Už jste byli ve Walesu?
V česku trochu opomíjený kus Velké Británie, který je přitom mezi brity cestovatelsky velice populární. A za 11 dní plných úchvatných túr jsme zjistili proč.
Cestopis z roku 2023 napsal Áčko
Wales 2023
Jižní Anglie, Skotsko nebo Irsko - obligátní destinace jako prostřední políčko v AZ kvízu. Kdo je někdy navštívil, určitě zjistil, že UK není jenom metropolitní Londýn, ale zároveň i moc pěkná příroda s rozvinutou infrastrukturou pro cestovatele. Pobřeží, kopce, skalní útvary či horská jezírka jsou lehce dostupná z Prahy i okolí ČR takřka kdykoliv v roce. Všude se navíc krásně domluvíte anglicky (nebo se o to můžete alespoň pokoušet), což otevírá možnosti návštěvy kulturních akcí.
Když jsem v zimě plánoval víkendovou letenku do Bristolu na léto, abych kouknul na nějaký ten stand-up a naložil pár ejlů, Easyjet můj čtvreční let zrušil, stejně jako rok předtím. Všiml jsem si však, že Wales leží hned na dosah ruky a šlo přebookovat a prodloužit let na krásný termín přes oba červencové svátky a 2 víkendy, tedy celkem 11 dní na pouhých 5 dní volna v práci . Poprvé jsem použil pomoc umělé inteligence, aby mi naplánovala co se dá dělat tolik dní zrovna ve Walesu a zjistil jsem, že není problém zaplnit túrami klidně i 2 týdny. Itinerář jsem pak jen lehce doupravil pro naše potřeby a bylo hotovo. Zvědavost vystřídalo nadšení, program byl hotov a několik měsíců dopředu byl ještě skvělý výběr mnoha ubytování.
Nadešel den D, Easyjet už nic nerušil a my se vydali hned po práci na letiště. Výhoda letů z Terminálu 1 je pro kreditkáře jasná - večeře v podobě řízečků a pár drinků s romantickým výhledem na západ slunce.
Bristol
V Bristolu jsme se zdrželi minimální dobu. Z letiště jsme někdy po desáté večer došli asi 10 minut pěšky do nedalekého ubytování, kde jsme měli první noc.
Ráno jsme si pak došli do nedaleké půjčovny pro auto. Dostali jsme místní káru MG, docela pěkné nové auto, podobné Kamiqovi, za 8000 kč/10 dní. Bohužel řidič neměl svoji kreditku a poprvé se mi stalo, že někdo řešil, že karta musí být napsaná na řidiče. Snažil jsem se být kreativní a naslibovat, co se dalo, mladý muž za přepážkou byl ale neoblomný a museli jsme tedy za cca 2000 dokoupit "druhého" řidiče mě, i když jsem za volant za celou dobu nesednul, což ale náš problém vyřešilo. Exteriér bez škrábanců jsme poctivě nafotili a hurá směr most do Walesu!
Brecon Beacons
První a zároveň pro milovníky hor za nás nejhezčí zastávka. Toto pohoří je poměrně rozlehlé a měli jsme zde pouze 2 celé dny, rozhodli jsme se je věnovat těmto dvěma tripům.
Výšlap na vrchol Pen-y-Fan
Ze Skotska z minulého roku jsme byli zvyklí na zamračené a deštivé počasí. Jaké překvapení pro nás bylo, když jsme dojeli pod kopec a - bylo úplně stejně. Viditelnost na pár metrů, lehce poprchávalo, vzduch byl chladný a osvěžující. Přesto jsme ale nechtěli měnit plány a vydali se nahoru. 16 km s asi 1 km převýšením byl příjemný start dovolené. Jediní turisté, které jsme tu potkali, bylo několik stád ovcí, ostatně stejně jako všude jinde, kam jsme potom šli. Výhledů jsme si bohužel moc neužili, ale podle fotek tam jsou, takže třeba budete mít více štěstí.
Na co jsme ale měli štěstí po celou dovolenou byly ubytování. Žádné hotely nebo sítě. Většinou příjemné anglické domečky s babičkou, která je již roky otřelá se zkušenostmi english breakfast a která už si vás ohlídá, abyste až do večeře nepotřebovali nic sníst. Zajímavá je taky cenotvorba - v podstatě všechny tyhle ubytka se snídaní jsme platili shodně 2000-2500 kč za noc. První večer nesmělo chybět ani fish&chips.
Výšlap kolem hor a jezer Llyn y Fan Fach
Ráno se konečně ukázalo slunce a nás čekaly nejhezčí výhledy. Zaparkovali jsme na veřejném parkovišti Tafarn-y-Garreg a vydali se na 20 km tůru s 1 km převýšením po nejhezčích hřebenech v pohoří Brecon Beacon, kolem jezera Fan Fawr k jezeru Fan Fach. Slunce povětšinou hřálo a turistů bylo opět minimum. Po včerejšku už trochu bolely nohy, ale za tohle to určitě stálo.
Pembrokeshire Coast National Park
Abysme hory trochu proložili, další destinací bylo prosluněné pobřeží. Určitě jste ho již viděli v některé britské detektivce nebo příběhu od Rosamundy. Zajímavostí je, že lze takřka celé welšské pobřeží projít po turistické stezce, což jsou dohromady stovky kilometrů. Tolik času jsme samozřejmě neměli, tak jsme pouze vybrali několik těch nejzajímavějších míst.
Wooltack Bay
Tato cesta po pobřeží se mi líbila nejvíce. Zaparkovali jsme u městečka Marloes v Marloes Sands Car Park. Nejdříve projdete kolem krásné pláže. I když svítilo slunce, úplně na koupání nám ani začátkem července nebylo, ale pár místních do toho mrazáku vlezlo. Cíl cesty je pak cíp, odkud vidíte na protější ostrůvky a všude kolem se pasou krávy. Terén nebyl nikterak náročný, tak jsem se rozhodl se sem jednou vrátit až budu v důchodu :-)
Bosherston - Stackpole wildlife walk
Tato asi 8 km trasa má hned několik zajímavostí - od dřevěné lávky přes močály až po všemožné druhy útesů. Turistů bylo o něco více, ale na vyčištení hlavy to bylo skvělé!
Green Bridge of Wales a Elegug Stack
Dvě nejvyhlášenější místa na pobřeží, kde roky vytvořily krásné útvary. Auto jsme nechali na parkovišti v Bosherstonu a měli jsme v plánu udělat velký okruh kolem Merrion Camp ke Green Bridge of Wales a Elegug Stack. Bohužel jsme měli smůlu, že v celé oblasti bylo vojenské cvičení a vše kromě pobřežní cesty bylo uzavřené, tak jsme museli cestu trochu upravit.
St. Davids
Tahle oblast patří určitě k těm must-see ve Walesu. St. Davids je krásné městečko plné památek, obchůdků, restaurací i pivovarů. Neméně hezká je ale i krásná cca 15km okružní trasa kolem útesů. Příjemná cesta i výhledy.
Strumble Head Lighthouse
Maják na cestě do další destinace. Příjemné místo na piknik a doutníček, co ale překvapilo byli koupající se tuleni ve volném moři. Bohužel jsem nezvládl udělat žádnou pěknou fotku, byli moc rychlí :-)
Snowdonia National Park
Cadair Idris
Doporučovaný trip v pohoří Snowdonia. Musím říct, že stezka byla moc zajímavá. Na začátku je placené parkoviště s toaletami. Trasa má něco přes 10 km, ale převýšení je poměrně velké a vrchol hory je zřejmě často v mracích, takže počítejte, že nahoře nejspíš trochu zmoknete. Příjemné ale bylo zastřešené odpočívadlo přímo na vrcholu, tak bylo alespoň kde nabrat síly.
V horách kromě nás bylo pár dalších turistů a nad hlavami mnoho špičkových letců s F-35, kteří tam zrovna trénovali přelety mezi kopci. Z toho dunění jsem si málem nadělal do trenek! Ale zážitek to byl. Další den jsme je viděli opět v horách o cca 30 km dál, tak je možné, že tam trénují častěji.
Městečko Aberystwyth a Harlech
Kromě přírody jsme navštívili i několik velice příjemných městeček.
Aberystwyth je město, jehož srdce tvoří dlouhá promenáda a zřícenina pobřežní pevnosti. Několik stánků s fish&chips a hospůdka přímo na obřím molu bylo přesně to, co jsme znaveni po všem tom chození potřebovali.
Městečko Harlech zase nabízí poctivý britský kamenný hrad tak, jak ho máme všichni rádi. Vstupné je poměrně vysoké a nejhezčí výhledy jsou stejně zvenku, ale když už je člověk tady..
llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch
Obvykle na takové nesmysly nechodím, ale měli jsme ještě čas, tak jsme zajeli kouknout na město s nejblbějším názvem na světě. Gratuluji, jste nejlepší!
Nejvyšší vrchol Snowdonia Park parním vláčkem
Další den jsme měli v plánu vyjet parní mašinkou na vrchol Snowdon a pěšky sejít dolů. Tickety jsme měli koupené předem - což doporučuji, vypadalo na místě, že je již vyprodáno. Bohužel ale bylo deštivo a nahoře nejspíš ještě hůř, my jsme byli unavení a ještě nám na místě řekli, že vlak kvůli větru možná ani nedojede až na vrchol, ale pouze do poloviny cesty, tak jsme si nechali celou částku refundovat. Na počasí tady chce fakt štěstí, je tu prostě hnusně většinu dní v roce. Ale podle fotek tam jsou za jasného počasí luxusní výhledy.
Jezero Llyn Idwal
Zajímavá okružní 5 km trasa se dá udělat i u jezera Llyn Idwal. Ideální program na pár hodin, i když převýšení a kamenitý terén tam je, takže nic moc pro vozíčkáře. Asi půl kilometru od začátku trasy se dá zadarmo zaparkovat, na začátku už se platí, ale je tam alespoň infocentrum, wc a fast food.
Cambrian Mountains
Čas přesunout se zase více na jih k Bristolu. Poslední dvoudenní zastávku jsme dali v těchto kopcích v příjemném městečku Rhayader. Místní gastronomie nabízí takové perly jako mac&cheese či lasagne s hranolkama, k zapití doporučuji klasický Carling za 4 libry.
Hned za městečkem se nachází dlouhá cyklostezka kolem místní přehrady The Elan Valley. Bohužel žádná půjčovna o víkendu nefungovala. Ano, jsou to břídilové. Proč si otevírat půjčovnu na kola a mít otevřeno jenom ve všední dny? Šli jsme tedy kus trasy alespoň pěšky a tuto monumentální přehradu pořádně zkoukli zblízka.
Výšlap na Pumlumon Fawr
Poslední zastávka naší dovolené byl výšlap na tenhle kopec. Nebyl tak monumentální, jako předchozí pohoří, ale za to jsme nepotkali jediného turistu a piknik nahoře s výhledem na přehradu stál určitě za tu cestu.
Cesta zpět do Bristolu
Poslední den nás čekal přesun k letišti. Přiznám se, že v plánu bylo ještě mnoho věcí, jako Caerphilly Castle nebo prohlídka Cardiffu. Nakonec jsme dali přednost delšímu spánku, vrácení auta a brzkému příjezdu do salonku v Bristolu, do kterého lze jít na loungekey. Sice jsme museli hodinu čekat (online vyvolávací systém), abychom pak přišli do velkého, téměř prázdného salonku, ale salonek samotný určitě hodnotím kladně. Pamatuju si jen spoustu piv, skvelých kuřecích stehýnek a další dobroty. Navíc měl náš let asi hodinu nebo dvě zpoždění, což člověk sedící v salonku ve výsledku ocení.
Takže? Příště Wales?
Doufám, že můj cestopis alespoň někoho inspiruje na cestu do téhle pohodové země. Kromě počasí jsme neřešili snad jediný problém, málo turistů, lidé ve službách a ubytování milí, všechny podniky otevřené, výhledy dechberoucí a letenky do blízkého Bristolu za pár korun z Prahy. Hory, kopce, útesy, ovečky a spousta kilometrů v nohách. Velšské koláčky, pípy s tolika pivy, že je nestihnete všechny ani vyzkoušet a o něco lepší gastronomie, než ve zbytku Británie. Doporučuji však nepromokavou bundu a dobré boty, deštivo bylo sice méně jak ve Skotsku, ale přesto se tomu zřejmě nedá vyhnout ani v létě.
Celkem jsem se dostal za 11 dní na částku kolem 25 000 kč za osobu, včetně auta a letenky(1200), což si myslím, že není na UK vůbec špatný výsledek, ačkoliv s dnešním kurzem libry je nutné asi 10% navíc připočítat. Low budget to tedy spíše není, ale něco ušetřit určitě jde, každý den jsme jedli v restauraci nebo alespoň fast foodu a bez 3-4 piv před spaním to pro mě není dovolená.
Zkoušeli jsme také srovnat Wales se Skotskem, kde jsme byli stejně dlouho minulý rok (viz. můj předchozí cestopis). Musím říct, že u mě asi o jeden bodík vyhrává právě Wales kvůli lepšímu počasí. Každopádně se do obou zemí rád vrátím a teď hurá na plánování Severního Irska, abych to měl kompletní :-)
Áčko procestoval 29 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 9 lety a napsal pro tebe 5 úžasných cestopisů.
Zobrazit profil1 komentář
Fajn inspirace. Můžu doporučit Wales i ze serveru, do Liverpoolu se také létá dobře. Po cestě je Chester, který sice ještě nespadá do Walesu, ale fakt stojí za návštěvu. Pak už Conwy Castle, pro mě jeden z nejhezčích hradů na světě vůbec.