Vánoce i příchod nového roku na tajuplném Balkánu 1.část-Athény
V dalším mém cestopisu se podíváme letecky do Řeckých Athén , zde nastoupím do autobusu a vypravím se do Albánie a možná i dále, aby toho nebylo málo oslavíme tu Vánoce i příchod nového roku.
Cestopis z roku 2023 napsal Petr78
Milí čtenáři,
Vítejte v mém cestopisu, ve kterém vám povím o mé nezapomenutelné cestě na Balkán. Balkán je fascinující region plný historie, kultury, přírody a dobrodružství. Chtěl jsem ho navštívit už dlouho a když jsem našel levné letenky z Katovic do Athén, neváhal jsem . Můj plán byl jednoduchý: odletět do Řecka, prozkoumat jeho hlavní město a okolí a pak se vydat na cestu po zemích Západního Balkánu až do Černé Hory, odkud jsem měl zpáteční let do Gdaňsku v Polsku. Celá cesta měla trvat 12 dní, od 20. prosince do 1. ledna, a letenky mě stály pouze 1500 Kč. Zbytek jsem si musel vyřešit a naplánovat sám, což je součástí mojí zábavy před každou cestou.
V tomto cestopisu se dozvíte, jak jsem se vypořádal s různými výzvami, jaké jsem zažil krásné i šokující momenty, jaké jsem potkal zajímavé lidi a jaké jsem ochutnal místní speciality. Doufám, že vás můj příběh zaujme, pobaví a možná i inspiruje k vlastní cestě na Balkán.
Dny letí jeden po druhém, až nastává den D. Na letiště mám odjíždět vlakem EC 108 Sobieski. S jízdným do 200 Kč s předstihem. Hlídal jsem si start prodeje ještě před novým jízdním řádem, aby to bylo co nejlevnější. Zde se vyplatí koupit včasnou jízdenku Evropa s pohyblivou cenou. Nicméně z Ostravy do Katovic je spojení časté s cenou od 120 Kč až někde po 600 Kč za některé autobusy Flixbus. Vlakem tato trasa vychází o dost lépe. Ještě těsně před odjezdem šli koupit jízdenky asi za 180 Kč a jiné vytíženější spoje do 500 Kč. Vlak vás však vezme do centra Katovic, nikoliv na letiště. Zde je třeba přestoupit na místní autobus na letiště. Ten už jezdí kyvadlově minimálně jednou za hodinu, v dopravních špičkách vícekrát.
Na letiště jsem přišel ve 14.00, v době, kdy právě začínal boarding na můj let. Už jsem byl zvyklý na rutinu bezpečnostní kontroly. Sundal jsem bundu a dal ji na pás. Vytáhl jsem z kapsy powerbanku se smartphonem a položil ji do jedné bedýnky na pás. Do druhé bedýnky jsem vložil batoh s doklady a peněženkou. Prošel jsem kontrolou bez problémů a zamířil k odletové bráně. Cítil jsem očekávání, co mě čeká na mé cestě. Měl jsem ještě dost času, tak jsem se rozhodl prohlédnout si nabídku oblíbeného letištního obchodu v duty free. . Byl jsem pak připraven nastoupit na palubu letadla a zažít další moje dobrodružství.
Následuje už jen nástup do letadla, poslední kontrola dokladů a samotný odlet. Let je bezproblémový. Po dlouhé době sedím jinde než u okénka, u uličky. Vůbec mi to v noci nevadí. Na řecké pevnině přistáváme ještě asi o 10 minut dříve oproti letovému jízdnímu řádu. A já se ocitám, jak praví SMS v mobilu, v Řecku, konkrétně na mezinárodním letišti v Athénách.
Po příletu do Athén mě přivítala velice moderní odbavovací hala s několika pohyblivými pásy, které sloužily nejen pro zavazadla, ale i pro cestující, kteří tak nemuseli podnikat relativně dlouhou cestu ven z letiště pěšky. Byl jsem nadšený z toho, že jsem konečně v Řecku,dle cestopisných článků v zemi s bohatou historií a kulturou. Bylo 7 hodin večer, Stihl jsem si koupit lístek na autobus v automatu. Autobusem stála cesta do centra 5€, metrem pak 9€. Prý zde jezdí i pár příměstských vlakových spojů, ale já jsem se rozhodl jet autobusem, abych si mohl lépe prohlédnout noční město a ušetřil 4€ . Při příchodu k autobusové stanici už jsem viděl označení odjezdu autobusů X95 do centra. Bylo poměrně teplo, asi 15°C, a tak jsem sundal zimní bundu, se kterou jsem zde přiletěl z chladného Polska. Mohl jsem z autobusu obdivovat rušné silnice , železnici a fungující noční život v Athénách po cestě do centra .
Zhruba za hodinu autobus přijel do živého athénského centra na náměstí Syntagma. Vyběhl jsem z autobusu a vybral jsem si z bankomatu nějaká eura. I z Revolut karty, ale s příplatkem asi 2€. Neřešil jsem to. Směnárny, kurzy, nějaký poplatek si vezmou vesměs vždy. I když u debetky Revolut se dá dost ušetřit alespoň na kurzech. Prohlédl jsem si noční život na Vánočně osvětleném náměstí Syntagma s parlamentem kde se konají výměny stráží. Nakoukl do jednoho z barů, dal sem si rum i Řecký likér. Pak jsem měl několik možností, jak se dostat na hostel. Pro Athény jsem si vybral hostel Bedway Athens u Neos Kosmos, tedy pár kroků od stanice metra i tramvajové linky 6. Ten mohu pro Athény mezi hostely jen doporučit. Čistý hostel, palandy s maximálním soukromím, s uzamykatelnými skříňkami, kuchyňkou, relativně udržovanými toaletami a sprchami. V neposlední řadě s automatickým check-inem. Takže minimální kontakt s lidmi. A jednoduchý vstup praktický v kteroukoliv denní (i noční) dobu. Za 2 dny jsem zaplatil asi 600 Kč (25€). Určitě patří mezi hostely mezi ty lepší a určitě toto vybavení nemá každý hostel. Stále je to hostel, takže milovníci luxusnějšího ubytování v podobě hotelu si vyberou z mnoha hotelů po celých Athénách.
1. Den v Athénách.
V Athénách je mnoho možností co dělat. Tak jako v jiných velkých městech i tady vydržíte se spoustou zábavy a turistických cílů i 4, 10 nebo 14 dní. Já si vybral ty co považuji za nutné vidět a při takovém poznávacím sólozájezdu by je člověk neměl minout. Zápisek z prvního dne . ....
Ráno jsem vstal v 7.00 a vyrazil směrem k Akropoli, která je symbolem antického Řecka a civilizace. Akropolis je skalnatý vrchol, na kterém stojí několik starobylých staveb, jako je Parthenon, Erechtheion, Propylaea a chrám Athény Niké. Vstupné je mimo sezónu 10 eur, a určitě stojí to za to. Prohlédl jsem si tyto impozantní památky a obdivoval jejich architekturu, sochařství a výzdobu. Z Akropole je také nádherný výhled na celé město a moře.
Po návštěvě Akropole jsem sešel dolů do čtvrti Monastiraki, která je známá jako bleší trh. Zde jsem našel spoustu obchodů, stánků a restaurací, které nabízejí různé zboží, suvenýry a tradiční řecké jídlo. Monastiraki je také místo, kde se nachází starověká Agora, kde se kdysi scházeli občané Athén k obchodování, politice a filozofii.
Z Monastiraki jsem pak pokračoval k náměstí Syntagma, které je hlavním náměstím Athén a sídlem řeckého parlamentu. Zde se koná každou hodinu slavnostní střídání stráží u hrobu neznámého vojína. Stráže jsou oblečeny do tradičních uniforem a provádějí působivou ceremonii.
Z náměstí Syntagma jsem se vydal přes Národní zahradu, která je oázou klidu a zeleně v centru města. Zahrada má mnoho stromů, květin, jezírek a zvířat, jako jsou kachny, pávi a želvy. Je to ideální místo pro odpočinek a relaxaci.
Z Národní zahrady jsem došel až k Panathénskému stadionu, který je jediným stadionem na světě postaveným z mramoru. Stadion byl postaven v 4. století př. n. l. pro Panathénské hry, které byly náboženským a sportovním festivalem na počest bohyně Athény. V roce 1896 se zde konaly první moderní olympijské hry a od té doby se zde konají různé sportovní a kulturní akce. Vstupné je 10 eur .
Po prohlídce stadionu jsem se vydal autobusem pod horu Lykavittos, která je nejvyšším bodem Athén. Na vrcholu hory je kostel svatého Jiří a rozhledna, odkud je úchvatný výhled na celé město a okolí. Na horu se dá dostat pěšky, autem nebo lanovkou, ta stojí 10 eur za zpáteční jízdenku. Já jsem si vybral lanovku, je rychlá a pohodlná.
Z Lykavittu jsem se vrátil do centra a nasedl na metro, které mě zavezlo do přístavu Pireus. Pireus je největším a nejdůležitějším přístavem Řecka a jedním z nejrušnějších v Evropě. Zde jsem viděl mnoho lodí, trajektů, jachet a výletních lodí, které spojují Athény s ostrovy a dalšími zeměmi. Doporučuji také učinit výlety okolní ostrovy téměř nutností pro cestovatele , kteří vyrazí na více dní je alespoň výlet na ostrov Aegina. Lodí odsuť ,,od 30€ " za zpáteční jízdenku. Já to při mém v plánu nestihl. Pireus je také město s vlastní historií, kulturou a památkami, jako je například archeologické muzeum, námořní muzeum nebo kostel svaté Trojice.
Z Pireusu jsem se přesunul na tramvaj, která mě odvezla k pláži u zastávky Kalamaki. Voda je teplá někdo byl i plavat na mě to kvůli chladnému vzduchu však moc nebylo , díval sem se tedy chvíli širokým pohledem na moře a prošel po pláži poté se vrátil do centra Athén a zamířil do nákupního centra Mall, kde jsem si dal večeři v KFC. Mall je největším a nejmodernějším nákupním centrem v Řecku a nabízí široký výběr obchodů, restaurací, kaváren, kin a zábavních center.
Po večeři jsem si ještě udělal nějaké nákupy potravin v supermarketu, který je součástí nákupního centra. Na večer jsem se pak opět vrátil metrem do mého hostelu k odpočinku.
Tím skončil můj první den v Athénách. Byl to nádherný zážitek, který jsem si moc užil. Viděl jsem mnoho krásných a zajímavých míst, poznal jsem trochu řecké kultury i historie. Athény jsou opravdu město, které stojí za návštěvu. Zítra je v plánu ještě jeden den v Tomto městě.
2. Den v Athénách
Druhý den v Athénách byl plný dobrodružství a krásy. Začal jsem brzy ráno, když jsem se probudil v 7:00 a vyrazil na prohlídku muzea Akropolis, kde jsem obdivoval nádherné umělecké díla a historické artefakty z antického Řecka. Potom jsem si dal vynikající snídani v řecké kavárně, kde jsem ochutnal bagetu s kávou a užíval si atmosféru města.
V 11:00 jsem se dostal na náměstí Syntagma, kde jsem byl pozorovatelem slavnostního střídání stráží před budovou parlamentu. Bylo to velmi působivé a zajímavé vidět, jak se strážní v tradičních uniformách pohybují v pečlivě nacvičeném rituálu. Zjistil jsem, že se jedná o příslušníky řecké armády, kteří střeží hrob neznámého vojína a symbolizují tak boj za nezávislost Řecka.
Po tomto zážitku jsem se prošel po Mostaryki, oblíbené nákupní ulici, kde jsem si koupil několik suvenýrů pro sebe a své přátele. Viděl jsem spoustu krásných a originálních věcí, jako jsou keramické talíře, šperky, oblečení a další. Také jsem si všiml, že v této oblasti je mnoho kostelů a klášterů, které dodávají místu duchovní atmosféru.
Poté jsem si dal vynikající Řecký oběd. A
Odpoledne jsem pokračoval procházkou podél moře, kde jsem si užíval svěžího vzduchu a výhledu na modrou vodu.
Vrchol dne byl, když jsem se dostal na terasu obchodního domu Athens Mall, kde jsem při limonádě s ledem sledoval nádherný západ slunce nad městem.
Večer jsem se rozloučil s Athénami a nastoupil do autobusu top-lines, který mě zaveze přes noc do Tirany. Byla to dlouhá cesta, ale stála za to. Athény jsou nádherné město, které má mnoho co nabídnout. Doufám, že se sem jednou vrátím a objevím další poklady této starobylé civilizace. Přihlásím se v další mé cestopisné části z Albánie.
Petr78 procestoval 37 zemí světa světa, nejvíce Evropu. Na Cestujlevne.com se přidal před 2 lety a napsal pro tebe 26 úžasných cestopisů.
Vydal jsi se zrejme poprve poznat Ateny. Diky zvolenemu datu narazil jsi i na nejake tamni vanocni trhy?
Docetl jsem se, ze jsi behem pobytu v Atenach resil i par zalezitosti low-costove. A tudiz by me zajimalo, jak se ti vysledne libila navsteva stareho olympijskeho stadionu za 10 euro? Pokazde jsem jen sel okolo, a ani jsem se o nejakou jeho prohlidku zatim nezajimal.
Podobne me prekvapilo, ze ses rozhodl vyuzit tu lanovku za 10 euro na vrchol Lykavittos. Asi proto, ze se na nej da vystoupit i zdarma pesky.
Rovnez dekuji, ze jsem se mohl priucit nazev Lykavittos v novorectine. Zatim jsem si toto misto pamatoval pouze anglicky Lycabettus. A nahodne se dozvedel, ze cesky by znamenalo i neco jako Vlci hora.
Kazdopadne mimosezonni navsteva Akropole za 10 euro je fajn vychytavka. Behem letni sezony stoji tusim 20 euro.
Hele stadion se mi fakt kupodivu líbil 😀i za těch 10€ asi je to místo které bych ještě turistům doporučil stát tam a projít se po takovém jedinečném stadionu je celkem neuvěřitelné a 10€ není v Řecku bohužel zas tak moc, s tím vrcholem lykavittos to ale zklamání je. Napodruhý už tam fakt nelezu ani pěšky. Čekal jsem lanovku s výhledem nebo alespoň historické svezení jak třeba v Budapešti a ona to je nevzhledná kastle v tunelu. Jediné co je zajímavé je snad místo kde se křižují. Na kopci pak Snad jen zajímavý výhled , kostelík absolutně vybledly, ceny a výběr v restauraci absolutní katastrofa raději jsem odešel a na výhled na Athény ? Tak na ten bohatě stačí víno nebo limonáda v kavárně v tom obchoďáku Mall. Nebo vylézt na tu Akropoli kde ty peníze líto fakt nejsou. . Případně na vedlejší kopec Philopappou. Ale touž asi jen pěšky.
Doplním ještě k těm Vánočním trhám. Speciálně jsem je nevyhledával. Vánočních stánků a různých Vánočních ozdob a těchto věcí známé ze střední nebo západní Evropy bylo všude dost. Dost Vánoční to bylo hlavně kolem Syntagmy , tam byli přistavené i dva pódia a někdo hrál na piáno. Takže to vypadá , že tam je určitě i program.Ještě jsem něco málo viděl někde v Piraeus. Ale jestli je někde něco víc to jsem nezjišťoval stejně jako u mých dalších navštívených měst. Ale pokud průměrného turistu zajímají vánoční stánky a ozdoby tak o ty fakt nouze není. Vánočně pak žil i obchoďák Mall ale tam je to jen samý kýč jako všude v obchodních domech.