Thajsko
Pohodová dovolená v Thajsku
Cestopis z roku 2018 napsala Lenka M.
Thajsko 28.2.2018 – 17.3.2018
Naše další cesta mířila opět do JV Asie – do Thajska. Thajsko jsme vybrali proto, že jsme věděli, že tam je turistika rozvinutá, a že nebude problém něco zařídit, buď z Čech, nebo přímo na místě. Já jsem v Thajsku byla před 8 lety a za tu dobu se to dost změnilo. Mnohem více turistů – hlavně Číňanů a také trochu podražili.
28.2.2018 středa 1.den
Kolem 9 hodiny jsme vyrazili do Prahy, tedy konkrétně na Valdek, za Burešovými, Pavla nás opět vezla na letiště, stejně jako minulý rok. Na letiště se přišli rozloučit i Štěpánovi rodiče. Měli jsme on-line check in, takže jsme jenom odbavili zavazadla a v 15:15 jsme se společnostní Emirates a Airbusem A380 odletěli do Dubaje. Tam jsme přiletěli 1.3.2018 v 0:20, po 6 hodinách letu.
1.3.2018 čtvrtek 2.den
Ve 3:30 jsme odlétali z Dubaje a po 6 hodinách jsme přistáli v Bangkoku ve 12:40. Časový posun proti Česku je -6 hodin. Na letišti jsme strávili asi 40 minut ve frontě na imigračním, batůžky už jsme měli vyndané z pásu vedle. Přiletěly oba 😊. Na letišti jsme vybrali z bankomatu 10 000 BTH (asi 6 500 Kč, poplatek 220 BHT). U bankomatu jsme našli kartu, kterou tam zapomněl kluk před námi, takže jsme na něj volali, ať si pro ni jde 😊. Našli jsme si vlak z letiště do centra – Airport link City Line a za 2x35 BTH jsme v 14:25 odjeli na stanici Makkasan. Tam jsme přestoupili na metro MTR na stanici Hua Lamphong (hlavní vlakové nádraží) za 2x30 BTH. Na stanici Hua Lamphong jsme si naproti nádražní budově vyzvedli lístky na noční vlak Surat Thani – Bangkok, které jsem objednávala a platila přes net ještě z domova. Dostala jsem zpátky 200 BTH, za to, že jsem si je tam vyzvedla. V kanceláři si Štěpa nabil telefon a podle off-line map Mapy.cz jsme vyrazili pěšky k hotelu. Všechny hotely byly zajednány přes službu Booking.com a nebyl s tím žádný problém. Asi v 16 hodin jsme dorazili do hotelu Norn Yaowarat Hotel, který byl přímo v čínské čtvrti. Dali jsme si sprchu a trochu jsme se vyspali. Kolem 18:30 jsme vyrazili do města. Tím že jsme přímo v čínské čtvrti máme noční život přímo pod nosem. Prošli jsme se asi 45 minut po městě a pak nás tuk-tuk hodil za 10 BTH do restaurace River View s výhledem na řeku Chao Phraya. Výhled krásný, ale draho. Dali jsme si večeři, já kuře ve sladkokyselé omáčce s rýží, Štěpa nudle s krevetami, pivo a ovocný shake, celkem za 1120 BTH. Ale ten výhled na řeku a město stál za to 😊. Pak jsme se vypravili zpět na hotel, chtěli jsme koupit ještě nějaké pivo, ale byl nějaký budhistický svátek, takže alkohol neprodávali. Já jsem šla spát, Štěpa plánoval výlety po Bangkoku.
2.3.2018 pátek 3.den
Dnes jsme se pěkně vyspali, kolem 9 šli na snídani a pak ještě znovu spát. Kolem 12:30 jsme vyráželi do víru velkoměsta. Pěšky jsme došli k chrámu Wat Traimit, (2x40 BTH), který skrývá pravý poklad. Tím je největší socha Buddhy na světě vyrobená z ryzího zlata, kterou návštěvníci thajské metropole dnes můžou obdivovat vlastně jen díky úplné náhodě. Potom jsme jeli metrem z Hua Lamphong na stanici metra Lumphini (2x24 BTH), kde jsme prošli krásným Lumphini parkem na stanici skytrainu (BTS) Ratchadama. Odtud jsme za 2x26 BTH jeli tři stanice s přestupem na Phaya Thai. Tam jsme šli asi 5 minut pěšky podle navigace do Suah Pakkad, kde je muzeum. Za vstupné 2x100 BTH jsme si prohlédli tradiční dřevěné obydlí z celého Thajska, domy sem byly přemístěny z různých koutů země. Také je zde královský lakovaný pavilon a krásná zahrada. V celém muzeu jsme byli sami s 4 dalšími cizinci. Z muzea jsme dojeli stejnou trasou na stanici National Stadium, kde jsme šli asi 5 minut pěšky k domu Jima Thompsona, amerického obchodníka s hedvábím (2x150 BTH). Je zde malé muzeum, dům, který si nechal postavit podle tradičních thajských vzorů a také obchod s hedvábnými věcmi, ale strašně drahé to tam bylo. Odtud jsme šli pěšky domů. Po cestě jsme si v místní jídelně dali tradiční polévku s nudlemi a vodu, celé asi za 140 BTH. Došli jsme na hotel a dali si sprchu a pak šli na sraz se Štěpánovým kolegou Rosťou a jeho ženou, co s námi letěli už z Prahy. Ale špatně jsme se domluvili a každý jsme byli u jiného věžového hotelu se SKY barem. Mě do toho našeho stejně nechtěli pustit, protože jsem měla žabky a oni vyžadovali boty na podpatku. Takže jsme po telefonu sraz zrušili a šli procházkou domů. Cestou jsme uviděli čínský budhistický chrám, a protože zrovna slavili nějaký svátek, tak tam byla spousta lidí, hráli tam divadlo a zapalovali lampičky s olejem a desítky svíček a vonných tyčinek. Pak jsme si v 7/11 koupili pivo (plechovka 0,5l za 50 BTH) a šli do hotelu. Cca kolem 12 jsem usnula.
3.3.2018 sobota 4.den
Kolem 9:30 jdeme na snídani. Historka ze včerejška: když jsme šli odpoledne na hotel, našla jsem u McDonald´s na zemi pouzdro s rakouskou občankou, platebními kartami a penězi. Byla tam i vizitka s telefonním číslem, ale jenom na pevnou linku někam do centrály, do Rakouska. Ale večer na hotelu jsem napsala na mail, co byl na vizitce, a ještě večer se ozval majitel, a domluvili jsme se, že si pro to přijede ráno k nám, do hotelu. Takže kolem 10 hodiny přijel, byl strašně vděčný, že jsem mu zachránila prázdniny, dal mi 1000 BTH. Kolem 12 jsme vyrazili ven, přes trhy a uličky čínské čtvrti jsme došli na Flower market, kde měli spoustu květin a zeleniny, za neskutečně nízké ceny. Tam by se nakupovalo na vaření 😊. U přístaviště č. 7 na řece Chao Praya jsem si došla na záchod, Štěpa koupil v 7/11 pivo a na ulici kuřecí (asi) na špejli. Pak jsme šli do Wat Pho (chrám ležícího Buddhy) za 2x100 BTH. Tam jsme si to prošli, část tam rekonstruují, ale Buddha byl pěkný 😊. Pak jsme přívozem (2x4 BTH) přejeli na druhou stranu řeky, k chrámu Wat Arun (2x50 BTH). Ten byl moc hezký a nebylo tam tolik lidí. U chrámu jsme zakoupili dva zvonečky. Přívozem jsme jeli zpět k Wat Pho, a pak jsme chtěli lodí zpět, k nám do čínské čtvrti. Ale měli jsme zůstat na té straně řeky, co je Wat Arun, protože ta loď stavěla tam. No to jsme nevěděli a na přívoz byla strašná fronta, takže jsme šli pěšky na Pier 7, z kterého jsme jeli na Pier 5 (čínská čtvrť) a odtud asi 10 minut pěšky k hotelu. U hotelu jsme si koupili pivo, smažené kuře a krevety. V 19:30 máme sraz s Rosťou, u Khao San. Takže po odpočinku na hotelu jedem opět oranžovou lodí z Pier 5 na Pier 13. Odtud jsme prošli na Khao San. Sešli jsme se s Rosťou a Katkou a šli na večeři a pivo do restaurace, kousek od Khao San. (750 BTH – rýže s masem, nudle s masem, piva, shake) Kolem 11 hodiny jsme jeli tuk tukem zpět domů (200 BTH). Kolem 12 hodiny jsme spinkali.
4.3.2018 neděle 5.den
Vstávali jsme v 8 hodin, sbalili se a šli na snídani. V 9:30 jsme měli objednaného taxíka na letiště Don Mueang, odkud jsme měli odletět do města Chiang Mai na severu Thajska. Cesta na letiště trvala 45 minut a stála 500 BTH (docela dost, ale nenašli jsme levnější alternativu dopravy, abychom to stihli v klidu). Na letišti jsme 3 hodiny čekali a s půl hodinovým zpožděním jsme odletěli v 14:20 do Chiang Mai. Po hodině letu jsme v Chiang Mai. Za 150 BTH bereme letištního taxíka (jiné nejsou a hromadná doprava není) a jedeme do hotelu ISTY. Krásný nový hotel, ale na pokoji nefunguje Wi-fi a je tu také dost komárů (večer). Trochu jsme se zkulturnili a kolem 17 hodiny vyrážíme pěšky do města. Asi po 20 minutách kdy projdeme kolem jednoho chrámu, najdeme hezkou restauraci, kde si dáme večeři (340 BTH jídlo, pivo, shake). Pak jsme prošli do starého města, skrz náměstí a obchodní uličky ke chrámu, kde kromě mnichů uklízejících odpadky a zbytky svíček vůbec nikdo nebyl. Ale byli tam komáři 😊. Tak jsme si to tam prošli a pak vyšli druhým směrem, skrz večerní tržiště, kde měli nepřeberné množství krásných věcí. Nakoupili jsme magnetky se slony a vonné františky. Pak jsme doťapali domů, po cestě si dal Štěpa zmrzlinu, já palačinku s banány a čokoládou, koupili jsme v 7/11 pivo a vodu a šli zpět do hotelu. Protože na pokoji nefunguje wi-fi, tak Štěpa plánuje výlety po okolí Chiang Mai podle průvodce.
5.3.2018 pondělí 6.den
Asi v 9:15 jsme se vzbudili a šli na snídani. Kolem 10 jsme na recepci domluvili půjčení motorky. V 10:30 jsme si za 250 BTH na den a 100 dolarové záloze zapůjčili automatickou motorku. Štěpa se nejdřív šel projet sám, aby se do toho zase dostal. Vyrazili jsme na benzínku (50 BTH za 4 litry benzínu) a pak jsme jeli do ZOO. Tam jsme dojeli asi za 15 minut. Po cestě nás stavěli policajti (brali všechny cizince na skůtru) a chtěli vidět mezinárodní řidičák. Ten Štěpán nemá. Takže dostal 500 BTH pokutu a papírek, že může jezdit 3 dny bez toho řidičáku. Vedle byli nějací Němci, kluk sice řidičák měl, ale neměl tam vyznačeno, že může řídit malé motorky, protože to je součástí slupiny B (auto + motorka) a u skupiny A, což je jenom motorka neměl razítko, takže dostal pokutu taky. Prostě takové dodatečné zdanění cizinců za zapůjčení motorky. Dojeli jsme do ZOO, vstup stál 2x370 BTH a bylo to včetně vstupu do nejdelšího akvarijního tunelu v JV Asii. Motorku jsme museli nechat na parkovišti (10 BTH), a po ZOO chodit pěšky, což bylo nic moc, protože to bylo v kopci a jednotlivé výběhy byly od sebe daleko, a to hrozné vedro (35 stupňů ve stínu). Mohli jsme si půjčit golfové elektrovozítko, nebo jezdit nějakými místními minibusy. Ale my jsme radši chodili pěšky 😊. Viděli jsme lvice, kapybary, koaly, tučňáky, opice, medvěda, nakrmili jsme fazolemi žirafy. Ale hlavně jsme přijeli kvůli tomu, že v ZOO v Chiang Mai mají pandy. Pandy mají dvě, samce a samici, a v roce 2013 měli dokonce malé panďátko, ale to pak vrátili do Číny. Viděli jsem tedy pandího samce, který nevěděl, jak by si lehnul, pořád se tak nějak převaloval, a z pandice jsme viděli jenom kus hlavy, protože byla schovaná u dveří do vnitřního výběhu. Nakonec jsme se šli do pandího výběhu podívat 2x (lístek stál pokaždé 100 BTH a platil se zvlášť od vstupného do ZOO), kdy se nám zase poštěstí vidět pandu 😊. Pak jsme zase vzali motorku a jeli dál od města k chrámu Wat Phra That Doi Suthep. Po cestě jsme se stavili vykoupat u vodopádu, kterých tam bylo více. My jsme si vybrali ten menší, kde nebyli žádní lidé (Štěpa se tam vykoupal) a na ten větší jsme se jenom podívali seshora. Pak jsme se na motoprdítku vyšplhali až k chrámu, asi 10 km do docela velkého kopce. Dole u silnice bylo spoustu stánků s jídlem a suvenýry, dali jsme si maso na špejli a čerstvý pomerančový džus. Pak jsme vyšlapali mnoho schodů nahoru ke chrámu. Byli jsme tam v takovém mezičase, kolem 17 hodiny, kdy tam nebylo moc lidí. Prohlédli jsme si chrám, udělali pár fotek z terasy a zase sjeli dolů, do Chiang Mai. Po cestě jsme si vyhlédli hospůdku, pravděpodobně korejskou, kde jsme si dali večeři (pivo, shake, salát s krevetami, sušené hovězí, rýži s vepřovým a salát) za 600 BTH. Sedělo se na podlaze u nízkých stolků a nohy koukaly skrz podlahu do spodního podlaží. Pak jsme dojeli zpět do hotelu a šli se ochladit k bazénu. Bylo to dobré, ale začali tam lítat komáři, takže kolem 21:30 jsme zalezli do pokoje.
6.3.2018 úterý 7.den
V 9:30 snídáme a po snídani kolem 10:30 vyrážíme na motorce do botanické zahrady. Jedeme asi 12 km do města Mae Rim, a pak dál na SZ. Asi 4 km od Mae Rim je odbočka k vodopádům. Za 2x100 BTH +20BTH motorka si jdeme prohlédnout 10 úrovní vodopádů, asi na 4 km trase. U jednoho vodopádu se vykoupeme, voda je dost studená, nejsou tu skoro žádní lidé (asi 5 turistů). Kolem 13 hodiny odjíždíme. Celé údolí, které projíždíme je lemováno turistickými atrakcemi, sloní útulky, tygří útulky, opice, hadí farmy. Dojedeme do botanické zahrady (2x100 BTH + 30 BTH motorka), a po zahradě můžeme jezdit na motorce, je vcelku rozlehlá. Nejdřív si prohlédneme sekci banánovníků, kde je asi tisíc druhů banánů 😊, pak jedeme na stezku v korunách džungle, kde by měly být létající ještěrky, ale neviděli jsme je. Zase tu vůbec nikdo není, žádní turisté. Pak si prohlédneme další části zahrady a vyjedeme nahoru ke skleníkům. Tady si dáme jídlo a pití, pak jdeme do skleníků – orchideového, kaktusového, broméliového a s masožravými rostlinami, do deštného pralesa, do leknínového. Pak sjedeme na motorce dolů, kde si projdeme palmovou zahradu. Kolem 16:30 jedeme domů (25 km). V hotelu si odfrkneme a kolem 19:30 jedeme na motorce ke staré městské bráně u hradeb, ale je tam moc turistů, tak si koupíme maso na tyčce, banánovou palačinku a pivo a jedeme domů.
7.3.2018 středa 8.den
Dneska si dáme relaxační den, užijeme si trochu sluníčka. Na Kho Samui, kam letíme zítra by mělo pršet. Takže se nasnídáme, vrátíme motorku a pak do 13 hodin odpočíváme u bazénu a na pokoji. V jednu hodinu vyrážíme do města, projdeme do staré části, kde si prohlédneme chrám Wat Phra Singh. Pak jdeme podél hlavní silnice Thanon Suthep ke chrámu Suan Dork. Tam si to prohlédneme, chvíli posedíme a vracíme se zpět do města. Kolem 16:30 si sedneme do té samé restaurace, co první den, dávám si rizoto, Štěpa rybu (460 BTH). Kolem 17:45 jdeme domů, stavili jsme se pro pivo a chipsy. Na recepci si domlouváme taxi na letiště na 8:30 ráno. Zítra letíme do Surat Thani a pak busem a lodí na Koh Samui.
8.3.2018 čtvrtek 9.den
V 7:30 jsme vstali, sbalili se a šli snídat. V 8:30 nás vyzvedl taxík a za 15 minut jsme byli na letišti (200 BTH). Tam si Štěpa koupil moc hezké tričko, v letištním obchodě. V 11:20 jsme odlétali s Air Asia do Surat Thani. Tam jsme byli ve 13 hodin, vyzvedli si batůžky a v hale našli přepážku Air Asia a Raja Ferry, který zajišťuje pro Air Asia přepravu dál, na ostrovy. U přepážky jsme dostali lístek na autobus a dvě samolepky na tričko. Venku před letištěm byly autobusy, do jednoho nás nahnali. Ve 14 hodin jsme vyráželi směrem do Donsak Pier. Tam jsme dojeli asi za 1,5 hodiny, v přístavu jsme podle samolepky vyfasovali lístky na trajekt, který odjížděl v 16 hodin. Odjížděli jsme tedy o hodinu dříve, než bylo v původním itineráři, což bylo fajn. Za 1,5 hodiny plavby jsme byli na Koh Samui. Ještě na letišti v Surat Thani jsem si od Raja Ferry koupili i poukaz na přepravu do hotelu, za 2x200 BTH. Po vystoupení z trajektu jsme našli dodávku a spolu s dalšími 3 skupinkami turistů nás řidič začal rozvážet do ubytování, směrem u Lamai Beach. Kolem 18 hodiny jsme byli ubytovaní v bungalovu u pláže Crystal Beach. Trochu jsme se po celodenním cestování dali do kupy a vyrazili na večeři (610 BTH). Pak jsme si koupili ještě pivo, vodu, chipsy a šli spinkat.
9.3.2018 pátek 10.den
Dnes jsme vstávali docela brzo, kolem 8:30 jsme šli snídat. A pak jsme se šli válečkovat na pláž. Trochu jsme se spálili. To že jsem se spálila já, by se dalo ještě pochopit, protože jsem byla na sluníčku. Ale Štěpán byl namazaný a celou dobu ve stínu, takže nic moc... Kolem 15 hodiny jsme šli do baru/restaurace u našeho resortu, dali si jídlo a pití (530 BTH). Pak ještě na chvíli na pláž, pak trochu zchladit na pokoj a kolem 19 hodiny jsme šli do restaurace na večeři. Měli volno až od 19:45, takže jsme zašli do obchodu pro pivo a chipsy, a sedli si u pláže. Pak jsme šli na večeři (800 BTH) moc dobré italské těstoviny – restauraci vlastnili dva gay Italové. Kolem 21 jsme šli do chatičky a spát.
10.3.2018 sobota 11.den
Dnes po snídani jsem šla na pláž, Štěpa zůstal ještě chvíli v domečku. Kolem 10:30 přišel za mnou na pláž, ale asi po 20 minutách nás vyhnal déšť. Tak jsme šli do domečku, ale asi za 20 minut bylo po dešti. Tak jsem se zase vrátila a za chvíli dorazil i Štěpa. Váleli jsem se a lenošili. Kolem 14 hodiny jsme šli domů, a po sprše se vypravili pěšky kolem hlavní silnice na Lamai Beach. Šli jsme asi 1 km podél silnice, pak jsme prošli kolem jednoho resortu na pláž a šli po pláži. Museli jsme konstatovat, že naše Crystal Beach je mnohem hezčí, menší a klidnější. Kolem 16:30 jsme si dali v jednom baru na pláži pivo a koktejl, připojili se na wi-fi a našli si podle Trip Advisoru hezkou restauraci ve městečku. Restaurace se jmenovala Kob-Thai a díky offline Mapy.cz jsme ji pohodlně našli i pěšky. Restauraci vlastnil Francouz a byla moc příjemná, seděli jsme v malém rákosovém domečku, dali nám pod stůl vonnou spirálu proti komárům a kolem nás se motalo třínohé kotě, od sousedního domu. Dala jsem si kuře ve sladkokyselé omáčce, Štěpa si dal kraba. Jedl ho skoro hodinu, takovými kleštičkami a šťourátkem. Dali jsem si i víno, které je v Thajsku dost drahé, láhev Jacob´s Creek co u nás stojí 120 Kč tam byla tak za 600 Kč. Celá večeře nás stála 1050 BTH. Pak jsme šli na hlavní silnici a chytili si odvoz, takové auto s korbou a dvěma lavicemi, kam se vejde asi 10 lidí. Za 100 BTH nás odvezl domů.
11.3.2018 neděle 12.den
Snídali jsme v 9 hodin, teď se trochu ještě poválíme na pláži a pak se sbalíme a pojedeme do přístavu Bangrak. Ve 13 hodin odjíždíme trajektem na Koh Tao. V 11:45 stopujeme vozítko a za 300 BHT nás odveze do Bangrak Pier (obecně doprava na Koh Samui je drahá – není tu žádná hromadná doprava – jenom taxi a tahle vozítka, kde se cena nedá moc usmlouvat). V přístavu jsme v 12:05 a čekáme na trajekt. Lístky na trajekt jsem zajišťovala z Čech. U okýnka vyměníme voucher za lístky a samolepku na tričko s nápisem Koh Tao. Ve 13:20 jsme odplouvali směrem na Koh Pangan a pak dál na Koh Tao. Tam jsme byli v 15:30. Trajekt odplouval později a na Koh Panganu také nastalo zdržení. Celkem asi 30 minut. V přístavišti Mae Haad nás čekal chlapík ze Sea View resortu a asi za 5 minut jsme byli v resortu. Když jsme s trajektem měli zastávku na Koh Panganu, tak se přihnala dost drsná dešťová přeháňka, chlapíci, co vykládali zavazadla byli úplně durch, ale na Koh Tao už jenom tak trošku poprchávalo a když jsme přijeli do resortu, tak už nepršelo vůbec. Dostali jsme k bydlení krásný domeček, v kopci s výhledem na moře. Vybalili jsme si, dali si sprchu a šli do hotelové restaurace na jídlo a pití, dali jsme si nudle, burger, pivo a čaj. Kolem 18 hodiny jsme šli pěšky na nejbližší pláž. Bylo to jenom kousek asi 10 minut, ale ten kopec dolů byl nepříjemný, ale nahoru ještě horší 😊. Na pláži byla tma a foukal vítr, ale byla hezká. Ale byli tam komáři. Takže jsme šli zase zpět do domečku.
12.3.2018 pondělí 13.den
Kolem 8 hodiny vstáváme, ráno docela pršelo, ale teď je krásně, vymeteno, sluníčko. Štěpa si šel na recepci půjčit šnorchlovací výbavu (100 BTH) a také motorku (200 BTH). Teď snídáme. Po snídani bereme motorku – moc pěknou vojensky maskovanou – a jedeme nejdřív na benzínku a pak do obchodu hned vedle. Štěpa podle průvodce a rad majitele resortu (Neal – původem Skot) vybral pláž Shark Bay. Dojedeme k pláži, kde je i dost drahý resort, který se o pláž stará – denně jí uklízí. Zaplatíme vstupné 2x100 BTH a dostaneme lístečky s heslem na wi-fi – která dosahuje po celé pláži. Asi nejhezčí pláž, co jsem kdy byla. Podél pláže je pruh keřo-stromů a palem, které dělají stín, takže nejsou třeba slunečníky. Také tu není moc lidí. Koupeme se, Štěpa šnorchluje, kolem 15 hodiny jdeme do plážového baru, kde si dáme vodu, pivo a shake (340 BTH – hodně drahé). Pak jedeme domů, cestou nakoupíme (640 BTH – džus, Cola, pivo, mléko po opalování). V domečku si dáme sprchu, převlékneme se (máme vyprané prádlo- 60 BTH) a jedeme se podívat na view point. Strašná cesta do kopce, po prašné cestě, na view pointu chtěli 100 BTH za vstup a byl tam nepříjemný chlapík, takže jsem se otočili a šli zpět. Kolem 19:30 jsme zpět v resortu, a jdeme na večeři. A pak spinkat.
13.3.2018 úterý 14.den
Vstáváme v 8 hodin, a jdeme snídat. Po snídani na recepci platíme za všechny služby – ubytko, motorku, vyprání prádla, útratu v restauraci (celkem 8150 BTH) a domlouváme si odvoz na zítra ráno v 8:45, do přístavu. Motorku vrátíme zítra ráno, až tam bude majitel (jako záloha je tam Štěpánův pas). Pak se sbalíme a jedem na stejnou pláž jako včera (2x100 BTH vstup), placatíme se na pláži, Štěpa šnorchluje, jsme tam asi do 16 hodin. Pak jedeme domů, dáme si sprchu a pak vybereme restauraci (zase podle Trip Advisoru). Restaurace Jin Jang je na druhém konci ostrova, takže se pěkně projedeme (ostrov je dlouhý asi 15 km). Já si dám sweet sour kuře, Štěpa obří rybu, je to moc dobré. Po večeři necháme motorku u restaurace a jdeme do projít po pláži. Kolem 20:30 dorazíme domů.
14.3.2018 středa 15.den
Vstáváme v 7:15, balíme si batohy a jdeme na snídani. Štěpa jde vrátit motorku. Po snídani máme domluvený odvoz, veze nás sám Neal, majitel resortu. V přístavu je mrtě dlouhá fronta na odbavení. Voucher na trajekt máme koupený už z Čech. Tak tam chvíli oplenduju u okýnka, nevím přesně do které fronty se mám postavit, Štěpa jde na konec té dlouhé fronty. Ale jak tam tak stojím odchytne mě nějaká paní v uniformě, ptá se co potřebuji, ukazuji jí voucher, tak mě vezme k prázdnému okýnku, dá mi lístky na trajekt, červené šňůrky na ruku a dvě samolepky s nápisem URT a hotovo. Takže jdu za Štěpou a jdeme přímo na molo, kde už se čeká na loď. Přijede katamarán, vystoupí lidi a my můžeme nastoupit. Jedeme zase na Koh Pangan, kde vystoupíme a čekáme na jinou loď, ta přijede kolem 12. Ve 12:15 odjíždíme směrem na Koh Samui, kde naložíme další lidi a pak už směrem do Surat Thani. Tam jsme v 15 hodin, nalezeme do autobusu a jedem na vlakové nádraží, ještě asi 45 minut. Na nádraží máme 2,5 hodiny do odjezdu nočního vlaku do Bangkoku. Jdeme tedy do místní jídelny na jídlo a pití (310 BTH) a pak ještě do kavárny na kafe a wi-fi. Pak jsme si zašli do obchodu nakoupit jídlo a pití na cestu vlakem. Ještě jsem vybrala z bankomatu 5000 BTH, což už by nám mělo stačit na celý zbytek pobytu 😊. V 18:37 jsme na čas odjížděli ze Surat Thani do Bangkoku. Měli jsme už z Čech koupené lístky do VIP třídy, takže jsme měli malinkaté kupátko se dvěma postelemi nad sebou a miniaturním umývátkem. A mohli jsme se zamknout, takže jsme nemuseli mít strach o batohy, až budeme spát. V kupátku to docela dost klimatizovali, vypnout se to nedalo, takže jsem si oblékla kalhoty a mikinu a šli jsme do postelí 😊. Štěpa spal na horní posteli, říkal, že klimatizace mu nevadila. Prospal skoro celou cestu, já spala asi 5 hodin, a v 5:45 nás vzbudil průvodčí, že za chvíli (za 45 minut) budeme v Bangkoku.
15.3.2018 čtvrtek 16.den
V 6:30 nás vyplivnul vlak na nádraží Hua Lamphong v Bangkoku. Už jsem to tu znali, a šli jsme do hotelu (stejného jako po příjezdu) pěšky. Tam jsme si nechali batůžky v úschovně, mohli jsme použít sprchy, které byly u společných ložnic a pak jsme šli na snídani do města a na trh, který jsem si našla na netu. Na trh jsme jeli metrem na stanici Khlong Toei a pak kousek pěšky, museli jsme se ptát místních policistů, kde to je, ale nakonec jsme to našli. Na trhu měli všechno. Jídlo, zeleninu, ovoce, maso, ryby, květiny, vajíčka, koření, o kus dál oblečení, domácí potřeby, boty, mobilní telefony...prostě všechno. Nakoupili jsme koření. Pak jsme šli na kávu do hezké kavárny. Pak jsme šli do parku u Convention Center Queen Sikirivit, kde byla velká vodní plocha a spousta kvetoucích keřů a stromů. Byly tam cedule s nápisem: pozor varan skvrnitý. Chvíli jsme se tam povalovali na lavičkách, Štěpa asi i na chvíli usnul. Pak jsme se šli vrátit a ubytovat do hotelu. Tam jsme přišli kolem 12:30, dali si sprchu a trochu jsem se vyspali. Na večer jsme šli koupit poslední suvenýry do uliček v čínské čtvrti. Koupila jsem si tam také obal na telefon a folii na displej, celkem za 65 korun 😊. Pak jsme se vrátili zpět na hotel a po malé přestávce jsme jeli oranžovou lodí z přístavu 5 na Khao San, do restaurace, kde jsme byli s Rosťou a Katkou. Dali jsme si večeři, ještě se prošli po Khao San a pak jeli tuk tukem za 100 BTH domů.
16.3.2018 pátek 17.den
Ráno jsme v klidu vstali a šli se nasnídat, dneska jsme poslední den v Bangkoku, o půlnoci odlétáme domů. Pokoj máme zaplacený až do zítřka, abychom měli kde být a nemuseli se někde štrachat po městě. Takže po snídani se válečkujeme na pokoji a kolem 12 vyrážíme za posledními zážitky. Jdeme opět do přístaviště 5 a odtud oranžovou lodí na přístaviště 13 (u Khao San), kde projdeme okolo jedné z pevností. Pak se jdeme pěšky podívat k památníku demokracie. Nic moc, a strašné teplo 😊. Odtud jdeme k chrámu na zlaté hoře. Za 2x50 BTH vyjdeme po mnoha schodech na horu s chrámem Wat Saket, kde příjemně fouká. Pak jsme kolem velké houpačky došli zpět na Khao San, a pak lodí opět domů, do hotelu. Cestou jsme nakoupili něco málo k jídlu a utráceli poslední peníze. V hotelu jsme se sbalili a v 20 hodin jsme se odhlásili. Jeli jsme zpět na letiště, stejnou trasou jako když jsme přiletěli (metro a vlak). Ve 21 hodin jsme byli na letišti. Převlékli jsme se, přebalili batůžky a ve 21:30 se otevřel check-in, tak jsme šli do fronty, která byla docela dost dlouhá. Slečna na check-in měla nějaký problém s tiskem boarding pasů, zavazadla nám odbavila až do Prahy, ale boarding pasy nám vytiskla jenom Bangkok – Dubaj. A řekla nám, že druhé boarding pasy dostaneme v Dubaji, u gate C3, kterou nám zakroužkovala na boarding pasu BKK – DUB. Nevěděli jsme, co tím přesně myslím, ještě jednou jsem se jí ptala, ale říkala že jako OK, že v Dubaji nám to dají. Šli jsme tedy přes pasovou a bezpečnostní kontrolu, a na přepážce informaci se ptali, kde nám dají ten další boarding pas, a prý na letišti v Dubaji. Anebo že si máme zajít na přepážku Emirates, že tam nám je dají také. Šli jsme tedy přes celé letiště k přepážce Emirates, ale tam byla fronta a my měli za 40 minut nástup do letadla, takže jsme šli zpět, ke gatu, s tím, že to tedy prostě vyřešíme v Dubaji. Když jsme došli ke gatu, přišla mi sms, že jsme byli akceptováni pro let z Dubaje do Prahy a máme sedadlo 80A a 80B. Takže jsem se uklidnila, že tedy jsme v systému a že se do letadla dostaneme. No a při nástupu k letadlu jsme koukali, že tam na přepážce tisknou nějaké papíry některým lidem, takže jsme se tam postavili, Štěpa strčil letušce oba naše pasy a ta nám vytiskla boarding pasy z Dubaje do Prahy. Takže podivná akce, a nevím co se vlastně stalo a co bylo za problém. Buď byl nějaký technický problém v jejich systému, nebo byl let přebookován, těžko říct. V 1:20 odlétáme z Bangkoku do Dubaje, sedíme úplně vzadu, na 4 (vedle mě paní s pánem co okamžitě po startu usnuli a vzbudili se v Dubaji)
17.3.2018 sobota 18.den
V 5:00 místního času přistáváme v Dubaji (6,5 hodiny letu). Tady máme 3,5 hodiny čas, takže zevlujeme po letišti, pak si sedneme a čekáme na odlet. V 9:15 odlétáme do Prahy, ve 12:50 jsme na zemi (6 hodin letu), batůžky po nekonečné době přijedou na pás a my jsme téměř doma 😊.
Celkově včetně letenek 2x14,500 Kč nás dovolená vyšla na 73 000 Kč, což je trošku víc, než jsem počítala, ale holt Thajsko už není tak levné jako dřív, a také jsme bydleli v lepším ubytování než například v Kambodže a Vietnamu. Také je pravda, že jsme se v ničem neomezovali a měli jsme dva vnitrostátní lety, které také něco stály.
Letenka: Praha – Dubaj – Bangkok a zpět - 2x14500 Kč
Letenka: Bangkok – Chiang Mai - 2x844 Kč
Letenka + bus + trajekt: Chiang Mai – Koh Samui - 2x1812 Kč
Trajekt: Koh Samui – Koh Tao - 2x433 Kč
Trajekt + bus: Koh Tao – Surat Thani - 2x681 Kč
Vlak: Surat Thani – Bangkok - 2x1128 Kč
Lenka M. procestovala 32 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 1 rokem a napsala pro tebe 4 úžasné cestopisy.