Vánoce i příchod nového roku na tajuplném Balkánu 3. Část -Severní Makedonie
Letecky se podívám do Athén , zde nastoupím do autobusu a vypravím se do Albánie a možná i dále, aby toho nebylo málo oslavím tu Vánoce i příchod nového roku Ve 3.části objevíme Severní Makedonii
Cestopis z roku 2023 napsal Petr78
Mílí Čtenáři
Vítejte u dalšího pokračování mého cestopisu s názvem Vánoce i příchod nového roku na tajuplném Balkánu.
V minulých dvou částí jste mohli číst o cestě do Athén, objevování tohoto Starobylého města plného kultury a života. Dále jste mohli zjistit jak sem dojel z Athén do Albánie, objevoval tento stát ve čtyřech dnech plných poznání od temné komunistické historie Albánie až po současné Mešity , paláce a živé města . Zde jsem nasedl na autobus a vydal se na cestu k dalším hranicím dalšího státu - Severní Makedonie. A o té bude tento díl příběhu.
1. Den- příjezd do Makedonie, značka Severní.
Příjezd do Severní Makedonie byl ve znamení hor a kopců. Horská hranice mezi Makedonií a Albánii totíž leží ve výškách nad 1000 m.n.m. s okolními vrcholky kolem 1300 m. Vezmeme li v úvahu, že moře se nachází 100 km dosud stoupání bylo rozpoznatelné věrohodně. Hranici přecházím kolem 3. Odpoledne a proces je rychlý.
Silnice E852 s kilometrovým odstupem a s dvousetmetrovým převýšením od jezera Ohrid toto jezero kopíruje a po více než 10 km po ní přijíždím i ke stejnojmennému městu. Vystupují na autobusovém terminálu a pěšky přicházím do večerního města u nádherného jezera.
Toto Jezero (Ohrid) je jedním z nejkrásnějších a nejstarších jezer na světě, které se nachází na hranicích Severní Makedonie a Albánie. Je to ideální místo pro relaxaci a poznávání historie i kultury této země. Někdy se mu též přezdívá Makedonské moře jelikož Makedonie je vnitrozemským státem a moře nemá a toto je její největší vodní plocha.
Ve městě Ohrid, které je společně s jezerem zapsáno na seznamu UNESCO se
Procházím po starém městě, kde se nachází mnoho kostelů, klášterů a pevností. Vidím například kostel sv. Sofie, který patří k nejdůležitějším v Severní Makedonii, a kostelík sv. Jana U. Kanea, který nabízí úžasný výhled na jezero.
Po krátké procházce u jezera pak přicházím na ubytování do penzionu Villa Sparadise. Daň za to , že to není u jezera ani ve městě, ale spíš na jakém si předměstí nedaleko autobusového terminálu je krásný útulný pokojíček. Nechybí tv s plochou obrazovkou, lednice a pohodlná manželská postel. Hned vedle je místní bar a ve stejné budově i obchod. Baru se nebojte v noci je zde klid. Ubytování s cenou za 16€ (400kč) pak vypadá velmi slušně. Doporučuji cestovatelům, kteří netrvají na hotelu u jezera a nevadí jím zhruba půlhodinová chůze k jezeru.
2. Den u jezera Ohrid i příjezd do Skopje
Vstávám brzy ještě před 8. Hodinou mám dnes velký plán.
Jedním z nejzajímavějších míst, které jsem navštívil u jezera Ohrid je klášter svatého Nauma. Klášter byl založen v 10. století svatým Naumem, jedním z učedníků svatých Cyrila a Metoděje, kteří šířili slovanské písmo a křesťanství mezi Slovany. Klášter je obklopen nádhernou přírodou, včetně pramenů, které tvoří malé jezírko, kde se dají vidět pštrosi a pávi.
Cesta z Ohridu do kláštera svatého Nauma je také velmi působivá, protože nabízí nádherný výhled na jezero a jeho břehy.Já jsem se rozhodl cestovat autobusem, který jezdí z hlavního autobusového nádraží v Ohridu každý den v 8:00. Jízdenka stojí 100 denárů (asi 1,6 eura) a cesta trvá asi hodinu a půl. Autobus zastavuje na několika místech podél cesty, jako je například vesnice Peštani, kde se dá navštívit muzeum Bay of Bones, které je replikou pravěké vesnice postavené na kůlech nad vodou.
Po příjezdu do kláštera jsem si prohlédl jeho nádvoří, kostel a muzeum, kde jsem se dozvěděl více o historii a životě svatého Nauma.
Po brzkém obědě jsem se vrátil na autobusovou zastávku, kde jsem čekal na autobus zpět do Ohridu. Autobusy jezdí každou hodinu, poslední odjezd je v 16:00. Pro cestu mezi Ohridem a st. Naum. Pak jde využít i možnost lodních výletů jde však o dražší způsob cestování jedna Cesta stojí více než 10€ v závislosti na společnosti jaká plavbu zajišťuje. Cesta zpět pak byla stejně krásná jako cesta tami autobusem a já jsem si užíval výhled na jezero a okolní vrcholky hor. Přijel jsem do Ohridu kolem 13.00, kde jsem přestoupil jen na druhý autobus společnosti Galeb do Skopje-hlavního a největšího města Severní Makedonie.
Jízdenky jsem měl zakoupené předem přes stránku Getbybus . Cesta byla poměrně rychlá a trvala přes 2 hodiny. Stála asi 300 kč.
Skopje je hlavní a největší město Severní Makedonie. Je to politické, kulturní, ekonomické a akademické centrum země. Skopje má mnoho zajímavých míst k navštívení, jako je Starý bazar, Kamenný most, Skopská pevnost a Matka Tereza Memorial House (dům Matky Terezy) takhle odpoledne jsem prošel jen centrem po Kamenném mostě ke Starému Bazaru. Nechal jsem si očistit boty po naléhavé prosbě pouličního čištiče bot v přepočtu asi za 70kč takže žádná drahá investice a odešel jsem k odpočinku na hostel .
Pro svůj pobyt zde jsem vyzkoušel novinku v podobě kapslového hostelu Inbox hostel. Každý host zde dostane vlastní kapsli. V každé klimatizované kapsly je uzamykatelná skříň, botník, umělé osvětlení, a trocha soukromí. Na Hostel dost dobrý sociální zařízení je pak zvlášť mimo kapsle, je však prostorné a nebyl problém, že by si někdo navzájem omezoval pohyb. Jen na nocležníky už jsem měl štěstí menší . Nechyběl hlasitý telefonní hovor o půl 12 v noci nebo tichá hudba. Z tohoto důvodu doporučuji buď pro trpělivé jedince, nebo jedince, které umí kolegu takzvaně ,,seřvat ". K tomu mě ve Skopje nezapomněla budit ranní modlitba z mešity před svítáním. I tak pro nízkonákladové cestovatele mohu kapslový hostel doporučit. Až na vyjmenované drobnosti výše šlo o pohodový čistý hostel s maximálním soukromým. V neposlední řadě s luxusní cenou 18€ (450 Kč) za 2 noci ve Skopje.
3. Den kaňon Matka i Millenium CROSS
Další den ráno jsem vstával brzy ještě se svítáním, ostatně zbudilo mě volání na modlitbu z Mešity poté jsem už mířil na první autobus ke kaňonu matka.
Ten je vzdálen asi 15 km od centra města a jezdí tam linka 60 nepravidelně a údajně je v sezóně nutné jít kus cesty pěšky, protože se autobus přes zaparkovaná auta nedostane až k němu. Jízdenky na místní MHD se dají koupit v místní aplikaci Skopska. Ta nabízí 10 lístků za 250 denárů (4€/100 CZK) jedna cesta autobusem tak vyjde asi na 10 kč. Samotný Kaňon je pak domovem nádherného jezera, které je vlastně elektrárnou a je obklopeno strmými skalními stěnami a zelenými lesy. Na jezeře lze pronajmout kajak nebo loďku já si užíval klidu ranní přírody ze břehu. Vidět tu lze také několik jeskyní a starobylých kostelů, které se nacházejí na březích jezera. Byl to výlet , který umožňuje vidět Skopje tak trochu z jiné perspektivy a uniknout ze živého města ostatně to nabízí také další můj cíl kvůli němuž jsem se vrátil odpoledne do města a nastoupil na další autobus linky 25. Na této lince jezdí pro Skopje typické Londýnské doubleckery , které Londýn daroval jako součást humanitárního příspěvku v době kdy Skopje postihlo silné zemětřesení.
Tento autobus mě zavezl k Millenium Cross, který je největším křížem na světě. Kříž je postaven na vrcholu hory Vodno, která je vysoká 1066 metrů. Abych se dostal k němu, musel jsem použít lanovku, která mě vynesla nad městem a nabídla mi dechberoucí výhled na celé Skopje a okolní krajinu. Kříž je symbolem křesťanství a makedonské identity, a je osvětlen v noci, takže je vidět z daleka. Byl jsem ohromen jeho velikostí a významem. Tento kříž zdobí úvodní fotka celého mého cestopisu. Z hory jsou jedinečné výhledy nejen na město, ale i okolní hory. Po kávě u kříže jsem se vrátil do města.
Jak se ukázalo Skopje je město, které má mnoho co nabídnout, a já jsem rád, že jsem ho navštívil. Byl to nezapomenutelný den. Makedonie se tak řadí mezi země na , které budu mít jen dobré vzpomínky.
4. Den v Severní Makedonii - do Kosova!
I tento den mě budí volání modlitby z mešity. Dnes je na mě abych se po vydatné snídani tvořené z místního pečiva a salámů i sýrů sbalil a rozloučil s Makedonii. Kolem poledne tak odjíždím autobusem k hranicím do další země. K mému překvapení autobus nejede po hlavní silnici , ale bere to těsně kolem centra a pevnosti. Čistě hypoteticky jsem mohl nasednout i na zastávce vzdálené pár kroků od mého hostelu. K hranici je to kousek za asi 10 km k ní přijíždím. Tím můj pobyt v Severní Makedonii končí a v další části se ozvu z Kosova.
Petr78 procestoval 37 zemí světa světa, nejvíce Evropu. Na Cestujlevne.com se přidal před 2 lety a napsal pro tebe 26 úžasných cestopisů.
Petře, moc hezká cesta, do Severní Makedonie se chystám na velikonoční prázdniny a už se na to těším.
Určitě můžu celou Makedonii doporučit., skvělé ceny, dobré jídlo. málo objevené klenoty bez přehnaného turistismu
Je to dost lakave poznat Severni Makedonii jeste vice. Zatim jsem mel stesti jen na Skopje (bez Krize a Matky) s naslednymi odjezdy do Kosova a do Srbska.
Mozna k tomu i lehce pobizi stale vykukujici letenka z Bratislavy do Skopje od Magenta Moments za 99 Kc.
Zajimalo by me, jestli te vice okouzlil Ohrid na jezere nebo Berat na rece Osum?
Za mě je příjemnější Makedonie, jak cenami tak krajinou atd....... . Ale 100 lidí 100 chutí. Pokud je letenka takto lacná vůbec bych nad tím nepřemýšlel. Pokud člověk bude myslet lowcostově může se dostat i na částku , kterou by dal doma při běžném životě. Tím že to není pro turisty úplně echt místo jak třeba Londýn tak to je velice příjemný pobyt. Možná se turisti drží právě nejvíce kolem Ohridu, ale v zimě celkem pohoda.