Skotsko na 10 dní
Jak poskládat 10 denní itinerář po Skotsku? Snažili jsme se projet ty nejprofláklejší místa, domluvit si něco navíc a co nejvíc toho přitom nachodit. Uvnitř článku navíc několik tipů, jak ušetřit!
Cestopis z roku 2022 napsal Áčko
Skotsko byl už roky můj tajný sen, bohužel vždy, když už jsem měl vytvořený itinerář, přišel rozchod nebo jiná nemilá situace a tak plány zůstávaly mnoho let jenom na papíře. Když jsem konečně našel klid a mír v duši a stabilnější spolucestovatelku, konečně jsem se odhodlal ke koupi letenek na srpen 2022. Ačkoliv jsem začal hledat už v zimě, Ryanair ani Easyjet bohužel neklesly s cenou zpáteční letenky z Prahy pod 6000 kč. Tahle trasa je asi vejvar, jelikož skoti mají Prahu rádi. TIP: Tady bych si dovolil malý riskantní, jak se říká, travelhack - jak v roce 2022, tak v roce 2023 Easyjet nabízel na léto téměř každodenní lety Praha-Bristol za pár stovek a oba roky zrušil rotace pondělí až středa a tím povolil změnu rezervace. V roce 2022 jsem to tedy přebookoval na požadovaný termín Praha-Edinburgh, letos jsem destinaci nechal, ale vyměnil to za letenky přesně na státní svátky. Zkusím štěstí i potřetí a půjdu do stejného nákupu i příští rok.
Trip jsme začali v salonku na T1, kam se člověk bohužel nedostane zase tak často. Překvapilo mě, že mají docela v pohodě snídani a rovnou jsem dal 2 giny do obou noh, aby se mi lépe letělo. Samotný let byl načas a bez problému jsme přistáli za 2 hodiny v Edinburghu.
TIP: Vyplatilo se zabookovat auto hodně předem, s časem se už jen zdražovalo. Využil jsem společnost Celtic Legends, která přeprodává auta z Arnold Clark s cca 10GBP slevou a druhým řidičem zdarma. Další tip jak ušetřit - 9 denní půjčení v Edinburghu na letišti stálo asi 16 000, zatímco ve Stirlingu jen cca 10 000.
Stirling
Město jsme stejně měli v plánu navštívit a lze se tam dostat jednoduše přímou linkou z letiště autobusem, který jezdí každou hodinu. Stirling samotný je mocinky pěkný, takže za zastávku stojí. Autobus vás doveze přímo do centra tohoto krásného historického města. Ubytování jsme měli v Friars Wynd Hotel. TIP: Vyplatilo se mi najít cenu na bookingu a kontaktovat je osobně, přičemž mi nabídli ještě o 10 liber nižší cenu.
Byl krásný slunečný den a po první skotské pintě se mohlo na výlet. Podél centra jsme došli příjemnou cestou a parky až k památníku Williama Wallace. Kdo má rád film Statečné srdce, bude se nejspíš nad jeho památníkem rozplývat. Po jeho filmovém proslovu bych šel do bitvy i já, a to jsem s mečem nikdy nebojoval. Je odsud navíc krásný výhled na celé město.
Další zastávku si určitě udělejte u Stirling Castle. My tam už byli bohužel mimo otevírací hodiny, ale samotné nádvoří a výhled jsou moc pěkné a vybízí k posezení s ciderem z lokálních britských jablíček.
Hřeb večera nás ale teprve čekal. Zarezervoval jsem exkurzi na ginovou degustaci v lokální palírně Stirling Distillery. Asi dvouhodinové posezení s výkladem nás dokonale připravilo na skotskou angličtinu, které je někdy opravdu těžké rozumět. Připravte si úsměv a kývání hlavou na trapné okamžiky. Samotná továrna je maličká, ale nezapomeňte, že původní giny se dělaly ve vanách. (Vsuvka - samotného mě to inspirovalo, nakoupil jsem všechny potřebné suroviny, načež jsem zjistil, že mám v bytě bohužel sprchu. Tak třeba někdy jindy.) Podáváno bylo 6 vzorků a jeden koktejl. Docela slušný množství, aby to člověka už trochu dostalo do nálady a ukázal skotům, jak se pije na Moravě. TIP: Distilérka měla zrovna voucher na nějakém britském portálu, kde ale mohli nakupovat pouze britové. Napsal jsem tedy do distilérky email, zda bych nemohl dostat stejnou nabídku (jednalo se o 1+1 vstup, tedy komplet 30 GBP pro oba) a dostal jsem kladnou odpověď. Na recepci pak měli moje jméno s uvedenou akcí a cítil jsem se jako socka jen do prvního vypitého vzorku.
Výšlap na Ben A'an
Ráno nás čekala první hotelová skotská snídaně, kterou dostanete v podobném složení po celém skotsku. Skládá se ze sázeného vejce, fazolek, saussage (někdy to berou jako párek, někdy jako flákotu uzenýho, někdy jako opečenou slaninu), black pudding, haggis a pár toastů s máslem. Je to tedy v podstatě anglická snídaně s haggisovou mňamkou navíc. Poslední dvě jmenované asi většině čechů moc nesednou, z haggisu se mi chtělo zvracet ještě víc, než z mého oblíbeného letního coctailu zelená+rajčatový džus. Neměli jsme ale v ostatních ubytováních problém vyměnit tyto ingredience za např. vejce navíc. Babičkám, co nám snídani připravovaly jsem ale radši říkal, že je to sice lahoda, ale k snídani na to nemám chuť.
Posilnění jsme kousek od centra vyzvedli luxusní, skoro novou Kiu Ceed a vydali se na sever na první větší tůru s výhledem pro skotsko tak typickým - kopec a jezera. Trasa byla od parkoviště příjemná, relativně nenáročná a brzy jsme se dostali nahoru.
Jelikož den byl ještě dlouhý, zamířili jsme na druhý výlet. Cestou na sever jsme konečně vjeli do slavných skotských Highlands. Nekonečné kilometry silnic lemované krásnými zelenými horami je bezpochyby ta nejkrásnější věc na celém skotsku. Tyto oblasti jsou poměrně řídce osídlené, tak pokud nechcete grilovat všudypřítomné ovečky, nezapomeňte sváču a zásoby nakoupit cestou.
Steall waterfall
Tohle místo při cestě určitě nevynechejte! Byla to jedna z nejhezčích tůr, které jsme ve skotsku absolvovali. Zvolili jsme tříhodinovou trasu (https://mapy.cz/s/cuzagaveto ), počítejte ale s další hodinou, kdy budete fotit hory a vodopády. Cesta je krásnější každým dalším metrem a až se budete blížit k vodopádu, přijdete v úžas. Nevím, kolik desítek metrů byl vysoký, ale určitě bych tam kamenem nedohodil. Jelikož se nám nechtělo vracet stejnou cestou zpět, museli jsme přejít lanový most, abychom se dostali na druhý břeh. Mohla by být docela sranda, kdyby z toho někdo spadl do řeky, ale bohužel se nám to nepoštěstilo. Cesta zpět je stejně panoramatická, jako cesta tam, je už ale obtížnější a počítejte s tím, že půjdete občas bahnem, vysokou trávou a nebudete si ani 100% jistí, jestli jdete správně. To se nám vlastně stalo hned několikrát, že ty okružní trasy byly v jedné polovině o dost obtížnější a někdy bylo lepší se vracet tou stejnou cestou zpět.
Den jsme zakončili cestou do městečka Fort William. Město má v centru příjemnou pěší promenádu a je lemováno obřím jezerem Loch Linnhe. Večer tam byl moc příjemný. Piknik s pohledem na jezero a okolní hory byl tak pěkný, že i naše Fish and Chips při tom chutnaly lépe, jak menýčko ve Fieldu.
Ben Nevis
Kdo se dostane do Fort William, asi těžko odolá přilehlé nejvyšší hoře Velké Británie - Ben Nevis, která se tyčí do výšky 1345 metrů nad mořem. To ještě zní v pohodě, dokud nezjistíte, že se vychází z místa blízko nule, takže výšlap je na celý den.
Auto jsme nechali na parkovišti Achintee Road Car Park, které je zdarma a ráno bylo ještě z půlky prázdné, když jsme se vraceli tak už ale bylo přeplněné, tak se vyplatí vyhrabat se z vyhřáté postýlky trochu dřív a dostat se tam alespoň před 9.
Nahoru směřuje hodně lidí a vlastně ani není kam moc sejít, tak není potřeba žádný složitý popis ani navigace. Převýšení přes 1300 metrů každopádně pro netrénované cítit jde a nahoru se budete škrábat přes 3 hodiny. Je to trochu Václavák, lidí plno, vítr, ale bez černochů co vám prodají perník. Nahoře je většinu dní v roce mlha a silný vítr, takže je to spíš na odškrtnutí v seznamu "co zažít, než tragicky umřu pádem z útesu". Spousta výhledů je ale cestou, takže o podívanou nepřijdete a foťák bude neustále nažhavený jako dozorkyně v ženské věznici.
Na parkoviště jsme přišli úplně mrtví po 6-7 hodinách a to jsme cestou dolů snad ani nezastavili, ani by nás ale nenapadlo, že by to nestálo za to! Odpoledne nás ještě čekala cesta na Skye, což bylo dalších pár hodin, ale aspoň se u toho už jenom sedělo.
Skye
Konečně hlavní bod dovolené ve Skotsku, ostrov Skye. Na relativně malém ostrově se nachází tolik věcí, že jsme se rozhodli tu strávit 3 celé dny. Nevím, jestli jsme měli smůlu, je to tak běžné nebo mě proklela šarlatánka, ale počasí tu stálo za prd. To pak jen chodíte říkáte si s místními místo pozdravu že je hnusně. Jelikož jsem ale měl slušnou výbavu nejen v kalhotech, ale i v rámci nepromokavého oblečení, nezastavilo nás to v cestách.
Podařilo se nám najít dost originální ubytování v Podu, tedy takový sud vybavený jako karavan. Nechyběla v něm kuchyňka, koupelna, obývák, ani postel, ačkoliv bylo vše asi na 10 metrech čtverečních. Musím říct, že to ale mělo skvělé kouzlo, koukat za oknem na ten vítr a mraky. Surová příroda. Doporučuji s občerstvením a pivním 6packem.
Dunvegan Castle
Tento hrad oceníte, pokud se vám hned po ránu nebude chtít do deště. Kdo je milovník britských hradů, určitě se mu tady bude líbit. Samoprohlídka stála kolem 10 GBP a strávili jsme tu příjemné 2 hodiny. V sychravém počasí má hrad opravdu kouzelnou atmosféru, úplně jsem si představil služebnictvo zatápějíc v krbu, hostiny a luxus, který tu zdejší majitelé měli.
Neist Point Lighthouse a Coral beach
Počasí se nezlepšovalo, náš čas na Skye ale nebyl nekonečný, tak jsme absolvovali v sychravém počasí i tato místa. Určitě to byly slabší okamžiky, ale věřím, že za pěkného počasí by byly výhledy moc pěkné. Není nad to se na vyhlídku postavit a podívat se na mobilu na fotky, jak má místo vypadat ve slunečním svitu :-D
Fairy Pools
Tuhle přírodní památku doporučuji nevynechat ani za horšího počasí. Krásné údolí plné bazénků, říček, vody, vodopádků, lemující hory.. Romantická atmosféra zajištěna! Vstupné se platí parkovným. Asi 1 km před cílem bylo i menší parkoviště zdarma, na vjezdu byla ale taková díra, že to za to nestálo.
Portree
Hlavní městečko ostrova. Barevné domečky, restaurace, obchody na doplnění zásob a pár piv na zahrádce. Dopravní křižovatka mezi severem a jihem. Určitě stojí za návštěvu.
Kilt Rock & Mealt FallsCestou na sever můžete udělat krásnou zastávku na útesech.
Quiraing
Pro mě nejhezčí místo na Skye. Z hlavního parkoviště (za pár liber) vede krásná okružní cesta okolo pohoří plného výhledů. Bohužel i tady nás v druhé polovině přepadlo špatné počasí - fučák jak na vídrholci, mlha, která se dala krájet a déšť cestu docela komplikoval. Chvílemi už nešlo vidět ani na cestu, mapy.cz naštěstí nezklamaly, což byla úleva nejen pro nás, ale i několik dalších turistů, kteří se na nás ze zoufalosti nalepili, protože se ztratili. Čekal jsem pár liber z vděčnosti za záchranu života, ale asi zapomněli.
Na ostrově je mnoho dalších krásných míst, např. old man of Storr, počasí ale nepřálo a nedalo se k němu v tom větru a dešti dojít. Doporučuji se špatným počasím na Skye raději počítat, prý to není nic neobvyklého. Možná ale právě díky němu ta atmosféra je taková surovější, drsnější a člověk si uvědomí, že život na Skye asi nebude úplně jednoduchý.
Eilean Donan CastlePoslední zastávka při výjezdu ze Skye. Nedokázal jsem se rozhodnout, který z těch dvou hradů se mi líbil víc, tak jsme šli i na tento a byl uvnitř i venku stejně okouzlující.
Loch Ness a Inverness
Nedalo mi to a chtěl jsem cestou na sever navštívit i světoznáme jezero. Hotel jsme měli v příjemném městečku Drumnadrochit. Tuto destinaci jsme pojali spíš relaxačně a ačkoliv jezero samotné už po tom všem úplně nenadchne, určitě ani neurazí. Jo a viděli jsme Nessie, viz foto.
Pěkné je i městečko Inverness, v podstatě jediné větší město na severu Skotska. Historické centrum, kostelíky, spousta restaurací a obchodů.
Přírodní rezervace Craigellachie
Ze severu jsme pomale zamířili zpět k Edinburghu. Cestou nás ale ještě čekala zastávka v krásném Aviemore. Turistické městečko, krásná promenáda, spousta lidí, ideální místo na pivko a zmrzku.
My ale zamířili na další tůru po zdejších kopcích. Počasí se se Skye vůbec nedalo srovnávat, konečně bylo na tričko a nahoře se dalo piknikovat.
Falls of Bruar a městečko Pitlochry
Další zastávka cestou na jih. Příjemná vycházka k vodopádům, která měla jen asi 2 km. Tady už moje paměť trochu pokulhává, za což může věk a konzumace piva, ale bylo to pěkný!
Co bylo ale hezčí bylo městečko Pitlochry. Takový to - zastavíme někde na něco k snědku, tamhle je odbočka do nějaký prciny, jedeme tam! A co náhoda nechtěla, bylo to nejhezčí britské městečko které jsem mohl vidět, evidentně plné dobrých podniků, lepších hotelů a relaxujících turistů. Určitě stojí za krátkou zastávku.
Glasgow
Náš čas v přírodě se uchýlil ke konci a zbývalo navštívit dvě skotská velkoměsta. Ve Stirlingu jsme vrátili auto a zamířili linkovým busem do Glasgow.
Na první pohled mi Glasgow velmi připomínalo průmslové americké město. Ubytovali jsme se v bytě u přátelského studenta a vyrazili po památkách. Jelikož hledání must see míst ve městech je mnohem jednodušší a také mě přechází počáteční entuziasmus z psaní cestopisu, shrnu pouze Glasgow jako moc fajn město na jednodenní prochození. Nejvíce se mi líbila místní universita, tyhle britské zámečky vypadají architektonicky úžasně a studovat zde musí být velmi prestižní a příjemná záležitost. Na prosluněném nádvoří jsem se cítil úplně jako 20 letá školačka. Super byl i výšlap na kopec k Glasgow Necropolis, kde byl krásný výhled na město.
Edinburgh
Autobusů z Glasgow jezdí několik za hodinu, tak jsme se zanedlouho dostali do hlavního města. Na to, že je Edinburgh menší než Glasgow, nachází se v něm více památek a z mého pohledu zajímavější místa.
Vypíchl bych hlavně místní hrad a uličky vedoucí k němu, vyhlídku na Arthur's Seat a Calton Hill s vynikajícím výhledem a starověkými památkami.
TIP: Večer jsme si udělali čas i na trochu kultury a navštívili stand up show (The Stand comedy club). Jak si myslím, že anglicky umím plynně a na denní bázi ji využívám, skotští komici už na mě byli moc. Ten hrozný přízvuk mám v hlavě doteď, naštěstí se tam vystřídali 4 a 2 z nich byli cizinci, tak sem se přecejenom něco nasmál.
Shrnutí
Skotsko mě na první pohled nadchlo. Je to úžasná země plná hor, vody a krásné přírody. Nikdy jsem neviděl tak rozsáhlé hory jako Highlands. Minimum lidí, žádné turistické cesty, netknutá příroda, taková místa u nás už zřejmě ani nemáme. S komáry (midges) jsme se za celou cestu ani jednou nesetkali.
Británie má svoje kouzlo, místní (hlavně ti starší) jsou moc příjemní a člověk si skvěle procvičí angličtinu.
O stěhování do Skotska bych každopádně neuvažoval. Točený pivko od 5 GBP, hledání otevřených restaurací není moc jednoduché a běžná menu v restauracích se skládala pouze z pár jídel, přičemž většina obsahovala slova jako Haggis, Burger nebo Fish and Chips. Normální jídla nejen že moc neumí, ale jsou cenově napálený, například kuřecí steak a brambory za 16 GBP ve mně spíše utužil vůli k dietě. Neustále špatné počasí pozitivismu moc nepřidá. Musím taky zmínit to, že v sezoně je všude neskutečné množství lidí, ať už šlo o výšlapy na hory nebo v městských promenádách. Nejspíš je skotsko velice oblíbená destinace u angličanů. Možná bych příště popřemýšlel o cestu mimo sezonu. TIP: Pokud nebookujete ubytka a auto na sezonu půl roku předem, už toho na vás moc nezbyde.
Celkově těch cca 10 dní ve Skotsku vyšlo na 30 tisíc na osobu a nebyl bych velký optimista s tím, že se dostanete níž, pokud budete mít auto a spát vevnitř. Bed and Breakfast mají v podstatě fixní ceny po celém skotsku kolem 2000 Kč za noc. Čistě fixní náklady - letenky, auto, benzín a ubytka vyšly kolem 20 tisíc. Zážitek to byl ale na celý život a horší počasí ve mně ve výsledku zachovalo více vzpomínek, než kdyby bylo hezky a člověk má pocit, že to ke Skotsku prostě patří. Nemohu tedy než Skotsko doporučit. Doufám, že můj cestopis inspiruje něčí kroky a těším se tyto prázdniny na další britskou dovču - tentokráte roundtrip ve Walesu.
Áčko procestoval 29 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 9 lety a napsal pro tebe 5 úžasných cestopisů.
Zobrazit profil1 komentář
skvělé počtení, chystám se příští rok, letos už nemám tolik dovolené a chceme Skotsko procestovat, takže alespoň na týden.