Stopem po Slovensku
Věděli jste, že Košice nabízí víc, než romské ghetto Luník IX, nebo, že se přes celé Slovensko dostanete stopem za jediný den? Že ne? :-)
Cestopis z roku 2022 napsala Míša K.
Každý prokrastinujeme jinak, je to tak? :-) Já většinou tak, že si náhodně prohlížím google flights, flight connections, nebo mé oblíbené cestuj levně. Když jsem někdy v březnu objevila letenky s Ryanairem z Prahy do Košic za 249 Kč, neváhali jsme s přítelem ani vteřinu. Považovali jsme za bezva nápad koupit jednosměrnou letenku, okouknout východ Slovenska a vydat se zpět domů vlakem. To jsme ještě nevěděli, že jízdenka na vlak stojí 4x tolik, co námi zakoupená letenka. :-) Rozhodli jsme se tedy, že domů dostopujeme, je to přeci kousek, tak proč ne? 10. června jsme nasedli do letadla směr Košice, kde jsme byli za necelou hodinku. Vydali jsme se pěšky do muzea letectví, které je v Košicích hned vedle letiště. Prohlídka nás stála každého 3 eura (zlevněné vstupné, plné je za 7 eur), a trvala nám necelou hodinku. Pokud nikam nespěcháte, tak návštěvu určitě doporučujeme! Zážitek skvělý nejen pro dospělé, ale i pro děti, do některých letadel se dá vlézt dovnitř, a hned vedle Vás je přistávací dráha košického letiště, tak je na co koukat.
Do centra Košic jsme jeli autobusovou linkou č. 23, která vyjíždí přímo od terminálu. Ubytovali jsme se v Boutique Penzion Slovakia, který nás doslova nadchl, velmi zajímavý design ubytování, vše čisté, moderní a přitom přímo v centru. Za noc se snídaní jsme zaplatili 1 767 Kč, součástí ubytování je Rosto Steak House, do kterého jsme od ubytování dostali 10% slevu, steaky byly božské mimochodem. :-) Centrum Košic je nádherné, především po setmění jsme z nich byli doslova unešení. Je to velmi živé místo, které hraje barvami, vůněmi a fotogenickými spoty všude kolem. Odpoledne nám neskutečně rychle uteklo, ihned jsme věděli, že do Košic se rozhodně musíme někdy vrátit.
Druhý den po snídani jsme se vydali ulicí Palackého směrem ven z města a na autobusové zastávce "Bosákova" jsme započali naše stopovací dobrodružství. Mladý pár vracející se ze svatby přátel nám zastavil po necelé půl hodince snažení. Odvezli nás dokonce až do Popradu a cestou nám nabízeli svatební koláčky, vyprávěli o slovenských památkách a dali nám spoustu tipů, co navštívit v Popradu. Ty jsme my nevyužili, protože jsme chtěli dostopovat co nejdál. V Popradu jsme vystoupili kousek od centra, splašili halušky k obědu a pěšky jsme se přesunuli na jižní výpadovku z města směr Žilina. Zde jsme stopovali snad jen 10 minut, a neuvěříte, kdo nám zastavil. :-) Slíbili jsme, že nebudeme publikovat žádné konkrétní info, takže jen tak všeobecně naznačím, že se jednalo o žlutou dodávku plnou vééélmi drahého vybavení. No, snad si každý domyslíte, jak překvapení jsme z toho byli, a o koho se jednalo. :-) Dva fantastičtí lidé nás odvezli až na dálniční sjezd na Štrbské Pleso, kde jsme dostali naprosto perfektní instrukce kudy kam. Pěšky jsme se vydali přes louku směrem čerpací stanice Slovnaft, která byla za kopcem na dálnici. Bezva procházka s parádním výhledem na Štrbské Pleso - co víc si při odpoledni přát? :-)
Na benzínce jsme byli asi za hodinku, občerstvili jsme se, a na parkovišti zkoušeli naše štěstí dál. Velmi brzy nám zastavil pán, který cestoval ze služební cesty v Prešově, a dovezl nás na okraj města Ružomberok. Nevím, zda při nás stáli všichni svatí, nebo zda se všichni rozhodli, že brát stopaře je zase "in", ale náš další povoz nám zastavil během pár minut. Zastavili nám dobrovolní hasiči vracející se z humanitární pomoci na Ukrajině, a světe div se, byli to pražáci! :-) Nicméně nám přišlo moc lehké se dostat rovnou až do Prahy, a tak jsme se nechali vysadit v Žilině, kde jsme strávili i noc. Ta nás nijak speciálně neoslovila, ale takový malý tip - v nákupním centru Mirage v přízemí mají kavárnu s velkým akvárkem, kde plave pěkně zvědavej žralok. :-)
V neděli jsme zhodnotili, že už není na stopování úplně čas, v pondělí jsme museli oba dva na zkoušku do školy, a tak jsme se chtěli ještě chvilku učit. Po snídani jsme se tedy vydali na vlak a odjeli domů. I cesta vlakem byla mimochodem v pohodě, jen byl vlak poněkud plnější, takže místenky rozhodně doporučujeme! :-)
Sumasumárum, bezva víkendovej trip, a stopování na Slovensku doporučuji všema deseti! Tolik báječných lidí jsem snad nikdy nepotkala. A abych nezapomněla, každý, kdo nás vezl, tak se nás ptal, zda jsme navštívili Luník IX - nenavštívili, tak snad příště. :-)
A tip na závěr? Věděli jste, že si u Ryanairu můžete sedadla dokoupit i po check - inu? My takto na sedadlech dost ušetříme, počkáme, co nám přidělí za místa, a následedně kupujeme jen jednu místenku. Tedy koukneme do plánku volných sedadel a pro jednoho z nás zakoupíme místenku vedle toho druhého. Myslím, že je to super tip pro ty, kteří chtějí sedět vedle sebe, ale i tak ušetřit. :-)
Míša K. procestovala 20 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Afriku. Na Cestujlevne.com se přidala před 2 lety a napsala pro tebe 10 úžasných cestopisů.
Zobrazit profil1 komentář
Hezké, stopování já rád, jen tak dál.
Hezké, stopování já rád, jen tak dál.