Thajsko 2024
Cestování po Thajsku na vlastní pěst na jarě 2024. Bangkok, Chiang Mai, Surat Thani a Koh Samui
Cestopis z roku 2024 napsal Martin Bartoš
Na přelomu března a dubna 2024 jsem se poprvé vydali do Thajska. Byla to zároveň první zkušenost s jihovýchodní Asií, a určitě ne poslední. Tato země nás naprosto ohromila, ať už to bylo úžasné jídlo, milí lidé, nebo až neuvěřitelně uvolněná atmosféra.
Letenky jsme sehnali z Vídně s Etihad Airlines, s přestupem v Abu Dhabí za cca 16.000/os. Dalo se to sehnat i o něco levněji, ale trochu jsme prováhali správný moment, kdy objednávat. Přesto jsme byli naprosto spokojeni, jelikož servis byl na skvělé úrovni. Hlavně je příjemné, že přestup byl 2,5-3h na moderním letišti na půli cesty. To, že si po 6 hodinách v letadle můžete trochu protáhnout nohy a poté pokračovat je k nezaplacení.
Peníze
Hned po příletu, je možné si vyměnit peníze v jedné ze směnáren. Je prý dobré počkat až za bezcelní zónu, protože tam jsou lepší kurzy. Já jsem na to koukal a výrazný rozdíl jsem neviděl. Ale určitě tam bylo méně lidí a nemusel jsem čekat frontu. Vám bych doporučil si vyměnit pouze symbolickou sumu a vydržet až do centra Bangkoku, kde je kurz už značně rozdílný. Celkově velmi záleží na lokaci, kde budete peníze vyměňovat. Čím více turistů tím horší kurzy. Nejlepší, na které jsme narazili byli v Chiang Mai a jednoznačně nejhorší na Koh Samui. Pokud tam pojedete, doporučuji si vyměnit, dostatek předem.
Bangkok
Z letiště Suvarnabhumi se do centra dostanete velmi rychle a pohodlně veřejnou dopravou. Doporučuji si sehnat ubytování poblíž jedné ze stanic MHD, je to totiž jeden z nejlepších způsobů jak se vyhnout silnému provozu v centru. Je velice čisté, klimatizované a jezdí na čas. s tím na jakou linku nasednout a kam jet vám pomůžou Google mapy. Ty fungují na jedničku, a z mé zkušenosti jsou v Thajsku i spolehlivější.
Lumpini Park
Park v centru Bangkoku, zasazený mezi mrakodrapy. Místní se zde potkávají, chodí si zaběhat a dokonce jsme zde zažili veřejné předcvičování aerobiku. Celkově je v tomto parku poměrně rušno, ale to mu vůbec neubírá na půvabu. Vodní plocha s vodotryskem je skvělá podívaná při západu slunce za výškové budovy a nás zaujali i jeho velmi známý obyvatelé - Varani skvrnití. ti se tu volně potulují a občas vystraší nevědomého turistu.
Chatuchak Weekend Market
Jeden z nejlepších zážitků v Bangkoku, byl největší víkendový trh na světě. najdete zde opravdu všechno na co si jen vzpomenete. Hlavní lákadlo je ale obrovské množství stánků s všemožným jídlem. Jediný problém byl, že nevíte co si vybrat. Chybu ale člověk udělat nemůže. Všechno je výborně dochucené a za skvělé ceny. Středobod trhu tvoří nákupní centrum, které je klimatizované a nabízí úlevu od vedra. V době, kdy jsme tam byli, se teploměr pohyboval kolem 36st. ve stínu a každý z naší 4 členné skupiny měl v jednu chvíli při proplétání se uličkami stánků "krizovku". Za ten zážitek to ale stálo.
Ayutthaya
Bývalé hlavní město Thajska asi 80 km severně od Bangkoku, v současné době zajímavé pro ruiny starých chrámů. Dojeli jsme sem přes aplikaci Bolt. (z naší zkušenosti levnější a příjemnější řidiči než u asijské obdoby Grab) Ten nás vysadil hned u hlavního vstupu, kam míří všechny hromadné zájezdy, a proto zde můžete narazit na davy lidí chodící za deštníkem. Poté se ale davy rozptýlí a není to problém. Každý chrám má samostatný vstup a platí se pouze za ty, které navštívíte, mezi některými se dá přejít pěšky, některé jsou dál od sebe a je potřeba popojet. K tomuto účelu je tu spousta tuk tuků, které Vás odvezou, kam si řeknete.
Dále je v Bangkoku spousta chrámů a pagod, které určitě stojí za návštěvu, to však ví ale velké množství turistů a proto se počet lidí a ceny zvyšují.
Pokud chcete z Thajska přivézt suvenýry určitě stojí za návštěvu nějaké z nákupních center v Bangkoku. Můžu doporučit Platinum Fashion Mall . Zde najdete spoustu ,jak nekvalitních kopií, tak asijských značek se zajímavým zbožím za super ceny.
Chiang Mai
Z Bangkoku jsme pokračovali na sever do města Chiang Mai. Jeli jsme lůžkovým vlakem z hlavního nádraží, což můžu vřele doporučit všem. Lístky se dopředu dají koupit pouze na místě, proto jsme využili 12GoAsia. Ty za Vás lístek koupí a vy si ho vyzvednete na stanici metra u Chatuchak marketu. Vlak byl velmi pohodlný, navíc si večer můžete předobjednat čerstvou snídani na ráno. Nebo si můžete vzít jídlo vlastní, nikdo Vás neomezuje. Pokud si připlatíte můžete jet první třídou, kde máte vždy soukromé kupé pro 2 osoby. V náš termín bylo ale již vyprodáno a tak jsme jeli třídou druhou. Soukromý tady zajišťuje pouze záclona, ale i tak to nebyl žádný problém. Určitě si vezměte sluchátka nebo špunty do uší, kdyby někdo v okolí chrápal. Kufry si můžete uschovat dole pod lůžkem. Po příjezdu už si odchytnete taxikáře nebo bolt podle toho kdo nabídne lepší cenu.
Elephant Nature Park
Stejně jako většina ostatních i my jsme mířili do Chiang Mai kvůli návštěvě sloní záchranné stanice. Zde na severu jich je spousta. Ovšem důležité je dbát na to zda jsou tato centra morální a slony nemají jen na ždímání peněz z turistů. Proto jsme se i za cenu o něco málo vyšší ceny rozhodly pro Elephant Nature Park, jednoho z pionýrů morálních záchranných stanic. Nabízí návštěvu včetně odvozu z centra a jídla. Na výběr máte buď dopolední nebo odpolední návštěvu. My jsme byli odpoledne a pozorování slonů jak se na noc stěhují do svého útočiště při západu slunce je jedna z nejhezčích vzpomínek, které jsem si z Thajska přivezl.
Sunday Market
Opět je na mém seznamu doporučení trh, protože k Asii to prostě patří. Tento probíhá pouze v neděli odpoledne a ještě pár chvil před začátkem by jste nepoznali, že se hlavní ulice co nevidět uzavře a obsype stánky se vším co je pro Thajsko tak typické.
Thajské masáže
Pokud chcete zažít pravou thajskou masáž, toto je to pravé místo. Masážních salonů je tu spousta a cena je až směšně malá. My například platili za hodinou masáž v přepočtu necelých 200Kč.
Surat Thani
Cestování na Koh Samui se může prodražit. Jediné letiště na ostrově je vlastněno přímo aerolinkou, která tam nikoho jiného nepustí. To znamená, že si sama nastavuje ceny. Pokud chcete ušetřit, vyplatí se letět na na pevninu do Surat Thani. Z letiště se dostanete autobusem a poté pokračujete trajektem na ostrov. Trvá to sice o několik hodin více ale nám to ušetřilo kolem 25.000Kč za 4 osoby.
Jelikož náš let přiletěl již pozdě večer za tmy, nejbližší trajekt jel v 7:00 ráno. Sehnali jsme si hotel v centru, došli na místní trhy, které byli sice menší ale vůbec neméňe kvalitní, a brzo jsme šli spát. Ráno jsme již v 5:00 vyrazili ke společnosti zařizující dopravu na Koh Samui. Nejdříve jsme jeli kolem 1,5 hodiny k přístavu a poté zhruba 2 hodiny na ostrov. Tam na nás již čekalo auto s řidičem, které nám zařídil hotel.
Koh Samui
Poslední část našeho výletu jsme chtěli už spíše relaxovat. Strávili jsme je tedy v okolí našeho hotelu na Lamai Beach. Poslední hřebíček do rakve velkému výletění dalo to, když jsme zjistili, že Koh Samui má atmosféru připomínající spíše evropské letovisko než prozatím navštívené části Thajska. Ceny o dosti vyšší a místo pouličních stánků s jídlem jsou všude restaurace evropského stylu.
Pláže jsou tu nádherné, přesto se nevyrovnají těm karibským. I když to ještě asi není na úrovni Krabi nebo Phuketu, tak i zde je vidět, že ostrov je už orientovaný na bohaté turisty a ztrácí ten zprávný ráz. Shodli jsme se, že při další návštěvě Thajska bychom se jihu vyhnuli a spíše se vydali na ostrovy u Kambodžy - Koh Kood, Koh Mak.
Rock Bar
Pokud se v okolí Lamai Beach někdy vyskytnete, tak Rock Bar je zážitek, který je škoda minout. Krásná hospůdka, na oblých kamenech nad mořem, v nádherném prostředí. Uvolněná atmosféra s tóny reggae hudby v pozadí je skvělá kulisa na studené pivo.
Jídlo na východním konci Lamai Beach
Na východním konci Lamai Beach je 7-Eleven a před ním stál každý den postával chlapík se stánkem s Roti - thajskými palačinkami, které byli naprosto perfektní. Jen se člověk musí přenést nad tím, že majitel je duchem mimo.
Hned vedle je rodinná prodejna s čerstvým ovocem. Longan, mango, ananas, chlebovník a všechno čertsvé a chutné
Songkran - thajský nový rok
Pokud se vydáte do Thajska začátkem dubna, zkontrolujte si na které datum tento svátek připadá. Určitě se tomu nevyhýbejte, je to zážitek jako hrom. Thajci na rozdíl od nás nový rok neslaví alkoholem a ohňostrojem. Místo toho se celé Thajsko na několik dní promění na dějiště největší vodní bitvy na světě. Nás to zastihlo na Koh Samui i poté v Bangkoku při návratu zpátky.
Na Samui lidé objíždí na korbách aut a náklaďáků, zastavují před obchody a resorty a střílí po sobě vodu s kolemjdoucími. V Bangkoku potom chodí lidé s vodními pistolemi po ulicích a různě kolem obchodů si doplňují zásoby vody z velkých nádrží. Většinou střílí pouze po lidech, kteří jsou také ozbrojeni vodním dělem. Občas to můžete schytat i tak, většinou se ale jedná spíš o drobné přátelské vtažení do dění, než o zákeřné zmáčení.
Martin Bartoš procestoval(a) 31 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Afriku. Na Cestujlevne.com se přidal(a) před 1 měsícem a napsal(a) pro tebe 2 úžasné cestopisy.
Fajn počtení. Jen nevím o tom, že by se jízdenky na vlak musely kupovat až na místě. Rezervační stránka thajských železnic je normálně dostupná, jen zbytek jejich webu není (a appka má geolock).
Já jsem se snažil, najít prodej napřímo a nepovedlo se mi to, ač to občas vypadalo jako oficiální web, tak to byli zpravidla přeprodejci, kteří se tak tvářili. Poté jsem se dočelt tuhle informaci, že se opravdu kupují na místě. Samozřejmě se můžu mýlit.
https://dticket.railway.co.th/DT.../home/Home a koukám, že appku už odblokovali.
Ahoj přesně v tomto období plánujeme cestu příští rok. V cestopisu nevidím, jaké jste měli počasí (teda spíše teploty). Jak to vypadalo v Chiang Mai tou dobou, všichni varují před smogem z pálení polí?
V březnu je Chiang Mai, respektive okolní lesy, jedno velké spáleniště.
V březnu je Chiang Mai, respektive okolní lesy, jedno velké spáleniště.
Tady přikládam screen z mobilu, kdy jsme byli v Ayutthaya… Vedro je tam dost, čím severněji tak hůř se to snáší, ale nebylo to k nevydržení, jen je potřeba pořád mít u sebe vodu.
Smog tam byl, nejvíc je to vidět na fotkách u slonů. Ve městě mi to ani tolik nepřišlo.