Vánoce na Islandu s kachničkou Jarynem 🐥💛
Jak jsme se vydali strávit Vánoce na Islandu.. s vodopády, gejzíry, koupáním a polární září 🎄 ( Budget 10 000 CZK)
Cestopis z roku 2021 napsal Jaryn
Halló ❄️
Na Islandu už jsem byl.. a hned několikrát 🤭 Nádherná příroda kousek od evropské pevniny doslova volá srdce všech jejích milovníků 💛 A když k tomu zavolá i Wizz, že má super levné letenky, tak balím baťůžek a hopskám na vídeňské letiště ✈️ ..i se svými 3 parťáky na cestování🐥+👧+👦+🧑
„Island v zimě? Chce to svetr!"
Mráz, led a kupy sněhu.. tak takhle náš prosincový Island nevypadal 😊 Jako joo, dost často byla zima jako 🐷, že by jeden ani kachničku ven nevyhnal, ale počasí se velmi podobalo tomu našemu středoevropskému ❄️ Teplé rukavice a kulíšek na hlavu jsou základ. Já dostal epesní pletený svetr s islandským vzorem, aby mi bylo teplíčko a ještě mi to na fotkách slušelo 👍 Chtěl jsem i svetr se sobem, ale neměli mojí velikost 😁🦌
Přípravy, plány a rozpočet 💰
Protože se Island řadí mezi destinace, kde není úplně levno, vybrali jsme si letenky na 5 dní a stanovili si budget 10 000 CZK/osoba.. tak tak jsme se do něj nakonec vešli. A to jsme měli všechny kapsy a prázdná místečka nacpaná müsli tyčinkama, abychom moc neutráceli za jídlo.. Máš hlad? Dej si tyčku! ..už je nechci ani vidět 🙈😆
Není to sranda, jídlo na Islandu stojí opravdu balík.. jen obyčejné fish & chips pro 3 osoby a jednu nenažranou kachničku stojí jako degustační menu v dobrém pražském podniku (když to nekoupíte na Slevomatu 😄). Kdo chce ušetřit, není zbytí.. proto jsme si sehnali ubytování s kuchyňkou, abychom si mohli sami vařit 🍜 K tomu půjčení auta, náklady na benzín, parkovné/vstupné na některých místech a 7 000 CZK z rozpočtu je v tahu 😯
Přílet a covidová opatření 💉
Očkování ✅ máme, PCR test ✅ máme, vstupní formulář ✅ máme.. vítejte na Islandu 👍
Nic víc není třeba.. všude se dá platit kartou, hotovost už nefrčí. Jako drobné dýško jsme házeli do kasiček eurové mince. Mobilní tarif platí jako doma, takže volat a surfovat můžeme o 1️⃣0️⃣6️⃣
Huráá pro auto a šup šup na východ sluníčka, přiletěli jsme akorát ☀️ Tady vychází o půl dvanácté..
Doprava po Islandu 🚗
Island se dá buď objet kolem dokola, ale když není moc času, je lepší vybrat si jedno ubytování a z něj podnikat výlety do okolí. My volili předměstí Reykjavíku, kousek od okružní silnice č. 1, kde jsme se "utábořili" v hostelu.. jasně pod stanem by to vyšlo ještě levněji a bylo to i větší dobrodrůžo.. mně by ale namrzla má krásná žlutá prdelka, a to nemůžu dopustit 🐥😄
Protože nesněžilo, nepršelo ani extrémně nemrzlo byly silnice sjízdné a upravené 👍 Nechystali jsme se nikam do hor ani do terénu, takže nám stačilo malé auto se zimními pneumatikami (bez hřebů). Provoz byl překvapivě hustý - hlavně v Reykjavíku a nejbližším okolí, ale čím jsme byli od hlavního města dál, tím méně živáčků (natož kachniček) jsme potkávali..
Praktická rada na cestu: řidiči se buď musí všechno barvitě líčit a popisovat okolní nádhery, nebo se musí v autě zarytě mlčet 😆 "Jééé hele, to je krásný, podívej!" a auto je v pangejtu raz dva 🤭
„Ty ses zase kochal, Jaryne?!“
Vánoce na Islandu 🎄
Už tradičně jsme vyrazili na výlet do zahraničí o Vánocích, protože ze zbývajících dní dovolené a vánočních svátků se dá poskládat nerušený týden na cestách. Všude je klid, všichni doma baští cukroví a sledují pohádky 😁 A hlavně - na severu je zima! Kdo by tam jezdil? 🙄
Na Islandu a vůbec ve všech severských zemích jsou místní obyvatelé zblázněni do světýlek.. a o Vánocích to graduje 😄 Čím víc blikátek, světelných řetězů a jiných svítících ozdobiček, tím lépe ⭐ Místy to vypadá, jako když se procházíte Santovou vesničkou.. ale pozor, na Islandu Santa nechodí! Ani Ježíšek, ani děda Mráz, ani jiný vánoční skřítek. Na každém dárku je prostě napsáno "pro koho" je a "od koho" je.. jednoduché.. no jo, Islanďani 😄
Mají ale svůj tradiční příběh o 13 vánočních mužících. Říká se, že tito trollové žijí vysoko v horách a jeden po druhém před Vánocemi scházejí z hor dolů k farmám a do vesniček, kde žijí lidé. Jsou trochu děsiví a maličko i škodolibí, ale během noci nechávají dětem za okny drobné dárky 🎁 My jsme natrefili na Giljagaura (volně přeloženo jako Nemotora ve Žlebu). Ten je známý tím, že se schovává ve žlebu a krade lidem mléko.. takže až vám zase bude v lednici chybět, už víte, kdo za to může 🙂🥛
Vánoční atmosféra vrcholí 24. 12., kdy odpoledne zavřou všechny obchody a běžně je znovu otevřou až po svátcích, tedy 27. 12. Je proto třeba se dobře zásobit! Uzené jehněčí, vepřová žebra, pečená husa, uzený papuchálek ani fermentovaný rejnok nesmí na islandské štědrovečerní tabuli chybět 🍽️ My si vystačíme s vařenými těstovinami a rajčatovou omáčkou (rozuměj s kečupem) 🍝😝
Harmonogram 🔦
V prosinci panuje na Islandu omezený příděl denního světla, je třeba vyrážet za tmy, abychom za východu slunce byli na místě a plně si užili den až do cca 16h, kdy sluníčko zapadá 🌄 Sice je pak ještě trochu šero, ale chce to čelovky, blikátka a jiné svítivé reflexní prvky.. prostě, aby z nás měli na světýlka ujetí Islanďani radost a v té tmě nás nepřehlídli ✨
Před cestou jsme si do mapičky poznamenali body, které bychom chtěli vidět. Jediná limitace byla dojezdová vzdálenost 200 km od Reykjavíku.. nechtěli jsme se pouštět nikam extra daleko, ale spíše si pořadně užít krásy, které nabízí jihozápadní část. Navíc je většinu dne opravdu šero nebo tma a my moc netušili, kolik toho zvládneme objet 🚙 Že toho nakonec bude tolik a auto vrátíme s 1 426 km na tachometru nás velmi mile překvapilo 🙂
Co jsme tedy objeli: den 1 - přílet a Reykjavík; den 2 - Golden Circle; den 3 - jižní pobřeží ("Tour de foss"); den 4 - západní fjordy (polostrov Snæfellsnes); den 5 - Keflavík a odlet 🚀
Reykjavík 🌇
Projít si hlavní město Islandu zabere jedno odpoledne i se zastávkou na kávu a skořicového šneka v oblíbené pekárničce ☕🥐 Překvapivě jsme neobjevili žádné vánoční trhy ani zprofanovaný trdelník 😆 Tak se mi to líbí.. Vánoce v severském stylu 🎄 Klidné, pohodové, bez stresu a kýče 🐥👍
Must see: Sun Voyager, Hallgrímskirkja, Harpa.. a to je všechno 🤭
Must try: Skořicový šnek z Brauð & Co. 🤤 ..a pak, že kachničky neslintají 😁
Koordináty pekárničky zde ➡️ https://goo.gl/maps/yozjAqSnkemU1YMc7
Golden Circle 👑
Další, co se musí vidět na Islandu je tzv. zlatý okruh.. vím, jezdí tam každý, ale když jsme byli na místě "ráno" (v 10:30) mezi prvními, užili jsme si vodopády i gejzíry skoro sami předtím, než se dovalily zájezdové autobusy plné dalších dychtivých turistů. A stojí to za to.. vodopád Gullfoss, gejzír Strokkur, kráter Kerið, národní park Þingvellir 🏞️ Všechno kousek od sebe, všechno úžasně fotogenické!
Jižní pobřeží alias "Tour de Foss" 🌊
"Foss" (islandsky vodopád) je lákadlo, kterých je na celém ostrově spousta! Velké, malé, široké, vysoké, burácivé.. jakékoliv si umíte představit. Urriðafoss, Ægissíðufoss, Seljalandsfoss.. ale můj oblíbený je Skógafoss 🤩 Ten si totiž můžu prohlídnout zdola, shora i zevnitř! Kdo jste se kdy nechal zmáčet 60 m vysokým vodopádem?! Já jsem statečná malá kachnička.. a taky pěkně durch 💦😊
V této části ostrova leží i pláž, na které v roce 1973 havarovalo letadlo americké armády Douglas DC-3 Dakota, které letělo z USA na Island 🛬 Zmatená posádka ve špatném počasí nenašla letiště a s prázdnou nádrží nouzově přistála právě tady. Všichni naštěstí přežili, vrak letadla tu ale zůstal dodnes a stal se z něj populární turistický cíl. Fotografie vraku letadla na opuštěné černé pláži jsou opravdu ikonické! 🤩 Tam i zpět vozí turisty kyvadlový autobus.. ovšem za nemalý poplatek 🚌 My volili procházku, pěšky je to z parkoviště 3,5 km pusto-prázdnou krajinou a sama cesta je jedinečný zážitek! Hlavně v okamžiku, kdy si nutně potřebujete odskočit do křovíčka.. ejhle, žádné křovíčko, stromeček, ba ani větší kámen v dohledu 😆 Kam udělá kachnička bobeček? 🤔💩😂
Západní fjordy (polostrov Snæfellsnes) ⛰️
Na severozápad od Reykjavíku se dá vyrazit za dalším známým islandským symbolem - horou Kirkjufell ⛰️ Její povědomé panorama společně s vodopádem Kirkjufellsfoss bývají často používány na propagačních obrázcích Islandu.. a právem 👍 Jde o nádhernou kombinaci dominantní skalnaté hory v popředí se zurčícím vodopádem.. k tomu zbarvené nebe se zapadajícím sluncem, prostě idylka a kombinace všeho, co Island nabízí 🤩
Zkušení horalové si můžou horu i vyšlápnout, nám méně zkušeným stačilo vydrápat se pár příkrých metrů a nádherné zimní scenérie jsme měli jako na dlani 🤲
Na poloostrově se dá cestou udělat i spoustu zastávek na další výšlapy, procházky, focení nebo jenom kochání 😉 My si užili vodopádovou kaskádu Selvallafoss a její sopečné okolí hrající všemi barvami, vyhlídku Kolgrafarfjördur na břehu fjordu, 80 m vysoký vodopád Bjarnarfoss a spoustu dalších odpočívadel podél silnice č. 54.
Koupání na Islandu 🏊♂️
Co jsme rozhodně museli vyzkoušet bylo koupání v horkých pramenech uprostřed ničeho.. lázně Blue Lagoon se tomuto zážitku nedají rovnat 😏 Cestou ke kráteru Kerið jsme míjeli tzv. Hrunalaug Hot Spring a byla to výborná volba 👍 Za vykoupání jednoho člověka se hází do kasičky na parkovišti 1 000 ISK, příp. odpovídající částka v EUR/USD. Kachničky to mají zdarma 🐥😁
„Svetr mám, plavky ne.. já půjdu na Adama!“
Jedinečnou výhodou tohoto koupání v Hrunalaug je mini-domeček, který slouží jako převlékárna. Protože jím protéká horká voda, tak se v něm drží teplo a hlavně oblékání z mokrých plavek do suchého se dá zvládnout bez větších nadávek na to, jaká je venku *#$@!% zima!! 😆🥶
Polární záře 🌌
Vidět polární záři na Islandu je snem každé malé kachničky, co ráda cestuje 🐥🌍 ..a když předpověď počasí ukazovala, že nás čekají jasné noci bez jediného mráčku, těšil jsem se o to víc! Takové lovení záře ale není vůbec lehký úkol.. kromě jasné oblohy je třeba dobrá solární aktivita a tma, doslova jako v ranci - i zářící měsíc na obloze je na škodu, takže na lov se musí vyrazit ještě před tím, než vyjde 🌖 A nezapomenout doma kopec štěstí 🍀😅
Vyšlo to! Správné místo, správný čas, správné naladění solárních vln.. a teď už jen "ááách" 😲🤩
Vertu sæll! 👋
Budget vyčerpán, naplánované body objety, müsli tyčinky zbaštěny.. jedeme domů ✈️
Odlet je stejně snadný jako byl přílet.. check-out hotov ✅, auto vráceno ✅, vstupní formulář do ČR vyplněn ✅ ..pá pá Islande 😢 Žádné extra PCR ani antigenní testy zrovna nejsou třeba, přestože se vracíme přes Rakousko - na přepážce stačí předložit předem koupenou jízdenku na vlak jako důkaz, že Vídeň není naší finální destinací a pouze tranzitujeme dále domů do Čech. Je jedenáct hodin dopoledne - to akorát z okýnka letadla uvidíme východ slunce ☀️ Už jsme si docela zvykli..
Sledujte i moje další cestovatelská dobrodružství - tady: https://www.instagram.com/jaryn_...ling_duck/
Jaryn procestoval 38 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 2 lety a napsal pro tebe 18 úžasných cestopisů.
Tak paráda, že se kachničce splnil sen a že neuklouzla na ledovci :-). Díky za další vtipný cestopis, zvlášť když člověk čumákuje s Omikronem v karanténě :-D.
Ahoj! Přemýšlela jsem nad letošními Vánocemi na Islandu a při vyhledávání na mě vyskočil tvůj krásně napsaný cestopis👌 Vesměs vše je mi jasné, jen bych se ráda zeptala na bližší detaily. Pokud by Ti to samozřejmě nevadilo. Hlavně když se koukám na ubytování, nenacházím nic pod 10 000 na 4 noci. Takže bych se ráda zeptala na případný tip na ubytování. A mimo jiné, kde jste si půjčili půjčili auto a jaké. Letenky na Vánoční termín bohužel nenacházím levnější než 4500 na osobu, možná neumím hledat.. Ale jsem ochotná to dát. A pokud ušetřím jinde, budu jedině ráda. Nicméně můj mejl je klichovapetra@email.cz pro případnou odpověď. Mockrát děkuji za inspiraci a případnou odpověď!
Petra Klichová
Petra Klichová