž na ostrově, pláž Banana
Už od včerejška víme, že na ostrov nelítají letadla, jelikož jediná společnost STP air, co zde provozuje pravidelnou linku mezi ostrovy, má rozbité letadlo. Pro nás je to docela dobrá zpráva, kdyby tento stav vydržel, tak sice přijdeme o den na Sao Tome, ale získáme den navíc v našem luxusním apartmánu. Nakonec nám to nevyjde, přilétá náhradní stroj z Angolských aerolinek, navíc je to tryskáč, takže letí dvakrát rychleji než původní vrtulové letadlo. Získáváme tak jen půl den, než se letadlo otočí s pasažéry ze včerejška a odpoledne už letíme na Sao Tome.
Ostrov Sao Tome bude v dalším cestopise :)
Jack procestoval 100 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 4 lety a napsal pro tebe 10 úžasných cestopisů.
Je fajn, ze se tu po case objevil cestopis ze zapadlejsiho koutu Afriky.
Osobne mam na ostrov Sv. Tomase skvele vzpominky, ovsem Princuv ostrov je pro me zatim velkou neznamou. Uz drive jsem se dozvedel, ze je hure dostupny, a tim padem i dobrodruznejsi s mnohem mene dotcenou prirodou. Je pravda, ze byl puvodne tento ostrov nazvan Santo Antao, pozdeji Principe, no a jeho hlavni mestecko se jmenuje podobne dodnes – Santo Antonio. Co se tyce informace, ze na ostrovech puvodne nebyli zadni lide, tak minimalne na ostrovu Sv.Tomase bylo pred prichodem Portugalcu africke etnikum zvane Angolares. Mimo jine na Princove ostrove zije i sverazny Claudio Corallo, pestitel kakaa a kavy a vyrobce te nej mistni cokolady.
Tedy navstivit i Princuv ostrov je jiste snem mnohych, byt vysoke ceny ubytovani v luxusnich resortech hrave predci ty na ostrove Sv. Tomase. Ovsem tusim, ze na miste lze najit i jine (prijatelnejsi) moznosti ubytovani. Snad nekdy …
Je fajn, ze se tu po case objevil cestopis ze zapadlejsiho koutu Afriky.
Možný to samozřejmě je, my měli informaci od místního řidiče, že Portugalci byli první. Teda úplně přesný to info bylo, že na ostrovech byly sezónní příbytky rybářů z pevniny.
Ono to je s tím osídlením tak trochu jinak. Nicméně fakt je, že tam opravdu v době příchodu Portugalců bylo pusto prázdno.
Angolares, pocházející z dříve zotročených Angolanů, kteří ztroskotali na Svatém Tomáši kolem roku 1540. Žili odděleně v izolované jižní zóně ostrova Sao Tome.
Nicméně ad Portugalci. Ostrovy roku 1470 objevili portugalští mořeplavci a následně koncem 15. století vyslali Portugalci na ostrovy první osadníky.
Dobrý den, chystáme se na ostrov Svatého Tomáše v dubnu, prosím jak je to s vízem. Ambasáda neodpovídá na e maily. Jedeme hlavně za potápěním, moc se těšíme. Děkuji za odpověď 😉
Pokud se na takovou informaci musíte ptát zde, velmi bych zvážil jestli letět zrovna tam, je dobrý nápad. Je to díra světa. Jinak: https://letmegooglethat.com/?q=v...AFv+ostrov
Stát São Tomé možná může působit jako zapadákov a díra Světa, zároveň je to však i střed Světa (Centro do Mundo), a to na blízkém ostrůvku Rolas. Takové končiny si nechám líbit, v jednoduchosti je častokrát síla a genius loci.
Ohledně potápění nějaké možnosti na STP jsou (pár agentur o tom informuje na svých webech), ale bylo by dobrý zvolit i vhodné období. Na STP je jen málokdy více slunečno, což je potřebné pro lepší viditelnost pod vodou.
jestli chcete vědět nějaké další informace o Sao, tak bud u mne na webu ( https://liveandtravel.cz/?cat=78 ) nebo pak klidně mail (petr@petrhingar.com)
Opravdu krásné fotky!! Asi byly pořízeny jindy než v únoru, kdy bylo na STP během carnavalu také báječně, ale možná trochu méně slunečno.
I jsem se trochu začetl a snad bych poupravil nějaké informace. STP je do 15 dnů pobytu pro Čechy bezvízové. Samozřejmě, pokud jsi tam byl až 20 dní, tak se za překročení oněch 15 dní platí řekněme odletová taxa (nebo vízum) v hodnotě 20€. Snad bych ještě doplnil, že na STP lze doletět i s angolským TAAGem přes Luandu. Občas jsou ceny srovnatelné s portugalským TAPem, jež zase mívá mezipřistání ve ghanské Accře. Ubytování okolo 20-25€ za noc pro samostatného cestovatele myslím není zas tak moc drahé (třeba na obdobných ostrovech Seychely tak levný nocleh k nalezení není).
A byl bych i opatrný s tím označením São. Svatých je na Světě poněkud více, namátkou: São Jorge, São Vicente, São Paulo, São Luís do Maranhão, São Salvador da Bahia de todos os Santos, etc.