Vánoce na Kypru s kachničkou Jarynem 🐥💛
Autem od východu po západ řecké části Kypru za 10 dní (budget 12 000 CZK)
Cestopis z roku 2023 napsal Jaryn
Kaliméra! 🌞
Jak už to u mě bývá zvykem, na Vánoce balím kufry a přelétám do teplých krajin.. jako správná kachna! 🎄🐥 Vyčkávajíc nějakou pořádnou vánoční slevovou akci, jsme nákup letenek odkládali až do října. Ceny na vánoční termíny (cca 20. až 30. 12.) se zejména východním směrem pohybovaly mezi 2 000 – 5 000 CZK, což nebylo vůbec zlé ani takto „na poslední chvíli“. Bude to Saudská Arábie?! Bude to Gruzie?! Bude to Izrael?! Tak néé.. bude to Kypr! 🏝️
Přípravy, plány a rozpočet 💰
Nejvýhodněji na Kypr (letiště Larnaca) překvapivě nevycházela zpáteční letenka u jedné společnosti, ale tam s Ryanairem za 1 200 CZK a zpět s Wizzem za rovných 1 000 CZK ✈️ Odlet i přílet na vídeňské letiště, tudíž jsme si k tomu pořídili jízdenku Praha-Vídeň s Flixbusem v akci za 299 CZK/os. jedním směrem 🚌 Ještě s pár euro za vídeňské MHD na/z letiště nás doprava na jednu osobu vyšla na cca 3 000 CZK.
V podobně nízké cenové relaci se pohybovalo i vypůjčení auta – na 10 dní za 3 000 CZK (bez extra pojištění) a benzín, jehož cena za litr se pohybovala kolem 30 CZK a byla výrazně nižší než u nás v ČR 🚗 Nabídka autopůjčoven byla opravdu široká a díky velké konkurenci byla cena za jedno malé autíčko (typu Škoda Fabia) skoro směšná 😊 Nepotřebovali jsme žádný extra zavazadlový prostor ani super silný motor, ale automatická převodovka při řízení vlevo přišla vhod. Pro snadné vyzvednutí i vrácení na terminálu letiště jsme volili autopůjčovnu Sixt, ale téměř totožnou nabídku měly i ostatní známé půjčovny. Jedinou jejich podmínkou bylo, že s autem nepřekročíme hranice jižního Kypru, k čemuž jsme se i písemně zavázali ve smlouvě 📝
Co bylo o poznání dražší a citelně nám hýblo s původním plánovaným rozpočtem bylo ubytování 🏘️ Protože jsme se plánovali vydat poznávat Kypr mimo sezónu, byla spousta ubytování v naší „low-cost“ cenové relaci nedostupných.. přímořská letoviska a jiné letní turisticky exponované lokace na zimu zavírají a z městeček duchů se probouzí až s přílivem letních paprsků 👻 Kromě ubytování pod horou Olympos s pořádnou vysokohorskou přirážkou, kde noc stála 1 100 CZK/os., se cena pohybovala 450 – 650 CZK/os. Celkem tedy něco přes 6 000 CZK za jednoho.
S výhodou jsme volili ubytování v apartmánu s kuchyňkou a vařili si kyperskou fusion kuchyni à la kachna.. tedy čínské nudlové polévky, toastový chléb, kopec zeleniny a halloumi sýr na sto různých způsobů 🍜😆 I s návštěvou několika kebabových stánků nás strava na 10 dní vyšla na cca 2 500 CZK/os.
Pár drobných euro na různé památky a archeologická naleziště ve výši 300 CZK/os. už byly jen kapkou v celkovém budgetu 12 000 CZK. Pro úplnost dodám, že naše výprava zahrnovala 3 dospělé člověky a jednu kachničku 😉
Harmonogram 🔦
Pro plánování výpravy jsme se mrkli na pár průvodců a online cestopisů, velmi brzy po příletu jsme ale zjistili to nejzásadnější – oficiální cestopisy příliš zveličují a přikreslují Kypr takový, jaký ve skutečnosti není.. nebo jaký jsme ho alespoň my nezažili 📖 Rozeklaná pobřeží, tyrkysové moře, slunečné plážové promenády a krásné přírodní traily.. takový byl Kypr v našich očích. Kdo není na přírodu a turistiku, moc si to v zimě neužije 🤷🥾
Protože jsme měli v plánu procestovat celou řeckou část ostrova, vybrali jsme několik záchytných stanovišť, kam jsme se na 2 až 3 noci upíchli a vyráželi na výlety do okolí: Nikósie – Troodos – Paphos – Larnaca 🗺️📍 Ostrov je celkem malý, klidně bychom mohli zůstat na strategickém místě někde uprostřed a všude za hodinu autem dojet. My cestu pojali spíše jako „roadtrip“, výletní cíle jsme měli pár desítek minut od ubytování a ráno jsme si mohli déle přispat.
Při balení oblečení jsme počítali s teploučkým počasím kolem 20 °C, ale i s teplotami kolem nuly, tzn. teplá bunda, čepice a rukavice byly nezbytnou součástí výbavy stejně jako kraťasy a sluneční brýle 🧤😎 A krom jednoho malého slejváčku v horách, jsme díky krásnému počasí stihli úplně vše, co jsme si naplánovali ☔
Celkem jsme podle tachometru ujeli 1 015 km, což je pěkná štreka a Kypr prodranděný křížem krážem 🚘
Přílet a vstupní opatření 💉
Kyperská (jižní) republika je podobně jako třeba Rumunsko součástí Evropské unie, ale stále není zařazena na seznam zemí Schengenské dohody. To znamená, že při příletu i odletu je třeba projít pasovou kontrolou, ale bohatě stačí ukázat občanský průkaz jako při cestách do jiných států EU 🌐 Mít pas může být ale velkou výhodou, pokud letiště používá elektronické brány – u nich bývá podstatně menší fronta než v klasických celních budkách na lidský pohon. My jsme tak s pasem místo občanky profrčeli v Larnace kontrolou tam i zpět za pár minut.
Tak jako tak bylo nutné mít pas s sebou, protože jsme plánovali aspoň na skok navštívit i Severní Kypr, tedy tureckou část ostrova, skrze jeden z oficinálních hraničních přechodů. Jako občané ČR můžeme do Turecka vstoupit v rámci bezvízového styku, tudíž není třeba jakékoliv razítko nebo poplatek za vstup.. stačí pozdravit, ukázat pas a poděkovat.. tam i zpět 😊
Doprava po Kypru 🚗
Abychom snadno navštívili vytipovaná místa, bylo vypůjčení auta jasnou volbou. Už máme i nějaké ty zkušenosti s řízením na levé straně vozovky (..teda já ne, já jsem vždy raději navigátor!) i s jízdním stylem jižanských národů, takže nás nemohlo nic zaskočit 😉
Silnice na Kypru jsou velmi dobře udržované, dokonce i vysoko v horách pohoří Troodos jsme se proháněli po nových, krásně širokých asfaltových silnicích. Vše zdarma, nikde žádné extra poplatky za dálnice nebo tunely.. paráda! 🛣️ Stejně tak prostorná parkoviště všude zdarma a volná, i v centru města.
Při parkování jsme si jen dávali pozor, zda se nám pod autem neuhnízdila nějaká ta chlupatá kulička.. Kypr to jsou kočky a kočičáci všude, kam se podíváš! 🐈 Srocují se na parkovištích, sluní se na kapotách zaparkovaných aut, příp. se vyhřívají u teplého motoru, a loudí dobroty.
Kde se mi to kolečko salámu od snídaně vzalo v té kapse? V tom jsem naprosto nevinně 😝
Protože jsme měli v plánu vystoupat až na nejvyšší horu Kypru téměř do výše 2 000 m.n.m., kde mají Kypřané i své jediné lyžařské středisko, už v půjčovně jsme se raději doptávali, zda může ve vyšších polohách mrznout nebo dokonce ležet sníh ⛰️ Věděli jsme, že půjčené auto bude mít letní pneumatiky, a jak je zvyklá naše středoevropská nátura: „kde se lyžuje, tam leží sníh“ a kde je sníh, tam jsou potřeba zimní gumy, ne-li dokonce sněhové řetězy ❄️ Na Kypru? Ale kdeže.. paní v půjčovně se mile usmála a vysvětlila, že sníh nejdříve v únoru (jestli vůbec) 😎
Jak už jsem zmínil, úplně na začátku příprav našeho výletu na Kypru muselo padnout zásadní rozhodnutí, zda projet celý ostrov, nebo pouze jeho jižní polovinu 🤔 Autopůjčovny totiž zpravidla neumožní s vypůjčeným autem překročit hranice obou Kyprů – auto půjčené v jižní části nemá platnou pojistku pro severní část a naopak. Při průjezdu hraničním přechodem se sice „něco jako povinné ručení“ musí zakoupit, ale v průšvihu to trn z paty nevytrhne 🤨 Při porušení této podmínky nemá řidič nárok ani na asistenci, a kromě tučné pokuty si ještě musí poradit sám. Proto většina cestovatelů volí vypůjčení dvou aut – tzn. jednoho na každé straně hraničního přechodu.
Tato varianta nám přišla zbytečně komplikovaná, a že bychom měli „řecké“ auto někde zaparkované, dokud bychom „tureckým“ autem neprojeli severní část, zase značně neekonomická. Většina míst, které jsme chtěli navštívit, stejně ležela na jihu, takže bylo odhlasováno – jedno auto, jedna země, a do Severního Kypru nakoukneme alespoň v Nikósii 👍
1) Nikósie 🏛️
První zastávkou na desetidenním putování byla Nikósie – hlavní město Kypru, v polovině rozdělené ostnatým drátem na řeckou a tureckou část. Na rozdíl od ostatních navštívených měst, leží Nikósie ve vnitrozemí a postrádá přímořskou plážovou lehkost. Kromě turistických cílů jako je hlavní ulice Ledra Street s pouličními prodejci a obchody se suvenýry, nabídne spíše zanedbané domy a opuštěné uličky starého města. Žádné z propagovaných míst jižní části města (Benátské hradby, brána Famagusta Gate, Monument svobody atd.) nás neuchvátilo ba ani neoslovilo. O to více jsme byli překvapení čilým ruchem turecké části a atmosférou dálného východu jen co jsme minuli hraniční přechod Ledras a zandali pasy zpátky do batohu. Vonící turecký med a vitríny s baklavou, křivolaké historické uličky, popraskané žardyny s kvetoucími keři, to vše bylo v naprostém kontrastu k druhé půlce města 🌺 Procházeli jsme kolem tržišť a arabských mešit, potulovali se krámky s cetkami, oddechli si na dvoře hostince Büyük Han a nakoupili kila pistáciové chalvy (překvapivě za euro, které ve většině tureckých obchodů akceptovali) 🍬🥧
Až později večer při procházce jsme narazili na nové město jižní části Nikósie, které alespoň trochu připomínalo evropské metropole – skleněné vitríny, butiky s módními značkami a kýčovitá vánoční výzdoba 😁 Nezbývá než souhlasit, že Nikósie je město kontrastu.
2) Troodos 🌄
Po návštěvě hlavního města, na které jsme si vyčlenili možná až zbytečně moc času, jsme zamířili do hor.. na západ. Už pár kilometrů za Nikósií se před námi začaly zvedat mocné kopce, a ještě o kus dál se nám rovná široká dálnice přetransformovala pod koly do prudce stoupajících esíčkovitých silniček 🐍 Mířili jsme až k nejvyšší hoře ostrova (Olympos, 1 952 m.n.m.), pod kterou jsme měli rezervované ubytování na dalších několik nocí a kde jsme výšlapem plánovali strávit Štědrý den.
Cestou jsme si udělali povinné zastávky ve vysokohorských vesničkách Kakopetria, Moutoullas a Pedoulas, abychom mohli nasát jejich chladné klima a shlédnout původní kyperskou architekturu z 18. až 19. století ⛪ Až na jeden nebo dva kostelíky bylo vše zavřené a místní se kvůli několika desítkám vánočních turistů ani neobtěžovali vstát z gauče.. rozumím jim – taky bych se radši ládoval cukrovím a koukal na Popelku.. klidně i v řečtině 🤣 Ulice byly doslova vymetené, žádné předvánoční veselí, trhy, návštěvy známých, nic. Krom výhledů do údolí nebylo, co dalšího tu obdivovat a rozmýšleli jsme se, zda má vůbec cenu zajíždět dál ještě k dalším místům doporučovaných v průvodci. Bylo brzy odpoledne a nic jiného jsme ten den už v plánu neměli, takže jsme vyrazili.. a dobře udělali – klášter Kykkos a hrobka Throni vysoko nad kopci byly překvapivým hřebem celého dne. Výhledy na pohoří Troodos, které nás obklopovalo ze všech stran, byly potěchou pro oko a aspoň malým zadostiučiněním po dosud nepříliš zajímavém putování 🤩
Na další den jsme si naplánovali štědrodenní výstup na Olympos 🎄⛰️ Kolem hory vedou dvě trasy, které ji obcházejí 360° dokola – cca 14 km dlouhý Atalante Trail a 7 km dlouhý Artemis Trail. Obě trasy jsou dobře zakreslené v turistických mapách na Mapy.cz a u startu mají vcelku prostorná bezplatná parkoviště. Naším cílem bylo zdolat i vrchol hory, proto jsme volili trasu Artemis, která protíná sjezdovku vedoucí až na vršek. Žádný lyžař v dohledu, takže jsme po sjezdovce vylezli až k horní stanici sedačkové lanovky a odtud se kochali výhledem až na tureckou pevninu. Volili jsme tu nejméně příkrou sjezdovku, přesto jsme si cestou nahoru docela zafuněli. Celkových cca 10 km jsme urazili za 4 hodiny pohodovým tempem s častými přestávkami na focení, čůrání a svačení 🥪
Protože nám zbývalo dost času i sil, tak jsme se po krátké zastávce v městečku Troodos stavili ještě u Kaledonského vodopádu (Caledonian Waterfall) – vede k němu kamenitá 1,2 km dlouhá cestička lesem podél kaskádovité říčky 🏞️ Nenáročná procházka tak akorát, aby nám vyhládlo a cestou na hotel se zastavili v supermarketu na doplnění zásob (25. – 26. 12. byly obchody zavřené) a velkou večeři. Jediné, co paní prodavačce zbylo u vyjedeného pultíku s rychlým občerstvením byly smažené kalamáry, opečené brambory a mísa tzatziků 🦑🍟 Nabrali jsme si to všechno a v obrovské zaplachtované hale sloužící jako kavárna a společenská místnost v jednom si s místnímu užili svou štědrovečerní hostinu. Ony takové kalamáry s bramborami a bílou majdou jsou skoro jako kapr s bramborovým salátem.. teda když přimhouřím očko 😉
3) Paphos 🗿
Na další přesun do města Paphos jsme se opravdu těšili. Město ležící na sutinách antického obydlení, archeologické naleziště a pohřebiště, řecko-římský amfiteátr.. konečně uvidíme něco zajímavého! Hm.. kámen, jáma, sloup a kámen.. tak ani tady to nevyjde 😂
Ale je teda pravda, za 4 EUR jsem díru v zemi určitě ještě neviděl 😮
Paphos je vzdušné přímořské město s dlouhatánskou promenádou odkud se dá pozorovat mořský příboj i západ slunce. V bistru Sparta tu mají vynikající kebab za velmi rozumnou cenu a kostel Agioi Anargyroi tvoří architektonicky zajímavou dominantu města. To je tak vše..
Archeologické naleziště Nea Pafos může být pro milovníky dějepisu zajímavým místem k návštěvě, ale pokud čekáte italské Pompeje, tak tam ani nechoďte.. z rozsáhlého neudržovaného areálu byste byli akorát zklamaní. Úsměv na tváři (i když trochu hořký) vykouzlí alespoň mapa areálu, kterou jsme dostali u vstupu.. tu musel kreslit opravdu velký vtipálek s chronickou prostorovou dezorientací 😏
Hrobky králů (Tombs of the Kings) jsou sice o něco levnější (2,50 EUR za vstup) a co do archeologických památek koncentrovanější, ale stejně to žádné velké terno není 🗿 Kdo touží po návštěvě pozůstatků antické civilizace, pak mnohem více doporučujeme naleziště Kourion pár kilometrů od Limassolu 👍
Paphos jsme volili i jako výchozí bod pro výlety do severozápadního cípu ostrova, kde se rozprostírá národní park Akamas. Vydali jsme se tam dokonce na dva celodenní výšlapy 👣 Nejprve k Afroditiným lázním (Baths of Aphrodite) odkud vede Aphrodite Nature Trail – dlouhá turistická trasa lemující pobřeží a pokračující napříč celým národním parkem. My jsme zvolili pouze její část vedoucí k Modré laguně (Blue Lagoon) a cestou zpět výšlap na 370 metrů vysoký kopec Moutti tis Sotiras, ze kterého jsou nádherné panoramatické výhledy na celý poloostrov ohraničený tyrkysově modrou vodou. Celkových 16 km bylo vcelku pohodových až na ostrý výstup na kopec, kdy jsme si nevhodně zvolili právě ostřejší stranu pro výstup a pozvolnější klesání pro sestup. Většina turistů šla trasu v opačném směru (tzn. od Afroditiných lázní), který byl pravděpodobně méně namáhavý 😅
Celou trasu jsme urazili za 5,5 hodiny i se smočením nohou v Modré laguně a kocháním se dechberoucím výhledem na vrcholu kopce 💙 Možná bychom se na obou místech zdrželi o něco déle, odradilo nás ale množství turistů, které přiváželi průvodci zájezdovými minibusy z nedalekého městečka. I tak to byl konečně výstavní celodenní výlet, který rozptýlil naše dosavadní zklamání a strčil do kapsy i Olympos a jeho okolí.
Natěšení jsme se tedy druhý den vydali znovu směrem k národnímu parku, tentokrát podél jeho západního pobřeží. Cílem byla soutěska Avakas (Avakas Gorge Trail), která začíná příjemnou procházkou lesní vegetací, ale záhy se promění v horolezeckou opičí dráhu, kdy se po kamenech brodíte studenými potůčky a šplháte po ostrých skalních sesuvech 🧗 To vše vprostřed jen pár metrů široké soutěsky. Musím přiznat, že místy jsem při pohledu nahoru měl pěkně sevřené půlky a bál se, aby na nás nespadnul byť jen malý uvolněný kamínek 🐤💩 Projít celý kaňon tam a zpět vyšlo na 10,5 km (cca 4 hod, ne úplně pomalým tempem). Po množství turistů u Afroditiných lázní jsme si brzy ráno libovali, že jsme na trase téměř sami.. což ale dlouho netrvalo. Cesta zpět byla non-stop vyhýbání se protijdoucím turistům v ne úplně vhodné obuvi. Na základě empirického sledování odhadujeme, že 80 % lidí na Kypru muselo k Ježíškovi tuto zimu dostat sněhově bílé tenisky, jinak si jejich neuvěřitelně častý výskyt neumíme vysvětlit 👟🤔 A řádně je pokřtít v zabahněné soutěsce byl asi zdejší rituál.. já měl svoje pohorky a ploutve v suchu 😉
Jen pár kilometrů od soutěsky směrem na Paphos stojí (možná spíš leží) v moři velmi zajímavý úkaz. Od roku 2011 je tu k vidění ztroskotaný vrak lodi Edro III. A to jen pár metrů od pobřeží 🚢 Značně zrezivělý a poškozený, přesto velmi atraktivní a fotogenický. Nechala ho tu ztroskotaná posádka plující na Rhodos.. a asi zapomněli, kde zaparkovali, že tu trčí dodnes 🤷
4) Larnaca 🌴
Po třech dnech v Paphosu jsme se začali vracet směrem na východ do Larnacy. Cca dvouhodinovou cestu jsme si zpestřili zastávkou u Afroditiny pláže (Petra tou Romiou), archeologickém nalezišti Kourion a ve městě Limassol 🏖️
Afroditina pláž je jednou z nejznámějších a nejzajímavějších na celém ostrově, protože se k ní pojí legenda o zrození krásné Afrodity. Kamínkovou pláž tvoří bambiliony malých i větších oblázků, krásně hlaďoučkých a kulaťoučkých. Říká se, že kdo tu najde oblázek ve tvaru srdce, toho brzy potká pravá láska 🤍 Ale hledej si v tom množství kamení! To chce bagr..
Samotná oblázková pláž a z moře čnící skály mají své kouzlo, a podobně kouzelná je i vyhlídka u silnice nad pláží, která se prostě nesmí vynechat 😍
Kousek před Limassolem stojí za návštěvu Kourion, ruiny antického města se vstupným 4,50 EUR za osobu 💸 Vykopávky nejsou o nic dochovalejší či zajímavější než v Paphosu, ale celý areál je lépe udržovaný a společně s výhledy na modré moře jsme zdejší historickou atmosféru opravdu cítili. I ti nejzarputilejší z naší výpravy si dokonce nechali vyložit něco o původu toho místa ze 2. století př. n. l. 🤭 A to je co říct!
V Limassolu jsme se stavili spíše ze zvědavosti.. měli jsme ho po cestě a jako v typickém přímořském letovisku procházela městem promenáda, po které byla radost se courat a slunit ☀️ Ještě větší by ta radost byla s kornoutkem zmrzliny v ruce, ale jediná zmrzlinárna v centru měla zavřeno. Zavřeno! To jsou mi pořádky..
Další zastávka – Larnaca. Musím přiznat, že ze všech navštívených měst, se mi právě Larnaca líbila nejvíce. Byla taková nejživější, nejpřátelštější a nejuspořádanější 🌸 Kebab v centru u Dimitriho neměl chybu a společně s procházkou podél pláže se stmívající se oblohou byl třešničkou na celém dni 🍒
Ve sbírce nám chyběl ještě průzkum jihovýchodního cípu ostrova s národním parkem Cavo Greco, kam jsme se vydali hned následující den. Zaparkovali jsme u pláže Konnos Beach s cílem obejít celou špičku poloostrova tam a zase zpátky po Ayioi Anargyroi Sea Caves Trail 🌊 Začali jsme prozkoumáním Kyklopí jeskyně (Cyclops Cave) a pokračovali podél vody k jeskyním Ayioi Anargyroi, Diving Cave a Sea Caves. Cestou zpět jsme si pak udělali ještě malou odbočku na kopec Nkréko (95 m.n.m.). Protože se všude dalo dojet autem po prašných nezpevněných silnicích, bylo i tady vcelku dost turistů, přestože okolní městečka Ayia Napa, Protaras a Paralimni zela v zimě mimo sezónu prázdnotou. Strávili jsme tu asi 6 hodin, nachodili 15 km prašnými cestičkami v kamenitém terénu, a celý den zařadili k dalším povedeným zážitkům na celém Kypru.
Cestou nazpět jsme se ještě v rychlosti zastavili v parku soch a kaktusů u Ayia Napa (Sculpture & Cactus Park, vstupné zdarma), protože se už stmívalo a nikde žádné venkovní osvětlení 🌵 Příště bychom si na park určitě vyčlenili více času, abychom ho celý obešli.
Poslední den před odletem jsme se už drželi v blízkosti Larnacy. Cílem bylo unavit nohy a hlavu, abychom noční čekání na letišti i celý zpáteční let do Vídně ideálně prospali. Nejprve jsme se vydali pozorovat plameňáky k solnému jezeru Oroklini Lake a dále na nedaleký okružní trek severně od města Oroklini – tzv. Oroklini Nature Trail 🦩🦩 Kde nás 8 km kopcovitým terénem nahoru a dolů vcelku unavilo, ale dorazili jsme se až obejitím celého Larnaca Salt Lake. Od mešity Hala Sultan Tekke jsme vyrazili severním směrem k historickému akvaduktu Kamares Aqueduct a po východním břehu jezera došli zpět k mešitě, kde stálo naše auto. Celkem slušných 12 km za 2,5 hod, většinu cesty po rovince 🥾 Příp. se dá urazit pouze půlka této trasy a od akvaduktu se vrátit zpět do centra autobusem MHD.
Poslední západ sluníčka, výtečný závěrečný kebab v podniku Prodromos a cesta na letiště 🌇 Po vrácení auta nás čekalo pár hodin do odletu našeho letadla, které jsme z úsporných finančních i časových důvodů strávili na letišti. S vidinou vydatného spánku jsme se uložili na lehátka v klidné části odletové haly.. plány nám však zhatil místní dýdžej mající na starost hlášení a atmosféru dokreslující hudbu z letištního rozhlasu. V jeho případě se totiž k atmosféře spícího letiště v jednu hodinu v noci nejvíce hodily vánoční koledy typu „Jingle Bells – Jingle Bells“ a to na plné kule, že slyším jejich ozvěnu v uších ještě dnes 🎅🤫 Spánek? Nepřicházel v úvahu.. koledami ztýraní, utahaní a nevyspalí jsme se druhý den časně ráno přeplazili z letadla na autobus do Prahy a prospali celý Silvestr 😊
Jasas! 👋
Nejlepší zážitky z Kypru? Jednoznačně ty turistické! Hora Olympos, národní parky Akamas a Cavo Greco patřily k tomu nejlepšímu, co se v zimě dá na Kypru podniknout 🏞️👣 Ačkoliv jsem kachnička, nejsem zrovna koupací typ, takže mi plavání v moři vůbec nechybělo.. ale chápu, že v létě to je lákadlo číslo jedna!
Nadlábnutej kebabem, přeslazenej baklavou a s vypěstovanou závislostí na grilovaném halloumi sýru hodnotím celou dovolenou jako velmi povedenou, přestože její začátek byl dost rozpačitý.. nebýt krásné přírody, dobře dostupných turistických tras a vynikajícího jídla bych to asi hodnotil jinak, ale takto s plným bříškem a uchozenýma nožičkama jsem více než spokojená kachnička 🐥👍
Sledujte i moje další cestovatelská dobrodružství - tady: https://www.instagram.com/jaryn_...ling_duck/
Jaryn procestoval 38 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 2 lety a napsal pro tebe 18 úžasných cestopisů.