Skrblík v Londýně (3 z 3)
KAM SE STOJÍ ZA TO PODÍVAT, JAK SE NAJÍST a nezaplatit za to majlant..
Cestopis z roku 2019 napsala Lidka R
Protože už takhle jsme zjistily, že vlastně tak levný to taky nebude, odsouhlasily jsme si, že dovnitř žádných atrakcí nepůjdeme. Jednak (asi strašný) ceny, jednak nás to zase tak moc nebere. Ale mě to nedalo a něco bez vstupného jsem našla...
Sky Garden
...jsou při rezervaci předem (stačil týden) zadarmo, úžasný výhled, neomezený čas, možnost (ne povinnost) kavárny, možnost posezení (a posvačení vlastní svačiny, pšt!) Při srovnání s London Eye bych znovu zvolila Sky Garden, jednak cena, jednak to, že je vidět víc do dálky a taky, když uděláte jedno kolečko, tak nemusíte vystupovat a můžete jít znova ;). Pokud se tam vydáte, doporučuju přijít tak 15-30min po začátku rezervace - bude menší fronta na kontrolu (nesmíte pronášet nebezpečné předměty - přesné podmínky na vstupence - a stejně jako na letišti vás proskenují, ale byla to spíš taková ta prohlídka "aby to vypadalo". Pak vás zavřený výtah vyveze expresně rychle až nahorůůůů, tak rychle, že mi málem praskly uši, jak mi zalehly. https://skygarden.london/sky-garden
Portobello Road Market
Je to nádherný trh v Notting Hillu, respektive promenáda plná stánků a kamenných obchůdků, ožívá to tam až tak kolem 10h a najdete tam věci od oblečení po suvenýry a jídlo. Ceny suvenýrů mnohem příznivější než kdekoliv jinde v centru. Rozhodně stojí za navštívení a nasátí atmosféry. Cítíte se tam jako na malé vesničce na náměstí, prodejci se vesele zdraví, zastavují se na kus řeči a hektičnost každodenního života byste hledali jen těžko. Jako výzvu zkuste najít dveře, u kterých se natáčel film Notting Hill – cestopisné knihkupectví najdete snadno ;) Mě třeba uchvátily barevné dveře na domech, výloha krejčovství plná šicích strojů a potom £1 shop (jsou i jinde a existují i lepší varianty, nicméně mé oblíbené aero mint čokoládové kuličky měli za výhodnou cenu).
Borough Market
...je takový malý (a vlastně velký) hub moderního městského života, kde máte spousty možností na zajímavý oběd „na stojáka“ od asijské po tradičnější britskou kuchyni, možná se vám i poštěstí ulovit lavičku, chuťově dokonalou klobásku na ochutnávku domů, 36 měsíců zralý sýr rozplývající se na jazyku, případně slané i sladké pečivo, na které slintáte už zdálky. To nemluvím o čerstvých rybách a mořských plodech, vínech, čerstvě lisované šťávě a tak dál...
Schovává se pod železničními mosty, pod kterými se mimochodem také skrývá filmová lokace - dům Bridget Jonesové, je pravda, že je to jen o tom, že vidíte ty dveře a dům, ale o kolik víc chcete, když hned za rohem je mrakodrap the Shard a hned vedle Southwark Cathedral?
Little Venice - Malé Benátky
Je oblast kousek od Paddingtonu okolo kanálů, které jsou plné hausboatů, řas a někde i odpadků. Je to další krásné zátiší, u kterého nebudete věřit, že je tak blízko centra. Doporučuju odpolední procházku, případně projížďku výletní lodí.
My jsme si to prošly od Paddingtonu (nádraží), kde to moc hezký nebylo, ale tam, kde se kanály spojují to začne být ta pravá idylka a romantika. Gondoliéry nečekejte, ale výletní loď tu zastavuje ;)
Výměna stráží u Buckinghamského paláce
Ta velká a pompézní, kterou jsme neviděly, se koná každý den od 10:45, trvá cca 45min; pokud to prostě nestihnete, přijďte i kdykoliv jindy, třeba se vám, stejně jako mě a mé kamarádce, poštěstí být svědky epického pádu: Prostě jednou za chvíli jedna ta dvojice stráží chvilku pochoduje a dělá show (asi pro turisty). No, každopádně teď s určitostí můžeme říct, že jim to tam před palácem trochu klouže :D Bohužel jsme nenatáčely, jen fotily a na památku tak máme jen fotku zvedajícího se vojáka a vzpomínky na škodolibý smích všech těch lidí. Každopádně stráže mají (stejně jako na Pražském hradě) i nějaké menší méně papalášské výměny, a to taky stojí za vidění.
Courání po městě
Pro mě osobně je chození nejlepším způsobem jak poznat město. Ideálně bez nosu v mapě nebo navigaci, ale jednoduše tušit směr, kde má být ta hrozně známá věc, kterou chci vidět a prostě si užívat, že mě nikdo nikam nežene. Třeba v Londýně se mi to fakt vyplatilo už několikrát - prostě jdu a najednou BAF! je přede mnou něco, co jsem nečekala a rozhodně mi nevadí to vidět ;) Minimálně mě baví pozorovat ty drobné rozdíly mezi naší českou uzavřenou negativní náturou a těmi ostatními. Třeba ty skupiny lidí, jak společně obědvají sendviče na nejbližším trávníku a neřeší, že budou mít zelený zadky (že by tráva v Anglii nebarvila..?), dáma z high managementu s perlami kolem krku, co má botasky a řítí se na vás na bicyklu, Londýňan vida turistu hned se hrne mu poradit (cože, v Praze pomoct turistovi? Ukamenujou vás!) a tak ;)
Lákavá filmová místa, která jsem si poctivě prošla už minule, jsme zčásti prošly i letos (ach ta Potter Mánie), dopručím např. North Gower Street (Sherlock s Cumberbatchem, vyzkoušejte Speedyho a dejte vědět, já tam ještě nebyla..), King's Cross a St. Pancrass (věčný Harry,..) - vyhněte se časům, kdy chodí turisti, pokud se chcete vyfotit s vozíkem mizejícím ve zdi, ta fronta je hodně věcí, ale rychlá rozhodně ne.. Vyfoťte si z druhé strany řeky sídlo MI6 ve Vauxhallu - pokud vás nechají a taky určitě aspoň jednou krosněte řeku přes Millenium Bridge.
Hamiky papiky, narveme si pupiky (za nekřesťanský money)
Ještě chvíli po příletu jsem si myslela, že ubytování bez snídaně je chyba. No, finančně možná, ale chuťově-zážitkově rozhodně ne. Jen jsme se začaly procházet po městě, začaly jsme toužit tu po mini mufínku, tam po dortíku a to ani nemluvím o slaném pečivu.
Jenže my jsme se snažily šetřit.. Takže Tesco, Sainsbury, Pret a Manger (chyba! je to zbytečně drahý, i když dobrý!), Borough Market (výhodnost ceny taky diskutabilní, ale my byly spokojený). Využili jsme hlavně skvělého systému Meal Deal (obědové menu skládající se ze sendviče + pití + chipsů/ovoce; dle nabídky) - hlavně v Tescu, kde to vyšlo na cca £3. Tam se daly koupit všelijaký celkem fajn svačinky ve slevě (kurník, já jsem asi důchodce, už mi chyběl jen ten letáček..) a vzhledem k tomu, že tam tyhle rychlý jídla jdou na odbyt, tak nikdy nebyl problém s čerstvostí (a podle prázdnějších míst v regálu bylo poznat, co je dobrý) ;)
Co jsme neměly šanci vyzkoušet: bottomless brunches. Hledala jsem a většinou je to všechno stejně jen o víkendu (zaměřeno na místňáky), takže pro nás smůla. Moc jsem to teda nezkoumala a na příště si schovávám např.tyhle doporučení: https://www.st-christophers.co.u...-brunches, https://brokeinlondon.com/best-b...s-london/, https://www.girlcrew.com/cheap-b...in-london/ .
SLEVY, SLEVY, SLEVY
Co jsme ale zkusily, byl WOWcher. V podstatě slevomat (jen víc spamuje a má drobný poplatky za nákup, které se přičítají k ceně voucheru). Ještě jsem při vyhledávání narazila na GROUPON, u kterého doteď nevím, jestli to není jen další past na turisty ;)
Na https://www.groupon.com/ jsou jednak lákavý akce a jednak i ty nezlevněný, ale vesměs bych si i tam něco dost možná vybrala. Zamrzelo mě, že spousta zajímavých akcí (např. varieté a cirkus, festivaly) jsou jen o víkendu - takže pro nás smůla.
Pro představu: výstava James Bond £7.25/osoba; zpáteční plavba Westminster – Greenwich od Thames River Services za £8.95/osoba; burger a nápoj pro 2 v Comedy Clubu za £16/voucher;... (ceny dle aktuální nabídky, za dospěláka). S kamarádkou jsme nakonec ulovily voucher na večeři v Comedy Clubu na https://www.wowcher.co.uk/deals/london.
Vauxhall Comedy Club nás překvapil svou polohou (skoro jsme ho nenašly). Schovaný v tunelu, skrz podivnou zástěnu do zadního dvorku mezi metrem/vlakem a vysokou budovou, kde to vypadalo... asi jako v plážovym baru? Několik stánků/barů, každý prodával něco jiného, posezení (převážně pivní sety). Extra zajímavý záchody, asi velice populární, zasazené do viaduktu, na kterém jezdilo metro/vlak (doteď nevím) a kus vedle dveře do Comedy Clubu. Burger super, pivo ok (měli Staropramen! :-O) a stand up super. Vystřídalo se tam několik začínajících komiků, aby si vyzkoušeli svůj výstup a každý měl něco do sebe. Jen někomu prostě nešlo rozumět :D Na konci řekli, že vstup je pro všechny zadarmo, ale že ocení příspěvek okolo £5 a víc. Tady mi došlo, proč se ty lidi postupně vytráceli a nejvíc jich odešlo o přestávce.. Ne, že by je nebavily ty výstupy, ale oni to zřejmě VĚDĚLI! :D
Závěrem pár fotek
Lidka R procestovala 12 zemí světa světa, nejvíce Evropu. Na Cestujlevne.com se přidala před 5 lety a napsala pro tebe 3 úžasné cestopisy.
Zobrazit profil1 komentář
Na rýchlo som to preletel ale hlavnú zľavu 2 za cenu 1 na veľa vstupov som tu spomenutú nenašiel.