Seychely - jak na ně prakticky a podrobně
Praktický průvodce pro cestování bez cestovky.
Cestopis z roku 2019 napsal Jan Dvořák_3
Seychely. Údajně ráj na zemi. I proto jsme tuto destinaci vybrali s mojí nyní již manželkou jako svatební cestu. :-)
Nicméně neočekávejte klasický cestopis. Pokud chcete pocítit krásu Seychel, tak koukněte na sestříhané video zde:
Ale jinak jsem se rozhodl sepsat spíše praktické rady a tipy na cestu a to z jednoduchého důvodu. Stejně jako každou naši dovolenou jsme opět koupili jen letenky a jedeme po vlastní ose. A stejně jako vždy jsem po nákupu letenk v únoru 2019 začal plánovat. Ukázalo se, že spousta praktických informací není na internetu zkrátka vůbec k nalezení. Přeju si tedy, aby tento cestopis ulehčil cestu všem budoucím návštěvníkům tohoto krásného místa. V opačném případě koukněte na video a dál nemusíte číst :-)
Obecné rady na začátek
Letenky - my jsme kupovali v akci s Air France za 12,500 CZK. Let Praha - Paříž - Mahé. Celkem nějakých 15 hodin, nejdelší let 10h. Nejpohodlnější lety jsou přes arabské země, cca 2x5h letu.
Počasí - Seychely leží na východ od Afriky v Indickém oceánu, v rovníkovém klimatu. V létě tedy extrémní sucho a velký vítr, který způsobuje vlny a řasy na plážích. V zimě naopak sezóna deště. My jsme dle rad na intrenetu vybrali termín na 14 nocí v listopadu. Jenže místní nám řekli, že už vlastně rainy seson stejně je, protože v posledních letech se jim dost zbláznilo počasí. Tedy očekávejte déšť kdykoli, ale pro koupání zůstává nejlepší duben/květen a říjen/listopad.
Co vidět - Seychely evidují přes 100 ostrovů. Obydlené jsou jenom 4 - Mahé, Praslin, La Digue, Silhouette. My jsme navštívili první tři. Největší je Aldabra, ale ta není obydlená, žijí tam jen želvy :-) ... Na každém ostrově najdete něco zajímavého, La Digue je ale určitě must see. Doporučuji navšítvit co nejvíce ostrovů. Níže info ohledně jednotlivých ostrovech.
Transport - Mezi ostrovy se lítá, ale většina lidí jezdí lodí. Monopol na to má Cat cocos. Mahé je největší ostrov, na ktrém je jediné mezinárodní letiště. Z Mahé na Praslin to trvá hodinu lodí a stojí 100 EUR osoba/cesta. Doporučuji připlatit 10 EUR za horní palabu, kde vám nebude špatně a ještě něco vyfotíte. Praslin - La Digue trvá asi 15 min a stojí 30 EUR. Jízdenky můžete koupit na různých servrech, v podstatě je to jedno, stojí to stejně. Lodě jsou pohodlné, je na nich toaleta a odbaví vás téměř jako na letišti.
Peníze - oproti jiným destinacím jsou Seychelly dost "poevropštělé". Rozhodně si vemte EUR, my měli USD a to byla chyba. V podstatě všude zaplatíte kartou a to i v malém supermarketu. Pokud budete platit kartou v místní měně (seychelská rupie - SCR), tak plaťte svojí bankou. U Air Bank jsme měli celkem fajn kurz 1,66 Kč za 1 SCR. Z nějakého důvodu se nevyplatí používat Revolut pokud platíte v SCR. ALE např. půjčení auta a podobně se dá platit přes terminál v EUR a v tu chvíli nastupujete s Revolutem. Nicméně i třeba vstup do nějakých parků za 10 EUR můžete zaplatit v hotovsti v EUR a co je zajímavé, tak často je to výhodnější než platit v SCR. Akutální kurz byl 1 EUR = cca 15 SCR. Co NEZAPLATÍTE v EUR je místní take away jídlo, což je nejčastější způsob stravování. Dále taxi a hodně malé nákupy v supermarketu ala cola nebo zmrzlina.
Kde měnit peníze - na letiště dostanete za EUR asi 14,8 SCR. Po ostrově to může být 15 i více.
Kolik si vzít peněz - pokud budete všechno co jde platit kartou (což doporčuji), tak v hotovosti utratíte nějakých 200 - 300 SCR za jídlo pro 2 denně (jedno teplé jídlo, 2x studené na hotelu ze supermarketu). Dále nějaký ten odvoz a občas vstup. Na 14 dní by pro 2 mělo stačit 500 EUR v hotovosti.
CENY
- Cena dopravy mezi ubytováním/lodí/letištěm (více rozepíšu u ostrovů) - většinou stojí mezi 15-25 EUR za jednu cestu (max. 4 osoby).
- Autobus - jezdí po Mahé a Praslinu - jedna jízda stojí 7 SCR
- Půjčení auta na den - 50 EUR
- Restaurace - drahé, jdílo kolem 250 - 350 SCR
- Kolo na La Digue - 100 - 200 SCR na den/osoba
- Základní potraviny v supermarketu - cca 2x navíc oproti ČR
- Kokosy na plážových barech - 50 - 70 SCR
- Espresso na jedné láži stálo snad 100 SCR, raději jsem pil kokos, v kavárnách 35 SCR
- Drinky na plážích - 125 SCR +
- Simkarta - 500 SCR za 3 Gb a 6 min volání
- Take away jídlo - 60 - 75 SCR (Pizza 115 SCR)
- Stravování - pokud nabízí ubytování snídani, vždy berte. Jsou bohaté a vyplatí se to. Většina ubytování je s malou kuchyní, takže snídaní nebo pečivo a základní věci můžete řešit po vlastní ose. Dále pak take away a máte nejlevnější možné jídlo...
- Benzín - asi 18,5 SCR/litr
- Takamaka Rum na letišti 290 SCR za 1l, v obchodě na Mahe 285 SCR za 0,7l nebo 150 CSR za 0,5l
Internet - na všech ubytkách je celkem slušná WiFi, ale Netflix nečekejte. Doporučuju koupit simkartu, opravdu se to občas hodí a potřebujete nutně najít nějakou informaci, cestu, jídlo, atd.
Jazyk - jako kolonisté se tu vystřídali portugalci, žabáci a britové. Takže se tu bezproblému domluvít francouzsky a anglicky téměř se všemi.
Jak to celé poskladát - koukejte si to užít a vyrazit na většinu velkých ostrovů! My jsme hned po příletu vyrazili na loď a na La Digue. Pak jsme byli na Praslinu a následně na Mahé. To je výhdoné i pro odlet, pokud začnete na Mahé jako většina lidí, tak poslední noc zase trávíte někde na Mahé kvůli odletu, které jsou většinou kolem 8:00 ráno. Navíc vás po příletu nikde hned neubytují (i když jsou v tomto na ostrovech dost felxibilní), takže využijte čas po příletu na přesun lodí a přemýšletje prakticky, ušetříte i za odvoz :-)
Kolik dní je optimum - my jsme měli 14 noci, 6x La Digue, 4x Praslin, 4x Mahe. Většina letů dorazí na Mahé ráno, první den máte tedy celý a pokud si lodě naplánujete vždy na dopoledne, tak neztratíte ani dny cestováním. Zpětně bych jel max. na 12 nocí a to 5, 4, 3 noci La Digue, Praslin, Mahe. Pokud chcete ušetřit, tak Praslinu můžou být jen 3 noci (den želvy, den auto, den pláž). My jsme měli líbánky a chtěli si odpočinout od korporátního života, ale i tak by nejspíš 12 nocí stačilo.
Zavazadla - pokud chcete ušetřit za taxi, tak si vemte max. středně velkou krosnu a s tou se propašujete do autobosu. V opačném případě si vemte klidně klasikcý kufr, protože s ním nikde problém není.
Přílet
Po příletu musíte na imigrační kontrolu, trvá to necelou hodinu. Mějte u sebe zpáteční letenky a potvrzení o ubytování, kontrolovali to všem. Dále doporučuji koupit hned nějaký duty free alkohol (pokud pijete), pak už to bude dražší - obchůdek je hned u čekání na kufry za imigračním. Kromě piva, místní Seybrew stojí v průměru 25 SCR za 280 ml a padlo na něj za nsá dost rupii... Na letišti dále kupte simkartu, vyměntě si aspoň 50 - 100 EUR kdyby něco a hurá na Seychely...
Pokud zvolíte variantu s okamžitým přesunem lodí, tak se musíte z lodi dostat do přístavu. Buď pojedete taxikem (hromadný mikrobus) a to stojí 20 EUR pro 2 lidi, někdo vás hned na letiště odchytne nebo se místních zeptejte. Nebo zkusíte autobus, v něm je ofiko zakázané vozit kufry, ale s krosnou nebo batohem by to nejspíš šlo. Na netu nalezntete různé reference, takže je to na vás, ale autobusy nemají žádné zavazadlové prostory, my to s kufry nakonec vzdali.
La Digue
Ostrov je opravdu hodně malý, úplně se tam zastavil čas a je to prostě nádhera. Primární doprava je kolo, určitě si ho půjčte na celou dobu pobytu, vyplatí se to. My zda strávili 6 nocí a přes ubytování jsme měli kolo za 100 SCR na osobu na den. Bydleli jsme v Chloes Cottage 2, což můžu vřele doporučit. Rezervace půl roku dopředu přes booking se snídaní byla nějakých 2300 Kč na noc pro dva. Z lodi jsme si domluvili odvoz do ubytování za 10 EUR. Na jiná místa byste to i došli, záleží na vašem bydlení. Pak už jen můžete objevovat :-)
Kam tedy vyrazit?
L`Union a pláž Anse Source D`Argent - nejznámější místo na ostrově a pláž řazená pravidelně mezi TOP10 na světě. Pláž je součástí rezervace, která je chráněná a platí se tak vstup 115 SCR nebo 8 EUR. Pozor, píšou, že příjimají karty, ale trvale jim to nefunguje. Cestou na pláž narazíte na místo se želvami obrovskými, kterých je tak 20-30. Můžete si vzít ovoce a nakrmit je. Dále projdete nebo lépe projedete na kole rezervací a následně musíte ještě pěšky na pláž - cesta trvá tak 15 - 20 min od vstupu. Nelehejte si hned na kraj pláže, ale klidně dojdětě až k dvoum kokosovým barům, kde je více místa. Foťte průběžne. Konec pláže není tak úplně koncem pláže - pokud máte dobrou obuv do vody, tak se můžete během odlivu vydat mořem podel kamenných útvarů na další 2 minipláže a cíp ostrova, kde uděláte super fotky (hlavně je tam méně lidí). Cesta tam zabere tak 20-30 min, stojí za to, ale bez bot do vody nechoďte. Pláž je opravdu krásná a byli jsme tu 2x, vemte si pivo, vodu a můžete tu vydržet celý den. Západ slunce stojí také za to, stejně tak šnorchlování (musíte ve vodě až opravdu daleko, nebojte se toho).
Grand Anse, Petit Anse, Anse Cocos - tato trojice pláží musí být jednou z vašich zastávek. Osobně se mi Grand Anse líbila ze všech pláží na ostrově nejvíce. Nicméně pláže leží na jihu ostrova a až ke Grand Anse se dostane na kole silnicí vedoucí skrz ostrov. Od L`Union jsou to nějaké 2km. Grand Anse vyfoťte a běžte dál, není tu stín. Všechny pláže jsou propojené cestou, Petit Anse je velmi blízko a dostane se tam během 5-10 min (cesta je vyšlapaná, poznáte). Dle místních je ale nejhezčí Anse Cocs, tam je o něco delší cesta, dalších cca 20 min, ale tentokrát i přes kameny a do kopce, takže se trochu zapotíte. Určitě to ale stojí za to... Na Anse Cocos najdete opět cocosový bar, konečně i nějaký stín. Na úplně východní části pláže se za kameny skrývá takové přírodní mořské jezírko, kde se dá v klidu vykoupat ale není z dálky vidět :-) Pozor - na všech plážích je zákaz koupání, nicméně vykoupali jsme se i tak, pokud si dáte pozor na vlny a zůstane u břehu, tak je to ok. Vemte si dost vody, dá se z toho určitě udělat výlet na celý den.
Anse Severe - pláž na severozápadní části ostrova je volně přístupná, trvale zde žijí 2 želvy a je tu asi nejhezčí šnorchlování. Odtud dále vede silnice podél pobřeží - určitě si na kole projeďte celou silnici, která vede přes severní cíp a dále na východní stranu, kde po pár kilometrech končí. Není to náročná vyjížďka na kole a určitě stojí za to. Na konci jsou opět 2 moc krásné pláže i ke koupání - Anse Banane a Anse Forumis.
Nid d`Aigle - nejvyšší bod ostrova a místo, které pod tímto názvem pořádně nenajdete. Na google maps je nejbližším bodem Belle Vue, což je kavárna/restaurace. K tomotu místu vede ne úplně daleké ale zato velmi strmá cesta. My jsme vytlačili kola téměř až k restauraci. Zde si můžete dát oběd nebo si rezervovat stůl na večeři se západem slunce a neskutečnou romantikou, ale zaplatíte si :) ... Každopádně nezůstaňte jenom u restaurace, ale dále pokračujte pěšky na vrchol hory. Je to celkem štreka a terén, tak cca 30 min určitě, zapotíte se, vemte si vodu. Asi v 1/3 cesty je taková soustava kamenou a dost lidí už dál nejde. Chyba, musíte pokračovat a dostat se opravdu na vrchol hory, kde je krásný výhled. Stojí to za to.
Veuve nature reseve - jedná se o mini rezeravci uprostřed parku, kam se platí vstup. Najdete tam ohrožené druhy, ale my nakonec nešli, takže nemůžu hodnotit.
Pokud zvládnete výše zmíněné, tak jste viděli téměř vše na ostrově :-) Dále se dá vyrazit na půldenní výlet na Cocos isladna na šnorchlování za 50 EUR. My jsme zažili šnorcholování na Hawaii, takže nás to nelákalo, ale jinak to má celkem pozitivní reference.
Co se týče jídla - každý den jsme kupovali k večeři take away, nejlepší je asi Mi Mums take away, dále Rey and Josh cafe a Gala takeaway. Na google nenejdete recenze na Glorious bakery hned v přístavu, je to nové ale časem určitě přibudou, tam jsme se také výborně najedli. Vše stojí okolo 60 SCR.
Myslete na to, že kolem 18:00 zapadá slunce a pak je opravdu tma. Opravdu tma. Jízda na kole může být pak i dost nepříjmná, záleží kde bydlíte. Tedy stihnete se vrátit na ubytování se světlem nebo mějte idáelně čelovku nebo alespoň mobil. U žádných pláží jsme nenalezli sociální zařízení kromě D`Argent ale tam jsou tak 10 min z pláže. Vždy si berte brýle do vody, nejlepší šnorchlování je na D`Argent a Anse Severe, nebojte se plavat daleko. Je opravdu silný odliv, takže po obědě se koupe relativně špatně a nepočíjte s nějakým velkým plaváním.
Nebojte se na cokoli zeptat místních nebo přímo na ubytování. Zařídí cokoli a ceny jsou plus/minus stejné. Často jsme někde nevěděli a většina místních k vám sami přijdou a zeptají se, zda potřebujete pomoct. Všichni jsou opravdu milý a nejde jim jen o to z vás něco dostat jako např. v Thajsku. To platí pro všechny ostrovy.
Praslin
Zde jsme strávili 4 noci, lodí je to z La Digue rychlovka - nějakých 15 min. Do ubytování můžete zkusit zmíněný autobus nebo nějaký jiný odvoz. Na netu jsem našel dopravce, který nás odvezl za 300 SCR (taxi a domluveno telefonicky pár hodin předem). Bydleli jsme v oblasti Grand Anse v Ocean Villa. Opět můžu vřele doporučit, je to na jižní straně ostrova v oblasti, což je klidnější místo a autem/autobusem pak dojedete všude, ubytování 2000 CZK na noc bez snídaně. K jídlu jsme si kupovali standardní potraviny v supermarketu a jednou za den místní take away.
Kam tedy varzit?
Curieuse - hned na druhý den jsme si objednali výlet na zmínění ostrov a to je za mě must do na Praslinu. Výlet si buď objednáte přes vaše ubytko, ti jsou napárování na msítní menší cestovky, pak by to mělo stát kolem 90 EUR osoba + 200 SCR daň (nějakých 2600 CZK), bude se většinou jednat o menší loď pro cca 10 lodí. Vzhledem k našim aktuálním potřebám (zdraví) jsme zvolili větší cestovku Mason Travel, kde jsme zaplatili 1900 SCR za osobu (cca 3000 Kč) včetně daně. Pluje se velkým catamaranem pro 75 osob, jelo nás asi 30 plus 5 lidí staff. Na lodi jsou 2 záchody, zázemí, oběd, dostali jsme pití a opravdu jsme měli super servis. Bookovali jsme jeden den dopředu. Každopádně výlet se skládá ze zastávky u ostrova St. Pierre (cesta asi 20 min lodí), kde se hodinu šnorchluje. Šnorchl i ploutve nám půjčili, kvalita šnorcholvání průměrná, ale užijete si to. Další zastávka je pak samotný ostvov Curieuse vzdálený dalších asi 20-30 min cesty. Nejdříve jsme po zakotvení na lodi dostali oběd a pak nás malou lodičkou odvezli na ostrov. Začíná se u Aldabra giant tortoise nursery neboli místní rezervace. Tento ostrov patří jenom želvám! Je jich tu přes 200, všech velikostí. Můžete se s nima vyfotit, podrbat je, narkmit a to je opravdu neuvěřitelný zážitek. Celou dobu je s vámi průvodce a dozvíte se spoustu věcí o želvách atd. Dále se pak jde asi 20 min skrz ostrov, kde opět dostane nelajvárnu o místní floře. Končí se na pláži na druhé straně ostrova, kde se tak 30 min koupe (super koupání) a následně se již lodí vrací zpět - asi 50 min cesty. Celý výlet začínal v 8 ráno, kdy nás nabrali na hotelu, pak se jede do přístavu a zpět jsme byli asi 16:30. Výlet je vskutku drahý, ale stojí za každou rupii!
Anse Lazio - nejznámější pláž na ostrově, která se nachází na severním cípu. K pláží se dá dojet autem nebo autobusem a zaparkovat u ní, míst je poměrně dost. Pláž je moc pěkná, super koupání, je dlouhá a nabízí dost prostoru ve stínu. Nicméně je na ní také velká spousta návštěvníků, takže romantiku nečekejte, stejně tak ani velké šnorchlování. Nicméně stojí za návštěvu.
Anse Georgette - druhá z dvojce nejznámějších pláží na ostrově, která se nachází na severozápadním výběžku. Procestovali jsme toho již hodně, ale toto je za mě jedna z nejkrásnějších pláží a koupání na světě. Nicméně je trošku problém se tam dostat. Kolem pláže je totiž golfové hřiště, které patří k luxusnímu resortu Lemuria. Nejkratší cesta na pláž od autobusu nebo auta je přes tento komplex, jenže ten pouští denně pouze asi 20 turistů a to ještě část dopoledne a čsát odpoledne. Všude se dočtete, že vám místo rezervují z vašeho ubytování, ale omyl - v sezoně totiž mají i 5 a více dní dopředu plno, takže pak máte zkrátka smůlu. Na kontaktní email z hotelového webu vám nikdo neodpoví - napiště přímo na tuto adresu ots@lemuriaresort.com a zarezervujte si vaše místo včas a sami. U brány by vás pak měli zkontrolovat a cesta přes komplex trvá nějakých 20-30 min, občas vás sveze caddy. Pokud se vám nepodaří rezervace nebo si to chcete udělat zajímavější, tak můžete absolvovat track, který jsem úplnou náhodou objevil na internetu v nějaké diskuzi, ale jinak o něm něvěděli ani na hotelu. Track vede přes jeden z nejvšších bodů ostrova Mt. Plaisir (ani nejde dát do google maps) a začíná viz obrázek níže na mapě. K začátku se dostane autem nebo autobosem, nejdříve po hlavní silnici podél jižního pobřeží a pak doprava do vnitrozemí do prudkého kopce, jezdí tam i autobus. Na místě je již samotná značka tracku, který nejdříve vede do kopce asi 300 m a pak cca 1,9 km z kopce na pláž. Výhled opravdu stojí za to a myslím, že si pláž daleko více užijete po tomto tracku. Navíc je to trošku i recese k monopolu, který má hotel Lemuria (jak jsme na něj cestou nadávali). Nicméně opět se vybavte vodou a opalovákem, track je cca hodinu tam a hodinu zpět a dá celkem zabrat. Existuje ještě o něco známější track, který vede až z pláže Anse Lazio, ale ten jsme neabsolvovali
Anse Karlen - na této pláži je údajně moc krásný západ slunce. Bohužel opět leží v dostupnosti přes resort Lemuria, takže bez rezervace se tam nedostane, my jsme nebyli.
Vallée de Mai - po želvách a Anse Georgette třetí hlavní důvod proč jet na Praslin. Jedná o velký národní park chráněný Unescem. Návštěvnické centrum leží zhruba uprostřed cesty přes hory ze severního pobřeží na jižní. Dostanete se tam autem nebo autobusem. Vstupné je výživných 350 SCR (berou EUR i karty) na osobu. Levnější variantou je Ford Ferdinand, ale my jsme chtěli mít jistotu, že uvidíme to hlavní... Park je unikátní svou florou a to především naprosto ojedinělou palmou, která plodí Coco de mer. Jsou to obrovské kokosy, které rostou 7 let a mohou vážit až 20kg. Za mě must see když už jste na Praslinu, ale umím si představit, že to vynecháte. Doporučuji dorazit relativně brzo, tak v 8:45. V 9:00 je asi 80 min tour s průvodcem, která je zdarma. Další je pak ve 14:00. Moc lidí o tom neví, takže nás bylo asi 8 a navíc většina ostatních si platili zvlášť ještě průvodce z cestovek.
Zimbabwe point - jedná se o nejvyšší místo ostrova, leží ve vnitrozemí a cesta na něj vede z hlavní silnice, kdy se pár kilometrů před Anse Lazio zabočí vlevo. Je to velmi strmá, 2,5 km dlouhá cesta. Bohužel se nedá dojet až na vrchol. Asi po 2km poměrně standardní asfaltky přejde cesta v "tankodrom" a po dalších asi 500m je najednou závora a dál nemůžete. Pokud máte auto, tak přesto doporučuji cestu absolvovat, ale pouze k bodu, kdy se mění silnice ve špatnou. Cestou zpět totiž zažijete super výhledy a už jen řízení nahoru a dolu je celkem adrenalin.
Dále můžete zkrátka objevovat ostrov, je tu spousta dalších pláží, ale nakonec jsou si dost podobné. My jsme měli ze 4 dnů 2 dny půjčené auto (50 EUR na den). Objeli jsme celý ostrov dokola, všechny možné uličky a místa a to shledávám jako njelepší variantu k poznávání ostrova. Pokud váháte, zda utratit peníze za auto, tak ještě můžete udělat menší trik - půjčit si auto na poslední den a objednat si loď na další ostrov na ráno. Auto můžete totiž vrátit i v přístavu a ušetříte tak za cestu z hotelu do přístavu. Auto jsme měli domluvené přes ubytko a to až na místě jeden den předem.
Pokud máte dron, tak na západní straně ostrova si vůbec nezalítáte. Je tam letiště a DJI mě vůbec nepustil vzlítnout. Nicméně šlo to na východní straně ostrova. (pro dron jsou obecně na ostrovech dost přísná pravidla)
Mahé
Na poslední ostrov jsme se vydali opět ráno lodí, v 9:00. Auto z půjčovny jsme na Praslinu vraceli v přístavu, takže jsme ušetřili za odvoz, klíče jsme nechali pod podložkou a auto odemčené. Nikdo si to nechtěl ani zkontrolovat. Ubytování na Mahé jménem Chez Remy jsme měli přes Airbnb v oblasti Beau vallon, což je asi nejturističntější místo ostrova vzdálené 10-15 min autem z Victorie. Ubytování patřilo k nejlevnější (6500 CZK za 4 noci), opět hezké včetně kuchyně a zároveň v pěší vzdálenosti od pláže, obchodů, take away i půjčoven aut. Z přístavu nás odvezl pán z ubytování za 200 SCR. První 2 dny jsme strávili na pláži a na poslední dva dny jsme si půjčili auto, protože cílem bylo opět ho využít pro cestu na letiště. Auto jsme si tentokrát zařizovali sami v naprosto náhodném a místním rent a car. Cena byla 45 EUR za den a 50 EUR za automat. Za vrácení na letišti chtěli navíc dalších 20 EUR, celkem tedy 120 EUR. Odvoz na letiště přes ubytování stál 500 SCR, vzali jsme tedy auto, což nakonec cenově není úplně win-win ale alespoň něco jsme ušetřili. Auto by se možná dalo sehnat levnější, ale my to zařizovali v neděli, všechno zavíralo a nebyl tedy čas to tolik řešit (btw přes internet jsem všechno našel spíše dražší).
Kam tedy vyrazit?
Morne blanc trail - počasí nám moc nepřeje, ale přesto hned ráno vyrážíme autem do hor a na tento track (dá se dojet i autobusem). Auto necháváme na parkovišti u Tea factory a dále jdeme po svých. Čeká nás 1,6km dlouhý track s cca 600 m převýšením. Výstup nám trvá asi hodinu a ten výhled opravdu stojí za to! Máme sice trochu pod mrakem, ale přesto se nám výhled tuze líbí. Doporučuji všem, za mě nejlepší zážitek na Mahe.
Tea factory - dost mizen hodnocení na google nás odradilo od samotné prohlídky, nicméně podívali jsme se do areálu a koupili nějaký čaj (25 SCR za balení, fajn suvenýr). Nicméně je to cestou na výše zmínění track, takže se tu klidně zastavte, ale jinak o nic nepřijdete
Copoila trail - nakonec jsme neabsolvovali, ale měl jsem dle hodnocení vytipováno.
Beau vallon - zde jsem bydleli, jendá o turisticky nejrušnější oblast s opravdu hodně dlouhou pláží. Přestože je zde většinou dost lidí, tak svoje místo si najdete a koupání je moc pěkné. Pláž lemují stánky s různým jídlem, koktejly (75 SCR), ovocem atd. Strávili jsme zde příjemný plážový den.
Anse Intendance - praděpodobně nejkrásnějí pláž na ostrově, která se nachází na opačné straně než hlavní město, nějakou hodinku jízdy autem z Victorie (opět i autobus). Autem dojedete téměř až na pláž a nebývá tu moc lidí, stojí za návštěvu :-)
Takamaka rum factory - nachází se na východním pobřeží, cca 30 min jízdy autem z Victorie. Dvakrát denně nabízejí prohlídku s ochutnávkou rumů celkem za 12 EUR (start 11:30 a pak po obědě). My jsme se šli jen podívat do obchodu a po okolí. V obchodě jsme dostali ochutnat i tak a rum si i koupili. Stejně tak jsme si nakonec dali na terase koktejl a s barmanem probrali míchání drinků. Moc pěkná zastávka.
Victorie - ve městě vládne dost hustá doprava a většinou zácpa. Upřímně si nemyslím, že je o co stát. Můžete se podívat na slavné Hodiny, Selwyn market, ale jinak město dle mého nenabízí nic zvláštního.
Závěr
"Praktického rádce" jsme průběžně sepisoval přímo na dovolené (12.-27.11.2019), takže jsem měl vše v živé paměti. Snažil jsem se pokrýt to nejzásadnější, ale detailně :-) Dost věcí se mi na internetu nepodařilo najít, takže věřím, že by tento rádce mohl pomoci. Neabsolvovali jsme úplně všechno, co Seychely nabízí. Pořád tu zbývá pár ostrovů k navšítvení, pár výletů, tracku a pláží. Pláže jsem nezmiňoval všechny, protože po nějaké době, byť jsou sebekrásnějších, vám začnou všechny připadat stejné.
Kolik nás to stálo? Absolutně všechny položky jsem zapsal do spendee, fotka níže. Všehovšudy je to 47 tis. CZK na osobu. Za tyto peníze jsme viděli téměř všechno, absolvovali krásné výlety, projezdili ostrovy křížem krážem, měli jsme minimálně 1 teplé jídlo denně, spoustu kokosů, piv, rumu a pěkné, spíše nadstandardní ubytování, suvenýry a rumy domů. Vynechali jsme pouze restaurace.
Kde by se dalo ušetřit?
- Jet ve čtyřech - rozpočítat ubytování a auto
- Levnější ubytování (ale pozor na poměr ceny a vzdálenosti, když pak stejně utratíte za dopravu a další věci, tak se to nevpylatí)
- Auto - půjčení celkem 4 dny (220 EUR + 550 SCR benzín), teoreticky by stačilo půjčit na den na Praslin a na den na Mahe, ale nestihnete vidět a projít všechno
- Pivo - tady padla asi tak tisícovka, plus 500 CZK za rum
- Nepřejíždět mezi ostrovy - teoreticky se dá zakotvit na Mahé, kde je nejelevněšjí uybytování a potraviny. Následně se dají podniknout jen třeba jednodenní výlety na Praslin a La Digue, možná by se to vyplatilo.
- Zkrátit pobyt.
Celkové hodnocení Seychel
Za mě je to skvělá destinace s velmi dobrým poměrem cena/výkon, je na vás jak drahé si to uděláte. Kultura je hodně poevropštělá a relativně ecofriendly, takže nedojde na kuturní šoky jako v některých zemích Asie. Není to Bora Bora, takže cenově dostupné, ale zároveň jsou služby na vysoké úrovni a to koupání.... perfektní, mezi nejlepšími na světě. Kdo hledá destinaci, kde si odpočine, stráví nesčetné hodiny v oceánu (který je neuvětřitelně ohřátý), ale zároveň absolvuje super výlety, tracky a zážitky, tak je to pro něj správná volba :-)
Užijte si to a rád odpovím na dotazy v komentářích nebo na jd.jandvorak@gmail.com.
Jan Dvořák_3 procestoval 23 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Afriku. Na Cestujlevne.com se přidal před 5 lety a napsal pro tebe 1 úžasný cestopis.
Vy jste byli na La Digue a nenavštívili jste Anse Marron? V tom případě vám doporučuji, aby jste se tam ještě jednou v životě vrátili a potom teprve můžete říci, že jste byli na La Digue.:-) Anse Marron je ta největší pecka na celých Seychelech.
Nebyl jsem tam, ale taky po shlednuti videa na youtube nevim, proc zrovna Marron. Nejvetsi pecka, kvuli ktere bych nekdy uvazoval jet na Seychely, je Anse Source D`Argent, i kdyz neni
prilis vhodna na plavani nebo zapad slunce (aspon dle odkazu nize nebo uz ted nezaviraji branu v 17 h.?): https://theculturetrip.com/afric...eychelles/
Ahoj.
Poprosil bych ještě o pár podrobnosti ohledně půjčení a provozu kola na La Digue.
Platí se nějaká záloha za vypůjčení kola? Je možné kolo kdekoliv zaparkovat a jít na track nebo je třeba si vyžádat zámek na kolo? Popřípadě dalši info ke kolu, které by mne vůbec nenapadly :)
Děkuji Mojmír
Ahoj.
Děkuji Mojmír
Půjčení kola jsem domlouval dopředu přes Whatsapp, žádnou zálohu jsem neplatil. Po příjezdu do přístavu na nás čekal chlapík, dal nám kola a pomohl odvézt batožinu na ubytování, kde jsem mu taky pronájem zaplatil. Kolo můžeš nechat v podstatě kdekoliv, spousta lidí je ani nezamyká, my jsme dostali zámek a pro jistotu zamykali. Kolo stálo 2022 v listopadu 200 SCR na den cena srovnatelná, jako v ostatních půjčovnách.
Whatsapp +2482719779
Whatsapp +2482719779
Kola jsme půjčovali na místě, na doporučení od majitelky ubytování La Kaz Safran. Přímo v centru, 50 m od přístavu, na křižovatce, kde je Nouvobanq, jsou dvě "půjčovny", rozuměj plac s několika desítkama kol a maníkem, který u toho stojí. Platilo se na místě předem - i když se všude tvrdí, že za 100 SCR na den se sehnat nedá, chtěli jsme 2 kola na dva dni a dostali jsme cenu 200 SCR za dva dny a jedno kolo (03/2023). Zámek k tomu. Otázka je, jestli je zámek k něčemu, když není kolo k čemu zamknout. My jsme zamykali dvě kola zámkem k sobě s představou, že dvě spojená kola se hůře kradou. Na kole tam jezdí všichni, takže třeba před Anse Source D´Argent jsou odstavené stovky kol najednou.
My sme sipožičiavali kola až tam. Pozicali nám ich priamo na ubytovaní kde sme boli ubytovaný, dali nám k tomu aj zámok ale už si nepamätám ci sme za ne aj platili a koľko... Bycikle sa tam asi veľmi nekradnu skôr je ten problém, že sú dosť podobné a turisti si ten ich nepamätajú tak sa stane, že zoberú iný keď nie je zamknuty....
Kola si samozrejme muzete zamlouvat i dopredu, ale to ovsem nevidite v jakem jsou stavu. Samozrejme, ze tam platilo, cim levnejsi, tim vetsi křáp. Snad okolo 150-200 SCR se stale uz nejake solidni na miste sehnat da.
Vsichni parkuji kola pred Grand Asne, protoze tam jsou jedny z nejhezcich plazi. Pokud ovsem budete chtit projet ostrov cely, zajedte i na vychod na konec silnice u Anse Fourmis nebo optimalne po ranu pod nejvyssi vrchol ostrova La Digue (The Dike). Tam je mozne si nechat (i zamknout kolo) a vyslapnout si jeste vys az na Nid d'Aigle (333 m) s uzasnym rozhledem.