Silvestr v Římě 2020
Aneb několik tipů jaký je silvestr v Římě, jak se vyhnout frontám u památek a na co si dát celkově pozor aby jste si tuto návštětu nádhernýho města užili.
Cestopis z roku 2020 napsal Jiří Adam
Do Římá se dá letět prakticky kdykoliv. My využili termín právě při zmiňovaném silvestru. Počasí se pohybovalo okolo 15 stupňů, takže to bylo krásně na mikinu či při nějákém tom výšlapu i na tričko což bylo dost příjemný na to že to bylo na přelomu prosince / ledna.
Jak do Říma?
My využili leteckou společnost Ryanair a letěli jsme z Prahy. Cena se pohybovala okolo 2500kč což bylo řekněme docela dost letenky se rozhodně dají sehnat i za míň. Akorát si musíte vybrat jiný termín než 4 dny před silvestrem.
Letiště Ciampino v Římě
Společnost Ryanair lítá na právě toto zmiňované letiště. Z letiště jezdí přímé busy do centra Termini kde máte přípoj jak na metro tak na autobusy či tramvaj. Cena byla i se zpáteční jízdenkou 11 euro. Autobus jezdí každou hodinu z letiště od autobusové zastávky číslo 2.
Ubytování
My měli ubytování zařízené přes Airbnb. Byli jsme ubytování 5 minut od Kolosea takže prakticky přímo v centru. Cena za 8 dní 7 nocí za pronajatý byt 14 000kč. Byli tam 2 ložnice a my byli 4 takže na hlavu to vyšlo 3500kč což si myslím že je hodně krásna cena na to, že bydlíte přímo v centru u Kolosea.
Jídlo
Snídaně a večeře jsme si převážně vařili. Jednou jsme si večeři objednali přes Uber Eats (pro ty co neznají něco jako dáme jídlo) též nebylo špatný. Hned u ubytování jsme měli krámek s potravinama, který byl otevřený nonstop což bylo naprosto ideální. Ceny jsou o trochu vyšší než u nás tak je dobrý s tím počítat a však není to žádná tragedie. Na obědy jsme převážně využívali restaurace jelikož jsme převážně cestovali po městě a vaření doma by nás akorát zdržovalo. Přeci jen jeli jsme někam spíš cestovat než to strávit jen u plotny. Počítejte s tím že Italové si automaticky přirážejí dýška. Proto se nemusíte trápit zda jim něco dát či kolik. V nižších restauracích je dýško většinou 10% z ceny kterou tam utratíte. U restaurací vyšší třídy alias Ristorante jsou jak ceny jídel vyšší tak i dýško 15%. Kvalita některých jídel v těch lepších restauracích je znát. Nicméně my převážně jedli v těch levnějších a na jídlo si nemůžeme stěžovat vždy jsme se dobře najedli za dobrou cenu. Nejlevnější varianta jídla jsou "nečekaně" fastfoody (mekáč, KFC, Burger King). Zde necháte nejmín peněz a i se najíte ale jíst to celý týden taky nejde.
Památky a vstupy
Řím je město plný památek jeden pomalu neví kam dřív. Zde mohu hodně doporučit pokud vám je míň jak 25 let máme ve spoustě památek velkou slevu. Pokud vám už 25 bylo nezoufejte mě je též 25 a nastěští pořád se nějáká ta památka našla kde tu slevu měli do 26 let. Kam doporučuji koupit vstupy předem přes internet je do Kolosea a do muzeí ve Vatikánu. Když se to kupujete přes internet předem cena je vyšší o 2 eura za lístek. Říkáte si proč takhle zbytečně utrácet, když se lístek dá koupit na místě bez této přirážky? Samozřejmě se to dá nicméně jak u Kolosea tak ve Vatikánu strávíte hodně dlouhou dobu čekání ve frontě než vás pustí. A jelikož byl silvestr o to víc tam bylo lidí a samozřejmě o to víc ta řada byla delší. Tím že jsme koupili lístky do Kolosea přes internet jsme šli do úplně jiné a hlavně krátké fronty kdy nám byly do 4 minut vydány naše už zaplacené lístky. Vstupenky jsme měli na přesný datum a čas kdy jsme mohli do Kolosea vstoupit takže jsme museli počkat. Na místě jsme měli být 15 minut předem a opět to byla malá fronta kde jsme byli do 10 minut vpuštěni. Co se týče muzea ve Vatikánu tak jsme lístky už měli vytištění a jen jsme je ukázali dokonce nás tam pustili i hodinu předem než jsme měli stanovený čas a nemuseli jsme opět čekat v obrovské frontě.
Zde jsou památky, které stojí za to navštívit. Plus bych ještě doporučoval Španělské schody (foto nemám byly doslova zaplaveny lidma) a Baziliku svatého Petra.
Že musíte vidět Koloseum, když už jste v Římě asi netřeba zmiňovat co vám ale nesmí utéct je za mě opravdu nádherný výhled na Řím. Na Památníku Viktora Emauela II je výtah, který vás vyveze za 10 euro / 2 eura pokud je vám do 26 let a dostane se vám výhled na celý Řím, který opravdu stojí za to. Pokud by jste chtěli tento výhled vidět na videu doporučují se podívat na můj instagram https://www.instagram.com/jiri.adam/ kde toto video najdete pod kolonkou Řím 2020. Také vyhlídka Pincio byla za mě hrozně pěkná. Jinak malá vsuvka u vyhlídky Pincia je muzeum Leonarda Da Vincio. Osobně moc ne muzea nejsem ale tohle bylo opravdu hrozně zajimavé muzeum. Cena je 12 euro / pro studenty 10 eur. Opravdu hodně mě překvapilo co všechno Da Vinci vymyslel a nakreslil. Proto toto muzeum opravdu doporučuji.
Doprava
Lístek na 100 minut na MHD stojí 1,5 eur. Také prodávají i na celý den či dva dny je na vás co se vám vyplatí. Doporučuje se jezdit převážně metrem, protože to je asi nejspolehlivější dopravní prostředek. Na internetu jsme se dočetli, že není nic neobvyklého když má autobus zpoždění případně je úplně vynechán a to bez náhrady. My měli zábavnou zkušenost, když jsme chtěli jet se podívat do Katakomb, které mimochodem též můžu doporučit. Čekali jsme u Kolosea na autobus číslo 118. Byla tam i informační tabule, která ukazovala za jak dlouho a jaký bus pojede. Po hodině čekání kdy měla přijíždět už asi čtvrtá 118 jsme to vzdali a šli pěšky se slovy, že jí třeba potkáme v půlce. No samozřejmě jsme jí potkali a všimli jsme si jak řidič říká turistům v autobuse, že je centrum od této zastávky kousek at to dojdou. Tak nám došlo, že jelikož je ten silvestr a hlidají to tam vojáci tak jsou asi omezeny autobusy do centra. Bohužel pro nás všechny ostatní autobusy tam jezdily a nikde nebylo psáno že jediná 118 tam nejezdí. Naše teorie je že 118 byl příměstký autobus a těm nebylo dovoleno vjíždět do centra zatím co městkých autobusů se to netýkalo. Takže pokud můžu poradit jezděte co nejvíc metrem na ten je spolehnutí kor když bydlíte jako my v centru. Když jsme pak jezdili autobusem mimo centrum bylo už vše v pořádku.
Stadioolimpico
Pokud jste fotbalový fanoušek stejně jaká já návštěva stadionu je pro vás povinností. Bohužel pro mě prohlídka stadionu nebyla možná a zápas se hrál až v neděli a my v sobotu odlétali zpátky do ČR. I tak jsem si pořídil aspoň šálu a i vidět tento stadion z venku byl pro mě zážitek. Snad se třeba jednou pojedu podívat i na nějáký ten zápas. Na stadion se nedá dostat jinak než autobusem ale musím říct, že vše bylo v pořádku.
Poslední den alias nákupy
Jelikož jsme měli vše co jsme chtěli prohlídnuté rozhodli jsme se poslední den strávit nákupama. Proto jsme si vybrali nákupní centrum na kraji Říma Centro Commerciale Porta di Roma. Bylo to velké obchodní centrum se spoustou značek takže ho mohu jedině doporučit. Dostanete se tam metrem na konečnou zastávku Jonio a poté autobusem číslo 435 opět za mě autobuse v pořádku takže se nemusíte ničeho bát. Ještě opět malá vsuvka konkrétně toto metro má dvě konečně zastávky Jonio a Rebibbia takže si hlídat na kterou konečnou zastávku toto metro jede aby jste nebyli někde úplně jinde.
Celkově bych řekl, že silvestr v Římě byl opravdu krásný. Myslím si, že Řím je jedno z měst ze kterého úplně vyzařuje historie a doporučuji ho navštívit každému.
A to je za mě vše. Dejte vědět jak se Řím libil vám :-)
Jiří Adam procestoval 19 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Afriku. Na Cestujlevne.com se přidal před 5 lety a napsal pro tebe 1 úžasný cestopis.