Sardinie - každý si tu najde svoje.
Sardinie je plná překvapení. Ať už přírodních, nebo kulturních.
Cestopis z roku 2017 napsal Zbyněk Milfait
Na Sardinii jsem doplul nočním trajektem (7,5h) s italského přístavu Livorno do městečka Olbia. Byl květen, tak jsem lístek kupoval na místě půl hodiny před plavbou. Osoba + auto 81 euro jednosměrná. V blízkosti Livorna se nachází slavná Pisa a nedaleko je též krásná Florencie. Obě místa jsem navštívil při své dřívější návštěvě Korsiky a je na co koukat. Pro milovníky historie a pro romantiky myslím povinná zastávka. V Olbii je menší ale pěkná katedrála a hezké centrum se spoustou obchůdků a květinářství. Po obědě jsem pokračoval na Capo Caccia. Zatábořil jsem v blízkosti opuštěné pláže za vesnicí Tramariglio. Zanedlouho přijel obytňák a v něm horolezci z jihosardinské Carbonie. Večer se grilovalo a vinilo a já ráno na jejich radu vyrazil na blízkou Via ferratu del Caribol. Ferrata vede ve štěně nad útesy za zpěvu racků a je nádherná. Je dost exponovaná a na jednom místě se přelézá krátký převis. Nutná kompletní výbava ! Nedoporučuji začátečníkům. Bohužel na ní někdo poničil lana a momentálně je prý uzavřena. Další den jsem navštívil slavnou jeskyni Grotta di Nettuno. K jeskyni se schází po mnoha schodech od parkoviště a je otevřena pouze když není silné vlnobití. Pokud je otevřeno, nerozmýšlejte se a jděte. Nikdy nevíte, kdy zavřou. Hned po naší skupině se to stalo. Je to jedna z nejhezčích jeskyní co znám. A že jsem jich už prolez. Za návštěvu stojí též blízká přírodní rezervace "Archa Noemova" s vyhlídkovým vrcholem Monte Timidone, kde můžete vidět mj. trpasličí palmy nana. Další zajímavá místa jsou na východě v provincii Nuoro a to hlavně krásná soutěska Gola di Gorropu, pohoří Supramonte, údolí Valle Lanaittu s pozůstatky starověké osady Tiscali a nebo sestup soutěskou z Teletotes na krásnou pláž Cala di Luna. Do Teletotes se dostanete 11 km dlouhou odbočkou z ss 125 mezi Baunei a Dorgali asi 5 km od odbočky na Urzulei. Od parkoviště v krásném lese pokračuje stezka takřka po rovině dnem soutěsky až na pláž. Orientačně lehké.Tam i zpět úžasná celodenní tůra. Ráj fotografů. V soutěsce se dá zakempovat. Dobrá místa jsou asi půl hodiny chůze od pláže. Pozor při prudkých deštích, kdy by se mohl potok rozvodnit. Na pláž se dá dostat i lehčeji z vesnice Cala Gonone. Na Tiscali se dostanete lehce po pěšině z parkoviště na konci Valle Lanaittu, kde jsou i pikniková místa a já tam bez problémů zatábořil. V blízkosti je též ferrata na náhorní planinu a jeden z vrcholů. Jištění je poničené. Zde pozor na orientaci při návratu. Lepší se vracet cestou výstupu. Celá oblast Supramonte je krasová se spoustou propastí, často bez vody a dá se zde lehce zabloudit, což může být velmi nebezpečné. Pro nezkušené doporučuji pouze pohyb po značených stezkách. Výstup na nejvyšší sardinský vrchol Punta La Marmora (1833m.n.m.) klasickou cestou je technicky zcela bezproblémový. V Nuoru mají katedrálu a muzeum krojů. Další fantastická oblast ostrova je chráněná oblast takřka nedotčených pláží a písečných dun Costa Verde. Dá se sem dojet po nevyasfaltované cestě z bývalého hornického městečka Ingurtosu a to do lokality Piscinas, kde je jediný hotel, duny, které mě připomenuly egyptský Asuán a naprosto fantastické pláže. Dál můžete pokračovat podél pobřeží na sever do Marina di Arbus ( Marina di Gutturu Flumini) podél opuštěných pláží. Nevím jak vypadá cesta teď, ale v roce 2017 jsem 2x brodil autem potok a cesta byla místy zavátá pískem. Lepší se zeptat protijedoucích na aktuální situaci. Z vrchu uvidíte dobře Pisinas z vrcholu Monte Arcuentu. Přístupný je od silnice mezi Gúspini a Marina di Arbus. V Cagliari určitě nevynechejte botanickou zahradu ani katedrálu. Na Giaře v blízkosti Barumini můžete pozorovat divoké koně a na Sardinii je též spousta nuragů, pevností z období 1500 - 400 let př.n.l., které chránily dávné obyvatele před nájezdy dobyvatelů a sloužily též jako chrámy a jsou zde též hrobky ve skalách, které mě opět připomněly Egypt. Ve vnitrozemí narazíte na krásně pomalované domy a ráz krajiny se často nečekaně rychle mění. Sardinie je též oblíbená u surfařů, karavanistů a vyznavačů free campingu, což jsem i já. Nenarazil jsem nikde na žádný problém a i místní lidé to tolerují a dají se s váma i do řeči, pokud se chováte ohleduplně. Sami tak často cestují. Samozřejmě se vyhýbám místům vyhrazeným masovému turismu. Fotek mám tentokrát málo. Fotím převážně na diáky. Cestování Zdar. Zbyněk.
Zbyněk Milfait procestoval 0 zemí světa světa, nejvíce . Na Cestujlevne.com se přidal před 3 lety a napsal pro tebe 19 úžasných cestopisů.