SLOVINSKO na skok za KAČKU
Nádherná historická městečka, mrak historických památek, pohádková jezera, téměř třítisícové hory, vodopády, soutěsky i jiné přírodní scenerie...a k tomu všemu moře! To vše je Slovinsko.
Cestopis z roku 2020 napsala CESTUJI za KAČKU
TERMÍN:
19. - 21.6.2020
Kompletní cestopis zde:
PROČ SLOVINSKO?
Tento trip už jsem kdysi dávno absolvovala. Nebyl úplně na chlup stejný, ale i tak v hlavě uvízla jednoznačná vzpomínka - bylo to boží a stojí to za repete. No a když nám pořád pokračuje ten omezený a semaforem limitovaný režim a když přemýšlím nad víkendovou otočkou - moc jiných možností ani nezbývá. Teď nemluvím o Slovinsku, ale o Rakousku, kam v pátek po práci vyrážíme..
No a hlavně - z minulého víkendu mi zbyla platná rakouská dálniční známka, což je "za kačku" nahrávka na smeč!
Ve Slovinsku jsem byla 5 let zpátky a byla to vlastně jedna z mých prvních "zážitkových" cest vůbec. Tehdy jsme čtyři ženský v jednom autě projely nemalý kousek této země, tak trochu na blind a hlavně s vlastním itinerářem a nemělo to chybu! Spousta věcí a míst se mi právě nyní, v autě směrem k moři, vybavila. Slovinsko má co nabídnout, to jsem věděla jistě. Napomohla k tomu nejen rada dalšího cestovatele, který mi prostřednictvím Cestujlevně přihodil pár tipů, ale také inspirace a připomenutí pokladu v Julských horách. Díky @divan!
CESTA DO SLOVINSKA
Doprava je opět auto a tentokrát jsme provětrali můj rumunskej tank.
Musím ho zpětně opravdu pochválit, protože celou štreku, bezmála 1 600 kilometrů, zvládl bez jediného zaškobrtnutí.
Trasa:
Blansko – Brno – Vídeň – Štýrský Hradec – Slovinsko: Predjama – Piran - Strunj - Měsíční záliv - Škofja Loka - Bled - Bohinj - Savica a Vogel - Bořitov
Známky: České zpoplatněné silnici se vyhneme starou cestou přes Pohořelice, rakouskou dálniční známku mám z minulého tripu, takže kupují pouze slovinskou známku za 15,4 euro.
PHM: Plyn tankujeme v České republice, Rakouskem (kde je plyn opravdu drahý) vždy projedeme bez nutnosti natankovat, dále tankujeme a že ve Slovinsku. Stejně tak cestou zpátky.
Cena plynu v České republice: 10,90 Kč/ litr.
Cena plynu ve Slovinsku: 0,583 € / litr.
Průměrná spotřeba mého vozu je 9,6 l LPG na 100 kilometrů. Nyní je vysvětleno, proč mému autu říkám rumunský tank. Tank neznamená mohutnost nebo velikost, ale fakt, že to auto prostě “žere jako tank”.. Díky tankování v ČR a ve Slovinsku máme průměrnou cenu plynu 13,45 Kč / litr.
Kompletní náklady na pohonné hmoty jsou tedy 2 066 Kč/auto/1 600 najetých kilometrů.
Za blbost se platí: Cestou zpátky se ukážu jako špatný navigátor a nechám nás hodit na trasu, která vede přes zpoplatněný tunel. Platíme 7,5 eura, ale nevadí. Zážitková cesta tím tunelem za to určitě stojí.
Parkovné jsme platili za celý trip pouze jednou, a to u jezera Bohinj. Za hodinu 1,5 eura.
Kompletní cena za dopravu, tedy pohonné hmoty, dálniční známky, zpoplatněný úsek tunelem a parkování byl: 2 735,- Kč na auto (charakteru tank), tedy při obsazení auta dvěma pasažéry 1 367 Kč/ osoba.
ITINERÁŘ
Více zde:
Den 1, pátek - BLANSKO - SLOVINSKO: PREDJAMSKÝ HRAD, PIRAN
Vyrážíme v pátek odpoledne rovnou z práce a hrneme to na jeden zátah přes Rakousko do Slovinska. Jak jsem již zmínila, ještě z domu odjíždíme do Rakouska.. Itík mám vymazlenej do posledního detailu a už se vážně těším na skleničku Pálavy v Kaprunu. Mimo jiné.
Norský radar je ale nemilosrdný. Když se za jízdy dívám, co nám předpovídá za víkendové počasí, a uvědomím si, že neopren ani gumáky v autě nemám, vím že tohle moMENTÁLNĚ nezvládnu. Jde o vteřiny, protože se valíme vstříc té rakouské panenské přírodě rychlostí balíku České pošty a jak překročíme hranice, budou se možnosti přehození výhybky ztenčovat. Že nehodlám akceptovat déšť, pošmourno a vlezlé vlhko, to vím zatím jen já a bez prezentace lákavé změny zatím mlčím. A googlím. Řidič zrovna pronese větu o tom, jak je rád, že to není tento víkend žádnej punk, protože už není nejmladší a ocení občas i odpočinek, když mu se souhlasným přikývnutím hlásím, že lehounce upravíme plány. No nadšením zrovna neskáče, vo tom žádná 😂 Jenže kdo by chtěl jet k rakouským jezerům v dešti, že? Kdyby s plachetnicí, neřeknu ani popel, ale v tanku? Balaton nevypadá o moc lépe, takže myšlenka na první návštěvu Maďarska se také odsouvá. Víc možností už není. Že by moře? Říkám to nahlas: “že by moře?”. Nenadšení v tváři řidiče střídá zděšení. Odpovídám s úsměvem: “Neboj! Né až do Chorvatska! Stačí Slovinsko! To je mnoooohem blíž! A zažertuju: “Jestli se ti to zdá moc, klidně budu řídit já.” Kouknu na radar, kterému snad čtu myšlenky a kterej mi svou předpovědí změnu plánu definitivně potvrdí. Piran hlásí v sobotu polojasno, 26° C ve stínu, v neděli jakbysmet. Zmínka o tom, že klidně převezmu kormidlo, zapůsobila přesně tak, jak měla. Motivačně! Je rozhodnuto - bude mořeeee 😍
Projíždíme Rakouskem bez jediné kolony nebo problému, cesta na pohodu. Musím uznat, že je můj Knight opravdu pašák a zaslouží veřejnou pochvalu. Nezalekne se žádné výzvy a neurazí ho ani o desetiletku starší autovraky, co ho drze na dálnici (navíc nonstop) předjíždí. Bohužel, krom toho, že jako tank žere, stejně tak i jezdí. Ne drtivě, ale drtivě pomalu. Vytlačit víc jak 110 km/h se zdá být opravdu nemožné a celou palubou se při snaze tuto rychlost pokořit nese zvuk startující helikoptéry. Slyšet současně Jarka Nohavicu a jeho Kometu je vyloučené, to ji spíš uvidím, takže pustím uvřeštěnýho Marka a s větrem ve vlasech (klima taky dosloužila) a hitovkou Sex s ex hrnem za postcovidovou exotikou. Celou cestu se kochám krajinou, větrníky střídají kopečky a kopečky hory a jezera. Pořád vydechuju nadšené “jeeee, vidíš tu krásu??!”, zatímco řidič neúnavně sleduje zejména zpětné zrcátko. Vedle nás je to docela cvrkot a když nás předjíždí i dálkový autobus, musím na rozptýlení vytáhnout eso z rukávu! Zpěv! Ten zahluší i ten autobus! Přidám se teda k zatracenému Markovi coby duet a s hitovkou “Tak se nezlob” otvírám první sedmičku Pálavy.
Ten nejvíc moto-moment nastal na jednom odpočívadle, kde jsme se s Knightem zamíchali do srazu malých sporťáku. Vedle Porsche 911 a podobných zhruba šesti aut jsme vypadali jako Audi Q7! To se ledacos zapomene že. Dokonce se nám podařilo spolu s touto partičkou nadšenců vyrazit z odpočívadla zpět na dálnici. Kochali jsme se jejich karoserií asi 1,5 vteřiny, než nám definitivně zmizely ve vzdálenosti cca 10 km ze zorného pole.
HRAD PREDJAMA
BLED
BOHINJ
VODOPÁD SAVICA
VOGEL
Detailní itinerář, rozpočet, fotky a videa zde:
ZÁVĚREM
Hodně lidí Slovinsko vůbec nezná. Ví, že existuje, ale neví, co nabízí. Pro hodně lidí je to jen země, kterou projíždí do Chorvatska a kde musí zaplatit "nehoráznou" cenu za dálniční známku, navíc za neuvěřitelně malinký kousek dálnice.. Já se nad tou cenou vůbec nepodivuji! Myslím, že je obrovská škoda, že lidé touto zemí opravdu jenom profrčí a nezastaví zde, protože Slovinsko je prostě skrytý poklad.
Mám za sebou dva víkendy – jeden chorvatský a druhý slovinský - a mohu říci, že naprosto ve všech směrech u mě Slovinsko vede. Nejde o přelidněnost, o davy, nejde o Čechy, kterých je Chorvatsko opravdu plné… Dokonce nejde ani o ceny, protože zrovna ubytování je ve Slovinsku podstatně dražší, než v Chorvatsku. Jde o atmosféru země, o až odzbrojující čistotu, pořádek a takřka rakouskej punc dokonalosti každé obce či města. Jde o kombinaci všeho “velkého”, co tahle "malá" země nabízí. Nádherná malebná města, mrak historických památek, pohádková jezera, téměř třítisícové hory, vodopády, soutěsky a jiné přírodní scenerie...a k tomu všemu moře! Moře stejně slané, jako v Chorvatsku. Taky stejné pláže, stejný vstup do vody. Akorát teplota teď v červnu minimálně o pět stupňů vyšší. No a místní lidé? Kohokoliv jsme potkali, okamžitě nabízel radu nebo pomoc. Zaměstnankyně národního parku, která nás skoro za ruku odvedla k cestičce na skrytou pláž. Další o kousek dál, která nám poradila, kde nejlépe zaparkovat. Všechny lidi, které jsme měli možnost potkat a oslovit, spojuje jediný rys – obrovská vstřícnost.
Osobně mě na této cestě mrzí jediné. Teda vlastně dvě věci, vzpomenu-li na toho dvakrát umřivšího candáta… Mrzí mě, že jsme na Slovinsko neměli víc času, protože tahle země si to opravdu zaslouží! Minulá návštěva byla spojena i s cestou do Triglavského národního parku. Cesta do Trenty byla jedním z nejvíc nezapomenutelných zážitků… Na pořádný trek ale v tomto víkendovém 60 hodinovém režimu prostě nebyl prostor. Velká škoda!
Současně si ale stojím za tím, že kdo miluje moře, nevadí mu trávit čas v autě, protože i cesta je někdy cíl a protože i po cestě se dá kochat a zastavovat na řadě krásných míst (nebo se stát na 1,5 vteřiny součástí týmu sportovních vozů), tak i víkendová otočka do Slovinska není ztracený čas! A dá se z toho přídělu hodin vytěžit opravdu hodně! Užila jsem si to a není vyloučené, že to nějakej letošní letní víkend, kdy nebudu srkat Pálavu v Zaječí, Mikulově nebo někde v okolí Znojemska, ještě zopakuji!
CESTUJI za KAČKU procestovala 58 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 6 lety a napsala pro tebe 40 úžasných cestopisů.
Kačko dík za další cestopis za kačku :) Utvrzuje mě v tom, že koupání v Jugošce není pro mě. Hypnotizují mě pláže s bílým pískem a palmami a la Costa Blanca. Koukám, že jedeš stále punkověji a třeba jednou si zaletíš do Japonska jen na víkendové suši, protože letenka byla za 99,99 € a už nezbyla dovolená.... Jinak obdivuji tvé nasazení a rychlost s jakou byl sepsán tento alkoromán mičurinských rozměrů. Tentokrát však v něm už vidím pár překlepů. Asi daň za rychlost :-P V dřívějších jsem si jich nevšiml. Ale nemám co kecat. V těch mých je jich vždy pěkná řádka :D
Docela si to strefil, pamatuji, že to Japonsko bylo za 101 Eur zpátečka s Italy a šlo to otočit za víkend, myslím na Naritu, na místě to bylo cca 7 hodin času, znám dost lidí, co tam to jelo...
Na jihu Španělska bych doporučil ještě více Costa del Luz.
Zase pokud chceš udělat autem moře během víkendu, tak nic lepšího nevymyslíš, Balt je z jihu Moravy na kilometry podobně, ale je pomalejší ( a taky by se těžko využila ta rakouská dálniční známka :-) ).
Sám jsem měl taky období, kdy jsem šetřil každý den dovolené, podnikal podobně intenzivní akce a mám pro to pochopení.
Takže podle mě to bylo z hlediska času, zážitků a peněz hodně dobře využitý víkend, který se hned tak nezapomene a může být dobrou inspirací pro jiné..
Jak už jsem psal několikrát, já hlavně nechápu tu rychlost psaní a kvalitu cestopisu, to je úplně mimo rámec mých možností :-)
Na jihu Španělska bych doporučil ještě více Costa del Luz.
Ahoj Michale. Je pravda, že v každém cestopise nějaké chyby a překlepy mám… Nedělám to schválně, taky mě to moc netěší. Na druhou stranu, kdybych cestopis nesmolila během jízdy autem/v letadle...nebo ihned večer po návratu, už se k tomu asi časově nedostanu. Kór víkend uteče strašně rychle, zážitku milion a nejen, že je přede mnou obvykle náročný pracovní týden, od čtvrtka už mám zase roupy a po večerech vymýšlím, kam zamířím. Plánuju další trip a pak jej realizuji… A pořád dokola 😂 Na velký sloh a rozsáhlejší gramatické korektury opravdu nemám moc prostor. Ale zkusím se trochu polepšit!
Pokud bych si mohla vybrat, zda bělounký karibský písek a tyrkysové vlny nebo “Jugošku”, jak říkáš ty, asi by byla moje volba jasná. Navíc ten karibskej rum, že..😜 Jenže díky restrikcím, taky omezeným dnům dovolené, faktu, že nikam jinam se teď v červnu ještě pořádně dostat nedá… Beru zavděk vším. Navíc jak neustále opakuji – všude je něco krásného! A ve Slovinsku to není jenom moře, jsou to i nádherná jezera, hory...a vůbec celá země.
To, proč takovýto víkendový skok sepisuji, má jeden prostý důvod. Stále jsou vedle mě lidé, pro které se na víkend “nevyplatí” jet z Brna ani do Prahy. Také mám vedle sebe přátele, kteří cestu k českému Karibiku (do Chorvatska) plánují třeba dva roky, než se konečně odhodlají a vyjedou. A než vyjedou, klidně i z měsíčních příprav téměř zešediví. Jinými slovy, hodně lidí má v hlavě zbytečné mantinely a přitom to moře chtějí zažít. Nepotřebují úplně Karibik, stačilo by jim i to obyčejné – “české“. Vím, že tady ve světě CL, tedy světě zkušených a protřelých cestovatelům, je takovýchto lidí minimum. Nicméně i jednotlivci, kteří mi dají zpětnou vazbu, že je něco podobného vůbec nenapadlo a proč vlastně ne… mi za to stojí. Za čas, energii...i za ostudu z překlepů a chyb 🙃
A tobě velké díky za to, že si vždy najdeš čas ten za KAČKU mičurinský román přečíst a ještě vždy pridáš pár řádků coby zpětnou vazbu! 🙏
Japonsko je asi jediná země, která mě vůbec neláká. Zatím..😉
Japonsko je asi jediná země, která mě vůbec neláká. Zatím..😉
Ahoj Kačko, to jsme si nějak nerozumněli. Krátké výlety v nejmenším nekritizuji. Spíš obdivuji tvoje templo. Jeden víkend do Chorvatska, druhý do Slovinska a k tomu sepsat cestopis. V dřívějších jsem si ani náznakem překlepů nevšiml. Ve Slovinsku už jo 🤷♂️ Sám si dávám občas v sobotu ráno odlet např. z Vídně a v neděli večer návrat do Berlína. Tak vím, jak tu někteří občas kvůli tomu prskají, že si to nemůžu užít.
Ty jsi ale ten level ještě o kousek pozvedla. Vypustila jsi kompletně ubytování. To už je celkem hardcore. Přitom tebe mám v paměti jako ubytovací gurmánku, co vždy ujíždí na krásném ubytování a s výhledem. Zatím je ale každý další cestopis punkovější a punkovější. Čekám už jen na tu leteckou otočku. Když ne Tokio na víkend, tak třeba Dubaj, Bangkok nebo Rio ;) Každopádně ale ve stylu 5+ hodin v letadle, pár na místě a zase zpátky. Ale letenka doslova za kačku :P
Koupací Jugoška mě prostě neláká ani tak. Asi kvůli té provařenosti a tzv. oblázkovým plážím. Radši už k Baltu. Jestli na Rujanu nebo k Helu, je jedno. Za mě mnohem krásnější a příjemnější, i když ty palmy tam chybí...
Jé, tak to jsem ráda, že zrovna ty nezbrojíš proti fofr výletům 🙏
Jinak k Helu jsem se chtěla tento víkend opravdu vypravit!!!🙈🤣 Jen jsem nesehnala dobrovolnika spokujezdce (*myšleno řidiče🤣). Tak bude Znojmo.
Ubytovací gurmánka? S ubytkem v ceně 150-400 za noc? 😱😱🤣 To jde?? S vyhlídkou souhlasím - na tu si fakt potrpím! Ideálně do lednice plné vína ✌😜🤣 Ubytovat se hezky je pro mě hlavně ubytovat se levně , dostupně k místům, kam chci, lednička a wifi je fajn. Už jsem prezila jak společný smíšený pokoj, tak i hotel Crown Plaza ✌Sprchovala jsem se se šváby, splachovala wc hrníčkama z kýble, kde voda vypadala hůř než ta v záchodě a taky jsem si na Maltě nepustila prostorově umístěnou vanu a bublinky pěny měla větší jak Julia Robert v Pretty Woman. Spát v autě mě naučil koronavirus a zakázané ubytování. Zjistila jsem, že to jde, že sprchu dám i na benzíce a víno vychladím v autolednici. Odměnou je mi jak pohled do hor nebo na moře ihned, co otevřu oči, ale i ušetřené peníze. Protože v tomto levelu se dá cestovat opravdu každý víkend.
Tu leteckou otočku nevylučuji, ale raději po Evropě, abych v daném místě byla alespoň 24 hodin. Ostatně takto mám koupeno asi 6 letenek a už se na to fakt těším. Mimo to jsem udělala ještě jeden posun. Sice to nakonec není Gronsko, kam jsem plánovala svůj první singl triop, ale i tak... Koupila jsem si první letenku opravdu sama a jsem v tomto směru sama na sebe zvědavá. Jestli se mi to bude líbit, měla bych začít platit za odpady místo Bořitova u Wizzair a Ryanair!🙈
Jé, tak to jsem ráda, že zrovna ty nezbrojíš proti fofr výletům 🙏
A do Helu bych zrovna jel, když mi Wizz zrušil Gdaňsk na příští rok :D Mají tam i krásné fokárium (foka = tuleň). Tonic by mohl vyprávět. Buď ráda za svoji brzdu v podobě chybějícího parťáka. Jinak dopadneš jako já s plno (ne)prodloužených víkendů na rok dopředu, že ti začíná být jasno, že nejslabší bude muset z kola ven a pomalinku se modlíš za změny časů, abys něco mohla stornovat. Na druhou stranu prakticky každý z nich stál max. 25 € a je z wizzího kreditu.
Na mě se už tak těší Bejrút, Nur Sultán, Kanáry, Jerevan, Kutaisi, Madeira, Constanta a plno dalších :D Mimo sféru evropského low-cost cestování se do konce roku 2021 nechystám. Nejistá situace a ty letenky tam za kačku zrovna nejsou.
Myslíš Gdaňsk z Vídně za pětistovku? Tak tuhle první pocovidovou letenku mi wizz taky zrušil ✌️😂
Jinak se neboj, o tom modlení se, aby došlo ke zrušení letu leteckou společností, o tom už také něco vím. V únoru to neklaplo, takže mi propadly Athény. Dříve i Sicílie nebo Norsko…To je tak, když nakupuješ letenky do pětistovky a nahrneš si to dva měsíce za sebou víkend co víkend… Pak holt musí něco z kola ven. Já jsem dala prázdniny v pomalejším levelu, hlavně proto, že mám české léto ráda.Všichni jsou v p.deli, myšleno u moře, tak je tu hned lepší klima ✌️Navíc věřím, že se nějaké festivaly rozjedou. Každopádně od září do konce roku jsem tomu osolila opravdu řádně. Jenom za ty 4 měsíce mám 16 letů.. 🙈🙈😂 A jelikož jsem optimista, tak i Maroko a Izrael. Ale jak říkáš - únorovej trip, kde bych po letence koukala už nyní, nekoupím jinak než last minut.
Jinak Bejrut a Kutaisi mi smazal covid, každopádně určitě brzo znovu přikoupím!
Jinak Bejrut a Kutaisi mi smazal covid, každopádně určitě brzo znovu přikoupím!
Jo, jeden takový Gdaňsk myslím. A je fuč a nic tam rozumném teď nelétá.
Mně to modlení naštěstí docela vyšlo. Ještě teď se modlím za zrušení Liverpoolu z Prahy začátkem července a zatím nic :D
V létě nikam nejezdím. Je mi vedro i tady. Natož abych si jezdil pro teplotní kolaps někam k Akropoli nebo Rudému moři. Spíš bych už dal Špicberky. To ale letos nehrozí.
Letos jsem taky optimista. S Ryanairem jsem vyhandloval sprnový Brusel za listopadový Bejrút. Letos to zkouším od září dál. Schválně co mi tam zůstane :D Na příští rok mám desetieurovky od Wizzu z našmeleného kreditu :D
Jo, jeden takový Gdaňsk myslím. A je fuč a nic tam rozumném teď nelétá.
Já se modlím za zrušení Fara příští víkend :D
Jinak s tím létém to mám naprosto identicky. Sice každej měsíc jednu dvě letenky mám, ale nic intenzivního, jen nevypadnout ze zajetého režimu :) Od září dál je to mazec, tam už bych nenacpala ani Tokio na 6 hodin :D
Na ten Bejrut jsem zvědavá! Doufám, že bude cestopis...!
Já se modlím za zrušení Fara příští víkend :D
Na ten Bejrut jsem zvědavá! Doufám, že bude cestopis...!
Když mě tam pustí, i cestopis bude ;D
Nicméně během posledních 24 hodin mi v plánech Wizzair udělal pěkný chaos...
Když mě tam pustí, i cestopis bude ;D
Nicméně během posledních 24 hodin mi v plánech Wizzair udělal pěkný chaos...
...🙈😂😂
Teď jsem otevřela e-mail a nestačím se divit!!! Pět letů “flight schedule change”. Nejen minuty nebo hodiny, ale rovnou dny ✌️
...🙈😂😂
No, a to sis ještě nerozklepla svůj profil. Rušení letů ještě e-mailem nešlo, ale můžeš ho vidět v appce ;)
Ale aspoň příležitost pro redukci a optimalizaci letů ;)
Někdo sice tvrdí, že jde jen o optimalizaci letů a pak to půjde zpátky do prodeje - nevěřím - zatím vždy pár hodin až dní na to přišel e-mail s cancelem.
Ale aspoň příležitost pro redukci a optimalizaci letů ;)
Už mi přišla další várka změn… Jeden let mi během dnešního dopoledne změnili hned třikrát.😂😂.
Srpnové 4 dny na Zakynthosu mi zkrátili na dva, asi ať jen mrknu na želvy a letím zpět 😂 a v říjnu si mám své narozky na stejném ostrově užít pořádně - ze 4 dnů mi přidělili 9 🔝😂😂🙈
Takže ve výsledku jsi na tom stejně jako předtím... :-) Koukám, že si vybíráš stejné cíle jako já. :-) A kde jsou na Z. želvy, Kačko? Ještě zvažuju - když jsou na nás tak hodní a dávají nám možnost změny - jestli nevyměnit Z. za Faro.
@Kačko, já jim dneska přilil do kotlíku vygenerovaných 50 ojro za Santorini. Jsem zvědavý, kolikrát to do konce září změní :D Jinak Maroko už se zase letí. Jen má změněný čas.
Tak mě po 4 změnili let na Zakynthos. Z původního termínu 22-25/8 je to nakonec 23/8-23/8.Na místě rovných 40 minut 🙈😂😂 Já už z wizz nic nekoupím, mám změny ve všech letech, a to podobného charakteru..
Náhodou poslední dvě změny super. Zrušili mi Petrohrad v červenci a změnili Kazachstán v říjnu, o kterých jsem si už myslel, že musím nechat propadnout 😂 Plus že spousty rezervací se stala otevřená a flexibilní letenka 😁
Např. únorové Maroko se uvidí, jestli bude otevřené turistům a jestli si nechám 4 dny nebo dám třeba týden.
Já si ti nakonec taky přeházela do vhodnějších termínů, přidala Atheny, kde jsem nebyla 4 roky a co mi už teď nevyhovovalo, to si nechala vrátit v levelu 120 %. Takže - po počátečním skoronasrání - taky spokojenost.
Chyba začátečníka - potvrdí jim změny / upraví lety hned, jak mu dojde oznámení o změnách :D Zkušení to nechávají až na poslední chvíli. Není důvod to u letů za půl roku měnit teď. Ony tam ty možnosti vydrží až do odletu ;)
Já si takhle udělal PRG-KIV z SXF-KIV na Velikonoce přes telefon. S ostatním, kde nemám žádná speciální přání mimo možnosti online našeptávače hezky čeká. V klinické smrti je zatím VIE-KUT za rok a tam čekám, zda se v rebookingu objeví Budapešť-Nursultán. Opačně to jde a mám to v možnostech rebookingu letu do KZ, tak jsem zvědavý. Pokud to projde, bude to kauf roku. KZ v létě za 20 € vyspekulovaného kreditu :D
Tak to držím pěsti, ať vše klapne! Jinak s tou chybou začátečníka souhlasím - já sio donedávna taky vše nechala obratem vrátit nebo odsouhlasila i ne zcela ideální časy... Teď jsem si přehodila co mi vyhovovalo líp, zrušila to, co nechi vůbec a nechala si otevřené to, co nemusí klapnout z mé strany (třeba Marakeš na podzim).
Jen se musíme všichno modlit, abychom nezůstali jen u hraní si s aplikacema wirzz/ryanair, ale taky jsme obščasskutečně vzlétli... Krom toho našeho semaforu nově ještě různá a nečekaně vzniklá pravidla okolních států (viz Řecko) - nyní "balík na celnici České pošty" - mimochodem velice trefně přirovnáno a naprosto blbuvzdorně vysvětleno (y) - bude to veselá "letecká sezonaů - ten rok 2020!
Trošku se obávám, že takový bude i rok 2021 :D
Trošku se obávám, že takový bude i rok 2021 :D
Ale houby! Trošku optimismu! :D :D
Pamatuju tři měsíce zpátky, jak mnozí deklarovali, že rok nevystrčíme paty z domu a sám koukni, kolik máš koupenejch letenek ;) Já pevně věřím, že současný chaos a zmatek povede k tomu, že se začnou opatření jednotlivých států sjednocovat a vše se posune k lepšímu. Ostatně jinak bych si na zimu nekupovala Maroko, Izrael aj... ;)
A ještě bych za sebe dodala, že současné nákupy letenek, následné změny a vsoučasně nutnost reagovat/improvizovat, je nejlepší cestovatelská škola a současně nejlepší lekce asertiviti a flexibility vůbec! (y) :D
Ale houby! Trošku optimismu! :D :D
To sice mám, ale uvařené z vody a netuším, jestli poletím ;) Letenky s Wizzairem na příští rok jsou takřka zadáčo. Plus tam mám rebooky s Ryanairem a Easyjetem. Např. skok mezi Liverpoolem a Jersey jsem rebooknul na příští rok na Berlín-Madeira nebo nejlevnější pražskou linku FR Praha-Brusel změnil na Vídeň-Bejrút :D Ani refundovat se ty věci nedaly, protože byly přes prodejce ;) Jinak kupovat něco za své a ještě na příští rok? :D :D
Katko, na opět velmi čtivý cestopis. Na mě už by to bylo moc, protože já bych spaní v autě asi nedala a manžel už v dnešní době vůbec ne. :D A navíc jsme strašně rozmlsaní, takže bez ochutnání několika tradičních jídel by to nešlo. Osobně se Slovinskem moc zkušeností nemám. Jen jsme se párkrát zastavovali různě cestou do Chorvatska, takže dohromady jsme tam strávili maximálně dva nebo tři dny. Když se mi podaří dopsat diplomku před manželovou dovolenou, tak ale zrovna o Slovinsku na několik dní docela uvažujeme. Uvidíme, budu se snažit.
Jinak jsem si tady v komentářích všimla, že se chystáš do Alicante. Nevím, jestli se budeš pohybovat jenom v okolí Alicante, nebo i někam dál popojedeš, ale mám kamaráda, který žije v San Javier u Murcii, a když jsme tam za nimi před dvěma lety letěli, tak mi psal seznam zajímavých míst v okolí,. Tak kdybys měla zájem, tak Ti to mohu nějak přeposlat nebo nasdílet.
Ve Slovinské cukrárně nebo pekárně určitě zkuste něco jako bábovku plněnou obvykle vlašskými ořechy, jmenuje se potica. Z nesladkého neuděláte chybu s balkánskými jídly typu pljeskavica, čevapi, burek, s Italskými jako pizza a těstoviny - speciálně typické široké nudle domači rezanci. Samozřejmě ryby a mořské potvory. A spousta dalších dobrot :-).
EDIT: tip na Slovinský nápoj ;-). Jejich místní Kofola (vyrábí se už skoro 70 let!) se jmenuje Cockta https://www.rajdelikates.cz/akce...339-cockta. Samotná nic moc (aspoň z mého pohledu), ale rumem se chuť výrazně vylepší!
yellow - děkuji!!! Slovinsko, jak už zde mnohokrát mou rukou padlo, doporučuji!!
Rady a tipy na Alicante a okolí vítám! Klidně mi to pošli na e-mail: katkaostra@seznam.cz.
Zatím jsem koupila jen fofr víkiendovku, ale jak se znám - s omezenými možnostmi letových destinací a letenkami za 9 euro v jednom směru - určitě to nebude jen o té jedné cestě.. :D
S diplomkou držím pěsti!!
S diplomkou držím pěsti!!
@divan - a ještě nezapomeň doporučut ten rum!!!
Teda vlastně tu místní limču, co se s rumem dobře míchá :D
@divan - a ještě nezapomeň doporučut ten rum!!!
Teda vlastně tu místní limču, co se s rumem dobře míchá :D
@divan: Nenos dříví do lesa, rum výrazně vylepšuje chuť čehokoliv. Zapomněls na brambory s rumem? :-)
@mirjur: samozřejmě brambory s rumem (ovšem bez hrobníka, protože ten se cpe jen omáčkou) jsou základ!
@Kateřina Ostrá: Katko, máš to v mailu.
@ divan: Děkuji za tipy, určitě je využiji, i když ten rum asi vynechám. Nedělá mi úplně dobře. :D Spíš se poohlídnu po nějakém ginu. Na slovinský gin jsem v poslední době slyšela docela chválu.
@Kateřina Ostrá: Katko, máš to v mailu.
@yellow!!! Tos mi vůbec neměla posílat!!!🙈🙈 Čtu růžová voda plná plameňáků a už koukám na zpáteční letenku s cílem prodloužení cesty!!🙈🙈🙃
Moc děkuji 🙏
Moc děkuji 🙏
taky děkuji, růžovou vodu už jsem dohledal, akorát tam nepsali, jestli ty plameňáci tam jsou pořád nebo jen v nějakém období...
Doufám, že v říjnu jich tam bude tisícihlavé hejno✌🙃
Doufám, že v říjnu jich tam bude tisícihlavé hejno✌🙃
My je tam viděli, i když jich zrovna většina byla docela daleko od nás a neměli jsme čas jít až k nim. Byli jsme v polovině července. Co jsem četla, tak nejvhodnější doba je na jaře a na podzim a nejvíce by jich tam mělo být koncem července. Ale ruku do ohně bych za tu informaci nedala. Psala jsem ještě kamarádovi, jestli neví, přece jen tam žije celý život, tak kdybych zjistila něco informačně přínosného, tak dám vědět.
EDIT: Takže tam bývají od jara do podzimu a na zimu se vrací do Afriky, ale v posledních letech jich část zůstává i přes zimu. Jen je potřeba jít mezi laguny, aby se člověk dostal dostatečně blízko. A kamarád píše, že blíž Alicante je ještě možné vidět plameňáky v Salinas Santa Pola.
@yellow: gin jsem ve Slovinsku nepil. Díky za inspiraci ;-).
Nejdrsnější co jsem tam pil - i když to není zrovna typicky slovinské - byla chilli tequila v Cantina Mexicana v Lublani https://www.cantina.si/en/. Jeden malý panák mi vydržel na celou večeři. A to mám ostrá jídla rád! Pokud máte rádi Tex-Mex kuchyni, tak je to tip na restauraci, kde zatím nikdy nezklamali.
@yellow: gin jsem ve Slovinsku nepil. Díky za inspiraci ;-).
@divan: Tequilu raději vynechávám úplně. :D :D :D Špatné zkušenosti...
Jinak když už jsme u doporučování mexických restaurací ve Slovinsku, tak výborná je i El Restaurante Mexico v Kranji.
@divan: Tequilu raději vynechávám úplně. :D :D :D Špatné zkušenosti...
Zase super cestopis. Ze Slovinska znám jenom benzinku za Podlehnikem a jak čtu a vidím, obrovská chyba. Slovinsko každopádně musím projet! I když na víkendovku to nedám, to je už na mě moc velký šrumec :-).
Slovinsko si určitě zaslouží déle, ale zatím musím cestovat jen ve víkendovém režimu. Schvalovací proces dovolených v zahraničí není stále moc vstřícný... :(
A děkuji!!
A děkuji!!
Pěkný cestopis! Všechna ta místa jsou krásná a stojí za návštěvu. Slovinsko je pro mě dlouhá léta srdcová záležitost. Do puntíku souhlasím s tím, co o Slovinsku píšeš a těší mě, že tip na Škofju Loku se osvědčil. A jestli tomu nezabrání něco nepředpokládaného, v půlce července budu chodit ve Slovinsku po horách. Itinerář už vzniká :-).
Ještě jednou děkuji! Nejen za Škofja Loku, ale hlavně za tu inspiraci. Nebýt tvých zpráv těsně před cestou "do Rakouska", třeba by mě to ani netrklo a mokli bychom v Kaprunu :D Jinak za jízdy jsem tvořila itík nejen s pomocí google map, ale i všech tvých tipů.
Na ten rum jsem dočista zapomněla!! Trestuhodné! :D
Na ten rum jsem dočista zapomněla!! Trestuhodné! :D
To mě těší že ty tipy k něčemu byly :-). Místní kofolu+rum snad příště!
EDIT: tip na Cocktu jsem přidal.
To mě těší že ty tipy k něčemu byly :-). Místní kofolu+rum snad příště!
EDIT: tip na Cocktu jsem přidal.
Kačko, super, skvělý trip, stihli jste toho hodně, u moře jsem ve Slovinsku ještě nebyl, tak díky za rozšíření obzorů.
Píšeš fakt dobře a taky hodně, nevím, kdy to stíháš :-).
Hory jsou tam krásné, o tom žádná, tůry luxusní, jinak z jeskyní, které jste vynechali, doporučuji spíše Škocjanské než Postojnské.
Na ubytováni pak Kranjskou Goru, jak píše MG, je to dobrá základna k trekům do hor.
Ten Krakonoš je nějaký urputný, ale shodnu se s ním na tom, že máš můj respekt....dva výlety tohoto typu hned za sebou ...a ještě stihnout vytvořit ty cestopisy...
Píšeš fakt dobře a taky hodně, nevím, kdy to stíháš :-).
Tondo, opět velké díky za podporu a přízeň! A za pochvalu taky, protože ať si každej říká co chce - potěší.
Na jeskyně mě moc neužije, asi proto, že ty nejkrásnější mám u baráku a jsem tam poměrně často. Nicméně o těch Škocjanských už jsem slyšela. Nedávno tam byl kamarád a chválil je.
Tip na ubytování je cenný - nemohla jsem v tomto směru moc pomoct.
No a Krakonoš - začínám mít pro něj slabost! :D Možná za to můžou hřiby, borůvky...a nebo právě ta urputnost :)
Tip na ubytování je cenný - nemohla jsem v tomto směru moc pomoct.
U Kateřiny obdivuji to její nadšení do cestování, kdy je o víkendu na cestách a přes týden o tom napíše hezký cestopis. Je to teda čím dál tím větší punk, dálkové cesty a přespávání v autě. Už to není pohodová víkendovka 2 hodiny letadlem a spaní v hotelu.
SUV 4x4 je asi to nejméně vhodné auto na dálniční přesuny, na to je mnohem vhodnější osobák, nebo GT. Ale je to módní styl a pro módu je potřeba někdy strpět i méně komfortu, jako třeba u bot na jehlách.
Zase v tom břichoplazném osobáku 4x4 V6, se dost blbě spí... musíš vedle :-)
Zase v tom břichoplazném osobáku 4x4 V6, se dost blbě spí... musíš vedle :-)
Tak já pojedu, Martine, tento víkend v " břichoplazném osobáku" a myslím, že se spaním nebude problém ani tak :D Jednak bude posádka velikosti 162 - 165 cm, ale hlavně - dáš o skleničku vína po večerní modlitbičce víc a spíš jak na zámku všude :P :D
Co se týká aut, záleží mi na jediném - otíratelný interiér, funkční rádio a příznivá spotřeba. Jezdím s autem jak s vysavačem - zapnu a jedu. Údržba jen když něco definitivně umře. Auto je pro mě jen věc, byť zrovna to moje má i jméno. Na svýho Knighta si vůbec nestěžuju! (Jako jet za ním v čemkoli jiném po dálnic, to musí být mazec, ale jinak - dokonalost sama.). Jezdím na plyn s NEdálniční spotřebou 7 l. Má to čtyřkolku, takže v zimě nešudlím na ledovce kopečku ke svýmu baráku. Rumunská kůže (čti koženka :D ) je známkou luxusu :D a praktičnosti - setřeš z toho bez problému i obrácenej kyblík brokolicovýho krému. Taky to má tažný, což jistě každá žena ocení!! :D No a vůbec největší devízou tohoto stroje je ten fakt, že když tě na parkovišti u Kaufu škrábnou otvírající se dveře vedle zaparkovaného bavoráku pětinásobné hodnoty, strachuješ se spíš o újmu na voze pachatele, než na tom svém. To se jen usměješ a bez nutnosti ohledání škod popadneš košík a běžíš pro jahody v akci! No a hlavně ta pořizovací cena! Když to koupíš po "rozlítaném" Pražákovi - máš to ZA KAČKU. No nekup to, že ;)
Záleží na způsobu použití, špatné auto to určitě není, jen se moc nehodí na ty dálnice, kde to moc nejede, hodně žere a je v tom velký hluk. Ale třeba ve francouzských Alpách je to více rozšířené než u nás Škodovky, má to tam opravdu snad každý.
Kateřino :-)) to by muselo být těch skleniček trochu víc, než jedna +.
Bohužel nejdou sklopit ani úplně sedačky a i vzadu je vysoká loketní opěrka mezi sedadly. Ale je fakt, že na dálnici je fajn a ani ta spotřeba cca 11l/100km 98oktanového benzínu, není tak hrozná( zlatý Rusko a jeho ceny benzínu). Že, to je čtyřkolka je super i když před vápenatým prachem v dešti, tě nezachrání ani ona :-) (osobně vyzkoušeno) . Na spaní to ale fakt není...
Kateřino :-)) to by muselo být těch skleniček trochu víc, než jedna +.
Martine, víc než jedna bylo myšleno jako "víc než ta jedna - ta poslední s mírou" :)
Jinak k interieru aut obecně - asi žádné není vyloženě "dělané" na kvalitní spánek :D Opěrky, dveře, volant u řidiče...to je všude. Každopádně krom dostatku vína a skladnějších těl určitě ještě k pocitu dobrého vyspání se napomůže únava (což u mých cest nikdy nechybí :D ) a pak ještě doporučuju pořádnej spacák! Já mám jeden, kterej bych mohla vzít i do toho Grónska v době nejtužších mrazů a ještě v něm spát jen ve spodním prádle :D , a ten - ten dokonale nejen zahřeje, ale hlavně vypolstruje plastové a jiné nedokonalosti "lůžkové úpravy". Podmínkou je i obrovský polštář, který srovná opěrku hlavy do ztracena, i když nejde sklopit stoprocentně. Pod nohy dám batoh s věcma, čímž docílím zvětšení "postele" a nohy mi nevisí ohlé v koleni. No a hlavně - v autě spím obvykle na boku, kdy mám nohy stejně pokrčené. Jak říkám - na jednu dvě noci se to bez problému dá. Ale nebudu kecat - apartmán nebo dokonce 5 hvězdičkovej pokoj s obrovskou postelí, bílejma nadejchanejma polštářema, matrací tak vysokou, že do postele lezu jak na posed v lese a prostorová vana v koupelně s vířivkou a skleničkou Châteauneuf-du-Pape na okraji vany - to je o kousínek lepší level no :D
Slovinsko je moje srdcovka... nejčastěji bývám v Kranjske Goře...moc hezký cestopis, jako vždy... děkuji 🥂❤️
A já - jako vždy - děkuji za milou zpětnou vazbu, které si vážím s každým "románem za kačku" ještě víc!
Jinak Slovinsko je krása nesmírná! Všem od příjezdu jen a jen doporučuji!!!
Jinak Slovinsko je krása nesmírná! Všem od příjezdu jen a jen doporučuji!!!
Slovinsko je super, to nezklame nikdy. Má jen jednu nevýhodu - že je až za Rakouskem, co se dá dělat.
Máš naprostou pravdu! Jak v tom, že nezklame, tak i v té poloze "za Rakouskem". Nicméně dá se to, dokonce i na ten "blbej víkend". Na druhou stranu - když prostě potřebuješ vidět moře a ujistit se, že fakt ještě je, je to jedno z nejbližších míst... :)
Nechce se mi hledat ve fóru tvoji odpověď, takže ještě jednou zde - kdy hrneš do toho Alicante? Doufám, že přede mnou a dáš mi nějaké fajn doporučení :)
Kačko, četl jsem to už u tebe, parádní, hezky se to čte.. a krásné fotky, takové dva víkendy za sebou, máš můj respekt..
Ale příště už ty Krkonoše!
Ale příště už ty Krkonoše!
Hele ty, vládce hor, díky ti🙏
Jinak máš pravdu, chtělo by to změnu! CHORVATSKO, SLOVINSKO...už je to jak přes kopírák! Příští víkend bude Znojemsko, ten další asi Řím, ale pak, asi někdy v srpnu...pak už to opravdu vidím na drink! Samozřejmě taky se Sojkou, Kubou, Hajným, Ančou a tím hulvátem na T! 🍸😉
Hele ty, vládce hor, díky ti🙏
Uplně super čtení, a každej další cestopis mě baví víc! :)
Uplně super čtení, a každej další cestopis mě baví víc! :)
Tomu rozumím, mám to stejně!
Tomu rozumím, mám to stejně!