Sombori-Raja Ampat Sulawesi
uzasny misto na vychodnim Sulawesi
Cestopis z roku 2024 napsal bob1477
travim poslednich 19 let kazdou zimu 4-5 mesicu z 90% v JVAsii na skutru,takze uz jsem toho hodne videl.Letos sem se opet vydal na Sulawesi a kdyz jsem hledal kam jet,narazil jsem na ostrovy Sombori,na netu jim prezdivaji Raja Ampat Sulawesi,ale ted uz muzu rict,ze Raja Ampat na Papui je nekde jinde. Z Makassaru jsme se letecky dostali do Kendari ,pujcili sme si skutry a vyrazili na sever,myslim ze to bylo kolem 250km...cesta v pohode,beton asfalt,sem tam sme nasli pivko,tak jsme to ujeli za jeden den. Nejhorsi bylo najit naky informace,odkud se na Sombori dostanem....na netu bylo jen par informaci pred covidem a to jeste spis ,ze rychlou lodi nebo s nakou cestovkou uz z Kendari,ale za dardu.Nakonec sme si vytipovali vesnicku severne od Sombori,Laroenai u obrovske tovarny,co zpracovava nakou horninu co se tezi v okoli.Nasli sme si ubytko a ted najit nakyho rybare co nas tam hodi.Jen co sme tam prijeli,odjizdela naka lodka pro deset lidi,ale pro nas to bylo moc narychlo,tak jsme nakonec horko tezko domluvili dva chlapy s lodi na pristi den.Byli sme tu na zacatku unora,kazdy odpoledne tu v kopcich byli neskutecny bourky s privalovyma lijakama. Brzy rano sme vyrazili na maly lodce.....cesta tam trvala 2h.....ta hlavni oblast,kde je i kemp s chatkama/150000idr/noc// a dva hlidaci,kterym se plati vstup,byli cisty.....ale okolni ostrovy byli neskutecne zasrany plastem....diky dronu jsem mohl zachytit tohle krasny misto,kde sme celej den snorchlovali a objizdeli na lodi okolni plaze ,jeskyne. Vyslo paradne pocasi,pri zpatecni ceste nas uz chytla zase bourka,kdy nam tezce lepilo,kdyz kolem nas do more mlatil blesk za bleskem,ale nakonec uzasnej zazitek a vrele doporucuju
bob1477 procestoval 26 zemí světa světa, nejvíce Asii a Evropu. Na Cestujlevne.com se přidal před 7 lety a napsal pro tebe 1 úžasný cestopis.