Stromboli & Vulcano [Sicílie]
Sopečné ostrovy u severního pobřeží Sicílie jsou tím největším klenotem Itálie, jaký jsem doposud objevil...
Cestopis z roku 2021 napsal Jan Klíma
Vždy mě fascinovaly přírodní živly. Před pár týdny jsem si tak řekl, že je čas konečně zvednout zadek a jít se mrknout na nějaké aktivní sopky – no a svou zvědavost jsem upřel, po chvíli dumání, k Sicílii, kde mě již delší dobu lákala trojkombinace sopek Etna & Stromboli & Vulcano. Navíc - je to přece Sicílie, pověstný jih Itálie plný “kmotrů”, slunka, divokých koní a krajinek! Chtěl jsem se na toto místo podívat už jako malý kluk, když jsem (jako velký filmový fanoušek) hltal mafiánské filmy 😎.
Na “lov sopek” jsem si ale mohl vyhradit maximálně 8 dní - rozhodl jsem se proto, že nakonec vynechám Etnu a Sicílii jako takovou (hlavní ostrov), a že vyrazím pouze na přilehlé sopečné ostrůvky (Stromboli & Vulcano & Lipari => tzv. Liparské ostrovy). Ano, čtete to správně - plán byl sice přiletět na Sicílii (Trapani), ale zároveň jsem se chtěl odtud dostat co nejrychleji pryč, haha. Já vím, jsem mistr plánování 😅
Říkal jsem si totiž, že to bude příjemná změna; že není třeba si půjčovat auto a že denní režim bude v zásadě jednoduchý - ráno se vyškrábu na sopku, přes den procházka kolem ostrova & válenda u moře, večer se vyškrábu na sopku. Zkrátka se jednou nebudu nonstop a hekticky přemísťovat z bodu A do bodu B. Napůl relax, napůl sopečné dobrodružství. Abych pravdu řekl, nic velkého jsem si od této dovolené nesliboval. Jsem rád, že jsem se mýlil!
Myslel jsem, že se mi cestu podařilo naplánovat dobře - zarezervoval jsem dopředu vše, co šlo. Včetně lístků pro transport loděmi, kterých bylo třeba požehnaně (a kde bývá plná kapacita, pokud se nezarezervují včas). Problém nastal ve chvíli, kdy jsem si uvědomil, že hned v plánu prvního dne jsem udělal chybu (jelikož webové stránky pro transporty loděmi na Sicílii jsou krapet z pravěku), a to velkou chybu => loď z Palerma totiž ten den na ostrov Vulcano nejela. Po chvíli bádání jsem zjistil, že řešení, jak se v rámci prvního dne dovolené dostat na ostrov Vulcano, je jediné: Praha => letiště v Trapani => busem do Trapani => busem do Palerma => vlakem do Milazzo => busem do přístavu v Milazzo => lodí na ostrov Vulcano. Také se vám z toho zamotala hlava? Kolem 6.h ráno jsem odlétal z Prahy a kolem 7.h večer jsem přistál na břehu ostrova Vulcano. Cesta mi tedy trvala skoro stejně dlouho jako do Jižní Afriky nebo na Maledivy, jenom byla díky neustálým přestupům dosti... Hektická 😁
Ale víte co? Nelitoval jsem. Ostrov Vulcano mě vystřelil svou krásou a unikátností do výšin. Dalece předčil má očekávání. Což by mohl potvrdit fakt, že v rámci prvních 24 hodin, co jsem na ostrově byl, jsem vylezl na kráter sopky hned 3x! Je to právě ostrov Vulcano, který dal jméno celé vědě, vulkanologii - a jak dobře víte, označení "vulkán" se dnes používá pro všechny sopky na celém světě. Dnes je tvořen prakticky pěti různými sopečnými strukturami, ale nejzajímavější je takzvaná prvotní nebo-li také primární sopka, která je stále aktivní, a která se nachází v jižní části ostrova. Poslední zvýšená aktivita této sopky byla sice zaznamenána v roce 1985, ale i tak tu sirné páry unikají na povrch na každém rohu, a pozor - jednak pěkně smrdí a jednak mohou být horké až 1000 °C!🔥
Člověk se tu totiž setká hned s několika unikátnostmi - zaprvé, výhledy z vrcholu sopky na přilehlé ostrovy kolem, jsou opravdu topka (wow efekt bych přirovnal k bájnému výhledu z hory Reinebringen na Lofotech. Zadruhé - kráter jako takový, po kterém se můžete procházet, a odkud se nabízí tyto výhledy, je opravdu krásná a nevšední zkušenost. Zatřetí - je mnoho míst, odkud unikají z kráteru sirné páry, které tomu všemu dodávají pořádnou třešinku na dortu! 😍
Ale to jsem ještě nevěděl, co mě čeká na ostrově Stromboli. Když se nad tím teď zamýšlím, Stromboli je to nejmalebnější ostrůvek, co jsem kdy navštívil. Těžko se to popisuje - představte si dokonale po italsku vymazlenou “vesničku” s úzkými uličkami a pestrou barevnou květenou, která je obklopena sopečnými plážemi, a nad níž se tyčí - do výše téměř 1 km nad mořem - jedna z nejaktivnějších sopek světa. Každých pár minut z této sopky stoupá dým a pokud je noc, lze i přímo z vesničky vidět, jak prýští z kráteru láva. Prostě nádhera a (můj) splněný italský sen!
Pokud na Stromboli pojedete, určitě si bookněte hike k sopce, protože bez průvodce smíte do max. výšky kolem 300m. S průvodcem smíte do výšky zhruba 400m - výše se nesmí kvůli zvýšené aktivitě sopky v posledních letech. Možná to nezní jako velký rozdíl, ale dle mého názoru & zkušenosti je. Navíc takový průvodce, pokud jste součástí skupiny, stojí “pouze” kolem 30 Eur. Dostanete pořádné boty, helmu a svítilnu, a hurá na kopec. Hike trvá zhruba 2 hodiny a já měl to štěstí, že jsem pak v rámci - zhruba 1,5h dlouhého - pozorování sopky zažil jeden opravdu pořádný výbuch, který se mi podařilo natočit v detailu na kameru. Ale posuďte sami! Co vám budu povídat - neskutečný zážitek! 🌋
Co mě mile překvapilo, byly černé pláže, kterých je na Stromboli opravdu požehnaně. Jedna vedle druhé. Je jich tu dokonce tolik, že nebývá problém si najít pláž soukromou, kterou budete mít čistě pro sebe. Podobnou situaci nečekejte na žádném jiném z Liparských ostrovů...
Navštívil jsem dále ostrovy Lipari a Salina, ale když mám být plně upřímný, nesahají ostrovům Vulcano & Stromboli (dle mého názoru) ani po kotníky. Ano, jsou to pěkné ostrůvky, a z Lipari je poměrně epický výhled právě na Vulcano (viz fotka níže), ale jedná se v zásadě o klasické ostrůvky, na které narazíte po světě všude. Zní to možná trošku přísně, ale říkám to z důvodu, aby jste při návštěvě Liparských ostrovů skutečně kladli důraz právě na Vulcano & Stromboli. Věřte mi. Výjimkou může být ještě ostrov Panarea (kousek od Stromboli), ale ten jsem bohužel už nestihl.
Připravte se také na to, že jih Itálie chce občas pevné nervy. Lidé často neumí žblebtnout ani slovo anglicky (ani mládež), takže domluvit se nebo vybrat si jen cosi z jídelního lístku může být poměrně výzvou (v Jižní Africe mluvil každý člověk, se kterým jsem přišel do styku, miliónkrát lépe!). Rozum mi nad tím doteď zůstává stát. V kontextu dnešní doby mi to přijde vskutku unikátně ignorantské (situace na severu Itálie je mnohem lepší). Stejně tak nečekejte, že si dáte na každém rohu pizzu – na sopečných ostrovech se dočkáte spíše mořských plodů či těstovin. A to nemluvím o dlouhých siestách (v 6h večer se budete pídit po večeři marně), které mohou leckdy narušit vaše plány, přestože o nich “víte”. A obecně vzato - občas něco platí a občas ne - týká se zvláště hromadné dopravy... 😀
Co však doporučuji, je půjčení elektrokola! Přiznám se, že jsem tu zkoušel eletrokolo poprvé v životě, ale musím říct, že jsem byl doslova nadšený. Ano, ostrůvky jsou to maličké a lze je prakticky projít pěšky, ale garantuji vám, že na elektrokole si je užijete mnohem více. Plus vám zbyde spousta času na koupání a ostatní aktivity. Nutno však podotknout, že to nebývá nejlevnější záležitost - v Lipari stálo půjčení (nejslabšího) elektrokola 25 Eur na den.
Pokud o návštěvě těchto sopečných ostrovů uvažujete a zajímal by vás můj přesný itinerář cesty, mrkněte na můj cestovatelský profil na Worldee.com, kde mám vytvořený záznam cesty. Budu rád za jakékoliv dotazy!
Jan Klíma procestoval 19 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Afriku. Na Cestujlevne.com se přidal před 4 lety a napsal pro tebe 9 úžasných cestopisů.
Západy slunce tam vždycky tak vypadají? Jedu! Vlastně - letím! :-)
Západy slunce tam vždycky tak vypadají? Jedu! Vlastně - letím! :-)
Ahoj! Hehe, vždycky ne - na ostrově Vulcano jsem měl štěstí na počasí :-) Ale na druhou stranu - myslím, že podobné západy / východy slunce tam nejsou vůbec nic výjimečného... A jo, byla to nádhera :-) Díky moc & pěkný večer přeju! ;-)
V krátké době čtu druhý cestopis z těchto míst a musím uznat, že mě ta místa lákají čím dál víc. Stromboli už od doby, co jsem pozoroval její erupce při letu z Malty... Měl jsi fakt kliku, ta erupce je luxusní a moc lidí na podobnou štěstí mít nebude. Fotky super (modelka taky 😉).
Vidím to stejně. Letos už to teda časově nezvládnu, ale někdy příští rok... jakmile budou letenky za hubičku, mimo sezónu. Když teď máme tolik inspirace. 😉
Zdravím! Pravdou je, že ty erupce sopky Stromboli jsou každých pár minut... Někdy jsou slabší, někdy silnější. Ale myslím, že během 1 - 2 h pozorování má člověk téměř 100% jistotu, že se nějaké pěkné erupce dočká! 😉
Souhlasím s Martinem Vichou i Mirjurem, letos to asi taky nestihnu, ledaže by zrušili srpnové a zářijové Řecko. Další cestopis, kde ti dávám 👍, mohl by ses trochu víc rozepsat o detailech, myslim tím za kolik jsi kde spal atd., i když takový požadavek je ode mě sobecký, protože sám jsem tady žádný cestopis ještě nepostnul.
Díky moc! Volil jsem pro spánek apartmány, co nabízely výborný poměr cena / výkon => cena cca +- 1.500 Kč za noc. U Vulcano to bylo ubytování Casa Arcada, které se nachází přímo pod kráterem (výhodné, pokud člověk hodlá lézt na kráter často😁). Na Stromboli to bylo ubytování Casa Carlotta, odkud byl pěkný výhled na sopku + se nacházelo rovněž kousíšek od startovacího hiking pointu k sopce. No a v Lipari Casa Luna - přímo v městě Lipari, kousek od přístavu. Hezký večer přeju! 😉
Dík, skoro jsem si myslel, že si tam spal pod širákem. I za spaní pod širákem bych ti ale dal palec nahoru, ja tak kdysi procestoval desitky ostrovů. Těším se na další tvé zážitky, opatruj se.
Hehe, tyjo, to mě tam sežrali komáři či co to tam poletuje a "upíruje" na lidech 😂 Jinak, upřímně, závidím! Já popravdě se širákem moc zkušeností nemám... Norsko, Slovinsko. To je všechno 😇
Tak to stačí, základ máš. :-)
Tak to stačí, základ máš. :-)
Mirjur, pravda, ale zase se vzrůstajícím věkem klesá ochota bivakovat a člověk chce mít pohodlí a nějaké jistoty a standard, v dnešní době aspoň sucho, bezpečí a mít si kde dobít mobil. Já taky kdysi před 10-20 lety létal většinou na týden až dva na různé evropské i vzdálenější ostrovy bez hotelů, bez stanu, kolikrat jsem zmok na kůži, mým koníčkem bylo ostrovy pěšky obejít dokola, Kanáry a řecké ostrovy aspoň dvacetkrát, desítky noci na letištích, spal jsem na skalách, na kamenech, po návratu jsem třeba ještě týden vytahoval bodláky z pr*ele, ale dneska až na nějaké nouzovky si to už nedokážu představit, jasně pořád dokážu prochodit třeba dvě noci, ale třeba na týdenní pobyt na ostrově si teď už půjčuju auto...
Miguelas: ono je to jak kdy a jak kde. Já už pomalu taky dávám přednost pohodlí (šedesátka se blíží), ale: v dubnu jsme dali přechod Mallorky pod širákem, teď mě čeká víkend v Norsku, kde taky počítám s přespáním venku, pak na začátku října Island, to taky nehodlám kupovat ubytování (snad půjde spát venku nebo v autě). Na druhou stranu na říjnovou turistickou Gruzii počítám s ubytováním vevnitř.
Edit: omlouvám se za plevelení diskuze offtopikem :-)
Edit: omlouvám se za plevelení diskuze offtopikem :-)
Taky se omlouvám za pleveleni, vzdáleně se blížím padesátce, klobouk dolů před tvým optimismem, v době různých restrikcí, rušení a semaforů, samozřejmě přeju, ať ti vše vyjde, letos kromě KO jsi snad jediný člověk na CL, který se pohybuje trvale mimo Česko, pamatuju si na tvé Turecko mimo jiné. BTW na Islandu spát v autě půjde, sám jsem týden absolvoval takto zcela bez problémů.
M: Díky! S tím Islandem to myslím tak, že tam snad ještě nebude taková zima. V létě už jsem tam taky spal v autě, ale to zase kvůli dešti. :-) Jo, a KO je moje velká inspirace :-)
Miguelas, to jsi měl jet na Liparské ostrovy před rokem 2000, kdy se tam dalo spát pod širákem nebo na Vulcanu i ve stanu (buď v kempu, což lze stále, teď asi za 28 EUR pro dva, nebo tehdy i zdarma v eukalyptovém lesíku severně od přístavu, kde nás byl v roce 1995 celý autobus asi 4 nebo 5 nocí, voda tekla ze studny u přístavu). Jo to bylo cestování za kačku, když to celé vyšlo kromě jídla (většina z ČR) a plynové kartuše asi na 2500 Kč a na místě nebylo třeba téměř nic platit. Od roku 2000, kdy se ostrovy dostaly na seznam UNESCO, tam takový způsob přespávání prý více hlídají. Půjčovat si auto tam nemá smysl nebo to nejde (možná 1 den na ostrově Lipari, ale třeba na Stromboli ani nejsou kromě nějakých vozítek).
V jakém roce jsi byl na Islandu? Od roku 2013 je spaní v autě (nebo poblíž auta) mimo kempy zakázané (v kempech samozřejmě můžeš, ale to jsi asi nebyl). V odlehlých oblastech to asi projde bez problémů, ale někde to prý hlídají nebo místní otravují, protože je štvou třeba výkaly kolem parkovišť.
Jak vás tak "poslouchám", tak mám ještě co dohánět v budoucnu... 😊 Asi je na čase oprášit stan zase...
Na Islandu naposled bohužel v červnu 2011. Týden auto a klasický okruh ostrovem. Spaní jen v autě, že by někdo něco hlídal, je to tam všechno tak rozlehlé, že podle mě nemají šanci něco kontrolovat. Tam ani policajty nepotkas, v tom období je pořád světlo a já jezdil třeba až do dvou do rána a v sobě tak 10-15 jejich nizkostupnovych piv, protože jiná tam levně nekoupíš. Ale kdybych tam letel i teď, spaní v autě bych se nebál.
I na ty Lipary bych se podíval, zrovna dnes měl Wizz výprodej Itálii jeden směr za 5e, i Katanii, nestihl jsem to a letos do října nestíhám, mám tam teď dvě Řecka za sebou, předtím neplánovaně jsem dnes za 10e koupil zpátečku do Bari na srpen a když už jsem byl u nakupování tak jsem přihodil ještě říjnovou Málagu z Vídně za 16e taky zpátečka. Každopádně pokud doziju, na Lipary se podívám.