Švédsko - okolí Göteborgu
Schlazení se během červencového vedra
Cestopis z roku 2024 napsal MarAnn26
Jelikož poslední roky nerad cestuji o prázdninách (vše přeplněné a předražené), ale musel jsem vybírat celozávodní dovolenou, přišla mi škoda jí strávit doma a tak jsem hledal vhodnou alternativu. Nechtěl jsem k moři, kde je to hlava na hlavě a tak po dvou letech padla volba opět na sever. Brouzdal jsem Skandinávií, až jsem nalezl letenky za 1500 kus do Göteborgu a nebylo co řešit.
Dovolenou jsem chtěl spojit i s rybařením, tak jsem přes Airbnb rezervoval chatu hned u jezera Mjörn. Ihned po příletu jsme šli vyzvednout půjčené auto od společnosti Mabi. Nerad kritizuji, ale zde velké špatné. Zatím nejhorší zkušenost s půjčovnou aut. Máme dvě děti, ale přes web šla rezervovat jen jedna sedačka, což není neobvyklé. Neobvyklé ovšem je, že na místě nešla přidat druhá s argumentem, že jsou plně obsazeni. Abych to zkrátil, neměli ani tu první, po hodině čekání (že je prý jedna na cestě) mě poslali obejít ostatní půjčovny, ať si sedačky půjčím tam (samozřejmě jí nikdo nepůjčil). Až poté jsme ze skladu dostali totálně zaflákanou jednu sedačku pro kojence, takže se do ní nevešel ani mladší syn. Auto jsme hledali v parkovacím domě bez udání umístění asi čtvrt hodiny a mělo prasklé čelní sklo přes celou šíři. Třeba to byla souhra náhod, ale Mabi za mě naposledy.
Přes úvodní peripetie jsme stihli nakoupit a ubytovat se. Po příjezdu jsem zkoušel jít bezvýsledně s prutem k vodě. Loďka pro nás ještě nebyla připravená, ale náhradních plánů byla hromada. Hned druhý den bylo nádherně slunečno, a tak jsme se vydali do Göteborgu do zábavního parku Liseberg. Hlavní část parku je pro dospělé s řadou atrakcí, ze kterých mi je špatně jen při pohledu na ně. My jsme tak zvolili Rabbit land, což jsou atrakce pro nejmenší. Děti si park užily naplno, jen mě cenovka 1555 švédských korun(x 2,2 na naše) zabolela, a ve Švédsku ne naposled. Ač jsme zde byli v pátek, tedy pracovní den, park byl na můj vkus narvaný a na atrakce se čekalo minimálně 20 minut. Majitel chaty mi později říkal, že jeho vnuci do parku chodí zásadně tehdy, když prší, čímž je zde minimum lidí.
Třetí den nám počasí ještě mělo přát, a tak jsme vyrazili do městečka Borås, kde byla v plánu místní Zoo. Ta samotná je moc fajn. Velikostně tak polovina liberecké. Nějak jsem se ale nepoučil z předchozího dne a cenu zjistil až při placení, opět 1436 SEK. Ale děti opět nadšené, tak co už. Při té příležitosti jsme ještě v Boråsu navštívili Ramnaparken, což je skanzen několika původních budov několik set let starých a vstupné se neplatí.
Čtvrtý den nás probudilo deštivé počasí. Vyrazili jsme tedy na dvojvýlet, který je z většiny krytý. První zastávka byl hrad Bohus Fästning severně od Göteborgu. Jelikož ale na hradě zrovna probíhaly rytířské souboje, tak návštěva "obyčejného" hradu vyšla podstatně více, než u nás Karlštejn, rozhodl jsem se hrad vynechat.
Rovnou jsme jeli na místo č. 2, což je Aeroseum o kousek jižněji. Jedná se o bunkr z období studené války, kde je ukryta spousta stíhaček a vrtulníků. Do řady z nich si lze sednout, takže za 350 SEK pro všechny velký zážitek. Následoval přesun zpět do ubytování, jelikož celý den lilo jako z konve.
Déšť nás probudil i následující ráno. Předpověď hlásila přeháňky na celý den, ale i přesto jsme se rozhodli jet prozkoumat Göteborg samotný. Jelikož se během příjezdu spustil hustý déšť, tak jsme od parkoviště prosvištěli procházkou přes přístav k "atrakci" Maritiman. Je zde zakotvena bitevní loď, ponorka a další čtyři malé lodě. Cenovka 450 SEK za všechny a za mě velká paráda. Bitevní lodě jsem již měl možnost projít, v ponorce jsem byl poprvé a super podívaná. Při odchodu jsme si dali u vstupu/výstupu na lodi skořicové šneky a pěšky se vydali 3 km jižně do Barners zoo. Jde se z části parkem. Je to kontaktní minizoo zdarma a jen pár set metrů dále je malinká zoo opět zdarma, kde mají i losy. Zpět jsme se přiblížili tramvají a mazali jsme zpět do chaty.
Předposlední celý den a prosluněné ráno. Počasí jsme využili a vyrazili dvě hoďky autem směr jihovýchod do Greater Mosse national park. Jedná se o park, kde je řada cest skrze močály. My si vybrali ten snad nejdelší a ušli jsme přes 14 km. Podobný styl cesty jsme znali již z Lotyšska, kde byly chodníčky z prken nad vodou ještě o level lepší. Ale bavilo nás to všechny a uťapkaní jsme dorazili večer domů.
Poslední celý den a pro změnu déšť. Vyrazili jsme severně od Göteborgu na pobřeží do městečka Marstrand. Odtud přejíždí za 40 SEK/osoba naproti na ostrůvek malý trajekt. Na ostrůvku samotném je hezká procházka a hlavně pevnost Carlstens fästning. Za 285 SEK za všechny čtyři jsme si jí mohli celou projít. Jelikož se vyčasilo a bylo krásně, tak jsme po fish and chips v bistru na pobřežní promenádě dali druhý pokus s hradem Bohus fästning, který jsme měli po cestě domů. Jelikož už na hradě rytířské souboje neprobíhaly, cena byla ani ne poloviční, tedy 360 SEK. Hrad je hodně zaměřený na děti. Ty si mohou v ceně vstupného zkusit lukostřelbu, jízdu s dřevcem na dřevěném koni, vor přes vodní nádrž, dobové rytířské helmy a další. Následovalo už jen poslední ráno a odlet domů.
Celkově Švédsko splnilo naše očekávání. Na rybách jsem byl všehovšudy tak 4x a chytil jen několik malých okounů, ale odpočinuli jsme si a užili jsme si. Jedná se určitě o dražší destinaci. V drtivé většině jsme si vařili večer sami a na den dělali svačiny. Hlavní motivace nepřeplněnost turisty byla naplněna. Na všech místech, krom Lisebergu, bylo minimum lidí.
MarAnn26 procestoval 30 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 1 rokem a napsal pro tebe 5 úžasných cestopisů.
Zobrazit profil1 komentář
V Lisebergu jsem čekal na Helix přes 2 hodiny :). Až potom jsem zjistil, že na ty nejlepší atrakce se dá rezervovat čas přes aplikaci a pak projdete okolo fronty, ale počet míst je omezený. Doporučuji příště projít ostrovy na západě od Götenborgu.