STOCKHOLM V KOSTCE prodloužený víkend
Našlapané 3 dny s ochutnávkou Švédska
Cestopis z roku 2019 napsal Marek Podzemný
Vážení cestovatelé,-
Rozhodnul jsem se s Vámi sdílet můj krátký itinerář a podělit se o zkušenost, jak ve třech dnech ochutnat atmosféru Stockholmu a nasát alespoň trochu, jak se žije v hlavním městě Švédska. Snad to pomůže i Vám v plánování.
LETENKY A DOPRAVA DO STOCKHOLMU
Cesta samozřejmě začala rychlým nákupem letenek. Jelikož jsme od Ostravy, volba byla opět jasná a koupili jsme letenky od Ryanair z Krakova na letiště STOCKHOLM SKAVSTA. Z domova to máme na letiště KRAKOV Balice cca 1:30 hod cesty autem po parádní dálnici a polská letiště nabízejí nesrovnatelně více zajímavých letů než české regionální letiště s výjimkou Prahy. Na cestu jsme se vypravili ve třech. S ohledem na hloupé podmínky pro zavazadla u Ryanair jsme si pro nás tři společně také hned dokoupili jedno odbavené 10 kg zavazadlo a ještě jedno příruční 10 kg zavazadlo. V základu si s touto společností totiž můžete s sebou v ceně vzít tak maximálně kabelku nebo malý batoh.....
Na cestu jsme vyrazili trochu uhonění v pátek po práci tzv. " s jazykem na vestě ". Odlet z Krakova ve 21:25 hod klapnul s mírným zpožděním a půl hodiny před půlnocí jsme byli na letišti Stockholm Skavsta. Přídomek Stockholm je v případě tohoto letiště nadnesený, protože se nachází nedaleko Nyköpingu a do centra Stockholmu to je cca 110 km.
Protože jsme po celém pracovním týdnu a cestě byli unavení, nevymýšleli jsme hlouposti a ubytovali jsme se na první noc v hotelu Connect Skavsta Hotel přímo naproti letištního terminálu. Ráno jsme vyrazili do Stockholmu přímo od terminálu autobusem společnosti FLYGBUSSARNA. Zpáteční jízdenky jsme si koupili předem na https://www.flygbussarna.se/ a autobus nás odvezl za cca 1:30 hod do centra Stockholmu na centrální přepravní uzel nedaleko historického centra T-CENTRALEN.
Jelikož nemají autobusy Flygbussarna pevný jízdní řád a jejich odjezdy se řídí přílety a odlety letadel ( odjezd cca 20-30 minut po příletu ), je vhodne se na letišti Skavsta zeptat zřízence v budce před terminálem, kdy autobus jede. My jsme u recepční v hotelu dostali nepřesnou informaci a do Stockholmu jsme ráno odjeli o dvě hodiny později než jsme původně plánovali.
Zpět na letiště odjedete opět z T-Centralen. Doporučuji podívat se s předstihem na obrazovky s odjezdy a na letiště se vypravit ze Stockholmu min. 4 hodiny před odletem letadla. Pokud příjdete pozdě, autobus se zaplní a další jede třeba za hodinu.....
UBYTOVÁNÍ
Jak píši výše, první noc jsme využili rezervaci přes Booking.com CONNECT HOTEL SKAVSTA. Jedná se o čistý hotel s pěkným lobby a výbornou snídaní v ceně. Standard pokojů je hostel s postelemi ve stylu vojenských kasárem ( ubytování pro 1-4 osoby v pokoji ) a společným sociálním zázemím, ale pro jednu noc se to dá přežít. Prostě praktické, ale čisté.
Na další dvě noci jsme využili služby AirBnB a pronajali si celý byt na předměstí Stockholmu ve čtvrti Farsta. Do centra Stockholmu to je metrem standardně 20 minut, my jsme však měli trochu smůlu a kvůli výlukám a rekonstrukci metra se nám čas natáhnul....
Průzkumem možností ubytování ve Stockholmu se mi potvrdilo, že hotelové ubytování je ve Stockholmu opravdu drahé. Náš pohodlný byt přes AirBnB v krásné klidné čtvrti u lesa za 55 EUR/noc byl tedy za úplnou lidovku.
ITINERÁŘ
Před odletem jsme si pořídili pro návštěvu místních atrakcí STOCKHOLM PASS s platností 48 hodin od prvního použití https://www.stockholmpass.com/. Ukázalo se to jako dobrá volba a bylo to velmi výhodné. První vstup jsme uplatnili okolo 15 hod v sobotu a poslední v pondělí ve 14:30 hod. Nakonec jsme vyčerpali vstupy v základní ceně 2 119 SEK, ale za Stockholm Pass jsme zaplatili s 10% slevou 836 SEK na osobu, S nákupem tohoto passu jsme si koupili předem i na 72 hodin Travelcard, což není nic jiného než režijní jízdenka na veškerou místní dopravu ve Stockholmu. Během tří dnů jsme tak využili metro, tramvaj, autobus i loď. Lístky jsme si nechali za 90 SEK poslat předem domů, takže jsme na místě nemuseli nic řešit a začali jsme jízdenky ihned používat.
Byli jsme mile překvapeni, že v tomto ročním období je tady delší den. Svítalo o půl hodiny dříve než u nás a západ slunce byl o celou hodinu později, takže ještě okolo 21:30 hod bylo světlo. Pro náš program ideální. Navíc jsme přijeli ve dnech, kdy i tady byly atakovány teploty nad 30 st.C, takže na procházku to bylo náročné, ale zase lepší než zima.....
Už z prvního kontaktu se Švédskem jsme poznali, že místní umí žít v souladu s přírodou. Všude je spousta lesů a vodních ploch. A v případě Stockholmu to není jinak.
PÁ 26.7.2019
Podvečer pro přesun do Švédska. Letíme z Krakova ve 21:40 a před půlnocí jsme na letišti Stockholm Skavsta. Ubytování přímo na letišti, jak popisuji výše.
SO 27.7.2019
Dopoledne po snídani vyrážíme autobusem Flygbussarna z letiště do centra Stockholmu. Rychle jsme se zorientovali v systému místního metra a přesunujeme se na ubytování ve Farsta. Odpoledne jsme v centru zpět a vystupujeme na zastávce Gamla Stan. Historické centrum se nachází na tomto ostrově, takže jej prokřížujeme úzkými uličkami a dojdeme na náměstí STORTORGET kde navštěvujeme první atrakci na Stockholm pass. Je zde budova Švédské akademie věd a MUZEUM NOBELOVÝCH CEN - NOBELMUSEET. Po prohlídce pokračujeme k návštěvě velkolepé katedrály STORKYRKAN. Cihlová katedrála na nás nechává hluboký dojem. Vedle se nachází Královský palác, sledujeme tedy výměnu čestné stráže a pokračujeme dolů k přístavišti na protějším ostrově Norrmalm. Tady naskakujeme do vyhlídkového autobusu HOP ON HOP STOCKHOLM BUS. Zhruba 80 minutový okruh nás protáhne okolo všech nejvýznamnějších památek a atrakcí centrálního Stockholmu a pomůže nám zorientovat se, kde co je. Na závěr ještě projdeme parkem Kungsträdgården a jdeme na dvoupatrové náměstí SERGEL TORG. Sejdeme dolů k T-Centralen a jedeme na ubytování.
Pro doplnění a představu o cenách: posezení v parku u stánku, kde jsme si dali jedno pivo 0,4 l, jedno víno 0,2 l a jednou dvě deci džusu za cenu 207 SEK, takže našich 532 Kč.....potom taky 6 máslových croissantů a jedna Cola za cenu přes 100 SEK ( 292 Kč ) není žádná lidovka....
NE 28.7.2019
Po snídani vyrážíme z bytu na celodenní návštěvu města. Naše prohlídka začíná u slavné sportovní a víceúčelové haly GLOBEN, která je s vnitřní výškou 85 metrů a průměrem 110 metrů největší půlkruhovou stavbou na světě. Na střechu haly šplhají dvě vyhlídkové gondoly. Jdeme na to a užíváme si vyhlídku na Stockholm ze SKYVIEW.
Dále se přesunujeme metrem opět na zastávku Gamla Stan a pokračujeme uličkami starého města nahoru ke KRÁLOVSKÉMU PALÁCI. Jdeme na prohlídku výstavných KRÁLOVSKÝCH KOMNAT, která zabere necelou hodinu a můžete si prohlédnout nádherné interiéry, parádní uniformy, šaty i metály. Pokračujeme dále k přístavišti, kde naskakujeme na HOP on HOP BUS a přejíždíme na protější ostrov Djurgården. Tady jdeme na zhruba tříhodinovou prohlídku SKANSEN OPEN AIR MUSEUM, kde se nachází mnoho zajímavých staveb svezených z celého Švédska a do kterých je volný přístup. Nasajete tak atmosféru skutečného Švédska. Jedná se o obdobu našeho Skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm. Areál je rozsáhlý, ale většinu jsme dokázali obejít. Nachází se tady také ZOO se severskými zvířaty a velice zajímavé BALTIC SEA SCIENCE CENTER s obrovskými mořskými akvárii.
Po prohlídce jdeme navštívit ABBA THE MUSEUM. Tady trochu narazíme, protože zde neplatí Stockholm pass, ale to nevadí......atrakcí je ještě před námi dost. Pokračujeme po nábřeží k návštěvě THE VIKING MUSEUM - VIKINGALIV se zajímavou interaktivní výstavou ze života Vikingů.
Další zastávkou je naprosto fascinující MUSEUM VASA, kde Vás ohromí zrestaurovaná obří válečná loď, která byla vyzdvižena z moře v roce 1961 po 333 letech od potopení lodi. Tato loď se do boje ani nedostala a krátce po vyplutí od břehu se potopila. Kombinace konstrukčních chyb, malé balastní zátěže a zásahy krále do konstrukce ji v roce 1628 poslaly ke dnu.... Po dlouhé staletí se v bahně zakonzervovaly vzpomínky a relikvie z období třicetileté války. V budově není pouze loď, ale exponáty týkající se stolování, odívání a celého společenského života v sedmnáctém století.
Řádně unavení se přesunujeme tramvají ke kotvišti výletních lodí na ostrově Norrmalm naproti Švédského parlamentu. Nohy si potřebují odpočinout, takže využíváme vyhlídkovou plavbu ROYAL CANAL TOUR, která nás za 50 minut proveze okolo ostrova Djurgården s krásnými výhledy na okolní parky a budovy
Po celodenní procházce, kdy jsme ušli více jak 16 km jdeme unavení na metro a jedeme na byt.
PO 29.7.2019
Po snídani vyklízíme byt a přesunujeme se metrem na stanici T-Centralen, odkud pojedeme odpoledne autobusem na letiště. Využíváme samoobslužnou úschovnu zavazadel, kde se do každé skříňky vleze po jednom příručním kufru a k tomu třeba ještě batoh. Cena za celodenní úschovu je 70 SEK.
Jdeme procházkou ke Stockholmské radnici STOCKHOLM STADHUS. Je to velkolepá budova z červených cihel s vyhlídkou z radniční věže, odkud můžete vidět z výšky celé panorama starého města. Za radnicí je nádherný park s nábřežní promenádou.
Přesunujeme se pěšky po nábřeží na malý cíp ostrova Gamla Stan s historickými budovami, kterým vévodí nádherný kostel RIDDARHOLMSKYRKAN. V kostele se nacházejí hrobky švédských králů a významných vojevůdců Švédského království.
Na závěr se přesunujeme na nedaleké přístaviště na protější straně - Klara Mälarstrand. Odtud vyjíždíme výletní lodí na 50 minutovou prohlídku HISTORICAL CANAL TOUR okolo ostrova Kungsholmen. Tento ostrov je úžasným místem pro život a bydlení. Na nábřežích jsou krásné bytové domy, pláže, parky a spousta lidí, kteří si jdou zaběhat nebo na procházku, opalují se na pláži nebo se jen projíždějí na paddleboardu. Jen nevím co děláme doma špatně, když je pondělí, teprve okolo 14 hod a všichni se baví a nejsou v práci....
Následuje rychlý přesun na nádraží, vyzvednutí kufrů a přejezd autobusem Flygbussarna na letiště Skavsta. Odlétáme do Krakova opět se zpožděním okolo 19:30 hod a před půlnocí jsme zpět doma v Havířově. A ráno šup do práce....
Závěrem musím říct, že před odjezdem jsem žádné velké očekávání neměl. Stockholm mne však nadchnul. Město má úžasnou atmosféru a skutečně má co nabídnout. Jelikož jsme si koupili Stockholm Pass, rozhodli jsme se zůstat v centrálním Stockholmu a využít maximálně možnosti, které nabízí. Alternativou pro ty, kteří by do něj investovat nechtěli je udělat si třeba výlet do Národního parku Tyresta, který je jižně od Stockholmu a je dostupný veřejnou dopravou nebo si jen zajet vlakem do historického univerzitního města Uppsala. My jsme zvolili program jaký jsem popsal a rozhodně jsme nelitovali.
CENA
Rekapitulace využitých prohlídek a projížděk na Stockholm Pass :
- Vasa Museum 150 SEK
- Královský palác - komnaty 160 SEK
- Skansen Open Air Museum 220 SEK ( včetně Baltic Sea Science Center )
- Hop on Hop Bus 560 SEK
- Riddarholmen Church 50 SEK
- The Viking Museum 159 SEK
- Royal Canal Tour 230 SEK
- Historical Canal Tour 230 SEK
Hodnota celkem v základních cenách činí 2 119 SEK a skutečně zaplaceno za Stockholm pass 836 SEK-
Rekapitulace celkových nákladů na osobu :
- zpáteční letenky Ryanair - Krakov / Stockholm Skavsta ( i s příplatky za kufry a sedadla ) 2 110 Kč
- ubytování Connect Hotel Skavsta 738 Kč
- byt Airbnb - 2 noci 928 Kč
- Stockholm Pass 48 hodin + Travelcard 72 hodin 2 806 Kč
- zpáteční autobus Flygbussarna 690 Kč
- mýtné na dálnici a parking Krakov 150 Kč
- úschovna kufrů Stockholm 170 Kč
- útrata - stravování apod. cca 1 500 Kč
Celkem utraceno na osobu 9 000 Kč.
Přátelé, snad Vám naše zkušenost a informace pomohou v plánování. Takže vyrazte na cesty !
Cestovatelé Marek a Ivana
Marek Podzemný procestoval 38 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Afriku. Na Cestujlevne.com se přidal před 5 lety a napsal pro tebe 4 úžasné cestopisy.
Dobrý den pane Podzemný, mohla bych se s Vámi spojit telefonicky ? Chceme také jet začátkem září. Díky Blažejová
Sakra. Asi je pozdě, když je dnes 11.9.2019....bohužel systém v Cestujlevne.com neupozorňuje na nové komentáře, takže nelze reagovat včas a nechodím tady každý den.... Tak kdyby náhodou....733610206
Vyplatí se určitě letět na Arlandu, hlavně kvůli úspoře času. Loni jsme absolvovali oba lety z Arlandy, ale letos jsme si řekli, že zkusíme zpáteční cestu s Ryanairem ze Skavsty, takže můžu porovnat, že je to fakt otrava, v buse strávíte min. 80min.(když to dobře jede) a cena lístku koupenýho dopředu byla 129 SEK (jeden směr). Když doletíte na Arlandu a víte, že budete jezdit MHD, tak si hned na letišti koupíte třeba třídenní kartu a dostanete se na ni až do centra (bus + pendeltag), takže vám odpadají další náklady na cestu. Takže i když bude letenka třeba o 500,- dražší vůči letišti Skavsta, tak jste pořád v plusu.
Jinak bych nesouhlasila s cenama ubytováná v létě.... jelikož má plno Švédů volno a dovolený, je ubytování levnější právě přes prázdniny v létě. My sehnali hotel Best western plus ve čtvrti Solna (15min do centra metrem max.) za krásných 3700,- na 3noci se snídaní( ubytování moc pěkný a luxusní snídaně), to jsme loni v září a v červnu dali za ubytování daleko víc.
Jestli se vyplatí koupit danej Stockholm pass je na úvaženou, pokud chcete prolízt každý museum tak asi jo, ale jinak se s kartou na MHD dostanete skoro všude, včetně pár linek lodí a i na letní sídlo krále na Drottningholm, což rozhodně doporučuju.
Jinak za mě je Stockholm nádhernej, těším se, až se tam opět vrátím, pořád je tam co objevovat a když chytnete parádní počasí, nebudete chtít zpátky :-) kam se hrabe Paříž, tam by mě už nikdo nedostal. Otázkou je, jak to ve Švédsku dopadne s těma přistěhovalcema, protože jich je tam opravdu šíleně moc a Stockholm je na tom asi nejhůř :-(, na "pravýho" Švéda málem nenarazíte :-( .
Tak jsem ten vás prispevek četl se zaujetím.Nabyl jsem dojem, jak je ve Stockholmu krásne, když se tam opakovaně vrácite. Souhlasím i s s tím, ze do Paříže už nikdy. No a poslední větou jste ty pozitiva všechny splachla do toalety tou poznámkou a ekonomických migrantech. Ale i tak diky. Aspon vím, kam opravdu nemám letet. :-)
Neboj, niemandos, na turistických místech Stockholmu uvidíš především turisty tak jako kdekoliv jinde na světě (ale soudě podle mé krátké návštěvy před 4 lety ne žádné velké davy). Do některých částí nebo předměstí Stockholmu bych nešel zrovna tak, jako bych nešel do některých částí mnohých západoevropských měst (ale s tím nemám osobní zkušenost ani jiné podrobné informace).
Ekonomickych imigrantov ako aj utecencov je v Stokholme vela, no narozdiel od inych miest neotravuju s predavanim, hello my friend ani nicim podobnym. Teda s vynimkou Rumunov a Bulharov, ktori zobru takmer vsade.
Su stvrte, kde prakticky nie su Svedi. Su stvrte, kde prakticky nie su ne-Svedi. Staci sa vyhnut prvemu druhu a clovek by s imigrantami nemal mat problem.
Já to nemyslela tak, že tam kvůli migrantům nemáte jezdit.... to ne.... je to v pohodě, jen je potřeba si na to na ulici, v metru a všude zvyknout a jak někdo brečí, že tu máme plno muslimáčů atd., tak ať se jede podívat tam :-) . Ale jak říkám, nikdy jsme s něma neměli problémy, oni si žijou svým životem, jen jsou trochu hlučnější a maj prostě ty svoje zvyky. Ale taky řídí metro, busy a vidíte je všude, takže se asi snažej zapadnout.
Je otázka nakolik se pak vyplatí létat na Skavstu, když následně platíte takovou raketu za dopravu do centra.
Arlanda se dá za 30-40 EUR z Prahy s Norwegian nebo ČSA a Flixbus jezdí z letiště za 99 Kč.
Souhlasím. Rozhodně je výhodnější letět na letiště Arlanda. Z našeho regionu tam bohužel nic neletí a tak bychom stejně zaplatili raketu ( a čas ) abychom se dostali do Prahy nebo do Vídně. Navíc z Arlandy se dá dostat už městskou dopravou na kterou jsme měli Travelcard, takže i Flixbus by byl navíc. Díky za komentář.
V pondelok okolo 14 sa vsetci bavili namiesto prace preto, ze vecsina Svedov ma v tomto obdobi niekolko tyzdnov dovolenky. A vecsinu z nej stravia niekde vo Svedsku :)
Úžasný cestopis - Stockholm nás čeká příští rok, ale tak na 10 dnů. Pojedeme s ročním prckem, tak snad to nebude moc náročné :) Velmi jsem ocenila váš tip na stockholmpass, tak ještě naplánovat, jestli se nám to vyplatí (s ohledem na prcka). Štastné další cesty a díky
Díky. Myslím, že se to i s malým dítětem vyplatí. V ceně Stockholm Pass je mnoho "výletů", takže se dá právě na lodích nebo v autobuse odpočinout a ulevit nohám.