THAJSKO - ráj na zemi, velký cestopis
Srdeční záležitost- Cestopis o cestě z Bangkoku do Kuala Lumpur. Treky, kajaky, vodopády, příroda, kultura, dokonalé jídlo, pláže, lezení, jeskyně a mnoho dalšího!
Cestopis z roku 2023 napsal Barney Flyer
Můj velký návrat do Thajska musel být samozřejmě velkolepý. Na tuto zem si vytvoříte velice snadno závislost. Pokud zde nejste více jak 3 roky, tak vám nestačí jako odvykačka ani dovolená ve Francouzské Polynesii (viz. můj cestopis z léta 2022).
Krom mé závislosti, byl i další důvod, proč tuto zem opět navštívit, má přítelkyně. Byla Thajskem nepolíbená a tak trochu mi nevěřila, že je to zde tak úžasné. Jak to celé dopadlo? Proč jsem volil klasiku v Andamanském moři? Vrátíme se sem? To vše se dozvíte, pokud mému článku dáte šanci!
Samotné přípravy započaly někdy v srpnu 2022. Vše potřebné k cestě najdete na tomto webu, dále potřebujete server skyscanner.cz (letenky), super pro hledání je i pelikan.cz, 12go.asia (doprava po Asii), airasia.com (letenky po Asii), mapy.cz (plánování výletů, měření vzdáleností), googlemaps (tipy na místa, recenze, orientace) a v neposlední řadě booking.com (ubytování). Letenky na tuto sezónu byl tak trochu adrenalin a nakonec jsem našel nejlevnější u Lufthansy, s tím, že let do Bangkoku byl operovaný Austrian. Členů výpravy bylo 6, akorát 2 odpadlíkům jsem sháněl letenky na poslední chvíli a museli zkousnout let se SalamAir přímo na Phuket. Velké přípravy do této země opravdu nejsou potřeba. Neznám jednodušší zemi. Stačí koupit letenku a vyrazit!
DEN 0: pátek 30.12. 2022
Poslední překotné přípravy! Balení zavazadel, nákup 20l batohu v Decathlonu, pojištění u AXA, on-line check-in (k výběru sedaček používám Seatguru.com), ověření ubytování, checklist, nervy a cestovní horečka. Zde si dovolím vsuvku, co vše je nutné si na 16 dní do Thajska zabalit: Oblečení: 5x triko, 2xkraťasy, 1xplavky, 5x ponožky, 5xtrenky, žabky. Elektronika: mobil, nabíječka, čelovka. Dokumenty: potvrzení o ubytování, pas, hotovost cca 600eur na hlavu, pojištění, jízdenky na trajekty. Drogerie: pasta na zuby, kartáček, deodorant. Ostatní: lahev na vodu, respirátory, léky, kpz, malý batoh"pytel" Nike. Poté stačilo do mobilu nainstalovat aplikace leteckých společností (Lufthansa, Austrian, AirAsia), stáhnout offline mapy.cz Thajska a Malajsie a aktivovat Thajskou eSIM. Cokoliv navíc, na tuto cestu do JV Asie, se jevilo jako naprosté zbytečnosti. Prádelny jsou na každém rohu a přeperou vám za cenu 40-60bht/kg. Případně si oblečení koupíte na místě, značkové a za zlomek ceny. Pokud s sebou samozřejmě nevozíte například dron, nebo příslušenství k fotoaparátu.
DEN 1: sobota 31.12. 2022 VÍDEŇ
Náš odlet směr Vídeň byl plánovaný na 11:10. Na letiště jsme dorazili v dvouhodinovém předstihu z důvodu nervozity, ale hlavně kvůli tomu, že jsme měli zarezervovaný FastTrack lounge s privátním odbavením. Vouchery do tohoto salónku jsem sehnal za pár kaček na modrém, sociálním webu.
Po vydatné snídani (čti 2x gin-tonic a rohlík s máslem a vysočinou), nás čekal velmi krátký a příjemný let s Austrian do Vídně. Na letu s Embraer 195 Rakouského národního dopravce, zaujalo malé příjemné občerstvení a převleky stevardek za červené Karkulky.
Ve Vídni jsme měli cca 11hod. času. Plně jsme ho využili k prohlídce historického centra, nasáli na trzích Vánoční atmosféru a vše jsme zakončili noční prohlídkou Schönbrunnu a jeho přilehlého zámeckého parku.
Na Schwechat jsme dorazili cca v 4hod. předstihu. Což byla jedna z největších chyb a přešlapů v naší expedici. Odbaveni jsme byli za cca 10min. K našemu zděšení ale nebyl za kontrolou otevřený jediný obchod, nebo restaurace. V demokratickém hlasování neprošlo ani koupě vstupu do salónku. Následoval tedy pouze boj o poslední dobroty a nápoje u 2 automatů (za 30min byly beznadějně vyprodaný).
Vypadalo to, že oslavy Silvestra budou absolutní fiasko. Náš Boeing 777-200ER se přesně v 23:48 odlepil od vzletové dráhy a za pár minut došlo k dojemné satisfakci. Ve 23:59, v nízké letové hladině, došlo na proslov kapitána a poté následovalo dlouhé kroužení nad Bratislavou, kdy jsme si za velkého potlesku mohli užít dechberoucí výhled na světelnou šou nad slovenskou metropolí. Co mám povídat, to jsou ty zážitky, na které do smrti nezapomenete. I slza ukápla...
DEN 2: neděle 1.1. 2023 BANGKOK
Let byl opravdu příjemný. Za letu bylo 2x výborné jídlo. Letušky nás pravidelně zásobovaly pitím (alko i nealko) a v kuchyňce se nacházela dokonce "samoobsluha" se soft drinky a krekry. Austrian opravdu mile překvapil. Letadlo dosedlo v cca 15:15, včas na přistávací dráhu v Bangkoku. Kontrolou jsme prošli hladce a velmi rychle.
Následovalo klasické kolečko. Výměna EUR za BHT. Doporučuji Superrich u vstupu na vlak v nejnižším patře. Levnější směnárnu nikde nenajdete. Museli jsme uskladnit v úschovně své zimní věci (100bht/den, s tím, že byla ještě akce 500bht/týden). Úschoven je po letiště rozeseto více. Převlékání a nakonec už jenom najít Shuttle bus na letiště Don Mueang. Tento autobus, který odjíždí z druhého patra, je zdarma, po předložení pasu a letenky z cílového letiště s platností do druhého dne.
Ubytovaní jsme byli v ZZz Hostelu Don Mueang. Jedná se o lowcost ubytování (530kč za dvoulůžkový pokoj se snídaní), které je velmi čisté. Najdete zde dostatek soukromí, v okolí veškeré zázemí, ale hlavně terminál, odkud jsme měli ranní odlet, je vzdálen cca 10min.. Ve večerních hodinách jsme stihli první streetfood a dokonalou večeři, která nás stála pouhých 60bht + mé oblíbené pivo LEO!
DEN 3: pondělí 2.1. 2023 RAILAY
Naše první cesta vedla na Railay v provincii Krabi. Je to dokonalé místo, které používám jako výchozí bod pro cesty v této oblasti. Najdete zde neskutečnou přírodu, nádherné scenérie, úžasnou pláž PhraNang, kouzelnou walking street a dýchne na vás nepopsatelná atmosféra.
Nejrychleji se sem dostanete z Bangkoku letadlem na mezinárodní letiště v Krabi. Vnitrostátní lety s AirAsia.com se pohybují v cenách někde mezi 500-1000bht. Další možnost je například NokAir (malý výběr časů), VietJet (malý výběr, nespolehlivé), LionAir (s těmi se bojím, jsem srab) a samozřejmě ThaiAirways (létají z mezinárodního letiště a jsou trochu dražší).
Jakmile přiletíte na letiště v Krabi, tak se vás v hale ujmou zaměstnanci místních cestovních kanceláří. Zajištěný odvoz jsme měli opravdu během pár minut a postaral se o nás milý, malý řidič velkého SUV. Cesta z letiště do AoNam Mao vás bude stát 150bht na osobu a trvá cca 30min. Dobrá rada: pokud nechcete pobavit místní, je dobré upozornit svou přítelkyni, že volant je vpravo (nebo jí v tom nechte, je to při nástupu do vozu vtipné).
Řidič vás odveze k molu v malé vesničce. Určitě si zakupte lístek na longboat pouze na rohu ulice u zmíněného mola. Existuje zde více přeprodejců v okolních ulicích, kteří vám budou vnucovat privátní odvoz za cca 1500-2000bht/loď. Standartní cena je 100bht/osoba a loď odjíždí každou chvilku. P.S.: je dobré z Bangkoku naplánovat odlet do cca 14:00, jelikož pravidelná linka longboatu z AoNam Mao jezdí do cca 18hod.
Na tomto místě jsme se setkali se zbývajícími členy výpravy, kteří za námi dorazili z Phuketu minivanem. Longboat nás za cca 15min. dopravil do přístavu na poloostrově Railay. Cestou jsme si vychutnávali dechberoucí scenérie, které tvoří obrovské skály vystupující z bujných porostů místních deštných pralesů.
Na první dvě noci jsme měli zajištěné ubytování v Avatar resort. Hotel bych každému doporučil, ceny krásných pokojů začínají na cca 1200,-/noc se snídaní. Volil jsem soukromou vilu s bazénem za 2700,- na noc. Nakonec se jednalo o dokonalou volbu. Jednak z důvodu odpočinku po dlouhém letu a jetlagu, ale hlavně proto, že nikdo neřešil, že si zde, se zbytkem výpravy, uděláte komorní párty.
DEN 4: úterý 3.1. 2023 RAILAY
Čekal nás náročný den. Railay většina lidí zná pouze z jednodenních výletů, kdy se dopraví longboatem z AoNang kolem poledne, účastní se davové akce a koupání někde u jeskyně penisů (ano ta tu opravdu je). Rád Vás přesvědčím o opaku. Je to opravdický ráj!
Po vydatné, velmi chutné snídani, jsme se přesunuli na zadní část liduprázdné Phranang beach, kterou jsme měli pouze pro sebe (ano, cca v časech 7:00-10:30 tu nikoho nepotkáte).
Na konci výše zmíněné pláže je jedno z největších lákadel tohoto místa. Jedná se o Bat Cave. Na tuto jeskyni jsem narazil náhodou na serveru alpskyvudce.cz, díky "ferratě", která k ní vede. Návod kudy, máte na mapce níže.
V nejzadnější části jeskyně najdete žebříky. Díky nim se dostanete skrz celou skálu. Pokud si sebou vezmete baterku, nebo lépe čelovku a žebříky překonáte, tak se dostaví velká odměna v podobě dechberoucího výhledu na pláž Railay west.
Při sestupu jsme objevili další jeskyně a nové výhledy. Před pláží jsme narazili na rodinku Hulmana tmavého a expedici jsme ukončili na pohádkové Walkingstreet.
FILMOVÁ MÍSTA: v Thajsku jich můžete najít opravdu velké množstí a já je opravdu rád lovím. Jedno z nich a ne moc známé, z hodně známého filmu, se nachází i na Railay. Nejedna scéna filmu Fakjů pane učiteli 2 se totiž natáčela na pláži Tonsai (bod 3 na mapce). Dostat se sem není jednoduché. Máte 4 možnosti. a)longboat, b)za odlivu mořem z pláže Railay west, c)na konci pláže podél tyrolského valu, d)cca 2km cestou pralesem za Phutawan resortem. Náš odpolední výlet vedl právě přes tuto pláž a cestou zpět přes zmíněný prales.
Aby toho nebylo málo, tak jsme v pozdních odpoledních hodinách navštívili Railay View Point a PrincessLagoon. Výstup na View point je téměř povinnost a zvládne ho každý. Návštěva princezniny laguny je opravdu pouze pro lidi, kteří mají zkušenost s lezením a není to zrovna bezpečná záležitost. Pokud se do laguny vydáte, tak pouze za přílivu, jinak zde najdete pouze bahno.
DEN 5: středa 4.1. 2023 PHI-PHI
Phi-Phi je rozhodně jedno z nejkontroverznějších míst v Thajsku. Spousta lidí ho pomlouvá, tvrdí o něm, že s Thajskem nemá nic společného, že jsou tu davy lidí, bordel, smrad, hluk, neštovice a zničená příroda, postižená hlavně filmem Beach s DiCapriem. A hned tu máme druhé filmové místo! A jako bonus vám za krátko sdělím, že se tu natáčel i jiný film a to dokonce český! Proč toto místo miluji a většina výpravy ho zvolila jako to nejhezčí na naší cestě? Posuďte sami...
Náš trajekt na Phi-Phi vyrážel v dopoledních hodinách. Lístek se vyplatí koupit na místě den předem, kdekoliv na ulici, v jakékoliv cestovce za cca 400bht (na 12go.asia většinou kolem 600thb). 2hod. cesta trajektem uteče velmi rychle a můžete se po cestě kochat např. ostrovy Bamboo, Ko-Poda, nebo Chicken island, který byl předlohou animáku Angrybirds (další filmové místo). Těsně před přistáním, můžete jižně od hlavního ostrova spatřit Ko Phi-Phi Leh, kde se nachází slavná Maya bay a je tu super šnorchlování.
Na ostrově jsme byli ubytovaní v Sunset Bay Resortu. Jednak jsou chatky velmi romantické, jsou zde krásné západy slunce, je tu úžasný personál a resort je výborné výchozí místo pro všechny kouty ostrova. Cena byla opravdu lidová (800bht/bungalov/noc se snídaní). Před zalehnutím jsme stihli mou nejoblíbenější pláž Viking beach, nasáli jsme atmosféru městečka a nechyběl ani holič a super streetfood na místní tržnici.
DEN 6: čtvrtek 5.1. 2023 20km v nohách na PHI-PHI
Velkou část dnešního výletu jsem okopíroval na těchto stránkách: https://visatravelphiphi.com/. Mnoho lidí, kteří navštíví tento ostrov, nikdy nenavštíví jeho severní část, která je možná hezčí. Ráno jsme počkali na 2 účastníky, kteří bydleli v centru, v hotelu Blue Monkey (musím doporučit). Náš výlet totiž začíná právě v našem ubytování.
Cíl první etapy byl jasný. Nui Bay mě lákala už v předchozích dvou návštěvách tohoto ostrova. Z našeho resortu "strastiplná" cesta vedla podél skalnatého pobřeží, následoval krátký výstup a sestup pralesem a brodění mořem za pláží Loh Lana. Po překonání "průsmyku" za rybářskou vesničkou v Loh Lana Bay mi spadla čelist. Tato pláž je rozhodně jedna z těch nejkrásnějších, které jsem kdy navštívil! P.S.: pro tento feel musíte dodržet pouze 2 věci: a) přijít sem za přílivu (pomůže aplikace Tides), b) dorazit sem před 10:00.
Druhá etapa nás zavedla na Loh Ba Khao. Cestou jsme potkali vysutý most, který sem jakoby nepatřil a malou vesničku s veškerým zázemín včetně restaurací, kde jsme si dali oběd. Samotná pláž navazuje na velký luxusní resort, kde si umím představit dovolenou s potomky. Je opravdu krásná, ale pouze za přílivu. Pokud mi někdo bude tvrdit, že na Phi-Phi nejsou skůtry, nebo auta, tak ho sem pošlu (je jich v této části ostrova opravdu dost).
Třetí etapa byla trochu náročnější a měli jsme 2 první odpadlíky, kteří to vzdali a použili taxiboat. Museli jsme vyšplhat na ViewPoint 3. Tato vyhlídka je téměř neznámá a málokdy zde někoho potkáte. Nezapomeňte si s sebou vzít hotovost, vstupné je 20bht.
Viděl jsem bušit žábu pěstí do zdi, Thajce bruslit, ale to, co dovolili postavit kousek nad Longbeach, mi hlava nebere. Poslední etapa výletu vedla právě kolem aquaparku u Mountain Beach Resort. Je to bizarní ohavnost.
Výlet se chýlil ke konci. Kluci si dali masáž u Paradise Pearl Bungalow na Longbeach a my, s mou drahou tříčtvrtkou, jsme se přesunuli na vedlejší Viking beach pro zasloužený odpočinek.
DEN 7: pátek 6.1. 2023
V pátek se nesl v duchu zaslouženého relaxu. Ráno jsme si zapůjčili kayak a plavili se cca 15min. přes záliv Loh Dalum Bay. Cílem byla pláž v zálivu Monkey bay (neplést si s Monkey beach, ta je jinde a budu o ní také psát). Zde najdete filmové místo, které zná málokdo. Natáčela se zde jedna ze závěrečných scén českého filmu Grandhotel. Můžete se zde bavit opičkami, nebo co je zábavnější: sledovat lidi, kteří se baví opičkami, nebo nejzábavnější: opičky, které se baví lidmi. Pokud sem dorazíte v ranních hodinách, tak si užijete úžasné koupání, bílý písek a průzračnou vodu.
Odpoledne se neslo v duchu objevování skrytých zákoutí v městečku a stavění hradů z písku na naší oblíbené pláži.
Ve večerních hodinách jsme poprvé po týdnu v Thajsku zmokli, navštívili jsme bary na hlavní pláži a užili si velkolepou noční fireshow!
DEN 8: sobota 7.1. 2023
Tento den byl velmi pošmurný. Stala se velmi smutná, nepříjemná věc. Dva členové výpravy neuposlechli doporučení delegáta a bohužel se vydali po vlastní ose směr sever Thajska. Samozřejmě toho budou litovat, jelikož nám způsobili velkou citovou újmu a přišli o velké zážitky!
No nic. Co se mělo stát, se stalo. Dopoledne jsme vyklusali na View point 1 a 2 pro povinné fotky na instáč. Odpoledne jsme si dali trénink na kayaku a večer jsme si na kluky už ani nevzpomněli. Vstupné na view point 1 a 2 je 30bht a je zde zakázaná konzumace alkoholu. Cílem výletu na kayaku byla tajná pláž v zálivu Tonsay Bay a Monkey Beach (ano, nemyslím Monkey bay). Ceny kayaku jsou zpravidla 200bht za první hodinu, 100bht za každou další, ale určitě usmlouváte ceny nižší, nebo 500bht na celý den.
DEN 9: neděle 8.1. 2023 KO-LIPE
Dopoledne byl před námi přesun, který byl nutný a kterého jsem se zároveň bál nejvíce. Cesta z Phi-Phi na Ko-Lipe je 4hodiny dlouhá a o co je to horší, tak ji musíte absolvovat ve speedboatu. Lístek jsem za 1950bht koupil 2 dny dopředu v jedné pouliční cestovce, které najdete na každém rohu.
Po cestě jsme měli cca 30min. zastávku na Lantě, kde jsme nastoupili na jiný člun. Pak nás čekalo už "pouze" 3hodiny utrpení. Po příjezdu musíte počítat se vstupným 200bht (poplatek národního parku) a lístek je nutné nosit u sebe po celou dobu pobytu na tomto malebném ostrově.
Ubytovaní jsme byli v Bayview Sunset Resort a chatka s výhledem na moře vyšla cca 1300,-/noc se snídaní. Tento hotel je na krásném místě, ale doporučuji pouze chatky s výhledem na moře. Bohužel zařízení je již velmi opotřebované a akutně potřebuje údržbu. Všem bych spíše doporučil ubytování okolo Walking street (budete mít všude blízko a není rozhodně zapotřebí se upínat na pláž u resortu).
DEN 10-11: 9.1.-10.1. 2023 KO-LIPE
Nechci natahovat zbytečně cestopis. Proto Vám Ko-Lipe představím ve zkratce. Tento ostrov je jako vystřižený z katalogu. Jsou zde bílé pláže, kde se písek podobá hladké mouce. Je tu kouzelná Walking street, kde najdete úplně vše, na co si vzpomenete. Je tu daleko větší výběr ryb, mořských potvor a ovoce, než na jiných ostrovech. Ostrůvek je sice malinký, ale je to místo pro dokonalý relax, odpočinek, nebo šnorchlování v korálových zahradách. Voda je tu průzračnější než kdekoliv jinde a cesta sem se určitě vyplatí.
Co zde dělat: Navštivte Pollo beach (viz. mapka), půjčte si kajak a obeplujte ostrov, objevte Ko Adang, projděte si trail k Pirátským vodopádům a k vyhlídce, z které budete mít Ko-Lipe jako na dlani, zajděte si na fireshow u Zodiac baru, šnorchlujte, relaxujte... Až Vás to vše omrzí, tak nasedněte na loď a emigrujte na vedlejší malajský ostrov Langkawi, jako jsme to udělali my...
DEN 12: středa 11.1.2023 LANGKAWI
Poslední 2 členy výpravy jsme zanechali na Ko-Lipe. Dál už jsme pokračovali sami. Lupeny na cestu do Langkawi jsem koupil na 12go.asia za cca 750,-. Je nutné se na check-in dostavit 2hod. před odjezdem a pozorně naslouchat pracovníkům, co po vás chtějí. Proces odbavení do Malajsie je možná složitější než na letišti.
Langkawi bylo pouze přestupním bodem. Měli jsme zde jen jedno odpoledne, které jsme využili k návštěvě Skybridge a 7 Wells Waterfall. Tato zájmová místa jsou v docházkové vzdálenosti od přístavu Telaga. Zde se také vytratil veškerý "FEEL" Thajska. Vše to nepopsatelné, nehmatatelné, co mám na Thajsku rád, se vytratilo někde na 30km trase trajektu.
Vše okolo Skybridge mi tak trochu přišlo jako komediantská turistická past. Jsem rád, že jsem tu byl, ale rozhodně se sem nikdy nevrátím. Lanovka vyšla na cca 470,- a samotný vstup na most cca 35,- (pokud zvolíte variantu pěšky a né přibližovacím "vozítkem", na který byla šílená fronta). Chuť jsme si spravili až u vodopádů.
Čas byl bohužel omezený a dostali jsme se pouze na spodní část stezky. Rád bych tuto oblast více prozkoumal a prošel celou stezku až na Seven wells hike peak.
Na Langkawi bohužel neexistuje veřejná doprava. Taxikář nás za 30RM dovezl do našeho hotelu, který se nacházel nedaleko letiště.
Pokud do těchto koutů někdy zabloudíte, tak se určitě ubytujte v hotelu The SMITH house. Byl to asi jeden z nejlepších hotelů, ve kterém jsem kdy bydlel. Zkuste a uvidíte sami. Cena cca 1400,-/pokoj se snídaní.
DEN 13: čtvrtek 12.1.2023 KUALA LUMPUR
Let z Langkawi jsem koupil za úsměvných 10USD. Právě jsem si plnil jeden ze svých snů. Malajská metropole byla vyryta do mého bucket-listu velkým tlustým fixem. Představte si punc a velkolepost Dubaje, nádech Singapuru a Bangkoku v jednom, zasazený do deštného pralesa. Bohužel, ne vždy vše vychází tak, jak má.
Krátce před přistáním jsme z okna letadla pozorovali majestátní dvojčata Petronas tower a druhou nejvyšší budovu světa Merdeka 118. Problém byl v tom, že mi tak trochu nesedla malajská kuchyně a touto dobou mi už opravdu nebylo dobře. Ale to byl teprve začátek.
Do centra města jsme se dopravili KLIA Expresem. Je poměrně drahý. Jedna cesta stojí 55RM (pokud použijete aplikaci, tak dostanete 10%slevu). Levnější varianta je pomalejší autobus za cca 12-15RM.
Ve městě jsme tento den stihli navštívit pouze krásný čínský chrám Thean Hou Temple. Ubytovaní jsme byli přímo u Petronas Tower v nádherném apartmá v 39. patře s dechberoucím výhledem a střešním bazénem. Eaton Suites KLCC v Tropicana mrakodrapu stál cca 2200,-/noc. Apartmán jsem si rozhodně neužil. Teda užil, ale s úžehem a horačkami 40+.
DEN 14: pátek 13.1.2023 KUALA LUMPUR
Pátek 13. stál opravdu za to. Ráno jsem se cítil jak po lobotomii. Nas*anost na sebe sama se mísila s touhou poznat město. V letargii z otoku mozku jsem se dopoledne svíjel na gauči našeho luxusního apartmánu. Naštěstí se zdálo, že odpoledne bude zataženo a doplazím se s mou drahou ošetřovatelkou alespoň do parku před Petronas Tower.
Dětské brouzdaliště pod věžemi mě zázračně probralo. Zítra jsme měli odlétat zpět do Bangkoku a já dostal chuť objevit celé Kuala. Většinu památek a míst, které v Kuala chcete vidět, najdete na červené lince metra. Naše první cesta ale vedla do největší malajské jeskyně Batu Cave. Nejpohodlněji se sem dostanete vlakem z centrální stanice. Vstupné je zdarma a jeskyně určitě stojí za návštěvu. Z centra se sem dostanete za cca 40min. Vlak jezdí v intervalu cca 1 hodina.
Po návštěvě Batu Caves jsme se přesunuli zpět do centra. Zde jsme bloudili čínskou čtvrtí a vyfotili jsme si nejmín 100x mrakodrap Merdeka 118. Za návštěvu stojí určitě Merdeka Square, Sin Sze Si Ya temple, Masjid Negara a Masjid Jamek. Bohužel nezbyl čas na věž Menera a vtipný Upside down house. Celé město se připravovalo na nový čínský rok, takže neskutečnou atmosféru dokreslovaly i lampióny a jiné dekorace.
Naše expedice z Bangkoku do Kuala Lumpur se chýlila ke konci. Poslední hodiny v Kuala jsme strávili v okolí Petronas Tower a u střešního bazénu našeho hotelu, kde byly dechberoucí výhledy na celé město. Ráno nás čekal pouze přesun KLIA Expresem na letiště (AirAsia odlétá vždy z terminálu KLIA 2). On ten výlet vlastně ještě nekončil. Mám pro Vás ještě jeden malý BONUS.
DEN 15: sobota 14.1.2023 BANGKOK
Z Bangkoku jsme odlétali zpět do Evropy až v neděli. Vždy si nechávám minimálně jednu noc v tomto zajímavém městě. Jednak je lepší nechat si rezervu na přelet (počasí je v JV Asii nevyzpytatelné a nemusíte stihnout přípoj domů), druhý důvod je nákup dárků a samozřejmě možná prohlídka města. Já se ji snažil udělat co nejzajímavější.
Z letiště Don Mueang, do centra, se můžete dostat mnoha způsoby: několik linek autobusů (jedna dokonce jezdí přímo na Khaosan road), taxi, nebo novou červenou linkou nadzemky, která končí na největším vlakovém nádraží v JV Asii Bang Sue. Za mě je rozhodně nejrychlejší a nejzajímavější vlak! Jedná se opravdu o kulturní zážitek, který vás zároveň bude stát nejméně peněz. Jednosměrná jízdenka na staré, hlavní nádraží Hua Lamphong (nádraží se bude brzo rušit, takže pospěšte) vyjde na cca 15-20bht. Vlak jezdí v intervalu cca 30-60min dle denní doby. Z terminálu na vlakové nádraží trefíte jednoduše. Stačí najít dobře označený spojovací most k hotelu Amari, z kterého vedou schody přímo na nástupiště. Odměnou za jízdu vlakem bude trochu jiný pohled na Bangkok.
Z Hua Lamphong se můžete vydat do přilehlé Chinatown. Naše první cesta vedla na opačnou stranu k Lumphini parku. K němu se dostanete modrou MRT linkou přímo od nádraží. V parku můžete relaxovat, nebo třeba nahánět obří varany.
Ubytovaní jsme poslední noc byli v SQ Boutique hotelu, na asi nejlepším místě v Bangkoku. Hotel se nachází strategicky kousek od křížení modré linky MRT stanice Sukhumvit a zelené linky BTS Asok. Z tohoto místa se dostanete kamkoliv po Bangkoku opravdu nejrychleji a nejpohodlněji, včetně mezinárodního letiště Suvarnabhumi. Pokud chcete překvapit svou drahou, tak jí vemte do nedaleké ulice Soi Cowboy (jsem zvědav na její reakci). Nejlépe bych k tomu našel přísloví "nosit dříví do lesa". Vrátím se zpět k hotelu. Celý hotel je ve stylu GTA Vice city. Je opravdu vkusný, až luxusní. Překvapí vás jeho dokonalá čistota, pohodlí a velmi chutné snídaně. To vše za cca 1200,-/noc.
Spát se nám rozhodně nechtělo. Kdo nenavštívil Khaosan Road, jako by v Bangkoku nebyl. Ze Sukhumvitu se sem dostanete snadno. Stačí jet modrou linkou MRT až do stanice Sanam Chai (interiér stanice je proveden v zajímavém královském dekoru). Poté se můžete projít podél chrámů a Grand Palace až na zmíněné místo, nebo zvolit autobus (svézt se starým neklimatizovaným autobusem s dřevěnou podlahou za 8bht stojí opravdu za to). Jízdní řád autobusů zjistíte jednoduše a poslouží navigace v google maps (stačí přepnout na MHD). Zastávky v okolí Grand Palace jsou ale přehledné a najdete na nich jakým směrem jednotlivé linky jezdí. Možná to zní až moc jednoduše, ale případný adrenalin a dobrodružství, který při pohybu autobusem po Bangkoku zažijete, stoji za to. Slibuji!
Na Khaosan Road překvapily opravdu nízké ceny streefoodu. Až vám vykřičená, světoznámá ulice bude lézt krkem, tak nezapomeňte navštívit vedlejší, souběžnou ulici Rambuttri Alley. Dostanete se sem z Khaosan přes Susie Walking Street. V Rambuttri Alley na vás dýchne nepopsatelná atmosféra. Je to pravý opak Khaosan. Užijte si zde příjemné masáže, odpočiňte si, zrelaxujte, nebo navštivte jednu z kvalitních restaurací.
Metro jezdí pouze do cca 23:30. Pokud se chcete vrátit později, tak Vám zbývá pouze taxi, nebo zážitek v Tuk-Tuku. Autobusy po půlnoci jezdí velmi zřídka a málokdo se v nich vyzná.
DEN 16: neděle 15.1.2023 BANGKOK - poslední den v Thajsku
Odlet s Lufthansou byl plánovaný až na pozdní noční hodiny. Proto jsme po snídani naše 20l krosny zanechali v hotelu a vydali se objevovat thajskou metropoli.
Nejrychlejší a zároveň nejdobrodružnější doprava po Bangkoku je ta lodní. Kousek od SQ hotelu, nedaleko od stanice Makkasan (nadzemka na letiště), se nachází stanice přívozu Asok pier. Lodní doprava je dražší než ta autobusová. Jedna jízda vyjde na cca 30bht. S přestupem na Pratunam Pier jsme se dopravili až k Jim Thompson House (zastávka lodi Hua Chang). U velmi zajímavého muzea je krásná zahrada a pěkná restaurace. Adélku ale nejvíce zaujali barevní koi kapři ve zdejším jezírku. Samotné muzeum jsme nenavštívili a vstup do areálu je zdarma.
Další zastávkou byl chrám Golden Mount Temple. Použili jsme opět lodní dopravu do konečné stanice Panfa Leelard Pier. Chrám určitě navštivte. Je to zajímavé místo a je odsud výhled na celý Bangkok. Vstupné pro turisty: 100BHT.
Pomocí Phra Sumen road jsme se od chrámu přesunuli k řece, na přístavní molo Phra Arthit. Je odsud krásný výhled na ikonický most Rama VIII bridge. Nejvíc z Bangkoku uvidíte právě z řeky. Zakupte si zde lístek za 14BHT na oranžovou linku přívozu (loď poznáte podle oranžové vlajky). My se lodí vypravili až do stanice Ratchawong (pomyslná vstupní brána do Chinatown). Cesta lodí po řece je zážitek, za který bych zaplatil klidně 10x tolik (tolik také zaplatíte, když se necháte zlákat na turistický přívoz). Z plavidla můžete na břehu pozorovat čilý ruch, nejen na řece, mrakodrapy, nebo chrámy v okolí Grand Palace. Já nejsem moc velkým příznivcem thajských chrámů, takže jsem si rád nechal ujít zmíněný Grand Palace, Wat Phra, nebo ležícího budhu.
Chinatown byl díky nadcházejícímu novému roku ještě o trochu zajímavější. Kromě gastronomického zážitku, zde koupíte téměř cokoliv. Od nejnovějších bot od Lacoste až po Rolexky.
Zbývalo nakoupit pár dárků, vrátit se do ubytování pro batohy a vydat se na letiště. Nejrychlejší doprava z Chinatown na nejlepší místo pro nákupy (Chatuchak) je vlak z Hua Lamphong. Bohužel našemu vlaku na nástupišti chyběla lokomotiva a hlásili zpoždění, které se skoro rovnalo času, který potřebuje ke zdolání trasy metro modré linky. Nevyužitý lístek na vlak v hodnotě 2BHT nás proto opravdu mrzel.
Museli jsme přeorganizovat plány na večer. Nejdříve jsme se vrátili metrem modré linky do ubytování, kde jsme si vyzvedli uložené batohy. Poté jsme stejným metrem pokračovali do stanice Kamphaeng Phet. Pokud budete pečlivě sledovat cedule ve vestibulu metra, tak vylezete přímo ve zmíněném tržišti. Chatuchak je jedno z největších tržišt v Bangkoku (asi nejen tady). Koupíte zde cokoliv, možná i ledvinu. My vše potřebné, díky časovému presu, sehnali do 30min. Bohužel jsme v Bangkoku nestihli, co jsme stihnout chtěli. Za zmínku stojí např.: Maeklong train market, mrakodrap King Power Mahanakhon a jeho Skywalk, nebo plovoucí market. Je toho mnoho...
Stanice, na modré lince, jsme znali už skoro nazpaměť. Tentokrát jsme jeli naposledy. Cílem byla stanice Petchaburi, kde jsme přestoupili na nadzemku (stanice Makkasan) směr letiště. Tady veškerá sranda skončila. Vyzvedli jsme si zimní oděv, ukázali 6x naše pasy a pak jsme pouze čekali na náš odlet Airbusu A350 zpět do Evropy. Nálada byla nic moc, ale už jsem si pomalu dával v hlavě do kupy naší další cestu. Z Bangkoku přes ostrovy v thajském zálivu, Kambodžu, Vietnamské Ho-Či-Minovo město do Singapuru! Takže zase za rok!
DEN 17: pondělí 16.1.2023 MNICHOV
Krátký komentář ke společnosti Lufthansa. Narozdíl od dceřiné Austrian (která mile překvapila), byla tato zkušenost naprosto tragická. Jídlo podprůměr, letušky jsem za celý 12hod. letu viděl 2x, ochota letušek tragická. Jediné plus byly výborné bublinky a moderní, tiché letadlo Airbus a350 (zase tak tiché ne, jelikož jediný panel, který v letadle rezonoval, byl u mého okénka). V Mnichově jsme měji na přestup cca 6hod. a využili jsme ho pro krátkou návštěvu centra a aklimatizaci v úmorných, mrazivých -2°C.
ROZPOČET na 16DNÍ:
Letenky..................................................... 15.900,-
Ubytování (téměř vždy se snídaní)....... 10.190,-
Jídlo a pití.................................................... 5.250,-
Přesuny, vnitro letenky, trajekty, mhd.. 4.440,-
Vstupy, ostatní............................................ 2.150,-
CELKEM veškeré náklady................... 37.930,-*
Uvedené ceny jsou v Kč a na osobu. Ubytování je také počítáno na osobu (nutné bydlet ve dvou). Kurz počítaný k 1.1. 2023: BHT: 0,7kč, EUR: 24kč, USD: 21kč, RM: 5,1kč
Žádných rad k Thajsku asi netřeba. Cestování po Thajsku je rozhodně jednodušší, než třeba po Brně. Nepotřebujete vůbec nic, pouze letenku, odhodlání a touhu poznat úžasná místa. Dlouho jsem hledal, co je na Thajsku špatného, nebo zda existuje jediný důvod sem nejet. Nenašel jsem ho...
Pokud jste dočetli až sem, tak Vám děkuji a budu rád za vaše podměty, dotazy, hejty, nebo cokoli jiného. Váš Barney! P.S.: pokud Vám to uniklo, tak tu mám i jiné cestopisy ;)
Barney Flyer procestoval 36 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 3 lety a napsal pro tebe 10 úžasných cestopisů.
Ahoj,
díky za skvělé čtení. Za měsíc z toho určitě něco využiju xD Ale chtěl bych se zeptat jestli náhodou nevíš, jak je to s dronem v Thajsku ? Četl jsem, že je tam potřeba spoustu povolení a do toho ještě pojištění. Na pár vzletu v odlehlých oblastech mi to přijde jako nesmysl. Tak by mi pomohlo kdyby o tom někdo věděl nějakou skutečnost a jak to reálně je vyžadováno.
Díky
Ahoj,
Díky
Ahoj. Dron měli přátelé, kteří byli s námi. Případně do sz mohu poslat kontakt na fb. Co vím, tak se nesmí létat v národních parcích. Žádné zvláštní povolení neměli a vezli v příručáku.
Ahoj, skvělý cestopis, budeme podnikat podobnou cestu vč. přejezdu z Ko Lipe na Langkawi + přelet do KL a poté zpět do Thajska. Jen se chci prosím zeptat, zda jsi si instaloval před příjezdem do Malajsie aplikaci MySejahtera a následně do ní nahrával potvrzení o očkování. Na MZV je totiž napsáno, že propipandemická opatření byla zrušena, ale doporučuje se pouze instalace mobilní aplikace, vytvoření osobního účtu, ověření očkovacího certifikátů.... https://www.mzv.cz/jnp/cz/encykl...id_19.html
Dej prosím vědět, jestli to po Vás někdo chtěl. Díky
Dej prosím vědět, jestli to po Vás někdo chtěl. Díky
Nejsem autor cestopisu, tak snad nevadí když odpovídám. Do Malajsie jsem přiletěl tři dny zpátky a aplikaci MySejahtera po mně nikdo vidět nechtěl. Pro jistotu jsem si jí před odletem nainstaloval a stejně jsem nepřišel na to kam nahrát certifikát o očkování. Akorát mi aplikace na základě aktuální polohy vygenerovala QR kód, že jsem z low risk země. Ale jak říkám, nikdo to vidět nechtěl.
Moc díky za odpověď, tak jestli dá ještě někdo vědět, kdo tam teď někdy byl, jestli má stejnou zkušenost.
Aplikace už oficiálně pár měsíců není potřeba. Jinak nezapomeňte roušky do mhd. V letadlech povinné nejsou ;)
No, včera jsme kupovali letenky s Air Asia z Langkawi do Kuala Lumpur a přímo na letence nahoře pořád píšou, že má aplikace MySejahtera musí ukazovat stav Nízké riziko, tak nevím zda tam mají pořád staré info :).
Nebo raději opravdu aplikaci stáhnou a zaregistrovat se.
Domestic Travelling Requirements
To ensure the highest safety standards, please take note of the following:
- Perform mandatory self check-in via the airasia Super App to minimise physical contact
- Your MySejahtera user profile must display a ‘Low Risk’ status
Nebo raději opravdu aplikaci stáhnou a zaregistrovat se.
Domestic Travelling Requirements
To ensure the highest safety standards, please take note of the following:
- Your MySejahtera user profile must display a ‘Low Risk’ status
Co je špatné na aerolince Lion Air, že máš strach? :D
Co je špatné na aerolince Lion Air, že máš strach? :D
On to byl spíš vtip a narážka na jejich dřívější zákaz letů do EU a jejich incidenty:
- Let 583 – 30. listopadu 2004 McDonnell Douglas MD-82 při přistání přejel dráhu. Ze 146 cestujících a 7 členů posádky jich přežilo 128, z toho 109 bylo zraněno. Celkem 25 cestujících nepřežilo.
- Let 712 – 2. listopadu 2008 Boeing 737-400 při přistání přejel přistávací dráhu. Všichni přežili. Na vině byl nefunkční obraceč tahu.
- Let 904 – 13. dubna 2013 se Boeing 737-800 při přistání zřítil do moře. Všichni přežili. Na vině byla špatná údržba.
- Let 610 – 29. října 2018 se Boeing 737 MAX 8 při vzletu zřítil do moře. Nikdo nepřežil. Nehoda se stala v důsledku chybného softwaru MCAS.
- Let 633 – 7. listopadu 2018 narazil Boeing 737-900ER připravující se na odlet na letišti Bengkulu-Fatmawati Soekarno Airport do tyče a poškodil si křídlo. Pasažéři museli přestoupit do jiného letadla, které je dopravilo do Jakarty.[1]
Jak se tam hrotí roušky? Jsou stejně dementní jako třeba Němci, Španělé atd...?
Jak se tam hrotí roušky? Jsou stejně dementní jako třeba Němci, Španělé atd...?
V JV asii se nosili roušky vždy. Už dávno před covidem. V rámci Thajska je nikde, nikdo nevyžaduje a nikdo s tim neprudí. V mhd je ale nosí cca 80%lidí dobrovolně. Výjimkou jsou někteří dopravci, např. v nadzemce(BTS) v Bangkoku (tam je vyžadují). MRT, lodě, autobusy, vlaky, nikde nic nikdo nechtěl. V Malajsii jsou striktně vyžadovány v MHD. Zajímavost jsou letecké společnosti. Ani na jednom letu, ani na letištích, roušky povinné nebyly. P.s. ve Vídni jsou povinné stále v dopravních prostředcích v rámci území hl. města. V Bavorsku jsou čerstvě zrušeny všude (včetně Mnichova a nenosí je nikdo).
V nadzemce (BTS Skytrain) byly roušky doporučené (aspoň 8.ledna tomu tak bylo), něco se změnilo?
Pravděpodobně se nic nezměnilo. Jen stále hlásili na nastupištích, ať je lidé nosí. To jsme respektovali. Jestli je to jen doporučené netuším;)
"V JV asii se nosili roušky vždy"
?! tedy před covidem jsem tam byl x-krát a že by tam někdo nosil roušky to určitě ne !
"V JV asii se nosili roušky vždy"
Ve velkých městech jsem je zaznamenal vždy. Asi ne v takovém % množství. Většinou se nosili kvůli smogu a prachu, ale také díky tomu, že asiati všeobecně jsou z virů vyděšeni daleko více, než evropané. Z jejich strany to tak trochu chápu. Oni těch zkušenosti z minulosti mají více. Pro ně covid nebyl v minulosti jediné virové onemocnění, které hodně řešili.
Díky za cestopis, hodně nám pomůže v naší plánované cestě. Chystáme se příští rok a tak nějak ta trasa, co jste absolvovali je podobná té, co bychom taky chtěli, jen jsme chtěli navíc Lantu a neměli v plánu KUALA LUMPUR ale možná to ještě poupravíme. Ještě sehnat letenky za rozumný peníz.
@liborkapusta : Kuala rozhodně stojí za to. Pokud to čas dovolí, tak si rozhodně vyčleňte minimálně jeden den a jednu noc v hotelu s bazénem na střeše s vyhledem na Petronas (je jich sousta a ceny apartmánů začínají někde kolem 1000,- za noc). Pokud takto plánujete Thajsko, tak buď hledejte i Multicity letenky (např přílet do BKK a odlet třeba z Kuala), nebo hledejte přílet do okolních měst (Kuala Lumpur, Singapur, Taipei... potom přelety jsou cca do litra i na ostrovy v Thajsku. Lanta je pro spoustu lidí krásná, nastudoval jsem si jí, ale uznal jsem, že pro mě asi nuda...
Váš itinerář nás opravdu zaujal, i výlety zapadají do toho, co nás zajímá. Ubytka vypadají taky dobře a pokud nám vyjde Kuala Lumpur, tak využijeme i stejné ubytko, jen by jsme ještě někde přidali pokud čas dovolí den na víc, kromě Langkawi. Multicity letenky není špatný vůbec nápad, jinak v současnosti jsou ceny letenek do Asie dost vysoko. Díky moc.
@liborkapusta: Má první cesta do Thajska byla obdobná - Bangkok-Phuket-Phi Phi-Lanta-Lipe-Langkawi-Kuala Lumpur. Taky si myslím, že KL na 1-2 dny stojí za návštěvu. Pokud jde o Lantu, na tu jsem se ještě několikrát vrátil, naposledy teď v listopadu jsem tam strávil 2 týdny, vždy se vracím do Cat Bungalows. Jak říká Barney - pro někoho může být Lanta nudná, pro jiného příjemný relax a klídek bez neonů a turistů.
Díky za super článek! Chystáme se v březnu a hlavně část o Ko Phi Phi mě hodně nadchla! Máme tam 3 noci a nejsme moc party osoby, tak jsem ráda že si tam taky nejdeme své .)