Třídenní výlet do Amsterdamu
Už delší dobu jsem se chtěla do Amsterdamu podívat a tak jsme se s přáteli rozhodli pro prodloužený víkend v břěznu. Počasí nám krásně vyšlo a navštívili jsme několik památek.
Cestopis z roku 2022 napsala Tereza Filounková
V pátek 18.3. jsme v podvečerních hodinách dorazili do města nočního života, ježdění na kole, THC a Van Gogha - Amsterdamu. Po ubytování v hotelu INNSiDE by Meliá Amsterdam jsme se vyrazili najíst do nedalekého Market 33. Nazvala bych to jako menší trh s restauracemi. Na co máte chuť to tam měli, od pizzy přes burgery po ramen, prostě cokoliv a bylo to zatraceně dobrý! 😍
Druhý den ráno po bohaté snídani v hotelu nás čekala návštěva muzea Vincenta Van Gogha, do kterého jsme si vstupenky koupily online již před výletem. O umění a malíře se moc nezajímám, ale pokud se mi nějaké umění líbí, tak je to Van Gogh. Miluju jeho hru s barvami a jeho kresby krajinek. Takže tohle byla pro mě úžasná návštěva plná zážitků. 🥰
Po muzeu jsme se rozhodli projít do centra velkoměsta na Dam Square, kde jsme měli výhled na kostel Oude Kerk. Je to hodně frekventované náměstí. Přirovnala bych ho k našemu Václaváku. Všude jsou nějaké obchody s oblečením, suvenýry, restaurace nebo tady velmi oblíbené Coffeeshopy. 🤫 Sami jsme si nějaké obchody prošli, abychom si udělali jasno o cenách. 🤑 Co se mi zatím na Amsterdamu líbí nejvíce jsou ty uličky. Každá ulička je svým způsobem jedinečná a krásná. A ty cihlové baráčky tomu dodávají to správné kouzlo. 🤩 Taky na každém rohu je parkoviště pro kola. Může jich tam být klidně až padesát! A hodně tady frčí Albert, jiný obchod jsem snad ještě neviděla. 🤷♀️V neděli po snídani jsme vyrazili metrem na Albert Cyup Markets, nebo-li tradiční Amsterdamské trhy. Bohužel se někdo (ano, byla jsem to já) nepodíval, že v neděli žádné trhy nejsou. 🤦♀️ Na druhou stranu jsme si ale mohli užívat vcelku prázdných uliček a navštívili jsme park Sarphati. Návštěva trhů nás ale nemine, zajedeme si sem totiž zase zítra. 😅
Když nám ale jedny trhy nevyšly, tak jsme si je nahradili Bloemenmarktem, což jsou trhy s květinami. 💐 Můžete tu koupit cibulky různých nizozemských květin včetně tulipánů nebo gladiol, ale i kaktusy, nějaké ovocné keře nebo dokonce cibulku palmy. 🌴
Poté, co jsme si prošli trh jsme se stavili na nejlepší hranolky v Amstru Vlaams Friteshuis Vleminckx, kde si můžete vybrat z tří velikostí porcí hranolků a k tomu si můžete vybrat až z šedesáti omáček. 😱 Bylo to fakt výborný. 😍
Počasí nám ale moc nepřálo. Byla pořádná kosa a tak jsme vyhledávali teplo, kde to jen šlo. Jednou z našich záchran bylo muzeum Anny Frankové. Do muzea je potřeba si lístky koupit dopředu online a zarezervovat si čas. Byl to opravdu silný zážitek. Procházíte se v domě, kde se Anne, společně s rodinou schovávali. Je možnost se do jejich pokojů podívat, bylo to neuvěřitelné a hodně silné. Na konci prohlídky je krátký film Co kdyby Anne Franková mohla tehdy točit video deník. Je to moc hezky zpravované, několikrát mi to vehnalo slzy do očí. Návštěvu tohoto muzea rozhodně doporučuji. 👍🏻
Večer jsme zakončili večeří v italské restauraci a procházkou po slavné Red Light District. 🔴 Ulice je známá pro erotické obchody, strip kluby, vykřičené domy a svlékající se prostitutky ve vitrínách. 🤭 A nesmí se zde fotit, rozhodně ne zmíněné dámy. Můžete dostat pokutu. Poslední den v Amsterdamu. Po snídani jsme tentokrát úspěšně vyrazili na Albert Cyup Markets, spousta stánků s oblečením, jídlem, čerstvými rybami nebo masem. My jsme si udělali zastávku u Rudi’s Original Stroopwaffels, to byla mňamka! Přála bych vám to ochutnat, doslova ohňostroj v puse! 🎆Pak jsme se vydali podívat k domu, kde žil Rembrant a následně jsme vyrazili na nákupy suvenýrů. Náš výlet jsme završili zastávkou ve Vondelparku s hot dogem k obědu.
Tereza Filounková procestovala 9 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Severní Ameriku. Na Cestujlevne.com se přidala před 5 lety a napsala pro tebe 3 úžasné cestopisy.