Špicberky - arktické dobrodružství
Občas hrozila omrzlina, ale jinak se nemohu dočkat, až se sem vrátím! 😀
Cestopis z roku 2025 napsal Jan Klíma
Norské souostroví Špicberky jsem si přál navštívit již delší dobu, ale povedlo se až letos v únoru, kdy jsme tu strávili 9 nocí. Proč v únoru, když tu panuje nejtužší zima? Pečlivě jsem vybíral termín, abychom s manželkou dorazili na přelomu období, kdy první dny ještě panuje polární noc, ale je již tzv. "blue season", což znamená, že sluníčko sice stále nevychází nad horizont, ale již je trochu světla a krajinu kolem zahalují všechny odstíny modré. Což je obzvlášť malebné, pokud je vše pokryté sněhem. Fotky jsou jenom fotky, ale vidět ty barvy na vlastní oči, to mě ohromilo. V noci pak samozřejmě polární záře! No a jakmile další dny začalo slunko již vycházet nad horizont, přidaly se barvičky "nekonečného" západu / východu slunce. Nádhera! 😍
Hlavním městem je Longyearbyen a žije zde méně než 3.000 lidí. Což je zhruba i počet ledních medvědů, kteří oblasti Svalbard dominují. Není radno tak opouštět město bez flinty na zádech. Buď je tedy třeba zbrojní průkaz a půjčit si pušku nebo využívat služby zdejších průvodců. My využili té druhé možnosti. Město Longyearbyen je prakticky tím nejseverněji položeným městem na světě. Nacházíte se v arktických podmínkách, takže je třeba myslet na to, že může být pekelná zima. Za poslední roky se v průměru výrazně oteplilo, ale i tak se zde v zimě může teplota pohybovat kolem mínus 30 stupňů. V létě je situace samozřejmě výrazně příznivější, kdy by se teploty měly držet nad nulou. V zimě je polární noc, kdežto v létě naopak sluníčko nezapadá pod horizont (půlnoční slunce). Zhruba 60% plochy Svalbardu pokrývají ledovce.
Přesto tu najdete ve městě prakticky všechno. Mají tu svůj pivovar, kino, univerzitu, koncerty a tak dále. Nehledě na unikátní zajímavosti jako je třeba Global Seed Vault (úložiště pro duplikáty semen z celého světa, konzervované v genových bankách). Vše tu historicky vzniklo prakticky díky těžbě uhlí, které tu má bohatou historii, a které právě letos kompletně končí! Cool je právě tak návštěva jednoho z místních dolů, čehož jsme s chutí využili a byl to zážitek! Bývala to neuvěřitelně tvrdá a nebezpečná práce - těžce fyzicky pracovat celý den ve výšce kolem 60 cm, to si se svými zády neumím představit. Škoda jen, že prostředí dolu (Gruve 3) v té tmě nešlo dobře zaznamenat na kameru... 😅
V zimě je třeba počítat s tím, že kromě pohádkových sobů moc zvířat neuvidíte. Museli byste mít opravdu štěstí, abyste spatřili polárního medvěda nebo třeba polární lišku (od průvodců vím, že v zimě zbystří medvěda cca 1x do měsíce). Nám se to nepoštěstilo. Navíc se prakticky můžete hnout z města jen na sněžném skůtru nebo s husky spřežením (nebo vyrazit na hike na nějaký kopec poblíž). Všechny tyto aktivity jsou každopádně úžasným zážitkem (ale občas náročným!), a to v extrémně překrásné krajině. V létě je situace výrazně příznivější - navíc můžete využívat i lodí, abyste se podívali mnohem dále. Šance, že tak uvidíte polárního medvěda nebo mrože někde na břehu, je velká!
Kdy tedy na Špicberky vyrazit? Záleží na tom, co kdo preferuje. Na co zkrátka máte zrovna "lust" - já chtěl zažít arktické podmínky, nádherné světlo a spatřit krajinu kompletně pod sněhem. Chtěl jsem si zajezdit s husky spřežením, spatřit tamější ledovcové jeskyně, vyzkoušet sněžný skůtr atp. Pokud byste rádi zažili podobné dobrodružství, určitě dbejte na to, abyste si splašili pořádné oblečení (merino vlna je za mě top!). Já se dobře připravil, ale i když jsem dostal "skafandr" (suit) navíc na výletech, tak i přesto mi občas byla trochu zima, když pořádně fučel vítr! Zejména když přijde sněžná bouře, tak to stojí zato. No a také je třeba dávat majzla na techniku, pokud rádi fotíte jako já. Zejména baterky je třeba držet v teple a mít náhradní. Léto je však neméně lákavé! Počítám s tím, že se sem ještě vrátím, a to by bylo tentokrát právě v létě!
Do Norska jsme letěli již potřetí (předtím jsme navštívili Lofoty a severněji položenou oblast města Tromsø / Lyngenské alpy). Milujeme to tu. Málo lidí, úchvatná krajina, milí lidé a vše funguje lépe, než je běžné. Klidně bychom se sem přestěhovali, pokud by na to přišlo! Přitom ceny jsou ve výsledku podobné jako u nás, tj. není třeba se obecně obávat, že je to tu nějak předražené a nedostupné (ubytování, půjčení auta, jídlo v sámošce atd.). Vyjma celodenních výletů / expedic, kdy potřebujete průvodce - což je právě případ Špicberků. Zejména několikadenní expedice jsou tu skutečně velmi drahé (desítky tisíc na osobu). Nevím, jak to máte vy, ale já si to dovolit nemohl. Každopádně celodenní výlety jinak doporučuji, a dokonce bych řekl, že jsou prakticky nezbytné, pokud dorazíte v zimě a chcete něco opravdu vidět. My toho nakonec stihli výrazně méně než jsme plánovali, páč se stala tragická událost v rodině, takže jsme se snažili vrátit co nejrychleji domů. Ale to nic nemění na tom, že i tak to byla bomba a splněný sen! Krásný den všem! 😉
P.S.: Doporučuji včas koupit letenky Praha => Oslo => Longyearbyen, protože pokud to neklapne, můžete dopadnout jako my, kdy jsme měli "tour de Skandinávia" a letěli jsme Praha => Helsinki => Stockholm => Oslo => Longyearbyen ... Nedělám si srandu! 😁

Jan Klíma procestoval 20 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Afriku. Na Cestujlevne.com se přidal před 4 lety a napsal pro tebe 10 úžasných cestopisů.
Zdravím,
děkuji moc za pěkný cestopis. Určitě máte krásné zážitky, škoda té události v rodině....
My jsme byli na Špicberkách v roce 2016 a následně 2019 vždy v srpnu. Absolvovali jsme výpravy s geologickou tématikou a plavby lodí. Potvrzuji , že je cena výletů poměrně vysoká.
Při prvním pobytu jsme měli zajištěnu plavbu menší loďkou ke kolonii mrožů, kam jsme však nedopluli pro vysoké vlny. Byla změněna trasa, ale důsledně dodržena doba plavby. Za to jsme moc rádi nebyli, v loďce pro 12 lidí jsme naráželi hlavou do stropu . Viděli jsme jiné lokality, ale protože nebyl splněn původní cíl, agentura nám vrátila 50 % ceny.
Při dalším pobytu jsme vyhledával výlety s větší lodí...
Nevím , jestli se zvýšila konkurence, nebo v létě je vyšší poptávka, ale za noc/dvoulůžák se snídaní jsme platili 150 EUR. Restaurace také nebyly úplně levné....
Fotky jsou krásné, závidím především tu polární záři. Tyto oblasti jsme navštívili vždy v létě ( Špicberky, Island, Laponsko), a tak jsme o tento zážitek ochuzeni.
Zdravím,
Při dalším pobytu jsme vyhledával výlety s větší lodí...

Zdravím! Ano, výlety mohou být vrtkavé, ale v našem případě se vždy splnilo vše na 100% (i z předchozích zkušeností z Norska). Ale na chvilku jsme zažili ve Svalbardu sněžnou bouři, a hned člověk pochopí, že výlet se může obrátit jiným směrem během pár minut... :-) Naštěstí záhy pominula.
Také bych někdy rád dorazil i v létě! Právě kvůli mrožům a medvědům! Uvidíme... Posledně do Tromso jsme letěli také prakticky už v zimě. A polární záře byla každý večer, to bylo boží.
My platili v přepočtu cca 2.100,- Kč za pokoj se snídaní, což byla možná i nejlevnější verze ubytování v Longyearbyen. Ale byli jsme naprosto spokojení, až jsem byl velmi mile překvapený, abych řekl pravdu. 1 noc jsme nakonec strávili i v poměrně luxusním hotelu ("dar" od aerolinek, páč nám zrušili let), kde stál pokoj více jak 6.000,- Kč, ale musím říct, že spokojenější jsem byl v tom našem levnějším ubytování, ačkoliv snídaně tu byly o třídu lepší, to ano :-)
Krásné to tam je i v zimě, jak vidím, ale asi bych tam v zimě nejel. I když v Grónsku, kam jsem jel loni začátkem září, jsem si předčasné sněžení nepřál (kromě první a poslední noci jsem stanoval), nakonec jsem byl rád, že na úvod bylo čerstvě nasněženo a na výletě na ledový příkrov byla i souvislá sněhová pokrývka ve vyšších polohách.
Kolonie mrožů stojí za návštěvu, i když je dost daleko na výlet na malé lodi. Ledního medvěda jsem zblízka ani snad vidět nechtěl. Když jsme pluli zálivem, zavolali nám vysílačkou z nedalekého tábořiště, že se k nim blíží lední medvěd (bylo to ještě moc daleko, možná jen bílá tečka se dala rozeznat) a jestli bychom je případně mohli evakuovat. My se ale s plachetnicí zasekli o dno (s motorem šlo vycouvat) a oni medvěda mezi tím zahnali. Moře jsme měli naštěstí poměrně klidné, a to i většinu cesty z Tromso kromě prvních pár hodin na volném moři. Na závěr jsem strávil 3 dny velmi low cost v Longyearbyenu a v kempu u letiště a i díky slunečnému počasí s rekordními teplotami až 14 st.C jsem si to moc užil. Z kempu se na rozdíl od města lépe pozoruje půlnoční slunce, protože tam nezabraňují výhledu na sever blízké hory. Akorát to chce, aby tam nepřišel lední medvěd, jak se stalo koncem srpna o rok později v roce 2020. Fotky mám tady: https://eu.zonerama.com/liborste...um/5557116

a kolik to stálo?
a kolik to stálo?

Letenka +- 11.000,- Kč na osobu
Ubytování pro 2 se snídani na 9 nocí +- 20.000,- Kč
Výlety dohromady +- 20.000,- Kč na osobu (4 výlety)
=> rozhodně nejdramatičtější položkou jsou ty výlety, což v jiných oblastech Norska tento výdaj prakticky neexistuje, ale zase je třeba půjčovat auto
Letenka +- 11.000,- Kč na osobu
Ubytování pro 2 se snídani na 9 nocí +- 20.000,- Kč
Výlety dohromady +- 20.000,- Kč na osobu (4 výlety)
"Přitom ceny jsou ve výsledku podobné jako u nás, tj. není třeba se obecně obávat, že je to tu nějak předražené a nedostupné (ubytování, půjčení auta, jídlo v sámošce atd.)."
Pobavilo...
Pobavilo...

Diky za cestopis a krasne fotky! Jen nektere fotky bych fotil z vetsi dalky, nebo nakym extra sirokacem, aby byly objekty vice vzdalene, myslim, ze pak by to kompozicne bylo lepsi.
Prijde mi to, ze to je foceno nakou nouzovkou, kde jsi nemel moc prostor hrat si s kompozici, ale zpracovani a postproces se mi moc libi!

Zdravím! Je to tak, všechno to jsou prakticky momentky, kdy jsem neměl čas cokoliv vymýšlet. Nebo jsem už byl natolik zmrzlý, že nebylo dostatečně úsilí si hrát více 😀
Ještě dotaz ze zvědavosti, jak jste řešili cestovní pojištění ? Já se tady na fóru v minulosti radil, když nás AXA odmítla pojistit pro odlehlost území......
Tyjo, tohle vždy řeší manželka, hehe - mám pocit, že máme pojištění na celý svět k premium kartě, pokud nekecám :-)
No, já bych se vůbec nedivil, kdyby pojištění ke kartě Špicberky nezahrnovalo. Záleží asi i na přesné definici, protože Longyerbyen a okolí na krátkém výletě zahrnovat může, ale vícedenní výlet už ne. My jsme měli nějaké speciální drahé pojištění, které zařizoval kapitán lodi pro všechny (pro běžnou turistickou návštěvu není třeba).
V roce 2019 jsem řešil událost skrze cestovní pojištění ERSTE Premier a absolutně žádný problém.