Thajsko 2024
Minulý rok moje teta navštívila Thajsko, což v nás vzbudilo touhu, že bychom to letos mohli zkusit taky. Proč bychom to nezvládli?
Cestopis z roku 2024 napsal Karolina Hegrova
Naše první dovolená mimo Evropskou unii – a tedy také naše první zkušenost s Thajskem.
Po pročítání několika fór a diskuzí jsme se rozhodli spíše pro turistické oblasti. Chtěli jsme především zjistit, jak na nás Thajsko zapůsobí.
Abych si uchovala vzpomínky, rozhodla jsem se zaznamenat jednotlivé dny, které jsme zde strávili. Tento deník může zároveň posloužit i jako inspirace pro další cestovatele, protože i já jsem před cestou čerpala z podobných příběhů.
Naše cesta začala na Phuketu, pokračovala na ostrov Phi Phi a zakončili jsme ji na Krabi, v Ao Nang.
Den 1 (3.12.2024) - Přílet na Phuket
Letenky jsme si pořídili už v lednu, rozhodli jsme se letět s Qatar Airways. Na Phuket jsme přistáli brzy ráno, kolem 7. hodiny, a naše první kroky vedly do směnárny poblíž letiště. Poté jsme se ještě vydali pořídit datovou SIM kartu. Do 7/11 jsme šli s obrázkem SIMky, kterou jsme přesně chtěli…nicméně, ani po návštěvě čtvrtého 7/11 jsme nebyli úspěšní. Dodnes si nejsme jisti, zda ji opravu neměli, nebo zda se nás jen snažili přesvědčit, abychom koupili dražší turistickou variantu.
Poté jsme si objednali Bolt, který nás odvezl do hotelu Baan Karon Resort, který jsme si zarezervovali přes Booking.
Po odložení zavazadel jsme se rozhodli vyrazit na pláž Karon Beach a večer jsme zakončili návštěvou Karon Night Marketu, který se koná pouze v úterý a pátek. Já jsem se do Thajska těšila na trhy asi nejvíc. Tyto obsahovaly spíše věci, než jídlo, ale i tak měly přesně tu atmosféru, kterou jsem očekávala.
Den 2 (4.12.2024) - Pláž a projížďka na skútru
Dopoledne jsme strávili na pláži Karon Beach, kde jsme ještě odpočívali po včerejším letu.
Na oběd jsme vyrazili do restaurace The Pad Thai Shop, kde jsme byli už den předtím. Restaurace byla oblíbená hlavně mezi místními, což nás hned zaujalo. Působila na nás příjemnou rodinnou atmosférou. Pad Thai byl dobrý, a myslím si, že ji s klidem můžeme doporučit dál.
Odpoledne nás napadlo, že si půjčíme skútr. Skútr jsme si zajistili přímo v hotelu, což bylo super, protože jsme nemuseli skládat žádný depozit ani nechávat pas. Cena byla 300 THB za den a nebylo ani potřeba dotankovat.
Vyrazili jsme na projížďku po několika vyhlídkách: Karon Viewpoint, Black Rock Viewpoint, Windmill Viewpoint a nakonec Promthep Cape. Pořadí si už přesně nepamatuju, ale celá projížďka byla krásná a výhledy stály za to. Zároveň se nejednalo o žádné náročné výšlapy, tedy až na jednu z nich…
Večer jsme zavítali na další Night Market, tentokrát v Kata. Musím ale říct, že byl dost komerční. Ceny byly vyšší a většina jídla byla spíš fast food. Takže ve srovnání se včerejším mi tenhle přišel méně zajímavý.
Den 3 (5.12.2024) - Buddhistické chrámy a Patong
Skútr, který jsme si půjčili předchozí den, jsme měli na 24 hodin, což znamenalo, že jsme ho měli ještě do 14:00 pro sebe.
Navštívili jsme buddhistické chrámy Wat Chalong, Chaithararam Temple a Wat Khao Rang. Nejvíce turistů bylo v chrámu Wat Chalong, což bylo znát na atmosféře. V druhém chrámu to byl úplný opak, až jsme měli pocit, že zde nemáme co dělat a místním překážíme. Poslední chrám, Wat Khao Rang, byl pro nás největším zážitkem. Bylo zde jen pár turistů, atmosféra byla klidná a dokonce jsme získali požehnání od mnicha. Celé místo působilo tak nějak osobněji.
Večer jsme se vydali do Patongu, abychom viděli nejrušnější ulici nočního života na Phuketu. Pro nás to byl upřímně zážitek spíš – jen jednou a dost. Ze všech stran se na nás valili místní, kteří nabízeli všechno možné – od drinků po ping pong show. Celkově na nás tohle místo působilo spíš dost chaoticky a nepříjemně.
Den 4 (6.12.2024) - Výlet na James Bond Island
Na dnešek jsme si domluvili výlet na James Bond Island, který nás pro dvě osoby vyšel na 3000 THB. Jak je tady zvykem, doprava byla zajištěna přímo od hotelu.
Začátek výletu byl trochu náročný, čekala nás 2,5 hodinová cesta autem do buddhistického chrámu Wat Suwan Khuha. Tento chrám se nachází v jeskyni a dominuje mu velká ležící socha Buddhy. Kromě toho jsme zde viděli opice a netopýry.
Poté jsme přesedli na longtail boat, která nás vzala na samotný James Bond Island. Místo bylo, jak se dalo čekat, plné turistů, ale i tak to stálo za to.
Nejlepší část výletu ale přišla hned potom – sea caves boat tour. V kánoi, se kterou pádloval místní průvodce, jsme projížděli plánovanou trasou kolem jeskyní a lagun. Největším zážitkem byly průjezdy úzkými otvory do skrytých lagun. Museli jsme si přitom lehnout, abychom se zde vešli.
Výlet jsme zakončili v muslimské rybářské kolonii (Floating Muslim Village) – městečku, které je celé vystavěné na vodě. Zde jsme měli oběd ve formě bufetu.
Den 5 (7.12.2024) - Poslední den na Phuketu
Dnes byl náš poslední den na Phuketu, a tak jsme se rozhodli, že si ho užijeme v klidném tempu. Celý den jsme strávili na pláži a relaxovali.
Večer jsme se šli podívat na západ slunce a po něm jsme se ještě znovu vydali na Kata Night Market.
Den 6 (8.12.2024) - Přesun na Phi Phi
Dnes nás čekal přesun z Phuketu na ostrov Phi Phi. Na základě doporučení jsme si vybrali jednu z místních společností, která zajistila převoz. Cena byla 1400 THB za dvě osoby, včetně odvozu přímo z hotelu, což nám výrazně ulehčilo cestu.
Po příjezdu na Phi Phi jsme se ubytovali znovu v hotelu zajištěném přes booking, který byl přímo v centru. V případě delšího pobytu bych doporučila určitě ubytování někde poblíž Long beach. My jsme zde byli na tři dny, a tak se to dalo zvládnout. Mě osobně střed ostrova příliš nezaujal. Měla jsem pocit, že neustále cítím nějaký zápach, jednalo se pravděpodobně o kanalizaci, která nestíhá. Na druhou stranu už po příjezdu bylo znát, že ten ostrov má úplně jinou atmosféru, než byla například na Phuketu. A pláže, které jsme stihli navštívit – Long Beach a Monkey Beach byly nádherné.
Nejdříve jsme zamířili na pláž přímo na Phi Phi, na druhé straně od přístavu. Voda byla trochu zakalená a velmi teplá. A tak jsme se po chvíli rozhodli, že si půjčíme kajak a vyrazíme na Monkey Beach. K tomu jsme si užili i krásný západ slunci na moři.
Den 7 (9.12.2024) - Long Beach a Viewpoint
Dnes jsme se rozhodli pro Long Beach, na kterou se dá dostat buď pomocí longtail boat nebo pešky. Pro nás to byla asi 2,5 km dlouhá procházka, a tak jsme si řekli, že to zvládneme pěšky. Pláž byla nádherná a skoro úplně prázdná. Nutno zmínit, že vstáváme poměrně brzo, na druhou stranu i s přibývajícím časem jsem neměla pocit, že by se tu akumulovalo neúměrné množství lidí.
Na Long Beach se nachází tzv. Shark Point, kam jsme se vydali s cílem vidět žraloky černoploutvé. Po chvíli hledání se je nám opravdu podařilo spatřit.
Odpoledne jsme se vydali na Viewpoint, odkud jsme si vychutnali výhled na celé Phi Phi.
Den 8 (10.12.2024) - Výlet na Maya Bay
Dnešní den začal hodně brzy – sraz na výlet v 6:10 ráno. Při návštěvě Phi Phi nemohl chybět výlet na vyhlášenou Maya Bay. Věděli jsme, co za davy nás čeká, ale i tak jsme to riskli. Vybrali jsme si výlet – Avoid the crowds, který sliboval navštívit pláž s co nejmenším počtem lidí. Tento výlet stál 1400 THB na osobu.
Vyrazili jsme speed boatem. Maya Bay otvírá v 7:00 a zavírá v 17:00, a nám se opravu podařilo být zde přesně na otvíračku, jak nám bylo slíbeno. Na začátku jsme se tedy ocitli skoro úplně sami, a také se nám podařilo znovu vidět žraloky černoploutvé.
Následovala Pileh Lagoon, kde jsme si mohli užít koupání v nádherné křišťálové vodě. Poté jsme pokračovali k Viking cave a pak jsme šnorchlovali. Sice se nám nepodařilo vidět želvu, ale i tak jsme viděli spoustu krásných ryb.
Pak jsme se vydali na Monkey beach a poté nás čekal oběd na Bamboo Island, kde jsme si ostrov prošli a chvíli byli jen tak na pláži.
Na závěr jsme výlet zakončili posledním šnorchlováním, při kterém jsme například viděli needle fish nebo map puffer fish.
Den 9 (11.12.2024) - Přesun na Krabi
Dnes nás čekal přesun na Krabi, konkrétně do Ao Nang. Vydali jsme se z ostrova Phi Phi v 9:30 ráno a cena dopravy byla 600 THB za osobu. Kromě lodní dopravy byl zajištěn i transfer na hotel, což bylo rozhodně fajn.
Zbytek dne jsme se strávili v klidném odpočinkovém režimu, aklimatizovali jsme se na nové místo a odpoledne strávili u bazénu.
Večer jsme se rozhodli projít se na Ao Nang Landmark NightMarket, kde jsme se navečeřeli. Po cestě jsme si navíc užili fireshow na pláži.
Den 10 (12.12.2024) - Výlet na Railay
Dnes jsme se rozhodli využít longtail boat a vydali jsme se na pláž Railay. Cena transferu byla 200 THB za osobu, a zahrnovala cestu tam i zpět.
Na Railay jsme zamířili na pláž Phra Nang Beach. Dorazili jsme sem během přílivu, což znamenalo, že jsme museli projít skrz vyšší hladinu moře, abychom se dostali na zadní část pláže, což nebyl žádný problém. Pláž byla v této době klidnější, nebylo zde tolik lidí a nám osobně se pláž v době přílivu líbila více.
Po pár hodinách odpočinku jsme se rozhodli prozkoumat jeskyni na této pláži – Bat Cave. Jedná se o stezku skrz jeskyni, která zahrnuje několik žebříku a přidržování se lana. Rozhodně doporučuji pevné boty, bez nich to podle mě není možné ani projít. Je to celkem náročné, ale konci stezky nás čekal hezký výhled.
Odpoledne jsme se vrátili zpět do Ao Nang a rozhodli se znovu půjčit skútr, tentokrát na tři dny. Cena byla znovu 300 THB na den. Hned po půjčení jsme se projeli na Ao Nang Landmark NightMarket, kde jsme si k večeři dali Khao Soi.
Den 11 (13.12.2024) - Tiger Cave Temple
Tento den jsme se na skútru vydali na Tiger Cave Temple. Vstupné bylo 50 THB na osobu, a před námi bylo 1260 schodů. Na první pohled to možná tak nevypadá, ale některé schody byly opravdu dost strmé. S pravidelnými pauzami se to ale dalo zvládnout, a to i v žabkách. Nahoře nás pak čekal nádherný výhled a buddhistický chrám.
Celý komplex ale není jen o Buddhovi na kopci. Byla zde ještě jedna cesta, která vedla k jeskyni a obrovským stromům. Bylo to hezké místo, které stálo za prozkoumání.
Když jsme už chtěli jet zpět, tak začalo pršet, a tak nám nezbývalo nic jiného, než počkat. Nakonec nás ale déšť doprovázel skoro až k večeru. A proto jsme si dali naši první thajskou masáž, která nás zrelaxovala po náročném dni.
Den 12 (14.12.2024) - Vyhlídky, kajak a Krabi Walking Street Market
Ráno jsme vyrazili na Din Daeng Doi vyhlídku. Vstupné bylo 70 THB na osobu. Počasí bylo opět zatažené, ale nakonec jsme se shodli, že to vyhlídce dodalo kouzlo. Místo mělo příjemnou atmosféru – bylo hezky udržované, nahoře se nacházela malá kavárna a byla zde spousta míst k posezení.
Poté jsme navštívili Kayak KlongRood Kayaking, kde jsme se projeli na kajaku ve sladké vodě, kde jsme se plavili mezi kořeny stromů. Občas se nám stalo, že jsme na kořenu uvízli a museli jsme se odsud dostat. Byl to originální zážitek. Cena za kajak byla 300 THB.
Oběd jsme měli na krásné vyhlídce s restaurací Kuan Nom Saow.
Večer jsme navštívili město Krabi. Nejvíce nás zaujal víkendový Street Market. Bylo zde doopravdy spoustu místních stánků, některé neměly popisky v angličtině. Z toho jsme vyvodili, že není až tak moc turistický. Za mě to byl nejlepší trh, na kterém jsme byli.
Den 13 (15.12.2024) - Dragon Crest Mountain
Dnes nás přivítalo slunečné ráno, bez deště, což bylo super, protože jsme se rozhodli vydat na Dragon Crest Mountain. Jedná se o 4 km dlouhý hike. Po zdolání nás ale na vrcholu nečekal slibovaný výhled, místo něj jsme viděli jen mléčnou mlhou. A jak to tak posledních pár dnů bývá, začalo zde i trochu pršet.
Po tomto výletu jsme se vydali na další pláž, Tubkaek Beach, ale vzhledem k počasí jsme se nekoupali.
Po návratu jsme vrátili skútr a odpoledne jsme se prošli po pláži Ao Nang.
Den 14 (16.12.2024) - Výlet na 4 ostrovy
Naplánovali jsme si poslední výlet přes agenturu – výlet na 4 Islands, který nás vyšel na 3000 THB pro dvě osoby, včetně oběda a poplatků do národních parků. Počasí nám znovu přálo jen zčásti, protože sice nepršelo, ale bylo zataženo a trochu i chladno. Výlet probíhal na speed boatu.
Prvním zastávkou byla Railey, kterou jsme už viděli, ale tentokrát jsme si více prohlédli Phra Nang cave a chvíli jsme sledovali horolezce, kteří tu lezli po strmých skalách.
Dále jsme pokračovali na Tup Island. Při odlivu je zde možné přejít na druhý ostrov po písečné cestě. My jsme ale měli příliv, takže jsme se na druhý ostrov dostali jen tak tak. Ostrov je malý, a tak nás trochu zklamalo, jaká masovka to byla.
Poté jsme se jeli podívat na Chicken Island, který připomíná hlavu slepice. Tento ostrov se sleduje pouze z lodi a říká se, že je zde krásný podmořský život. Při výběru výletu nás ale bohužel nikdo neupozornil na to, že kvůli velkým vlnám v prosinci se nejezdí potápět na místo, kam se jinak normálně jezdí. A proto nebylo ve vodě vidět mnoho a s předešlým výletem se to nedalo srovnávat.
Výlet jsme zakončili na ostrově Poda, kde nás čekal oběd formou bufetu. Tento ostrov měl nádherně modrou vodu, na rozdíl od Railay, kde je voda spíše do zelena.
Tento výlet zpětně hodnotím jako ten nejslabší. Je ale potřeba zmínit, že nám příliš nevyšlo počasí a to potápění.
Den 15 (17.12.2024) - Slunečný den u moře
Ráno nás po několika dnech polojasného a zataženého počasí přivítal slunečný den. Rozhodli jsme ho strávit u moře, a tak jsme znovu vyrazili na Railay. Na Phra Nang pláži jsme strávili několik hodin, odpočívali a užívali si sluníčka.
Později odpoledne jsme se vydali na monkey trail na pláži Ao Nang. Hned na začátku byla spousta opic, což nebylo nic pro mě. Navíc vzhledem k úzkým uličkám a velkému množství lidí jsme u nich byli fakt blízko, což mi na klidu zrovna nepřidalo. Opice ale byly jen na začátku, pak už zbytek cesty téměř ne. Na konci trailu je pláž, kde se eviduje příchod a odchod.
Večer jsme se vydali na náš oblíbený Ao Nang Landmark Night Market, kde jsme si dali Khao Soi.
Den 16 (18.12.2024) - Poslední den v Thajsku
Dnes nás čekal check-out a přesun na letiště v Phuketu. Rozhodli jsme se využít Bolt, který cenově, na trasu Ao Nang -> letiště Phuket, vycházel nejlépe. Po objednání jsme ale narazili na problém, protože každý řidič si k částce od Boltu přirazil ještě svou vlastní. Argumentovali to tím, že je na cestu zpět těžké někoho najít, a tak to je pro něj taková kompenzace. Kontaktovali jsme celkem tři řidiče a nakonec nás cesta vyšla na 2100 THB.
Na jednu noc jsme si objednali hotel pár metrů od letiště. Náš let byl v 1 ráno a my jsme chtěli mít místo, kde si můžeme odložit věci a před odletem se ještě umýt.
Po ubytování jsme se rozhodli využít lokality a zamířili jsme na Nai Yang Beach. Hned na začátku nás zaskočila výše poplatku za vstup do národního parku – 200 THB za osobu. Od 17:00 už tento poplatek nejspíš nikdo nevybírá, my jsme zde byli ale o něco dříve.
Tato pláž je známá tím, že se zde dají pozorovat odlety a přílety letadel. Mě osobně ale spíš zaujala samotná pláž, která byla téměř bez lidí a nabízela krásný pohled na otevřené moře a uhlazený písek. Také zde byly docela velké vlny.
Den jsme znovu zakončili výborným Khao Soi. Chtěla bych zmínit, že se jedná o specialitu severního Thajska, ale i tady jsme našli skvělou verzi a myslím si, že to pro nás bylo jedno z nejlepších jídel celého pobytu.
Nakonec nám už jenom zbývalo dobalit si krosny a v 1 ráno jsme letěli domů.
Cesta do Thajska pro mě byla nezapomenutelným zážitkem.
Nejvíc mě okouzlili lidé a zamilovala jsem si jejich trhy. Naopak překvapením pro mě bylo, že skoro nikde nejsou odpadkové koše, ale to je jen drobnost v jinak úplně jiném světe.
Myslím si, že jsme naši první cestu naplánovali dobře a kdybych mohla něco změnit, jen bych si pobyt prodloužila.
Thajsko rozhodně stojí za to navštívit.
Karolina Hegrova procestoval(a) 0 zemí světa světa, nejvíce . Na Cestujlevne.com se přidal(a) před 5 měsíci a napsal(a) pro tebe 1 úžasný cestopis.