Thajsko s ročním dítětem - Bangkok, Ko Phi Phi, Phuket
Naše dva týdny v Asii s 20měsíčním batoletem.
Cestopis z roku 2023 napsala ellyem
Když se loni v březnu objevily letenky do Thajska za 8 tisíc, začali jsme váhat, jestli je vzít nebo ne. Než jsme se ale rozhodli, byly za tuto zvýhodněnou cenu fuč a já z toho byla docela dlouho smutná. Říkala jsem si ale, že to tak asi mělo být, a že až se v budoucnu akční letenky opět objeví, tentokrát si je už uletět nenecháme!
No a čekání se vyplatilo :). V srpnu zveřejnila letecká společnost Saudia Airlines zpáteční letenky do Bangkoku za 7 tisíc. V ten moment jsme už ale vůbec neváhali. Sen se tak stane skutečností :).
Během dvou týdnu jsme navštívili Bangkok, Ko Phi Phi, Phuket a jednu noc strávili na Krabi. Lidé jsou zde strašně milí, přátelští a obětaví. Hlavně milují děti! Všichni se na syna smáli, hladili ho, fotili, říkali, jak je “sweet, cute and beautiful”, jedna paní mu dokonce koupila i nanuk. Jakmile vás někde vidí s dítětem, hned vás automaticky pouští před sebe, na letišti jdete na priority… Letět s dětmi do Thajska je to nejlepší, co můžete udělat ❤️.
DEN 1: 23.3.2023, čtvrtek | Odlet do Bangkoku
Odlet máme v 15:30 hodin z vídeňského letiště. Pro nás z Ostravy to není úplně nejblíž, ale naštěstí České dráhy mají na trase Ova-Vídeň pár přímých vlaků. V 6:51 jsme na ostravském Hlavním nádraží nasedli do rychlíku směr Vienna Hbf (málem nám to ujelo, protože si přítel spletl nástupiště, takže jsme hned z rána měli rozcvičku s kočárem, kufrem, taškou a dvěma batohy). Z vídeňského vlakového nádraží to na letiště trvá zhruba 15 minut. Jezdí tam vlaky společnosti ÖBB s názvem Railjet. Jízdenku jsme koupili schválně s větší časovou rezervou (předpokládaný příjezd do Vídně v 9:49 hod, odjezd na letiště v 11:12 hod), kdyby bylo náhodou zpoždění. To se ale nekonalo a my tak měli hodinu čas, nicméně ve vlaku lístky nikdo nekontroloval, takže i kdybychom jeli dřívějším spojem, nic by se pravděpodobně nestalo - ale znáte to, náhoda je blbec. Dítě do 6 let je zdarma, takže jsme platili jen 210 Kč za dva dospělé. Až po koupi jsme zjistili, že lístek je platný i dvě hodiny po uvedeném čase na jízdence, takže menší rada pro vás.
Na letišti jsme byli už v půl 12. Jelikož bylo hezky, sedli jsme si ven a vyhřívali se přes hodinu na sluníčku. Pak už klasika - odbavení, boarding a odlet směr Jeddah. V letadle byl příjemný personál, spoustu jídla, pití, dobrý výběr filmů (my jako rodiče je ale ani neměli čas využít). Fakt si na Saudii nemůžeme ani trochu stěžovat. Před půl jedenáctou jsme přistávali v Saúdské Arábii. Do Bangkoku nám to letělo až ve 3:15, tak jsme si čekání zkrátili v letištním salónku. Jídlo, pití, klid, čisté WC, Wi-Fi připojení (na letišti se pravděpodobně nepřipojíte, protože vám nedorazí autorizační kód) - jo, za ty peníze to stálo (15€/osoba). Fajn bylo, že jsme mohli dát příbuzným vědět, že máme kus cesty za sebou a taky se nemuseli mačkat mezi Araby v odletové hale.
Ve vlaku do Vídně jsme si zaktivovali eSIM, ať máme po přistání v Bangkoku ihned připojení. Pozor, eSIM si musíte aktivovat buď přes mobilní data nebo na WiFi ještě doma. Přes veřejnou síť na letištích, ve vlacích, kavárnách aj. to nejde. Nelekněte se, napíše vám to, že se eSIM nepodařilo zaktivovat, ale v Thajsku vám normálně vše pojede.
- ZPÁTEČNÍ LETENKY EVROPA-BANGKOK: 14 653 Kč (tam se Saudií, zpět s Emirates)
- VLAK OSTRAVA-VÍDEŇ: 496 Kč
- VLAK VÍDEŇ HL. NÁDRAŽÍ-LETIŠTĚ: 210 Kč
- CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ VČ. STORNA LETENEK: 2 560 Kč (Excellent do Axa Assistance)
- SALÓNEK NA LETIŠTI V JEDDAH: cca 700 Kč (30 EUR/2 osoby, dítě zdarma)
- eSIM: 230 Kč (30 GB dat na 15 dní přes MobiMatter)
DEN 2: 24.3.2023, pátek | Přílet do Bangkoku
Do Bangkoku jsme přiletěli na čas, i když jsme měli skoro hodinové zpoždění už z Jeddahu (prý museli resetovat elektroniku v letadle nebo co). Největší strach jsem měla z imigračního, ale bylo to rychlovka. Jakmile viděli, že máme dítě, automaticky nás poslali na priority, kde jsme nemuseli čekat v řadě. Za minutu bylo po všem. Vzali nám otisky, vyfotili si nás, dostali jsme razítko do pasů a šli ke kufrům. Náš přijel s pár škrábanci a to i přesto, že jsme ho měli obalený ve fólii. Byla jsem ráda za to, že jsme měli kočár s sebou na palubě (nemáme sice kočár palubních rozměrů, ale tím, že nebylo letadlo úplně plné a vrchní skříňky jsou docela prostorné, se nám v pohodě vešel), nechtěla jsem si ani představit, v jakém stavu by dojel 😀.
Po vyzvednutí kufru jsme směnili "sto éček" s kurzem 33,74 (později jsme měnili za 36) a vydali se dolů k vlakům na Airport Rail Link. Jízdenka (žeton) do stanice Ratchaprarop vyšla na 40 THB/osoba, dítě je zdarma. Po příchodu na hotel jsme si dali sprchu, převlékli se a vyrazili na večeři. U obchodu 7-eleven, u zastávky Ratchaprarop, je stánek se streetfoodem. Ceny jsou kolem 50 THB za porci, mají super výběr jídla a hlavně dobré poznávací znamení - chodí zde místní! Vedle jsme nešlápli, vše bylo výborné a zakotvili jsme zde i další večer.
DEN 3: 25.3.2023, sobota | Chatuchak Weekend Market
Měla jsem docela obavy z jet lagu, hlavně kvůli malého, ale nakonec to tak hrozné nebylo. Jak jsme byli z toho všeho cestování a spaní/nespaní v letadle všichni unavení, večer jsme kolem osmé ulehli a spali až do rána. Pro poznání města jsme si vyhradili dva dny při zpáteční cestě. Jenže kdo by sobotu proseděl na hotelu, když je možnost navštívit Chatuchak Weekend Market? Kolem jedenácté jsme pěšky vyrazili na zastávku Phaya Thai a odtud vlakem na Mo Chit, odkud to je na Market jen pár minut chůze. Po cestě si náš synáček vyhodil z kočáru kšiltovku (nesnese mít nic na hlavě, čepice v zimě byly taky sranda), takže jsme ho pak celé čtyři hodiny na Chatuchaku osvěžovali vodou, a i když jsme se snažili, abychom byli co nejvíce ve stínu, přímému slunci jsme se nikdo nevyhnul. Večer jsme se pak po celém dni chtěli jít schladit do bazénu, nicméně voda byla snad ještě teplejší než vzduch. Alespoň jsme ale viděli krásný západ slunce.
- UBYTOVÁNÍ NA 2 NOCI: 1 136 Kč (Hyde Park Hotel Bangkok)
DEN 4: 26.3.2023, neděle | Neplánovaná zastávka na Krabi
Týden před odletem do Thajska mi přišel e-mail o změně času letu na trase Suvarnabhumi-Krabi (no jo, AirAsia). Místo přistání ve 13:05 se má přistávat na Krabi až v 15:30. Jsem naštvaná, protože nestíháme trajekt na Phi Phi, kde už máme koupené ubytování. Let z Bangkoku jsme kupovali tak, ať to stihneme do přístavu, ale nezbylo nic jiného, než se smířit s tím, že na Krabi budeme muset strávit jednu noc. Co tam ale budeme těch pár hodin dělat, nikdo z nás netušil. Krabi nebylo zrovna destinací, kam bychom nutně potřebovali. (Teď mě milovníci Thajska proklínají, ale každý má holt to svoje.)
Ráno v 10 hodin jsme měli check out na hotelu v Bangkoku, a pak se vydali na vlak směr letiště Suvarnabhumi. Cesta do cíle byla docela komická. Ráno se nám dítě probudilo s úžehem a vypadalo to, že každou chvíli pozvrací vše v jeho blízkosti. Samozřejmě tak učinilo v nejméně vhodnou dobu, když jsme vystupovali z vlaku na letišti a při check-inu. Naštěstí si nikdo z blicího batolete nic nedělal, na záchodcích jsme ho převlékli a následující let si malovali s tím nejhorším scénářem. Díky bohu to dopadlo dobře a z malátného děcka se po pár lžičkách Coca Coly (za 60 THB!!!) a třech piškotech rázem stalo energií nabité torpédo. Let byl pak v pohodě a my po cca hodině přistáli na Krabi. Když jsme vyšli z letiště, čekala na nás taxikářka (dopředu jsem nám zarezervovala taxi i s autosedačkou - asi to není úplně nutné, ale s malým dítětem je to praktičtější a jistější). Měli jsme objednaný odvoz až do Klong Jilad Pier, odkud to mělo jet na Phi Phi, ale když jsme po posunutí letu zjistili, že trajekt nestíháme, psala jsem do společnosti přes WhatsApp, že potřebujeme změnit trasu (směr hotel). Pravděpodobně ale došlo ke špatné komunikaci mezi zaměstnanci, protože to slečna vůbec nevěděla. Řekla nám ale, že poslední trajekt nejede v 15 hodin, ale v 17, a po pár telefonátech nás odvezla do přístavu Marina Pier. Jenže se spletla i ona a poslední odjezd na Ko Phi Phi byl v 16 hodin - my dojeli v 16:24. Tak jsme si koupili alespoň lístky na ranní speedboat a domluvili se, že nás slečna vyzvedne ráno v hotelu a doveze zase do přístavu.
Přes portál Agoda jsem zabookovala ubytko, které sice nebylo úplně luxusní, ale stálo pár stovek, bylo kousek od přístavu a na jednu noc naprosto dostačující. Když jsem pak pořádně zkoumala Google Maps, všimla jsem si, že pár metrů vedle je Weekend Night Market. Problém, co budeme na Krabi dělat, vyřešen. Odhodili jsme tak zavazadla a šli se projít na trh, který si při návštěvě Krabi nesmíte nechat ujít!
- LETENKY SUVARNABHUMI-KRABI: 1 879 Kč vč. 20 kg kufru (Thai AirAsia)
- UBYTOVÁNÍ NA 1 NOC: 338 Kč (Baan Samrarn)
DEN 5: 27.3.2023, pondělí | Konečně na Ko Phi Phi!
Budík jsem měla už na 7:30, abych stihla dobalit všechny zbylé věci, třikrát to překontrolovat (stejně si chlap v ledničce nechal plněné knedlíčky z Marketu - můžu za to ale samozřejmě já) a pětkrát budit syna a jeho pána stvořitele. Ráno v 8:30 nás vyzvedla taxikářka a odvezla do přístavu. V 9:15 jsme měli odjezd speedboatem na Phi Phi. Cesta trvala asi hoďku. Po příjezdu na ostrov jsme zaplatili 40 THB (vstupní daň, 20 THB/osoba, dítě zdarma) a vydali se pěšky na hotel. Ihned po check-inu jsme se šli zchladit do bazénu a odpoledne se vydali do Visa Travel Phi Phi zaplatit výlet na další den (v cestovce pracuje Eliška žijící v Thajsku, se kterou jsme se už předběžně domluvily na Facebooku). Zbytek dne jsme měli pohodový, jen jsme se slunili, jedli, pili drinky a smoothies, a kochali se tou nádherou okolo.
DEN 6: 28.3.2023, úterý | Výlet po Phi Phi Islands
V 8:15 jsme měli sraz u McDonald`s a čekal nás půldenní výlet po Phi Phi Islands. Rychle jsme tak posnídali, dali děcko do nosítka a vydali se do centra. V 8:30 jsme vyjížděli speedboatem (speedboatem trval výlet 3 hodiny, klasickou "Phi Phi" loďkou minimálně 4 - kvůli synovu pohodlí jsme zvolili první variantu, která sice byla o něco dražší, ale pořád za super cenu) na první zastávku a tou byla pláž Maya Bay. Vystupování z lodi bylo docela krušné, obvzlášť, pokud máte na rukou dítě. Lidí všude bylo plno, moře krásné, výhled taky, ale že bych tam musela znovu, to asi ne. O největší a nejlepší podívanou se stejně postaral makak, který někomu z batohu ukradl balení pringelsek a nechal se u toho fotit a natáčet. Další zastávkou byla Pi Leh Lagoon, kde jsme měli i půlhodinku na okoupání. Naše dítě sice miluje vodu, ale tady se rozhodlo protestovat. Já se tak stihla jen namočit, koupačku si užil alespoň náš tatoš. Stejně tak jako šnorchlování a hon za baby sharkem. Nejkrásnější z celého dne byla Monkey beach. Čistá, průzračná a teplá voda, ideálka na koupačku! Bohužel nám batole při čekání, až všichni došnorchlují, usnulo, takže jsme si s chlapem vyměnili metu a pláž jsem si šla projít já. Těšila jsem se na opice, ale nic se nekonalo, žádná tam nebyla. Prý to tak občas je. (Ale opic jsme si pak užili až až na Phuketu.) Den jsme zakončili výšlapem na Viewpoint 1 a 2, kde jsme stihli i nádherný západ slunce.
- SPEEDBOAT KRABI-KO PHI PHI: 1 007 Kč
- UBYTOVÁNÍ NA 3 NOCI VČ. SNÍDANĚ: 3 528 Kč (U Rip Resort)
- POBYTOVÁ DAŇ: cca 25 Kč - 40 THB (20 THB/osoba, dítě zdarma)
- VÝLET PO PHI PHI ISLANDS: 1536 Kč
DEN 7: 29.3.2023, středa | Přesun na Phuket
Ráno jsme v klidu posnídali u výhledu na moře, sbalili si všechny věci a vydali se do přístavu. Dnes nás čekal přesun na Phuket. Ve "městě" jsme byli kolem půl 12, koupili jsme si speedboat na 13:30 (cena byla 850 THB/osoba, týpek po mně chtěl celkem 1900 THB, na což jsem se ohradila, že dítě je zdarma, a že mu víc jak 1700 THB nedám - nakonec jsme to měli za 1600 THB 😀), nechali kufry v úschovně (měli jsme ji zdarma, protože jsme přes stejnou společnost měli koupené i lístky na Phuket). Prošli jsme si uličky ostrova, udělali si pár fotek a ve 13:10 byl check-in na loďku. Nakonec byl odjezd až ve 14. hodin - ve třiceti stupních bylo čekání docela úmorné nejen pro nás, ale i pro batole. Na Phuket jsme dorazili asi za hodinu a měli v plánu si vzít na hotel Bolt (je minimálně o polovinu levnější než klasické taxi). Z Rassada Pier jsme to na ubytování měli asi 15 minut cesty. Než jsme se ale stačili rozkoukat, už nás odchytil taxikář, že nás za 400 THB odveze. Na to jsme mu řekli, že maximálně za 250 THB, ale bylo nám řečeno, že je to cena, kterou mají nasmlouvanou s hotelem. Jelikož už byl syn docela protivný a unavený, tak jsme to za ty čtyři stovky vzali, jen, abychom byli co nejdřív na hotelu.
DEN 8: 30.3.2023, čtvrtek | Chalong Elephant Retirement
Na dnešní den jsme se těšili jako na žádný jiný! Ráno jsme si objednali floating breakfast (měli jsme hned z pokoje vstup do bazénu a byla možnost v něm posnídat - úplně nevím, jestli to za to stálo, ale jsme na dovolené, že jo!), ve 12:30 jsme měli naplánovaný výlet do sloního útulku. Jelikož byl ale pick up point asi půl hodiny cesty autem, museli jsme taxíkem. Jenže jsme po cestě potřebovali ještě do čistírny a směnárny, a nevěděli jsme, jestli by s Boltem šly po cestě udělal dvě zastávky, tak jsme zase kývli na hotelové taxi. 700 THB za cestu! Málem se nám protočily panenky i peněženka (opět řidičův argument, že mají nasmlouvanou cenu). Prý nás ale odveze i zpátky, že mu máme dát vědět (to víš, že jo).
Na slony pro nás přijel pickup, ve kterém seděli dva Francouzi. Dobře jsme si pokecali nejen s nimi, ale i se všemi okolo, návštěva útulku byla suprová! Nebylo nás moc, padli jsme si do noty, navzájem se fotili, natáčeli. Slony jsme řádně nakrmili, udělali jim bahenní zábal a vydrhli je ve vodě. Po našem obědě (který byl součástí vstupného) přivedli ještě jednou slona. Nechápala jsem, proč by se měl slon ještě jednou koupat, když ho před chvílí odvedli, ale najednou přede mnou klečel přítel a ptal se mě, jestli si ho vezmu. Všichni okolo dělali super atmošku (natáčeli nás, fotili, zpívali svatební pochod a hlídali nám dítě). Sloní útulek byl prostě životní zážitek (a to ne jen kvůli zásnubám). Byl to jeden z nejsilnějších momentů z celého našeho pobytu v Thajsku a všem bych přála ho zažít.
DEN 9: 31.3.2023, pátek | Big Buddha, Kata Noi Beach
Něco málo před desátou ráno nám přivezli z půjčovny auto. Kolem půl 12 jsme vyrazili pro prádlo do čistírny a následně na Big Buddhu. Když jsme zaparkovali, děcko ještě spalo, tak jsme asi ještě půl hodiny čekali na to, až se vzbudí (rodiče určitě znají). Mezitím se všude na parkovišti promenádovaly opice. Socha Buddhy je opravdu skvost a výhled na okolní pláže a Phuket taky. Dobrou kulturní vsuvku tvoří docela agresivní makakové, kteří kradou jídlo a pití (i když je všude psáno, ať je lidé nekrmí, ale lidé jsou stále dementní a mají nutkání opice provokovat). Dalším bodem dne byla Kata Noi Beach. Lehátka jsou zde za 100 THB/osoba, ale nikdo z personálu nám nedokázal říct, kde se platí a půjčují. Nakonec jsme našli dvě prázdná i se slunečníkem, dali si tam ručníky a čekali, jestli někdo přijde - ať už majitel nebo někdo, kdo bude chtít zaplatit. Byli jsme tu asi dvě hodiny, za celou dobu nikdo nepřišel. Ušetřili jsme tak za lehátka, ale nechali tam 100 THB za parkoviště. Pláž je pěkná, velká, ale plná turistů. Ten den byly i velké vlny, kdy dokonce vyvěsili červenou vlajku. Byla jsem docela naštvaná, když jsme nikde nenašli hadici s vodou, kterou bychom si mohli opláchnout alespoň nohy - člověk si řekne, velká pláž plná turistů, tady určitě něco bude. Podruhé bych už tady nešla.
DEN 10: 1.4.2023, sobota | Nai Thon Beach, Mai Khao Airport Viewpoint
Do 12 hodin jsme měli check-out, tak jsme se po snídani sbalili a vyrazili do hotelu, který byl kousek od letiště. Po cestě jsme se zastavili na Nai Thon Beach a byla to ta nejkrásnější pláž, kterou jsme na Phuketu viděli. Skoro nikdo tu nebyl, byla čistá, moře krásné, teplé, lemované palmami a kameny; dominantou je dřevěný most, kvůli kterého jsme sem i jeli, protože to je velice Instagram friendly místo. Po ubytování v hotelovém komplexu Splash Beach Resort (kde jsme mmj. dostali pokoj s kuchyňskou linkou a obývakem místo Deluxy bedroom with balcony) jsme se vydali na Mai Kao Beach, která byla od hotelu jen tři minuty chůze. Nutně jsem potřebovala na airport spot vyfotit se s letadlem nad hlavou - chlap mé nadšení sice tolik nesdílel, ale jako fotograf se osvědčil. Zabavilo se i děcko, našlo si tu thajského chlapečka, který ho prováděl po pláži. Sice si nerozuměli, ale dorozuměli se. Stihli jsme rovnou i západ slunce, který byl zase dechberoucí. Večer jsme pak ještě jeli dotankovat nádrž, poklidit auto, na véču (tentokrát jsem si dala špagety, protože PadThai mi už leze krkem) a v půl desáté jsem už spala jako zabitá.
- SPEEDBOAT KO PHI PHI-PHUKET: 1 007 Kč
- UBYTOVÁNÍ NA 3 NOCI VČ. SNÍDANĚ: 3 317 Kč (Tide Hotel Phuket)
- UBYTOVÁNÍ NA 1 NOC VČ. SNÍDANĚ: 1 275 Kč (Splash Beach Resort)
- PŮJČENÍ AUTA NA 3 DNY: 2 077 Kč
- ELEPHANT CHALONG RETIREMENT: 2 265 Kč (2 dospělí, dítě zdarma, v ceně jídlo a pití)
DEN 11: 2.4.2023, neděle | Odlet do Bangkoku
Snídaně v hotelu na Phuketu byla úplné obžerství! Sice nevím, kdo snídá hranolky s kečupem, ale asi je to žádané. Hotel byl strašně super, až nám bylo líto, že jsme zde byli jen jednu noc. Příští návštěvu Phuketu začneme tady. Odlet do BKK jsme měli ve 13 hodin, v 10 hodin jsme na letišti vraceli auto. Na letiště Don Mueang jsme dorazili kolem 14:30. Babička mi hned psala zprávu, že je super, že jsme už přistáli, že se jí ulevilo, protože nás celou dobu sledovala na Flightradaru. Z ní ještě bude nějaký řidič letového provozu nebo co. Z letiště jsme si vzali Bolta za 200 THB na hotel. Pak se jen naobědvali/navečeři a dali si oddych. Už začínáme pociťovat, že jsme unavení, ale máme před sebou poslední dva dny v Bangkoku, to zvládneme!
DEN 12: 3.4.2023, pondělí | Ancient City
Dnes nás čekal výlet do Ancient City. Vyrazili jsme pěšky na Victory Monument a odtud vlakem na konečnou stanici Kheha. Uvažovali jsme, jak se dostaneme až do cíle, ale jakmile jsme sešli schody, odchytil nás řidič minibusu odvezl nás přímo do areálu. Jelikož se jedná o fakt velký park, půjčili jsme si golfový vozík a skoro celé Ancient City si projeli. Byl to super zážitek, hlavně pro našeho mrňouse, který se cítil velice důležitý, když držel volant. Vstupenky jsme kupovali už doma, v ceně jsme měli i oběd a vstup do Erawan Museum, ale jelikož jsme z parku odcházeli až kolem půl páté (a poslední vstup do muzea byl v pět), vykašlali jsme se na to. Cestou zpět z areálu na nás po cestě zatroubil zase minibus a odvezl nás zpátky do stanice Kheha.
U stanice Kheha stojí minibusy s číslem 36 a za 10 THB/osoba vás zavezou do areálu. Pokud nejsou přímo ve stanici, tak na vás zatroubí po cestě.
DEN 13: 4.4.2023, úterý | Wat Pho, Khaosan Road
Check-out jsme měli do 12 hodin, tak jsme se po snídani nechali kufry v hotelové úschovně a vydali se na posledních pár hodin prozkoumat Bangkok. V plánu byl chrámový komplex Wat Pho a pak to vzít pěšky na Khaosan Road. Z hotelu jsme se přes půl hodiny snažili objednat přes Bolta taxík, aby nás zavezl na metro (stanice Phetchaburi). Nakonec se to podařilo, ale zrovna byla špička, takže čtyřkilometrová cesta trvala 20 minut. Metrem jsme se svezli do stanice Sanam Chai , odtud jsou chrámy Wat Pho už jen pár minut chůze. Pobyli jsme zde ale maximálně dvě hodiny, protože bylo fakt nesnesitelné vedro a kromě 46 m dlouhého ležícího Buddhy nás tu vlastně ani nic moc nezaujalo. Na oběd jsme si zašli do restaurace Riverside Cafe, odkud byl hezký výhled na Wat Arun.
Naše další kroky mířily na Khaosan Road. Cestou nás zastavovali tuktukaři s různými cenovými nabídkami. Nakonec jsme kývli jednomu, který chtěl 30 THB za to, že nás odveze na Khaosan a ještě na trh se šperky (aby dostal poukázka na benzín). Na trhu jsme za "pár šlupek" koupili mamce k narozeninám stříbrné náušnice a cestu až na Khaosan jsme měli doprovázenou českými písničkami, které chtěl řidič neustále pouštět.
Na oné nejslavnější bangkokské ulici jsme měli v plánu něco málo povečeřet, přítel si chtěl dát památeční tattoo, nakoupit suvenýry a pak se vydat taxíkem zpět na hotel pro kufry. Hned na začátku nás odchytil Thajec, že prý šije krásné obleky. Jelikož o tom chlap už předtím uvažoval, tak jsme se šli podívat. Nakonec si nechal za 16 000 THB ušít na míru svatební oblek. Z "oblekárny" jsme vylezli, až když byla tma. Nakupování suvenýrů bylo rychlé, protože synátor začal být mrsklý a mně nebylo moc dobře od žaludku. Během hodiny jsme zmákli celou Khaosan Road. Tetování sice chlap nemá, ale po příjezdu na hotel (mimochodem, sehnat Bolta nemožné, tak jsme museli za 150 THB vzít místní taxi) jsme oba padli s nevolnostmi. Nejdřív jsme si mysleli, že to je z toho horka, co celý den bylo, ale když začal chlap lítat co 5 minut na WC, a pak ještě po cestě na vlak musel dvakrát odskočit, došlo nám, že to nebude horko, ale otrava jídlem jako vyšitá. Jediné, za co jsme byli rádi, že nic není batoleti!
Až dnes, při psaní tohoto článku, jsem si přečetla recenze na internetu a food poisoning mělo v této restarauci dle recenzí více lidí. Škoda, že jsme si to nepřečetli dřív. Takže rada pro vás - nechoďte do Riverside Cafe! Jídlo sice dobré, ale doslova k pos... 😀
- LETENKY PHUKET-DON MUEANG: 3 244 Kč (vč. 20kg kufru a pojištění, Nok Air)
- UBYTOVÁNÍ NA 2 NOCI VČ. SNÍDANĚ: 1 767 Kč (De Prime Rangnam Hotel)
- VSTUPY Ancient City, Erawan Museum, Wat Pho: 1 689 Kč
DEN 14: 5.4.2023, středa | Odlet z Bangkoku
Odlet jsme měli ve 2:25, na letiště jsme se vydali vlakem v půl 11. Cesta trvající 20 minut byla nekonečná a modlili jsme se, ať už jsme v cíli a můžeme upalovat na WC. Mně sice bylo špatně, tlačil mě žaludek a měla jsem zimnici jako kráva, ale byla jsem schopná fungovat. Vlastně mi ani nic jiného nezbylo, protože z nás dvou jsem byla já ta, které bylo méně špatně. Přítel lítal na WC každou chvíli a byl rád, že je rád. Přešlo ho to až v Dubaji, když se v letadle trošku prospal a popíjel Coca Colu. Do Evropy jsme pak dorazili všichni už relativně v pohodě a dobré náladě, ale do Bangkoku prý už chlapa nikdy nedostanu 😀.
Ostatní výdaje celkem:
- MHD (taxi, Bolt, vlak, metro, speedboat): 4 157 Kč
- JÍDLO: 8 362 Kč
- OSTATNÍ (suvenýry, čistírna, vstupy aj.): 2 187 Kč
CELKEM ZA 14 DNÍ V THAJSKU PRO 2 DOSPĚLÉ OSOBY A DÍTĚ: cca 56 900 Kč!
ellyem procestovala 14 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Afriku. Na Cestujlevne.com se přidala před 2 lety a napsala pro tebe 10 úžasných cestopisů.
Prosím jak jste si zarezervovala taxi s autosedačkou?? Děkuji🙏 PS 14dní je na Thajsko 🇹🇭 žalostně málo, a to pak může negativně ovlivnit celkový dojem. Za mě buď delší doba nebo méně navštívených míst a na každé budete mít pak logicky více času a né takovéto "poskákání" ala cestovka. No teď si říkám, že se odpovědi patrně nedočkám. Myšleno v dobrém😁🙏
Zkontaktovala jsem službu Krabi Taxi Services :). Bohužel, web neposílá upozornění, když je cestopis okomentován, takže jsem si dotazu dříve nevšimla :D. 14 dní je na Thajsko možná málo, ale jelikož jsme byli s malým dítětem a ještě má partner omezený počet dovolené v zaměstnání, bohatě nám to stačilo :))
Dobrý den, jak jste řešili jídlo pro malého? Jedl to samé co vy? Letíme s 14 měsíční. Děkuji
Jedl hranolky s kecupem, kureci nugetky (ty meli skoro v kazde restauraci) a smazenou ryzi 😀. Jinak v 7-eleven se da normalne koupit i jidlo pro deti :))
Dobry den, take uvazujeme nad Thajskem - se dvema malymi detmi. Kvuli detem zvazuji byt na jednom miste (Krabi nebo Phuket) a na okolni ostrovy si udelat vylety.
Akorat jsem cetla na kvalitu more na Krabi a Phuketu spatne recenze. Jak to tam prosim vypada? Dekuji.
Na Phuketu jsem byl den zpátky a na jihu rozhodně problém s kvalitou moře nebyl. Jediným problémem pro děti mohou být docela velké vlny, které občas přicházejí. Samozřejmě jsem ale nedělal začne chemické rozbory.
Dobrý den, prosím jak je to s očkováním u dětí? Děkuji
Dobrý den, prosím jak je to s očkováním u dětí? Děkuji
Očkováním na co ? Jak staré dítě ?
Očkováním na co ? Jak staré dítě ?
My nechávali syna očkovat navíc jen na žloutenku typu A, ale záleží na každém, jak moc mu odvaha dovolí. Ještě se doporučuje břišní tyfus.