Tradiční Myanmar (netradičně)
Okruh 1 250 km. za 11 dní na motorce ve dvou...
Cestopis z roku 2019 napsala Anet.N.
Naše další dobrodružství začalo 26.10. až 10.11.2019. Letenky jsme měli koupeny Praha - Moskva - Bangkok, kde jsme si udělali menší mezipřistání a druhý den odlétáli do Mandalay. Dost lidí nás strašilo se společností Aeroflot, která nemá moc dobrou pověst. Pravdou je, že tuto společnost neřadím mezi TOP společnosti, ale dopravit se s ní někam dá :).
Mandalay
Druhé největší město Myanmaru nás mile překvapilo. Hned první den, jsme si tam zařídili vše potřebné, jako je výměna peněz, sim karta a vyrazili jsme na obhlídku města. Bydleli jsme v centru města, nedaleko Ein Daw Yar Pagoda, která nás hned ohromila. Večer jsou pagody krásně osvětleny a dodá to místu opět jiný pohled. Ubytování jsme si vždy zařizovali v ten daný den, nebo max. den předem a nikdy nebyl problém. Sice tam není přehršel nabídek, ale vybrat se dá pěkné ubytování za super peníze (cca 400-700kč. za dvojlůžkový pokoj).
Našli jsme si na internetu půjčovnu motorek a hned druhý den si tam jednu pronajali na 11 dní (Honda 125ccm). Dostali jsme od majitele nějaké tipy co navštívit a jak celkově funguje doprava v Myanmaru a vyrazili na cestu.
Pyin Oo Lwin
Naše první moto zastávka bylo město Pyin Oo Lwin. Původně jsme se tam nechystali, jelikož na MZV toto město bylo v seznamu nedoporučených míst pro turisty. Majitel půjčovny nám řekl, že se nemáme čeho obávat a normálně tam můžeme cestovat. Opět se nám potvrdilo to, že člověk nesmí dát na "rady" na internetu a ptát se místních. Po prozkoumání okolních vesnic, jezer, parků, jsme zahájili lov na tradiční Longhi. Moc se nám líbilo, jak to všichni nosí a chtěli jsme také takovou sukni mít. Objevili jsme skvělý obchůdek, kde nám paní majitelka vytáhla snad každou sukni a naučila nás, jak si ji zavázat a nosit ji. Sukně nás nakonec vyšla asi na 150kč a byla skvělá.
Snažila jsem se trochu zjišťovat, jak se místní tváří na to, když turisté používají jejich tradice - Longhi, Tanaka. Bylo nám řečeno, že to velmi vítají a také to tak bylo. Všude to prolomilo ledy a lidé se na nás usmívali ještě více než dosud. A to jsme si mysleli, že už to ani není možné.
Další den, jsme se chystali vyrazit co nejdříve na cestu, jelikož nás čekala cca 6hodinová jízda do Pindaya. Odhad GPS v horách a vlastně tak nějak obecně na naší cestě byl: 3 hod. na mapě = 6 hodin v reálu. Dostali jsme tip na cestu, která má být ta nejkrásnější a bez lidí a také to tak bylo. Úžasné scenérie v horách, klikaté cestičky a nikde nikdo! Pastva pro oči :) Zastavili jsme se, kde chtěli, kochali výhledy a užívali si krásy Myanmaru.
Pindaya
Toto město jsme též neměli v plánu a byla to jedna z nejlepších zastávek z celé Barmy. Ubytovali jsme se v úžasném Cottage House, které bylo pro mě jedno z nejlepších ubytování ever. Úžasní sourozenci, kteří toto ubytování vlastní, nám připravili skvělý Avocado salad a popili s námi slivovici, která jim moc chutnala. Dostali jsme na druhý den tip na street market, který je tam každou středu a byl to skvělý zážitek. Pouliční prodej všeho, na co si vzpomene. Od masa, ryb, úhořů, po zeleninu, ovoce a koření… Nepopsatelná atmosféra, vůně a energie. Pindaya bylo pro nás město se samými nej, jelikož lepší Prawns with cashew and rice jsme už nikde neochutnali. S Phoe (majitel Cottage House) jsme si vyměnili kontakty a doteď si píšeme:) Dostali jsme další tipy na skvělá místa, která jsme zahrnuli do naší cesty a byla to skvělá volba.
Inle lake
Oblíbené turistické místo Inle lake, bylo vzdálené zhruba 2 hodiny, takže 4. Všude jsme se dočetli, že v Inle lake a Baganu turisté nemohou jezdit na motorkách a opět nám místní řekli opak. Tak jsme si projeli okolí a vybrali hotel, který se nám nejlépe zamlouval. Do města jsme si zašli na jídlo, prošli se v okolí jezera, vyzkoušeli místní masáž zad (poprvé nám za celou dobu sprchlo - asi 30 min. slejvák, který jsme slyšeli jen přes plechovou střechu) a domluvili si výlet lodičkou na druhý den (8 kyat/osoba).
Brzy ráno jsme vyrazili k lodičce a na zhruba 5hodinový výlet po jezeře. Vynechali jsme market, jelikož ten jsme už viděli v Pindaya. Měli jsme skvělého řidiče, který tak nějak vycítil, že úplně neholdujeme turistickým atrakcím, jako focení rybářů za peníze a podobně. Výlet obsahoval cestu kolem rybářů, floating gardens, zastávka se suvenýry, výroba doutníků, pagody a cesta vesničkami nad jezerem. Řidič nás chtěl nejspíš nějak ohromit a zajel k leknínům, kde jsme uvízli. Celkem vtipná situace. Snažili jsme se dostat loď ven, ale marně, tak jsme si mávli na nějaké místní, co jeli kolem, aby nám pomohli s vyproštěním a po pár minutách jsme zase pokračovali v cestě dále. Na závěr nás "kapitán" protáhl jednou malou vesničkou, s obchody, školou atd. Žádné jiné lodě s turisty jsme zde nepotkali a byl to opravdu zážitek. Inle lake je turistická atrakce TOP 3 v Myanmaru. Je to místo pro turisty (i když my jich zas tolik nepotkali) a snaží se vám prodat vše co mají k dispozici. Místo bych nevynechala, ale nám tam stačil pouze den, jelikož město jinak není příliš zajímavé. Okolí jezera a jezero samotné určitě stojí za prozkoumání.
Kalaw, Mt. Popa
Čekal nás nejdelší a nejhorší úsek cesty, a to směr Bagan, kdy jsme plánovali zastávku u Mount Popa. Zastavili jsme na přespání v městečku Kalaw, jelikož bychom cíl do tmy nestihli. Prošli jsme si víceméně jen město a viděli asi tisíců pagodu :). Ráno jsme vyrazili na cestu z Kalaw do Mt. Popa. Byla to asi jediná cesta, kterou bych vynechala na motorce. Všude spoustu kamionů, prachu, nic moc výhledy, a navíc nám asi 3x spadl řetěz, než nám v jedné vsi srovnali zadní kolo, asi za 7kč. Hned po příjezdu do Mt. Popa nás přivítalo spoustu opic. Člověk si připadal chvíli jak v planetě opic. Byly všude a vládly všemu :D. Ráno jsme si vylezli na Taung Kalat (chrámový komplex na hoře) ze které vidíte i na již zmiňovanou Mt. Popu. Místo je plné opic, které tam dělají neskutečný bordel, jelikož je tam lidé krmí kukuřicí balenou v novinách. Dopoledne nám tam bohatě stačilo a po obědě jsme se mohli přesunout do nedalekého Baganu. Cesta je plná žebrajících lidí, rodin, dětí. Pohled je to dost smutný. Nejdříve jsme si mysleli, že tam stopují a dostávají se odtamtud do Baganu…později jsme pochopili, že tam někteří asi i žijí a žebrají. Rozdali jsme téměř všechny bonbóny a banány a s divným pocitem (první takový v celé Barmě) dorazili do Baganu
Bagan
Nejspíše nej turističtější místo z celého Myanmaru, které by se nemělo vynechat. Tisíce pagod, mezi kterými se můžete volně projíždět na kole, el. skútru, výjimečně i motorce. Ubytovali jsme se v novém Baganu a vyrazili na projížďku mezi pagody. Blížil se západ slunce a my naletěli na místní lákače, kteří nabízeli "Private the best view for Sunset". Většinou tyto nabízeče rychle vyřešíme. Také mu celkem trvalo, než nás zlomil, ale řekli jsme si, že aspoň využijeme tip na pagodu, ze které bude super výhled a zajedeme si tam třeba i další den. Stáhli jsme ho o více než polovinu nabízené cesty, ale i tak to bylo zbytečné :D No zhruba za pade, nás odvezl na nějakou pagodu, na kterou jsme si měli vylézt a sledovat západ slunce. Očividně to nepraktikoval sám a sešlo se nás tam asi takto 6 párů (všichni se stejným výrazem :D). Vylézt nahoru nebylo úplně snadné, takže sledovat některé ženy v žabkách a lodičkách, stálo za to :) Sunset se bohužel nekonal, jelikož se objevil mrak :). Tím jsme krásně zakončili obhlídku okolí a jeli se navečeřet. Bagan je turistická oblast, takže nouze o restaurace opravdu není.
Druhý den jsme se chtěli přesunout do Old Baganu a projet si okolí pagod tam. Než jsme se přesunuli do jiného ubytka, tak jsme si ještě projeli pár schovaných míst s pagodami. Tam jsme ale bohužel píchli. Tak jsme se s přítelem rozdělili, že on pojede opravovat motorku a já s věcmi do hotelu. Zpět na silnici jsme si mávli na tuk tuk, který nám s úsměvem potvrdil místo, kde jsme měli být ubytováni a já vyrazila na cestu. Hotel měl být zhruba 15 min. vzdálený. Cca po 15 min. jízdy jsem se podívala na mapu a viděla, že odbočujeme někam za město, kde to na hotel nevypadá. Ptám se řidiče, zda je ta cesta alright? A on: že ano, a naznačoval něco o objetí…tak jsem si říkala: "jo jasný, asi to nějak objedeme." Kontrolovala jsem cestu na mapě a nikde už žádná odbočka. Byli jsme za Baganem v pustině a nejbližší město vypadalo zhruba 10 km. daleko. Zachvátila mě lehká panika a opět se ptám řidiče, kam mě to sakra veze? On stále opakoval že je vše ok, ale vypadal dost nervózně. Píšu přítelovi, že mě možná unáší a jedeme bůhví kam…Samozřejmě bez reakce, jelikož se plně věnoval výměně gumy. Tak jsem na řidiče zařvala STOP a ukázala mu opět mapu, kde jsme, a kde je dle mě hotel. Ruka se mu klepala tak, že ani můj telefon s mapou nedokázal pevně držet a studoval mapu. Samozřejmě mi prd rozuměl. Když jsem se konečně jakžtakž dostala k dobrému signálu, ukázala jsem mu fotku hotelu a problém byl vyřešen. On si samozřejmě myslel jiný hotel, který byl vzdálený 20 km. od Baganu. Což i vysvětlovalo to, že jsme nebyli schopný stáhnout cenu pod 150 kč. Což nám na místní poměry a vzdálenost hotelu přišlo divné. Takže jsme se otočili a jeli zpět. Aby toho nebylo málo, tak nás při vstupu do Baganu zastavily ženy, které od turistů vybíraly poplatky za vstup do té oblasti, kterým jsme se předtím nevědomky na motorce vyhnuli. Oprava motorky stála 35 korun. Takže skóre tohoto výletu bylo 35kč za pneu a 650kč za výlet do hotelu.
Nedaleko našeho ubytování jsme objevili nejúžasnější restauraci z celé Barmy (Bar-B-Q). Snad lepší rybu jsem nikdy nejedla! Vzhled restaurace nijak neoslní, ale majitelka byla moc příjemná a jídlo bylo geniální. Samozřejmě jsme se tam museli vrátit i na večeři. Případně mohu poskytnout souřadnice ;) Odpoledne jsme si projeli ty největší pagody a na západě našli úžasné soukromé místečko. Jeli jsme se tam původně podívat na jeskyni, ale místní mnich nám dal klíč od pagody, na kterou jsme si mohli vylézt a mít soukromou vyhlídku sami pro sebe. Nádherné místo s ještě krásnějším výhledem. Ta vstřícnost místních lidí nás neustále překvapovala.
Ráno jsme si přivstali na východ slunce, abychom se podívali na balóny, které vzlétají na Baganem. Měli jsme sice trochu zataženo, ale i přesto moc pěkná podívaná. Naposledy jsme si projeli pár míst a rozloučili se s Baganem.
Cestou do Monywy jsme udělali přestávku v Elephant camp. Měli jsme trochu jinou představu o tomto místě. Než sloní rezervaci to připomínalo spíše cirkus a jejich největším lákadlem byla jízda na slonovi. :(
Monywa
Tuto oblast jsme vůbec neměli v hledáčku a dostali jsme ji doporučenou jako TOP místo v Myanmaru od našeho kamaráda Phoe. Za mě to bylo asi jedno z nejkrásnější míst, které jsme viděli. Město samo o sobě není pěkné. Ale můžete zajet zhruba 20 km. dále a najdete Phowintaung a Shwe ba Taung. Dokonalá skalní městečka, kde nejsou skoro žádní "bílí" turisté, místních však spousty. A zase se s námi chtěli všude fotit jak s hollywoodskými celebritami. V okolí byla spoustu opic a mezi starobylými chrámy si připadáte jak Indiana Jones. Ideálně načasované, jelikož jsme mohli porovnat s jinými místy a o to víc si užít tu krásu.
Dále jsme navštívili druhého největšího Buddhu na světě Laykyun Sekkya Buddha. V Riu de Janeiru jsem si myslela, že je Jesus obří, ale toto bylo neuvěřitelné. Nejdříve jsme si vylezli na Aung Sakkya Pagoda, ze které jsme koukali na západ slunce. Pak jsme projížděli okolo Thousands Bhuddas a nakonec dorazili ke stojící a ležící Maha Bodhi Tahtaung. Byli jsme tam po západu slunce, takže opět nikde ani noha. Cestou zpátky jsme se zastavili podívat na Thanboddhay Pagadu. Více světýlek pohromadě jsem dlouho neviděla. Konal se tam nějaký ceremoniál a tak jsme nahlédli dovnitř. Všude spousta mnichů a modlících Myanmarů.
V okolí Pagody byl noční market, takže jsme se tam rovnou najedli a vyrazili zpět do Monywy. Cesta zpátky po tmě byla zajímavá, ale bezproblémová.
Ráno jsme ještě museli navštívit hasickou stanici (taková naše tradice, vzhledem k povolání přítele) a vyrazili zpět do Mandalay.
Mandalay a cesta dom
Cestou jsme se různě zastavovali na svačinky a kávičky za 5 korun, jelikož to byla místa, kde turistu by asi nečekali. V Mandalay jsme ještě stihli prozkoumat okolí a navštívit turistickou atrakci U-bein bridge, která byla jedno velké zklamání. Mraky turistů, proudící po dřevěném mostě se selfie tyčemi. Udivovalo nás, že takové místo je v seznamu MUST SEE in Myanmar a Monywa téměř vůbec.
Večer jsme se naposledy rozloučili s naší motorkou a vrátili ji majiteli. Celkem jsme najeli 1 250 km. Za 11 dní.
Domů jsme letěli přes Bangkok, kde jsme strávili jednu noc. Navštívili jsme Khao San Road a druhý den si prošli město a večer letěli zpět do Prahy.
Shrnutí naší dovolené
Myanmar jsme si zamilovali. Chtěli bychom se tam jednou vrátit a prozkoumat zase pobřeží a jih. Líbilo se nám, jak je tam vše tradiční, autentické, rozmanité a přátelské. Vstřícnost a usměvavost místních lidí vás neskutečně pozitivně nabije. Poznávání cizích kultur nás baví a oba jsme se shodli, že tuto krásnou zemi určitě ještě navštívíme.
Naše postřehy / zajímavosti/ceny
- do pagod se chodí bosky, nosí se dlouhé sukně/kalhoty a zahalená ramena
- Tanaka - získává se z kůry stejnojmenného stromu, přírodní kosmetika, používá se na zdobení, ochranu před sluncem, nebo jako pleťová maska
- většina motorek nemá zpětná zrcátka, a proto i dost troubí, řídí se vpravo
- všude pálí bordel
- k jídlu se podává polévka (většinou pepřová) a je velmi chutná
- k snídani se nejčastěji podává rýže/nudle/vejce
- na zemi jsou často červené plivance od žvýkaní betelu
- levno i na letištích (rum 50kč)
- Mandalay rum stojí 10-20 kč a je dobrý:)
- ubytování cca 300 - 600 Kč/pokoj
- pivo = 2 500 kyat (1 000 k. = 15 Kč)
- trs banánů = cca 1 000 k. (10 ks.)
- dragon fruit = 1 500 k.
- kafe = 200 - 500 k.
- benzín = 1 080 k. = 16 kč.
- motorka (11 dní) = 135 000 k.
- vstup Bagan = 25 000k./os. / Inle lake = 15 000 k./os. / Inle lake - výlet lodí = 18 000 k./pro dva
Kulinářské okénko
Anet.N. procestovala 20 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 6 lety a napsala pro tebe 3 úžasné cestopisy.