Svatý Martin - pár tipů na závěr - díl 4.
Shrnutí praktických poznatků z našeho pobytu na Svatém Martinu
Cestopis z roku 2020 napsal Tesna
Na Svatém Martinu jsme strávili 10 dní a jak jsem avizoval hned na začátku, ostrov není v některých ohledech takový, jak se dočtete ve starších cestopisech.
Řekni mi, kdo je nejkrásnější?
Jedním ze zásadních rozdílů je to, že za hezčí, upravenější část s lepšími silnicemi bývala označována ta francouzská, severní. To dnes bohužel již po hurikánu Irma neplatí. Jižní, holandská strana, je dnes kompletně opravena a následky hurikánu na ní nejsou téměř patrné. Bohužel, další výstavbou hotelových komplexů se také bude stávat čím dále větším Disneylandem tak, jak je ostrov už dnes přelidněn. I když jako turistovi za tak krátkou dobu se mi to těžko hodnotí, holandská strana dnes obecně působí jako výrazně bohatší.
Na francouzské části naopak vidíte následky hurikánu i po třech letech na každém kroku. Prázdné apartmány, chátrající ruiny domů, hotelů i celých rezidenčních komplexů, odstavená auta, která již nikdy nepojedou, haldy autovraků okolo cest nebo potopené lodě, čnějící nad hladinu. A to vše, i když i na francouzské straně probíhá snaha o nápravu škod, v návštěvníkovi vzbuzuje mírně depresivní pocit. Obzvláště pak vystupuje kontrast bohatých soukromých rezidencí za branami a vysokými ploty, opravených nebo nových apartmánových komplexů a domy těch místních, kteří své majetky nechtěli nebo nemohli opustit a odjet do Francie, tzn. těch chudších.
Kvůli tomu na francouzské straně vznikají lokality, které svou vizáží připomínají slumy, plné zevlujících a posedávajících místních, kteří nemají co na práci. I v Marigotu vidíte spoustu ruin, zavřených obchodů, prázdné apartmány s překližkou místo oken, mnoho zničených staveb obehnaných přenosnými drátěnými ploty osázenými varovnými tabulkami Zákaz vstupu. Bohužel, jak jsem již také zmínil, úbytek ůdajně jedné třetiny obyvatel francozské části bude asi vidět dlouho, jestli se ostrov v dohledné době z této rány vůbec vzpamatuje.
A dle místních nejde jen o vizuální kontrast. Jde i prý o to, že na obou stranách ostrova se přeci jen změnila bezpečnost. Holandská strana ostrova, která mj. úzce spolupracuje i s americkou administrativou a přísně kontroluje, koho přes mezinárodní letiště na ostrov pouští, je údajně nejbezpečnějším místem v Karibiku, tak na francouzské straně, evidentně sžírané vysokou nezaměstnaností, došlo ke i dle místních k výraznému zhoršení. A toto jsme pocitově vnímali i jako turisté. Prostě byla místa, kde jsme se necítili dobře ani v autě, když jsme jimi projížděli přes den, natož večer za tmy. S žádným sebemenším problémem jsme se nesetkali a rozhodně nechci nikoho strašit, to určitě ne. Jen jsme si zase uvědomili, jak vysoký standard vnímané bezpečnosti máme u nás doma.
Co se týká formálního rozdělení ostrova na dvě poloviny, tak tam jsou jedinou viditelnou připomínkou bývalé hraniční budky a vlajky obou států u silnice nad Philisburgem, jinde hranici nepostřehnete.
Čím platit?
Co ale postřehnete určitě, je, že na tak malém ostrově (87km2) se používají při placení oficiálně dokonce tři měny. Na severu je oficiální měnou Euro, ale v mnoha obchodech či restauracích naprosto běžně berou i USD jako důsledek každodenní invaze amerických turistů. Jen si člověk musí dát pozor, v jakém kurzu, protože někde jde o pro turistu výhodný kurz 1:1, jinde až o ten reálný okolo 1:1,1.
Na jihu je oficiální měnou Nizozemsko-antilský gulden (florin, označení NAF, dnes cca. 12,6 CZK) a v této měně jsou uváděny ceny v běžných obchodech nebo na benzinkách. Realita je ovšem taková, že ekonomika holandské strany funguje na USD a i ceny v obchodech mají mimo NAF druhou hodnotu v USD. A ta je obvykle i ta výraznější. Dolary tady zaplatíte prostě všude a turistické obchody či restaurace viditelně ani jiné ceny neuvádí, s florinem se při svém pobytu nikde nepotkáte.
Placení kartou je zde běžné tak jako všude ve světě, my jsme kartou zaplatili všude, kde jsme potřebovali. Při platbě v Carrefourech na holandské straně při platbě kartou nám automaticky účtovali USD. Stejně tak jsme si povšimli i dostatku bankomatů na případný výběr.
Ceny? Lepší než jsme čekali
Pozitivní realitou vůči našemu očekávání na základě načteného byla skutečnost, že i když Svatý Martin rozhodně není levnou turistickou lokalitou, tak naopak není vůbec tak drahý, jak jsme očekávali. Ale jen se možná v průběhu posledních let, kvůli hurikánu a poklesu turismu, který se zase postupně šplhá nahoru, situace proti minulosti změnila a ceny pro turisty obecně klesly. Ceny v obchodech nám přišly na běžné francouzské úrovni, s výjimkou masa, obzvláště čerstvého. To je drahé – až 28 EUR/kg.
Na ostrově jsou 4 velké supermarkety – 2x Carrefour na jihu (u hlavní cesty mezi Marigotem a Philisburgem) a 2x Super U na severu (v Marigotu a za Grande Case). Obecně se také tvrdí, že ceny na holandské straně jsou vyšší, ale my jsme si při nákupech zásadního rozdílu nevšimli. Dále zde naleznete jako všude jinde spoustu dalších středních marketů i menších obchodů včetně těch vietnamských.
Zde přehled pár cen ze supermarketů:
Bageta – 0,70 EUR
Vepřové nakládané 1 kg – 10 EUR
Sušený salám 200g – 1,99 EUR
Šunka 1 kg – od 13 EUR
Bary, grily a restaurace
Trvdí se, že na ostrově je přes 350 restaurací, takže nabídka je petrá po všech stránkách. Najdete zde kuchyně celého světa, levné místní občerstvovny, grily střední cenové úrovně i luxusní restaurace té nejvyšší kvality i cenové úrovně. A jak nám řeklo několik místních, a to můžeme potvrdit i my, všude dostanete velmi dobré jídlo, se špatným se nesetkáte.
Pivo 0,33 l v restauraci – 2 až 3 EUR
Míchaný drink – 5 až 8 EUR
Jídlo „na ulici“ – od 3 EUR
Jídlo v místním grilu – 6 až 14 EUR
Jídlo v restauraci – od 16 EUR
Pivo na pláži Philisburg - 2 USD, popř. často 6 za 10 USD
Doprava
Ostrov je obecně přelidněn a obsluhuje ho jen jedna hlavní okružní silnice. To znamená, že doprava je v některých časech velmi hustá a jste rádi, že se někde pohybujete alespoň rychlostí chůze. Nejkritičtějším úsekem je logicky spojnice Marigot – Philisburg, kde doprava kolabuje na místních kruháčích a vznikají tak dlouhé kilometrové zácpy. Na západě a severu ostrova je doprava výrazně svižnější. Pozor také na 2 mosty v Simpsons Bay, které se v pravidelných časech zvedají kvůli průjezdu lodí z a do laguny.
Provoz je obecně tak hustý, že se zde příliš nehledí na obecná pravidla silničního provozu, protože pak by byla situace na některých křižovatkách zcela neřešitelná. Takže je zde běžná ohleduplnost vůči odbočujícím doleva nebo z vedlejší cesty tak, aby se všichni dostali tam, kam potřebují, a na cestách to dle možností odsýpalo na všechny strany. Samozřejmě to chce mít i přirozenou dávku drzosti se v hustém provoze někam vecpat.
I když je ostrov malý (13 x 12 km), počítejte, že přesuny vám zaberou i několikanásobek času, než na který jste při podobných vzdálenostech zvyklí u nás. Z jedné strany ostrova na druhou to může být klidně i více než jedna hodina. Pokud někde jedete aspoň 40, je to paráda. Pokud 60, je to super. A na dvou místech jsme dokonce jeli i neskutečných 80, ale to byla skutečně jen rarita.
Samostatnou kapitolou je parkování. Parkuje se totiž všude, kde se dá a jsou tolerovány i drobné přestupky. Jen pozor, abyste někomu nezablokovali vjezd, to už pak hrozí odtažení. Radary na St. Martinu zatím nejsou, ale měří se mobilně. Ale riziko, že byste měli v místním provoze vůbec šanci překročit povolenou rychlost, je s ohledem na hustý provoz minimální. Početnou skupinu řidičů na cestách jsou pak také Holanďané, kteří neumí v místních často velmi prudkých kopcích sešlápnout plyn na podlahu, takže se za nimi vlečete na jedničku dvacítkou.
Jízdu večer už jsem zmínil jinde. Pozor na místní na skútrech, ti se provozem proplétají mezi auty a i když vás až na výlimky objíždí zleva, mnohdy vás překvapí. Stav silnic, mimo několika lepších a širších části hlavní tahu, není hlavně na francouzsé straně bůhvíjaký a je potřeba si dávat pozor na velké díry. Na vedlejších cestách vás pak hlavně večer mohou překvapit zpomalovací příčné prahy.
Hustotě provozu a kvalitě silnic také odpovídá i vzhled místného vozového parku, a to jak ukazuje naše zkušenost, i toho, co můžete dostat v půjčovně. Na cestách sice naleznete i moderní luxusní kousky, ale hlavně auta, kde se na nějaké škrábance a drobné bouračky nehledí. Pokud to má většinu klíčových dílů, drží to pohromadě a jezdí to, tak se prostě jezdí.
Cena benzínu byla v době našeho pobytu okolo 1 EUR, nafta 0,95 EUR, resp. na holandské straně 1,84 NAF za benzín a 1,48 NAF za naftu. Čerpacích stanic je vzhledem k velikosti ostrova dostatek. My jsme za celý pobyt, kdy jsme objeli celý ostrov několikrát, projeli necelé 3/4 nádrže.
Očima cestovatele
Svatý Martin je určitě zajímavou exotickou destinací, ale spíše pro turisty než cestovatele toužící po poznávání. Protože kromě pláží, které jsou zde skutečně krásné a v poměru k velikosti ostrova jich je obrovské množství, resp. 38, zde totiž toho nic moc jiného k poznávání vážně není. Památky téměř nula, hornaté vnitrozemí pro případnou turistiku také rozsáhlé není. Maho Beach je atrakce na půl dne, stejně jako adventure park s lanovými drahami a lanovkami. Pod přívalem hlavně amerických turistů a výstavbou dalších hotelů ostrov výrazně ztrácí svou autenticitu.
Pokud mohu porovnat se dvěma nedalekými francouzskými ostrovy, Martinikem a Guadeloupem, tak tam je pro cestovatele poměr cena/výkon na jiném levelu, zvláště pokud využije letenky od LEVEL. Ty ale zase až na výjimky nenabídnou tolik turistům toužících po all inclusive rezortech, všemožné zábavě a atrakcích.
Takže pokud uvažujete o návštěvě Svatého Martina, dobře zvažte, co od ní očekáváte, ať nejste třeba zklamáni. Ať už všeobjímajícím turistickým průmyslem na jihu, kolabující dopravou nebo obecně vyšší cenovou náročností takové dovolené ve srovnání s jinými obdobnými destinacemi. Pokud vás ale tato destinace láká a jste schopni využít akčních letenek, cestu si naorganizovat sami, tak se zde určitě dovolenou užijete za poloviční ceny proti občasným nabídkám od CK, které samozřejmě obvykle nabízí AI pobyty. My jsme zde strávili 10 dní a rozhodně jsme se nenudili. S tím, že celkový účet za vše, co jsme zde prožili, s v celkových nákladech zastavil na částce 35.000 Kč na osobu.
Děkuji všem, kteří dočetli až sem a budu rád za případné připomínky a postřehy, které by mohly pomoci všem dalším, kteří se rozhodnou vydat se na tento krásný karibský ostrov.

Tesna procestoval 27 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Střední Ameriku. Na Cestujlevne.com se přidal před 7 lety a napsal pro tebe 46 úžasných cestopisů.
Zdravím, moc děkuji za super poznatky. Některé věci jsem si poznamenal, přičemž věřím, že nám budou příštích 14 dní k užitku!! A ještě zpětně děkuji za info o počasí a letišti. :)
Tak preji hezkou dovolenou a budu rád za případné komentáře a poznatky jinýma očima.