🇹🇷 Turkish Airlines a dlouhý přestup v Istanbulu 🇹🇷
Co se dá vidět během poklidného odpoledne v Istanbulu při přestupu? Tohle jsme my hodně volným tempem stihli za 5 hodin.
Cestopis z roku 2024 napsal Michal Jakubík
Turkish
V létě jsem zažil skvělých 10 dní v Kazachstánu. Celkem jsme letěli 4. Letěli jsme s Turkish Airlines a vybral jsem kombinaci letů s celodenním přestupem v Istanbulu. Jelikož se jedná o dopravce, se kterým se spousta z Vás setká, rozhodl jsem se možnosti v Istanbulu trochu sepsat. Alespoň tak, jak jsme to zvládli my. Dva dospělí a dva puberťáci. Poklidným tempem bez nějakého cíle, prostě zabít čas a u toho lehce poznat město.
Začínali jsme v Krakově a po krátkém 2hodinovém letu přistáváme v Istanbulu. Zde, pokud letíte Turkish Airlines a máte více jak 12hodinový přestup a zároveň neexistuje možnost dřívějšího letu, tak máte nárok na hotel zdarma. Pro pasažéry byznysu je doba zkrácena na 8 hodin. Hotel se ale nachází v centru města.
Pokud máte přestup mezi 6 a 24 hodinami, máte možnost využít organizované prohlídky Istanbulu.
My, byť cestovní agentury velice rádi využíváme, tak jsme se rozhodli pro prozkoumávání města sami za sebe. V Istanbulu jsme přistávali v 12:48 a odlet byl plánován na 01:45 následujícího dne.
Zavazadla nám zůstávají v tranzitní zóně, my procházíme pasovou kontrolou pouze s příručními a kabinovými zavazadly. Bez zdržování dostáváme razítko do pasu a hledáme stanici metra. Nově je linka M11 istanbulského metra zavedena až na nové istanbulské letiště. Kupuji teda 1 kartu za 130 TRY a platím jízdné za všechny čtyři. 20 TRY dospělý a 9,76 TRY student. Vystupujeme na stanici Gayrettepe a po docela náročném a dlouhém přestupu nacházíme platformy pro linku H2, se kterou se svezeme na stanici Taksim, odkud začneme naše pěší poznávání města.
Istiklal Caddesi
Od náměstí Taksim se přesouváme víc do města po bulváru Istiklal Caddesi. Je to velice malebná a čilá ulice s fotogenickými tramvajemi. I když jsme měli v letadle jídlo, zacházíme do vedlejší uličky a rozhlížíme se po nějaké malé restauraci, kde se naobědváme. Pivo sice není nejlevnější, ceny jídel jsou ale v pohodě. Turistické, ale na úrovni Česka, takže se to naprosto v pohodě dá.
Na oběd jsme měli pivo za 135 TRY, Coca-colu za 80 TRY, Burger za 300 TRY, salát za 290 TRY, těstoviny za 350 TRY. Nic jiného nás tady v okolí nazaujalo... Je chuť na burger, jdeme na burger.
Nikam jsme nespěchali, v Istanbulu jsme měli přestup před dvěma roky, ale bez návštěvy města a určitě se tady opět někdy dostaneme. Není kam spěchat. Procházeli jsme bulvár, koukali do obchodů a směřovali to ke Galatské věži.
Galatská věž
Od stanice metra Taksim ke Galatské věži jsou to asi 2 km, velice příjemná procházka směrem z lehkého kopečku. Vstup na věž vyjde na 30 EUR, což se nám nyní nechtělo úplně dávat. To spíše někdy, když tady budeme na prodloužený víkend třeba. Zato jsme opět sedli, dali si kávu a nějaký dezert. Kdo by těch 30 EUR za věž chtěl dát, klidně by to stíhal, jelikož my tady proseděli spoustu času. My se ale dohodli, že 120 EUR nyní dávat úplně nechceme. Tato historická čtvrť byla stejně velice působivá i z ulice.
Velký bazaar
Kousek od Galatské věže nastupujeme na tramvaj. Zastávky jsou tady uzavřené a bez lístku se zde nedostanete. Něco jako v metru. Sjedeme pár zastávek k velkému bazaaru.
Semtam zde byly nějaké místní výrobky jako koření, místní oblečení a podobně, ale drtivá obchodů zde nabízela fejky. Jako hmmm… nejsem fanoušek. Ale to je každého věc. Trochu to tady prochodíme ze zvědavosti a rozdělíme se na půl. Já si zase sedl a dal si turecký čaj a nasával trochu atmosféry lehce chaotického místa. Ne přehnaně chaotického, ale příjemně tak, aby to člověka na chvíli zabavilo. V kavárně jsme platili za vodu 98 TRY, za čaj 122 TRY, Coca Cola 108 TRY a k tomu 50 TRY automatický poplatek za servis.
Modrá mešita a Hagia Sophia
Nakonec jsme tady nevydrželi zas tak dlouho, nebavilo nás to tady ani jednoho. Šli jsme tedy dál, tentokrát k mešitě sultána Ahmeda. Jsem sice ateista, ale sakrální stavby mám hodně rád. Takže dovnitř jsme téměř museli. Samozřejmě jsem měl na sobě kraťasy, když je léto, ale k dostání byly volné kalhoty a pro ženy jakési velké šály, které musely mít i na hlavě. Fajn, že to tady nabízí. Není to tak vždy. Hygienické to asi není, ale lepší než se otočit na podpatku a nebýt vpuštěn dovnitř. Mešita krásná a lidé uvnitř jako zatím vždy tolerantní. Abych udělal místním radost, tak jsem si vzal jeden výtisk koránu. V češtině nebyl, tak jsem si vzal výtisk v polštině. Číst to sice nebudu, ale místní ženy z toho měly obrovskou radost.
Přes malebné náměstí s fontánou se dostaneme k asi nejznámější památce Istanbulu – Hagia Sofia. Z nějakého důvodu jsme nešli dovnitř. Byl zde nějaký zádrhel, ale po půl roce si už nepamatuju jaký. Ale byla to nějaká maličkost.
Bazilica Cisterna
Od mešity Hagia Sofia je to opravdu kousíček k Bazilice Cisterně, což byl highlight pro mě. Tam neexistovalo, že to přeskočíme. Fronta byla teda docela dlouhá, minimálně čtvrt hodiny jsme čekali. Nechali jsme to ale na podvečer a slunce už tolik nepálilo, takže žádný problém. Ale o prázdninách to musí být teda pěkná čekačka.
Lístek nás vyšel na 1 300 TRY, ale nyní zdražili na 1 400 TRY, co koukám na net. Pokud zde dojdete během odpoledne, tak je cena pouze 900 TRY. Je to sice hodně, ale za mě to teda stojí za vidění. Zvláště během letního dne se musí jednat o příjemné zchlazení. Celá cisterna je teda větší, než jsem si původně myslel a určitě pár desítek minut zabere, než to tady projdete. Možná i hodinku. A rozhodně bych těch 1 400 TRY dal za vstup znovu. Nemám fotky, jen videa...
Večerní Istanbul
Poslední zastávkou měl být Palác Topkapi, ale s tím jsem počítal, že ho nestihneme. Byla to spíše plánovaná záloha, kdybychom byli nečekaně rychlí. A taky že nestihli. Místo toho jsme bezcílně procházeli uličky centra Istanbulu a vybírali restauraci, kde si dáme večeři.
Jak nám dopoledne přišly restaurace, že mají obstojné ceny, tak nyní večer u Galatského mostu jsme se zděšením koukali, kolik si jsou schopní říct i jen o obyčejný čaj. Nakonec jsme opět usedli v zapadlé uličce, v restauraci Adisyon, kam nás vtáhla ke stolu obsluha. Byť nás vtáhli, tak byli velice příjemní.
Turecká cola byla za 92 TRY, voda za 92 TRY, opravdu vynikající, byť malý, kebab vyšel na 272 TRY a k tomu jsme dostali předkrm, a i dezert zdarma! Zanecháváme pěkné dýško a spokojení odcházíme na taxík směr letiště.
Závěr
Z mého okolí jsme měl na Istanbul neutrální až negativní recenze. Mně osobně se velice líbil. Kdybych tady byl sám, stihnu toho rozhodně více, ale i tak jsem spokojený s tím, co se za jedno poklidné odpoledne dá vidět. Turkish je opravdu aerolinka, se kterou se dostaneme kdekoliv do světa za výhodné peníze a prostě téměř není šance, že se tady znovu nepodívám. Navíc s dopravcem Ajet, nebo Pegasus se tady dá dostat za pár korun. Ale ten přestup je přeci jen asi dostačující.
Využil bych organizovaný výlet? Ne. I když je Istanbul 11milionové město, tak mi nepřišel v centru přehnaně narvaný. Alespoň na konci června. Nemůžu hodnotit letní prázdniny. Pokud toho nepotřebujete vidět milion, tak klidně vyrazte sami. Svoboda je moc fajn. Nám tohle hoodně volným krokem zabralo asi 5 hodin.
Jeden den mě vyšel
- -MHD kartička 130 TRY
- Metro 50 TRY
- Tramvaj 9,76 TRY
- Občerstvení 1399 TRY
- Vstupy 1300 TRY
2888,76 TRY
Plus taxík na letiště, což je ale naprosto zbytečný výdaj, a k tomu si cenu nepamatuju… Není to sice málo, ale jen Basilica Cisterna vyšla na 900 Kč a v jídle jsem se, jako obvykle, zrovna neomezoval. Pokud člověk chce, tak to nevyjde dráž než normální den v Česku.
Pokud tedy budete mít možnost denního několikahodinového přestupu v Istanbulu, běžte klidně do něj a poznejte o jedno město navíc. 😊
Michal Jakubík procestoval 22 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 1 rokem a napsal pro tebe 8 úžasných cestopisů.
Fajn cestopis. Dobře se to četlo, ceny pro představu taky potěšily. Vlastně celkově po přečtení zvažuju, že se podívám po letenkách a vytáhnu manželku na výlet.
To potěší, děkuji. :) Nejsem žádný velký spisovatel a tohle jsem v rychlosti sepsal v pozdní večer. :D
Ještě k těm cenám jsem chtěl dodat, že jsou často po ulicích street-food pojízdné stánky, kde třeba 0,5 l vody vyšlo na asi 10 korun. V supermarketu to musí být tedy ještě levnější. Ten můj rozpočet je fakt přepal. Myslím si, že lowcost to jde na pohodu taky.
Istanbul je obrovsky, takze behem puldenni navstevy lze projit jen nejznamejsi highlights v evropske casti. Dalsi zajimava mista jsou i v anatolijske casti, vcetne plaveb lodemi po Bosporu a Halici.
Spravne jsi uvedl i dalsi vyhody vyuziti servisu Turkish Airlines:
- Nocleh v hotelu , ktery je daleko od letiste a vetsinou ani ne v centru Istanbulu, samozrejme povetsinou i s bohatou snidani ci obedem.
- Touristanbul s jidlem i bez.
Navic jeste doplnim i meal vouchers od TK na letisti IST. (obcas se na ne zapomina). Jsou k mani na stancich TK, kde agent/ka proveri, ze mate prestup delsi nez 5 hodin a dle toho vyda meal voucher uplatnitelny ve food courtu (krome bezne krme i turecky pidem mozne ochutnati).
Spravne jsi uvedl i dalsi vyhody vyuziti servisu Turkish Airlines:
- Touristanbul s jidlem i bez.
Právě kamarádka, co se ji Istanbul nelíbil, říkala, že ta plavba po Bosporu byla jediná zajímavá věc tam. Projela Turecko celé a Istanbul ji zaujal nejméně. Každého zaujme něco jiného.
Hotel jsme nebrali právě proto, že byl daleko a vyzvedává se 3 hodiny do odletu. Což 6 hodin před odletem se zpožděním moc smysl nemá. Sprchy jsou i v salónku, které jsme využili. Koupelny tam jsou větší, než můj obývák! 🤣
Určitě by to chtělo více času, ale to jde právě i docílit tím delším přestupem, kdy nemusí být Istanbul konečnou destinací. Dva, tři, nebo čtyři přestupy a člověk má za sebou to nejdůležitější.
Podobně jsem to chtěl vyzkoušet i v Pekingu na jaře, ale nejistota víza pro 10hodinový přestup je dost nekomfortní. Tak mě čekají jen 3 a 5hodinové přestupy bez opuštění letiště.
Já strávila v Istanbulu týden a byla to paráda.Určitĕ doporučuji navstívit i chrám Sv.spasitele v Chóře a archeologické muzeum se sochou Alexandra Velikého.