Saúdská Arábie
Cestopis z roku 2022 napsal Batuzkar.com
První cestopis o Saúdské Arábii na Cestujlevně je na světě. Když hledám užitečné informace o nějaké zemi, většinou je najdu ve zdejších cestopisech a na místo jedu už poměrně připraven, ale Arábie nebyl ten případ. Arábii jsem musel nejdříve vidět a zažít.
Proč Saúdská Arábie?
Těch důvodů bylo více. Jednak jsem během loňské cesty po Gruzii potkal Saúda, se kterým jsem se zpřátelil a který mě lehce k návštěvě SA nalákal. Také mě zajímal rozdíl mezi životem v Saúdské Arábii a Íránu, který jsem navštívil před pár lety. A dalším důvodem bylo relativně čerstvé otevření se světu, ke kterému se Arábie teprve nedávno odhodlala a být někde "mezi prvními" bylo prostě lákavé. Zvlášť pokud jde o zemi, která je opředena různými mýty a často i předsudky. Neméně zajímavá byla i možnost navštívit Medínu, o které jsme se před mnoha lety učili ve škole, jako o jednom centru islámu, aniž bychom si ji vůbec tehdy dokázali představit. A jako třešnička na dortu pak možnost pohybovat se v místech, kde o nějakých sto let zpět působil slavný Lawrence z Arábie. Tato směs ingrediencí doplněná o všudypřítomné a úžasné koráby pouště mi nakonec nedala jinou možnost, než začít plánovat cestu a načítat a zjišťovat co nejvíce informací o této zemi.
Pokračování, foto, mapy, video a rady na cestu zde: https://www.batuzkar.com/saudska-arabie
Batuzkar.com procestoval 43 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 5 lety a napsal pro tebe 32 úžasných cestopisů.
Ahoj, rád bych se také na pár věcí zeptal. Přijedeme do Mediny vlakem z Jeddy a 1.den strávíme nejspíše ve městě. Následující den jsem měl v plánu jsi půjčit auto a vyrazit do Al Uly a okolí a buď tam přespar a nebo se vrátit.
Ale zde jsem se dočetl, že všechna auta nejsou dostupná, možné nájezdy km jsou nedostatečné a že doprava ve městě je “nic moc”, proto přemýšlím o jiné alternativě.
Mátě někdo zkušenost s autobusou dopravou a poté nějakým přesunem po Al Ula a nebo rovnou nějakým jednodenním společným výletem s “cestovkou”?
Děkuji za odpovědi, Filip.
Děkuji za odpovědi, Filip.
Ahoj, toho auta se bát nemusíš, nájezdy nikdo moc neřešil a doprava ve městech není špatná. Silnice jsou tam široké, provoz povětšinou plynulý. Pokud auto nechceš, tak například GetYourGuide nabízí výlety do Ul Ula i jiných míst v SA. Ale vzhledem k cenám benzínu se možná víc oplatí i to auto.
K těm Farasan islands, mám celkem čerstvou zkušenost.. píšu z trajektu na pevninu:)
Za mě se sem nevyplatí jet, bez auta musíte mít štěstí na taxikáře, naopak s autem chce být v Jizanu několik dní předem.
Ostrov má potenciál, hlavně kvůli platím, taxikář mě vzal na 5 míst.. most, heritage village, mangrovy, korály, otoman castle..vše bohužel vyjma moře bohužel podprumer.
Jel jsem sem abych aspoň chvilku byl v SA u more, protože to nejzajímavější v SA není u něj ale v horách.
Jinak bych sem nejel:)
Jinak bych sem nejel:)
Ahoj, díky za zprávu. To jen potvrzuje moji zkušenost, taky bych tam už příště nejel. Já jsem v Jizanu auto neměl a taxikář na ostrově byl imbecil, který snad neuměl ani číst. Být v SA třeba měsíc, tak bych se sem na pár dní vypravil (Jizan a okolí, Farasan), ale jinak jsou jiná místa určitě zajímavější.
Ať se ti vydaří zbytek cesty, doufám, že bude cestopis:)
Ať se ti vydaří zbytek cesty, doufám, že bude cestopis:)
cestopis nebude, nejsem moc psaci typ:) jel jsem trasu https://mapy.cz/s/pucavubeke celkove, mirne zklamani a to jsem tam jel vicemene na "vandr". Uz pred odjezdem bylo jasne ze v SA toho s prihlednutim ujeta vzdalenost/zajimave pomatky moc videni neni. Co bych doporucil - Wahbah crater, Wadi Lajab, White Mountain Jizni okruh, jak jsem jel opravdu je hlavne o te ceste:)urcite bych ho uz nejel znovu. Naopak prijemne prekvapili msitni lide, byli fakt moc prijemny. Vubec jsem se necitil nebezpecne, ani v okoli najranu a jemenskych hranic.
spise rad odpovim na pripadne dotazy:)
spise rad odpovim na pripadne dotazy:)
Ahoj, nevíte jak je to s překročením pozemních hranic ze SA do Bahrajnu a do Kataru. Letíme v Prosinci do Dammámu a tyto dva další státy se tak logicky nabízí pro návštěvu. Otázkou však je, jak se do nich dostat, jestli tam jezdí nějaké autobusy. Případně, zda by byla možnost hranice překročit v půjčeném autě.
Díky za tipy a hezký cestopis!
Díky za tipy a hezký cestopis!
Pozicanym autom je zakazane cudzincom ist mimo Saudsku Arabiu, aspon ja som taku pozicovnu nenasiel co by to dovolovala... do Bahrajnu sa da v pohode autobusom... do Kataru neviem ale davnejsie boli hranice uzatvorene....
Souhlas, s půjčeným autem obvykle nejde opustit zemi, půjčovny to mají v podmínkách. SA se s Katarem nemají rádi, taky jsem někde celkem nedávno zachytil informaci, že hranice jsou zavřené.
Díky za rady. Máte nějakou doporučenou autopůjčovnu? Ideálně bychom to chtěli sfouknout jenom s debetní kartou...
Měl jsem auto od AVIS, rezervaci jsem dělal poměrně dlouho dopředu přes kreditní kartu. Řada půjčoven debetku neakceptuje, ale třeba najdete nějakou, která ano. Já ale takovou bohužel neznám, tak neumím poradit.
Já mám odjezd do SA a obě auta pujcena přes místní Lumi car..maji největší mileage.
Lumi car vypadá opravdu dobře. Koukal jsem že tam lze zaškrtnout výjezd vozem do zemí GCC za nějaký menší poplatek. Nevíte, zda to platí i pro nás přespolní návštěvníky SA. Na jiných půjčovnách jsem četl, že to je jen pro Saúdy. Psal jsem jim sice email, ale bez odpovědi.
Lumi car maju snad idealne podmienky, ale tie recenzie su horsie ako zle. Avsak od nich ako snad od jedinej pozicovne ide auto poziciat uz v Jeddah a vratit ho v Al Ule, odkial sa da relativne lacno preletiet do Rijadu. Asi to nechame na otocku z Mediny s Avisom, alebo Budgetom, aj s tym nezmyselnym limitom 300 km na den by to malo stacit, a preletime sa do Rijadu odtial.
Pre batuzkara ... oplati sa stravit v den v Medine, alebo je to len o tej mesite? Nahodou nejake info ohladom verejnej dopravy v Jiddah a Rijade? Mimo to, ako sa ti jazdilo v KSA? Vyzera to civilizovane, ale ...
Lumi car: mel jsem s nima dve auta, oba deposity vraceny do 14 dni..maji nic moc recenze, ale proste Avis, Budget atd maji ty limity strasne male. Btw myslim ze Lumi ma prave 300km, ty Tebou zminene maji mnohem mensi.
Medina: za me je to jen o mesite, kde ale muzes max na nadvori a to jen kdyz nejsou modlitby. Takze je to jen o tom miste, ze jsi tam o cem jsi dosud jen cetl. Pokud to budes mit pri ceste tak dejme tomu, jinak bych ji i vynechal.
Rizeni: Ujel jsem tam cca 3000km takze mohu relativne posoudit. Mimo mesta pohoda, samozrejme obcas nejake ty veci co na zapade se nedelaji, ale jinak na pohodu. To vetsi mesta byly jina, celkove v KSA je hodne "zavodniku" a pri vetsim provozu uz je to neprehledne. Pruhy se nedodrzuji, taze razeni je taky zajimave, hodnekrat to bylo natesno. Nebo kruhaky kdy jedes na kruhaku ale obcas musis doslava uhybat protoze tam bez brzdeni do nej najizdeji a cekaji ze jim udelas misto..:)atd atd:)za me asi nejhorsi rizeni..to jsem ridil v Indii, Vietnamu, Maroku, Kuvajtu, Jordansku atd atd..asi v 30 zemich, ale co se o KSA povida ze jsou tam nejhorsi ridici tak mohu potvrdit.
Vdaka za rady. Tak to Lumi este zvazim ... zobrat v sobotu rovno na letisku v Jeddah, vynechal by som Medinu a siel radsej okolo Janbu priamo do Al Ula. Este musim zistit, aky bude doplatok za jednosmerku. No mna nejako uz soferovanie nebavi, ale KSA bez auta bude asi o nicom :) Este sa mi zda, ze prave Lumi malo celkom rozumny priplatok za nulovu spoluucast, takze dalsie plus.
My by sme mali letiet koncom Januara (Wizz. Budapest). Poplatok za odovzdanie v Al Ula bude este asi vecsi, takze vidim to na variantu poziciat si auto v Medine a spravit "okruh", odtial prelet do Rijadu.
Ak by si potom mala cas, tak nejaky kratky report z cesty by potesil :) Pripadne, ak by sa dalo aspon zistit na letisku, ako je to s dopravou do mesta (okrem oficialnych taxi) ... bus, Uber, Careem?
Já přes Lumi půjčovat druhé auto v Medine a vracel v Jizanu, poplatek za jiné místo byl cca 3k.
Já jsem si půjčil auto u AVIS. Limit mám necelé 3000 km na 10 dni.
Kreditní karta není potřeba, já ani žádnou nemám. 😆
Řízení mimo města je pohoda. Dnes jsem jel do Mediny. 400 km cesta, skoro pořád na tempomat, limit je 140 km/hod, minimum aut vzhledem k počtu pruhů.
Horší je to s řízením ve městech. Začínajícímu nebo opatřeními řidiči bych to nedoporučil, protože buď nikam nedojede nebo ho 100% někdo nabourá. Takové porušování předpisů jsem neviděl nikde ve světě 😆
Já jsem si půjčil auto u AVIS. Limit mám necelé 3000 km na 10 dni.
Kreditní karta není potřeba, já ani žádnou nemám. 😆
jj pred tydnem v Medine jsem si taky uzil s rizenim ve spicce:))
jj pred tydnem v Medine jsem si taky uzil s rizenim ve spicce:))
Já nemám problém s agresivním stylem jízdy, takže tu jezdím celkem plynule. Blbé by to bylo spíš s navigací, kdyby tu byl člověk sám. Mě aktivně naviguje manželka, protože jet podle pokynů navigace je prakticky nemožné 😂😂
Tak zatial najvecsiu divocinu som videl v Egypte (paradoxne ziadna buracka), to Balkanci su este slusni vodici :) Priplacali ste poistenie za nulovu spoluucast?
@Beata Uber ma teda povolenie
RideshareUber and Careem are available at Jeddah Airport.
Downtown Jeddah: SR 50 – 100, Please note that there is a surcharge for trips to and from Jeddah Airport.
Oficialne letisko pise k busom toto: "SAPTCO is going to run frequent buses between Jeddah Airport and the city centre. It is expected that these buses will run very soon every 30 minutes. Route Jeddah Airport through Prince Majed Road to King Abdullah Road and on to Corniche Road to the city centre. Location Buses will depart from Terminal 1. Fares One-way ticket: SAR 10 (only during trial phase)." Rome2rio sa tvari, ze autobus skutocne ide, ale web SAPTCa o nicom nevie (alebo neviem hladat). Letenky do Rijadu zatial nemame, kedze prekopavame itinerar, ale v horizonte 3 dni to vyriesime. Z Mediny sa da letiet za 189 SAR, co je celkom prijatelne. Tiez ideme na 10 dni (Sobota - Pondelok)
@Beata Uber ma teda povolenie
RideshareUber and Careem are available at Jeddah Airport.
Pojištění nulové spoluúčasti si beru vždy. Dost klesá pravděpodobnost, že s tebou budou chtít nějak vyjebávat.
A taky se může opravdu něco přihodit, zvlášť v zemi jako je SA.
A taky se může opravdu něco přihodit, zvlášť v zemi jako je SA.
Cvicne som to naklikal a na konci to bolo cca +20 SAR :) Jiri uz vytvoril temu ku KSA, tak budeme pokracovat ked tak tam.
Voughne: Já jsem byl v Medině jen v mešitě, nebo přesněji na tom prostranství kolem ní a lehce ve městě kolem. Jeden den jsem přijel, druhý den pokračoval dál. Ale rozhodně toho nelituju, spíše naopak. To místo má svoji atmosféru, klidně tam pár hodin vydržíš. Já jsem tam byl večer a pak i druhý den dopoledne.
Mě se řídilo dobře. Silnice jsou v dobrém stavu, často mnoho pruhů. Mezi městy téměř bez provozu, ve městech to občas může být divočejší, ale já jsem měl štěstí a i v Rijádu, nebo Džiddě jsem neměl žádný problém, ani špatný pocit za volantem. Ale statistika říká jasně, že na Arabském poloostrově jsou nejhorší řidiči na světe, tak na tom asi něco bude.
Pojištění spoluúčasti si někdy beru, někdy ne, ale spíše tedy ne. Záleží na ceně. Někdy za to totiž chtějí víc, než za celé auto. Většinou si ale spoluúčast pojišťuju jako připojištění u AXA. Vyjde to na 200 Kč a v říjnu jsem v Ázerbájdžánu vyzkoušel, že funguje.
V SA jsem měl auto od Avisu s nájezdem 300 km/den. Říkal jsem zřízenci v půjčovně, že je to málo, tak to přeskrtnul a napsal vedle toho tužkou 350 km/den, což je pořád nic, ve finále jsem najezdil tak mezi 400 - 500 denně a nikdo to nekontroloval, ani neúčtoval.
Dobry Travelhack :D Skusim si pripadne "vydupat". Minimalne dalsie plus pre Lumi bol najnizsi doplatok za kilometer navyse 0,3 SAR ... len skoda tych recenzii. A rad pocujem aj pozitivnu spravu z ciest saudskych velkomiest :)
Hledáme spolucestující na cestu po Saudské Arábii.Termin 22.12.2022-31.12 2022.Vice info na emailu livingston07@seznam.cz
Ahoj, na základě článku BBC, že Saudská Arábie od roku 2019 toleruje nesezdané páry ze západu jsem trochu unáhleně koupil letenky do Rammánu. Problém je, že mimo přítelkyně chceme vzít i našeho dvouletého syna. Dočetl jsem se, že dítě se bere jako důkaz o nemanželskem sexu. Tak mi teď zbývají tři možnosti 1. Nechat propadnout letenky 2. Oženit se do 22. 11. a nebo 3. Risknout to! Co byste doporučili vy? :)
Obecně nebrat dvouletý dítě kamkoliv v tomto stylu (bylo zde probráno vícekráte proč).
Reálně - oženit se včas. Rozvést se pak můžete kdykoliv, i když to není zrovna výhodná investice. ;-)
Ahoj. Já bych doporučil objednat si hotel a napsat do něj s dotazem, zda vás se synem ubytují. Pokud ne, zkusil bych jiný hotel. Vzhledem k tomu, že se v SA teď toleruje kdeco, neměl by to být problém, zvlášť u turistů ze zahraničí.
Saúdská Arábie: co vidět a co čekat v zemi pouště a skal? | HedvabnaStezka.cz
Wadi Disah – Mapy Google Tomb of Lihyan son of Kuza - مقبرة لحيان بن كوزا – Mapy Google Off-road Saudi Arabia | NEOM-2| Exploring Jibal Hisma Desert | NEOM | الطرق الوعرة السعودية | نيوم - YouTube Umluj Beach – Mapy Google Více info na livingston07@seznam.cz LiborHledáme spolucestující na cestu po Saúdské Arábii v termínu od 22/12 do 31.12 2022? Máme v plánu cestu autem 4x4 po SZ země - to jest jižní část Wádí Rum,oázy,památky Nabatejců i Arabů a koupání v teplém korálovém moři. Letenka do Ryjádu stojí cca. 130 EUR/os.
Saúdská Arábie: co vidět a co čekat v zemi pouště a skal? | HedvabnaStezka.cz
Wadi Disah – Mapy Google Tomb of Lihyan son of Kuza - مقبرة لحيان بن كوزا – Mapy Google Off-road Saudi Arabia | NEOM-2| Exploring Jibal Hisma Desert | NEOM | الطرق الوعرة السعودية | نيوم - YouTube Umluj Beach – Mapy Google Více info na livingston07@seznam.cz LiborDíky za prima cestopis :-) Tušil bys, jak je to v SA se stanovánim na divoko, příp.spaním v autě? A pak mám ještě jeden složitější dotaz a je mi jasný, že se to cestovateli - muži blbě posuzuje, ale měl bys nějaký dojmy ze země a lidí, co se týče cestování sama, jako ženská? Projela jsem sama Omán a spala ve stanu, takže nejsem nepolíbená. Ale zatím jsem v jiné arabské zemi nebyla, tak budu moc ráda za jaýkoli postřeh, srovnání a cokoli co tě napadne :-)
Ahoj, se stanováním v SA nemám zkušenosti ani jsem to tam nikde neviděl. Nebál bych se ani tak bezpečnosti, jako spíše toho, kde najít vhodné místo. Pokud se ale chceš vyhýbat městům, tak by to asi jít mohlo a mohlo by to být i fajn. Zkusil bych ale spíše couchsurfing, třeba se Ti podaří najít nějaké holky, které Tě ubytují a poznáš více i jejich běžný život. Potkal jsem v SA Skota, který zase potkal Češku, která tam cestovala sama. Takže to lze. A znám jinou holku z ČR, která tam dlouhodobě pracuje. Obecně lidé jsou tam příjemní a země je bezpečná, nemusíš se bát.
Dle níže uvedeného odkazu můžete snadno a bezpečně v přírodě po celé SA kempovat. Saúdská Arábie: co vidět a co čekat v zemi pouště a skal? | HedvabnaStezka.cz
V SA budeme v termínu od 22/12 do 31.12 2022. Máme v plánu cestu autem 4x4(bez 4x4 to při našem programu ani nejde) po SZ země.Kempování bude součástí naší cesty po SA protože to mnohdy ani jinak nejde.V plánu je jižní část Wádí Rum,oázy,památky Nabatejců i Arabů a koupání v teplém korálovém moři. Letenka do Ryjádu stojí cca. 200 EUR/os. حرة بني رشيد الراس الابيض – Mapy Google
Wadi Disah – Mapy Google
Umluj Beach – Mapy Google
King Fahad's Fountain – Mapy Google
Al-Wa'bah Crater – Mapy Google
Kdyby tě to zajímalo tak více info na livingston07@seznam.cz Libor
Ahoj, můžu mít nějaké dotazy ohledně návštěvy Saudské Arabie? Letim tam v listopadu, a zajimá mne zda lze bez nějakých problému cestovat do Mediny prohlédnout město a ubytovat se tam. A další dotaz je na oblečení, zda je nutne mít v celé zemi vždy dlouhé kalhoty, džíny, nebo jsou tolerované i kratasy, spíš myslím zda je to tam již mozné vidět a potkat tak oblečené bud místní nebo turisty. díky moc Petr
Taky tam jedu..jedu vlakem do Mediny tam si pujcuji 4x4 a jedu na sopky..tak Medina je ok, můžeš všude vyjma Prophet mešity.. dokonce můžeš i na to nádvoří před ní.. občas hotely v tom prvním prstenci s výhledem na mešitu můžou mít problém s ubytovanim pro nemuslimy..tak je lepší bydlet o pár bloku dal..
Oblečení.. já budu mít radši plátěné kalhotky.. protože asi v Jeddah to je v pohode s ti pravidlem že ať nejsou vidět kolena..ale já budu hodně pak ve vesnicích okolo Jemenu a tam asi bych hodně provokoval..takze ve velkých městech asi už ok, ale jinak bych neprovokoval..taky z toho nejsem odvarenej ale co se sa delat:)
Ahoj, ja jsem tam kratasy ani nemel. Dziny bych si tam nebral, ale nejake dlouhe, volnejsi kalhoty budou jak pohodlne, tak prakticke. A nebo si kup thawb, na zacatku to je trosku nezvyk, chodit v sukni, ale ma to spoustu vyhod. Pokud si kratasy prece jen vezmes, jako u turisty to budou tolerovat, ale v ramci nejakeho vyjadreni respektu bych to nedelal, da se to vydrzet i bez nich. Turistu tam asi moc nepotkas a u mistnich kratasy neuvidis nikde.
Medina je ok. Krome mesity muzes vsude, vcetne nadvori pred ni. Hotel jsem mel v sousedni ulici s vyhledem na nadvori a bez problemu. Trosku problem muze byt parkovani, aut hodne, mista malo. Tak pokud bude mozne, bral bych hotel s vlastnim parkovistem
Ahoj, netusis jmeno toho hotelu v Medine ? Diky
Ahoj, netusis jmeno toho hotelu v Medine ? Diky
Ahoj, byl to Al Madinah Golden Hotel. Přes silnici od Prorokova muzea, velmi blízko vstupu do areálu mešity. Na Bookingu teď ale nepřijímají rezervace, nevím proč. Já jsem to měl přes Booking. Kolem je ale spousta jiných hotelů, jen bych to řešil radši předem, kvůli cenám a kapacitě, věřících tam pořád jezdí docela hodně.
Mám dotaz. Jaké jsou rychlostní limity a jak je to s radary? Kterou půjčovnu jsi využil na auto? Medina je tedy jestli jsem správně pochopil běžně přístupná. Krom mešit. Díky :)
Ahoj, mezi většími městy jsou obvykle dálnice a na nich je limit 120 Km/h. Jsou i úseky, kde se dá jet 140 Km/h. Pokud vím, ve všech autech z půjčoven jsou instalované akustické "omezovače" rychlosti. Při překročení těch 120 Km/h se začne ozývat podobný zvuk, jako když není zapnutý pás. Stav silnic i dopravy by klidně umožnil jet mnohem rychleji, ale ten zvuk je dost otravný, takže se stejně budete držet v rámci povolené rychlosti. Stacionární radar si nepamatuju, že bych viděl, ale checkpointy bývají celkem pravidelné a tam měřit mohou. Spíše ale jen dohlíží na pořádek. Auto jsem si půjčoval na letišti v Džidě, objednané bylo přes Rentalcars. Myslím, že poskytovatel auta byl Avis, ale už si nejsem jistý, aut už jsem měl letos půjčených hodně a plete se mi to. Nicméně vše okolo auta proběhlo bez problémů. Ano, do Mediny se dá dostat bez problémů. Dokonce i před velkou mešitu. Jen dovnitř do mešity ne. Někde jsem taky zahlédl info, že se do Mediny nesmí, ale kromě té mešity to není pravda. Naopak kolem Mekky jsou prý na silnicích checkpointy, kde kontrolují přijíždějící a nevěřící nepouštějí. To jsem ale ani nezkoušel, to nemá smysl.
Ty pípáky (nad 120 km/h) měly povinně všechna auta, ne jenom ty z půjčovny. Nevím teda, jak to dělají teď, když na některých dálnicích povolili 140. Dovezl jsem si ze Saudi auto a pak s ním jezdil přes Německo, takže pípání jsem si užil až až. V servisu mi tvrdili, že to neumí vypnout.
Rychlost občas měřili z aut stojících na camel overpassech. Takže rada je, když jedu po dálnici a vidím před sebou stát na mostě auto, tak zpomalím.
Nikde jinde jsem to neviděl, nevím jestli to je nějaká místní specialita. Ale SA patří na samou špičku smrtelných autonehod na obyvatele na světě, tak se to tím možná snažili trošku redukovat. Každopádně je to docela otravné.
Super cestopis! ♥
Super cestopis! ♥
Ahoj, moc děkuju. Můžeš taky vyrazit, teď se roztrhnul pytel s lety do SA. Třeba z Vídně s Wizz do Dammámu, nebo z Prahy s Flynas do Jeddah. Kdybych před pár měsíci jen tušil, jak jednoduché to bude:-)
Zdravím. Opravdu přijde vízum několik minut po provedení platby? Je vizum udělováno automaticky nebo se čeká na nějaké ověřování? Děkuji za odpověď, Chtěla bych letět zítra.
Ahoj. Tak to stihneš. Trvalo to asi 15 minut, nez to prislo do mailu. Asi to projde jen nějakým automatickým skoringem. Tak at to vyjde, snad bude i cestopis;)
Ahoj, super cestopis! Jen by mě zajímalo, jak píšeš, že ženy nemusí nosit už ani šátek - setkal jsi se, že by ho nějaká žena opravdu vůbec neměla? Na Tvých fotkách mají všichni burku.. Co třeba turistka? Byli by v pohodě, kdyby byla bez šátku, případně potkal jsi nějaké turistky? Díky :)
Místní ženy ho už nosit nemusí, ale tradice a zvyky jsou tak silně zakořeněné, že ho stejně stále nosí. Z místních si teď opravdu nevybavuji, že by některá žena byla bez pokrývky hlavy, nebo třeba jen s šátkem. Turistka by byla ale úplně v pohodě. Nemít šátek je ok, mít ho je určitě mírné plus. Turistky jsem nepotkal. Potkal jsem turistu ze Skotska v sukni, který mi říkal, že během své cesty potkal turistku z Čech, která cestovala sama. A pak vím o jedné dívčině, která v SA pracuje a ta taky šátek nenosí.
Většina cizinek má hidžáb nebo jen šátek. Místní chodí v drtivé většině v nikábu, ale není nijak výjimečné potkat nějakou úplně nezahalenou.
Vyložené turisty tu skoro nelze potkat, ale v Jeddah nebude problém chodit bez šátku. Na vesnici bude ale dotyčná minimálně za totálního exota.
Taky se přidám s díky za cestopis. Mně bude v těch "krkahájích" čekat jen jeden den při výstupu z lodi ale přesto bych se obávala, že mně někdo ukradne :-) Když dostanu vízum - zajdu se tedy mrknout.
No já jsem také byla na Arabském poloostrově, v Abú Dhabí a těch Arabáčů je tam také spousta. Oni jsou pod těmi hábity naostro...
Pěkně napsané, i to video udělané. Itinerář je pro ty, co dávají přednost městům, ale pro milovníky přírody by to bez Al Ula a okolí, případně při dostatku času i bez toho jihu, jak tato místa zmiňuješ pro příště, nemělo moc význam. Ideální by byly i bílé a černé sopky u Harrat Khaybar, ale to je reálné asi jen s místní CK kvůli náročným 50 km od silnice. Nezjišťoval jsem to, ale není na šnorchlování lepší něco u Džiddy? Zvlášť pokud by nebyl v plánu jih, který bez hor asi nemá smysl.
Na víza při tranzitu přes Jordánsko není třeba platit 2x 40 JOD. Když už, tak 60 za dvouvstupové, ale tranzit bez opuštění letiště je zdarma. Vstup přes Akabu je zdarma, ale při opuštění Jordánska přes jiný hraniční přechod se 40 JOD musí doplatit, pokud byl vstup zdarma (i když při odletu z Ammánu to před 5 lety po příletu do Akaby bez víza někomu prošlo bez doplatku, co jsem našel na webu).
Díky. No limitem byl čas. Ty města jsou zajímavá taky, nevidět třeba Medinu, Yanbu, nebo Rijád by mě mrzelo. U Džiddy, případně Yanba se jistě dají najít místa ke šnorchlování. To ale nebylo mým primárním cílem, spíše jen zpestřením, tak jsem po tom nijak aktivně v těchto místech nepátral. Jih jsem chtěl vidět, ale dnes bych ho pojal jinak. Asi bych tam přijel autem a zdržel se déle, právě abych mohl i do těch hor. Samotný Gizan moc zajímavý není, ale zase je to město úplně jiné, než třeba Džidda. Al Ula by byla pěkná, ale pár dní poté jsem měl v plánu Petru, tak jsem se rozhodl ji i z časových důvodů vynechat. Třeba příště.
Na letišti v Ammánu mě to vedlo jen na transit do Aqaby, nebo pak ven za pasovou kontrolu, kde to vízum chtěli. Nevím, možná jsem něco v tom spěchu přehlédl. Ale měl jsem dvě zvlášť kupované letenky, tak bych čekal, že musím ven a pak zase dovnitř.
Tak uvidíme, třeba se do Arábie vypraví další cestovatelé a ze společných zkušeností pak postavíme perfektní itinerář. Ta země si pozornost určitě zaslouží.
Jasně, psal jsem to spíš pro ty, kteří by chtěli tento itinerář zkopírovat.
O tranzitu tady píšou:
Those who are traveling through Jordan and plan to spend less than 24 hours in the country are exempt from visa fees. Transit visas are issued at the Jordanian airports upon arrival. Make sure you tell the passport control that you are a passenger in transit.
If you are transiting through Queen Alia International Airport and are not leaving the airport, no visa is needed.
Jasně, psal jsem to spíš pro ty, kteří by chtěli tento itinerář zkopírovat.
O tranzitu tady píšou:
Skvělý cestopis, fakt super. 👍. Měl jsem před 2 rokama v plánu přejet do SA přes jordánskou Aqabu potom mi do toho hodil vidle covid, během těch 2 let mé plány vzaly za své, ale díky Tvému vyprávění jsem opět u PC a vymýšlím možný iterinář 😉. Ještě jednou dík za inspiraci.
Děkuju. No já jsem o této variantě přemýšlel taky, pozemní přechod z Aqaby do SA. Ale nepodařilo se mi sehnat dostatek věrohodných informací z poslední doby, které by garantovaly větší úspěch než letecky z Ammánu. A taky jsem nemohl najít žádný bus, který by jezdil ideálně z Aqaby třeba do Tabuku, nebo aspoň někam za hranice. Asi by to šlo řešit taxíkem, spíš jsem se bál, že pozemní hranice nebude pro turisty otevřena. Ale jinak je to podle mě dobrý nápad. Dokonce snad Jordánci ani nepožadovali víza při příletu do Aqaby, což by zase snížilo náklady, ale nemám to ověřené. Tak ať Ti to vyjde, SA je pořád pro cestovatele neznámá země, je hodně co objevovat:-)
Super! Jací jsou místní?
Super! Jací jsou místní?
Místní jsou v pohodě. Rádi třeba pozdraví, často se ptají na původ, nebo si chvilku popovídají, děti zamávají. Nejsou na turisty tolik zvyklí, je vidět, že mají zájem. Ale není to nijak vtíravé, nepotkal jsem žádného Heloumajfrenda, který by chtěl 20 euro za to, že mi ukáže hotel, před kterým stojím apod. Ve velkým městech je i tak dost lidí, kteří si Tě ani nevšimnou a ti, kteří ano, tak v pozitivním smyslu. Myslím, že čím dále od měst a blíže tradičnímu způsobu života to bude ještě vřelejší. Ale to Tobě vysvětlovat nemusím:-) Myslím, že ideální způsob na cestování po Arábii by byl Couchsurfing a troška časové nezávislosti k tomu. V každém případě jsem se mezi lidmi cítil dobře, bezpečně a vítaný.
Ahojte,
Dotaz 1: byl nekdo z vas v Omanu i Saudske arabii?
Resim dilema ve ktere zemi zustat dele. Zajima me hoavne priroda vice nez mesta.
Dotaz 2: zkusenostni s pozemnim prechodem z SA, do Kataru nebo UAE?
Chci tam letet jen s malym zavazadlem, cestovat s mistnima, verejna doprava autostop.
Diky za tipy a doporuceni.
Fan den
Kaja
Ahojte,
Dotaz 1: byl nekdo z vas v Omanu i Saudske arabii?
Dotaz 2: zkusenostni s pozemnim prechodem z SA, do Kataru nebo UAE?
Diky za tipy a doporuceni.
Fan den
Kaja
Možná bys mohl upřesnit, kolik dní máš celkem a jestli si hodláš půjčovat auto, protože není jasné, jestli se zmínka o veřejné dopravě a autostopu týká jen přechodu hranic nebo celé cesty.
Tak evidentně celé cesty. Pán je buď velký dobrodruh nebo naiva..
Tak evidentně celé cesty. Pán je buď velký dobrodruh nebo naiva..
Máš pravdu. Pro dobrodruhy by byl vhodný na stop a veřejnou dopravu jedině severní Omán viz rozhovor s Pavlem Svobodou: https://wave.rozhlas.cz/pavel-sv...su-5261853
V SA jsem nebyl, ale troufám si tvrdit, že na přírodu mimo města to stopem a veřejnou dopravou nepůjde.
Pán je spíš naiva, ale pokud chce jet s malým zavazadlem tj. bez stanu, tak je možná drsný dobrodruh, který bude přespávat na fólii a nafukovací karimatce (to by se vešlo) pod širákem. Doporučuju ale mít i další zavazadlo, které se převeze složené nebo na místě koupí, protože bude třeba s sebou tahat kromě zásob jídla i mnoho litrů vody.