V březnu na Kypr
Milujete pláže, hory, lesy, útesy a skvělé jídlo? Pojeďte s námi na Kypr! :-)
Cestopis z roku 2023 napsala Vlasta S.
V březnu na Kypr :-)
V polovině února jsme se rozhodli navštívit nějakou další zemi. Podle cen letenek jsme si vybrali buď řeckou Soluň nebo jižní Kypr, konkrétně Larnaku. Po dlouhéém rozhodování jsme se rozhodli pro Kypr, tak se společně semnou pojďte podívat, kam jsme všude zavítali. PS: berte, prosím, v potaz to, že nejsem úplně zkušený cestovatel a výlet jde udělat určitě ještě levněji a navštívit spoustu dalších míst, tohle je spíš soupis našich zážitků a zkušeností :-)
V neděli, 26. 3., jsme v brzkých ranních hodinách vyrazili na letiště ve Vídni (parkujeme na Parkplatz Mazur), odkud nás čekal přímý let do Larnaky. Let trval něco málo přes 3 hodiny, takže jsme se krásně dospali, abychom byli ready na první den na Kypru.
Jelikož jsme si dělali rezervaci na zapůjčení auta předem, čekali jsme, že na nás na letišti bude někdo čekat s takovou tou cedulí a našim jménem. No.. nikde nikdo nečekal (alespoň ne na nás), takže jsme se do půjčovny vydali pěšky. Naštěstí to bylo hned za letištěm, cca 10 min chůze.
Auto půjčené, VYRÁŽÍÍÍÍME! :-)
NEDĚLE 26. 3.
Z autopůjčovny míříme rovnou k Hala Sultan Tekke, což je mešita na břehu slaného jezera. Přímo u mešity je parkoviště, kde zastavujeme a dáváme si svačinu ve spolešnosti koček (kočky jsou všude a je jich hoooodně) Vedle mešity se nachází i zahrada, minaret a také hrobka. Nezapomeňte nakouknout i dovnitř mešity, kam vstupujete samozřejmě bosí a v naprosté tichosti.
Po prohlídce se přesouváme na viewpoint slaného jezera, kde najdete malou "rozhlednu". Jezero je přes zimu zaplněno slanou vodou a můžete tady pozorovat třeba plameňáky. My jsme je bohužel viděli jen z dálky ale bylo jich fakt hafo. Přes léto pak jezero vysychá a je zcela pokryto solí.
Míříme na východ na pláž Nissi beach, která by údajně měla být nejhezčí pláži na Kypru. Neměla jsem velká očekávání ale musím říct, že je to opravdu ta nejhezčí pláž na Kypru! Čistá, průzračná voda, kterou prostě na fotce nezachytíte.. no cítila jsem se jak někde v Karibiku, a to nepřeháním! Voda byla sice ještě studená ale neodoláme, sundáváme ponožky a alespoň se procházíme pokraji. Autem popojíždíme k mostu Love Bridge, kde legenda praví, že pokud se milenci políbí uprotřed mostu a něco si přejí, přání se vyplní (my jsme to nezkoušeli, bylo tam už pak moc lidí :D). Poblíž se nachází i park se sochami a kaktusy. Nezapoínáme také na přírodní rezervaci Cape Greco, kde krása střídá nádheru. Louky, hory, moře, pláž, útesy a The Blue Lagoon.
Odtud už pak následovala cesta do Lidlu (ceny podobné jako u nás) a na ubytko, to jsme měli v malé vesničce Agios Theodoros. My konkrétně měli apartmán, a bylo to opravdu příjemné a klidné prostředí.
PONDĚLÍ 27. 3.
Hned ráno vyrážíme do druhého největšího města na Kypru a zároveň největšího kyperského přístavu, a tím je Limassol. Tady jsme neměli nic naplánovaného, takže jsme si prošli město, navštívili hrad (ten je mimochodem přímo v centru města, vstup 4,50€) nemohli jsme minout již zmiňovaný přístav a nakonec procházka po promenádě, kde bylo několik hřišť a sportovišť (a samozřejmě hodně laviček).
Z Limassolu míříme zpět do naší vesničky a vydáváme se na "túru" na vyhlídku Frame. Od našeho ubytování necelé 2 km ale v tom teple mi to přišlo jak 10.. Nahoru se dá sice vyjet autem ale asi od poloviny je cesta neupravená, rozbitá a s nízkým podvozkem bych to moc neriskovala. :-) Výšlap byl sice nekonečný ale stál za to! Výhled na celou vesničku a okolní přírodu byl k nezaplacení!
Sestup dolů a procházka vesničkou, kde všude rostou pomeranče a citróny a já to prostě zbožňuju. Co ale zbožňuju víc, jsou stromy jasmínu, které voní už na dálku.♥
ÚTERÝ 28. 3.
V úterý vyrážíme na dalekou cestu do Paphosu. Naštěstí tam vede dálnice, takže cesta ubíhá rychle. První zastávkou je Zoo Paphos, kam zavítáme hlavně kvůli tukanům (jen abyste chápali, já miluju tukany a v téhle Zoo mají asi 5 voliér). Vstup do Zoo je 16,50€ ale je poměrně velká a je skvěle postavená. Viděli jsme snad všechny zvířata. Po 2 hodinách v zoo se přesouváme k moři, konkrétně k vraku lodi v Pegeie. Tohle místo mě uchvátilo, krásné útesy a k tomu ta loď, úplně "instafriendly".
Pokračujeme směrem na jih a zastavujeme u turistické atrakce Giant Chair of Paphos, kde je opět krásný výhled na moře a útesy. Navíc je tu moc pěkné a čisté okolí. V samotném Paphosu jsme nakoupili suvenýry, navštívili hrad a promenádu.
Dnešní poslední zastávkou je Petra tou Romiou, která je spojená s řeckými bájemi a pověstmi. Stejně jako u Love Bridge se tu s toutou pláží pojí dvě legendy. Já znala jen tu jednu, kde máte najít kamínek ve tvaru srdce, abyste potkali toho svého osudového :-) Co se týče pláže samotné, ta byla pokryta řasami a voda nebyla úplně čistá ale jinak jsou všude krásné oblázky.
STŘEDA 29. 3.
Nikósie - hlavní město Kypru, respektive obou Kyprů. Tohle město se totiž dělí na řeckou a tureckou stranu. Pokud budete chtít jít na tureckou stranu, vezměte si s sebou pas (ne OP). Hraniční přechod je na ulici Ledras street a skoro nikdo tu nebyl (v sezóně je tu prý čekací doba až 30 min). Co se týče města samotného, já už bych sem tedy znovu nemusela, zvláště na té řecké straně je špína, bordel... Turecká strana už je upravenější, všude stánky s oblečením a suvenýry (jako klasicky v Turecku). Na turecké straně jsme si koupili baklavu, ale lepší jsem snad nikdy nejedla (obchůdek se nachází po pravé straně hned u hraničního přechodu).
Den jsme zakončili večeří v Agios Theodoros v taverně Mama "To Basano", kde jsme si dali kuřecí souvlaki s hranolkama a salátkem. Opravdu velké (chuťově výborné) porce, které se nedají sníst, a to jsme ještě nevěděli, že nám jako předkrm donesou pitu s tahini, a po jídle dezert (nějaká tradniční placka s medem a dva pomeranče).
ČTVRTEK 30. 3.
Poslední den a vyrážíme do Lefkary, malebné vesničky, kterou máte za hoďku prozkoumanou. Kdo máte rád olivy, tak poblíž je olivová farma, vstup je zdarma a paní majitelka vás ještě pohostí všema různýma dobrotama. Cestou zpět ještě zastavujeme u silnice a kocháme se výhledem na Lefkaru a "jezero", kde se do sebe vlévají dvě řeky.
Celý den v Larnace byla dobrá volba. Na skok zastavujeme u Kamares Aqueduct a frčíme k promenádě a hradu. Procházíme i starou tureckou čtvrtí, kde jsou dodnes nápisy jak v řečtině, tak v turečtině. Kousek od promenády se také nachází kostel sv. Lazaruse, který taky stojí za podívanou. Kolem promenády je plno restaurací a barů, kde mají ceny hodně přemrštěné. My jsme po cestě ke kostelu narazili na restauraci Grill Chef, kde jsme si dali gyros se zeleninou v pitě za 4,50€. Nakonec se vydáváme na Makenzy Beach, která je hodně blízko letiště, a tak můžete pozorovat vzlet letadla zblízka.
HODNOCENÍ AUTOPŮJČOVNY
Auto jsme si půjčovali od firmy Kyprexxo. Při rezervaci platíte zálohu ve výši 30€. Po příchodu na pobočku nás přívítal pan George, velmi milý, sympatický a ochotný. Vše nám vysvětlil, ukázal, dal důležité info, jak řídit, jelikož na Kypru se řídí vlevo (první hodinu to byla docela "krev a pot" ale zvyknete si.. na Kypru není mimo sezónu zas tak velký provoz a domorodí nejsou taky úplně super řidiči). Auto jsme dostali Opel Corsa v bílé barvě s manuální převodovkou. Vše bylo uklizené, čisté, voňavé... zkrátka vše v pořádku, a to i navenek. Až máme auto nafocené ze všech možných stran a úhlů, jdeme doplatit částku za zapůjčení, která byla 120€ (celkem za zapůjčení tedy 150€ na 5 dní). Jen si dejte bacha, abyste měli na kartě dostatek peněz, protože jako skoro v každé půjčovně si berou depozit 600€. Při návratu si George auto zkontroloval, okamžitě nám vrátit depozit v celé výši a odvezl nás na letiště. Kyprexxo hodnotím velmi kladně a mohu jen doporučit :-)
Náklady na 5 dní/osoba vychází 8.000,- Kč. Je ale pravda, že my jsme se docela rozšoupli s jídlem a suvenýrama, takže to mohlo být klidně o 1.500,- Kč méně. Holt, když už někde jsem, potřebuji ochutnat místní kuchyni a mít něco na památku :-) Za 5 dní jsme ujeli cca 760 km, benzín nás celkově vyšel na 1.430,- Kč.
Děkuji za přečtení, a za případné doplnění a komentáře budu moc ráda! :-)
Vlasta S. procestovala 16 zemí světa světa, nejvíce Evropu. Na Cestujlevne.com se přidala před 1 rokem a napsala pro tebe 3 úžasné cestopisy.
Zobrazit profil1 komentář
V Larnace je absolutní pecka asi dvě ulice od promenády podnik Mpoukia Kai Goulia:
servírují jen meze (malé talířky jídel), ale neuvěřitelné množství. Na osobu to vyjde 20 EUR (taky březen 2023) a člověk dostane průřez velkou částí kyperské kuchyně. V neděli tam byli jen Kypřané, k tomu živá lokální hudba (hráli a zpívali celkem tři lidé), místní tančili ... Super atmosféra. Fakt neuvěřitelný rozdíl od turistických podniků přímo na promenádě, přesně, jak píšete.