Vánoce na Mauriciu s kachničkou Jarynem 🐥💛
Jak jsme se vydali křížem krážem procestovat Mauricius a oslavit Vánoce na pláži s kokosem v ruce 🎄 ( Budget 30 000 CZK)
Cestopis z roku 2022 napsal Jaryn
Bonjour! 🌴☀️🥥
Tak na tuhle dovolenou jsem se doslova nemohl dočkat! Vždyť jsem taky čekal dloouhých 15 měsíců od chvíle, kdy jsme si koupili letenky (říjen 2021), až do okamžiku, kdy jsem vystoupil z letadla uprostřed Indického oceánu (prosinec 2022)! 😱 To je více než rok těšení se a plánování a těšení se a pořád dokola.. Stálo to za to? Jednoznačně! 👍
Přípravy, plány a rozpočet 💰
Sice jsme měli letenky koupené hodně dlouho dopředu (Austrian Airlines: Praha - Vídeň - Mauricius, cca 12 000 CZK), s praktickými přípravami jsme začali pozvolna.. první jsme si sehnali ubytování a rezervovali auto v půjčovně. Vše s možností "free cancellation" (storno zdarma) pro případ, že bychom nakonec nikam neletěli - Covid už nám v minulosti ukázal 😏
Protože nejsem žádná vyvoněná kachnička, nehledám rezort s nonstop recepcí ani naservírovanými aktivitami až pod nos.. i když.. takové pohodlné hýčkání má občas taky něco do sebe 😉 Na Mauriciu volíme program po vlastní ose. Vše se dá předem a na dálku velmi dobře zajistit (např. emailem nebo přes Whatsapp), včetně všelijakých aktivit a výletů 🚣♀️
Já mám srdce cestovatele a duši dobrodruha, mě nezastaví ani šváb.. dobřee, ten 5 cm velkej by už možná mohl.. fuuuuj! 🕷️
Zejména u ubytování platí "čím dříve, tím lépe" 👍 Protože jsem tentokrát svou cestovní partičku rozšířil na 4 kamarády, preferovali jsme soukromý apartmán nebo vilu a povedlo se! Za krásnou cenu (průměrně 300 CZK/os. na noc) jsme sehnali ubytování, kde měl každý dokonce svou vlastní ložnici! O tom se nám ani nesnilo 🤩
Protože jsme měli v plánu procestovat Mauricius během 10-ti dní od jihu až na sever, volili jsme k ubytování 4 různé lokace, abychom byli danému místu co nejblíže a neztráceli čas dopravou, která byla zejména v okolí Flic-en-Flac a Port Louis celkem hustá 🚘 Platí, že pro výlety po severní části ostrova je ideální bydlet severně od Port Louis a naopak jižně pro výlety po jihu a jihozápadě, abychom se vyhnuli projíždění zacpaným hlavním městem tam a zpět.
Harmonogram 🔦
Itinerář jsme si připravili na doporučení známých a kamarádů, kteří Mauricius už navštívili a z rukávu sypali jeden tip na výlet za druhým. Co nevěděli oni, prozradily cestovatelské blogy nebo tripadvisor. Cílem byla vyvážená kombinace turistiky (v tomto případě vysokohorské), památek, poznávání místní kultury a válení se na pláži ⛱️
Jako body, bez kterých se nemůžeme vrátit domů, jsme si stanovili: 1) pokoření ikonické hory Le Morne Brabant ⛰️, 2) koupání na běloskvoucí písečné pláži pod palmami 🌴, 3) výlet na katamaránu se šnorchlováním 🤿, 4) nákup obrovského množství ovoce na tržišti v Port Louis 🍍, 5) ochutnávka rumu v místní palírně ("rhumerii"), kde vyrábí alkohol z cukrové třtiny 🥂 Nakonec jsme toho stihli o mnoho více!
Přílet, covidová a jiná opatření 💉
Už v předstihu jsme si zkontrolovali platnost doporučených očkování do této oblasti - zejména žloutenku A+B, tetanus, břišní tyfus aj. Očkování ani testy proti Covidu nebyly v době naší dovolené vyžadovány ani v cílové ani v tranzitní destinaci, nicméně Mauricius stále vyžadoval předem vyplnění příjezdového formuláře, ve kterém jsme uváděli informace o příletu a odletu, adresu místa pobytu doma i na ostrově a detaily o provedeném očkování. Vygenerovaný QR kód jsme pak na letišti předkládali při průchodu celnicí 💡
Hned po vyřízení vstupních formalit jsme zamířili pro kufr.. ANO, opravdu kufr 😂 Tentokrát se mi prostě šnorchl, potápěčské brýle, koupací boty a další zbytečnosti do batohu prostě nevešly 😅 Asi začínám měknout, ale Mauricius prostě není destinace pro baťůžkáře 🙈 Obzvlášť v dnešní době, kdy už se kvůli Covidu a zvýšeným hygienickým nárokům nedá na místě půjčit ani šnorchlovací vybavení 😒
Ještě na letišti vedly naše první kroky ke kiosku Emtel (venku před budovou), kde jsme si vyzvedli předem zaplacenou lokální SIM kartu (200 GB na 30 dní za 750 MUR) . Určitě by to šlo i bez ní, protože na všech ubytováních jsme měli k dispozici wifi a navigace funguje výborně i offline. Už jsme si ale zvykli data kupovat kvůli aktuálnímu provozu na silnicích a snazší komunikaci s ubytováním a domluvenými průvodci (např. když hledáte toho vašeho v tlupě 20-ti jiných, když všichni vypadají stejně 🤗).
Vzápětí jsme si venku před letištní budou vybrali dostatek hotovosti na celou dovolenou. Je tam několik bankomatů schovaných bokem, ale označených velkou cedulí ATM 💰 Některá domluvená ubytování vyžadovala platbu na místě v EUR, někdo preferoval USD a zbytek MUR. Ne všechno jsme měli předem zaplacené a taky ne všude berou na Mauriciu karty - většinou jen v supermarketech, turistických atrakcích a restauracích ve velkých letoviskách. Pozor, ani některé benzínky neberou karty. Měli jsme tedy připravený pěkný mix 🤑
Doprava po ostrově 🚗
Protože je Mauricius bývalá britská kolonie, jezdí se zde vlevo a jako jižanský národ předvádějí místní řidiči na silnici hoodně odvážné kousky 🛑😬 Kdo si troufne, tak nejsnazší způsob dopravy je vypůjčeným autem.. jedině tak se dá křížem krážem projezdit celý ostrov. Dobrou alternativou je domluvit si transport, který zařizuje většina ho(s)telů minimálně z letiště a zpět, a na výlety si sehnat průvodce s vlastním autem nebo minibusem - nabídka je široká, příp. taxi. Jízda místními autobusy je spíše dobrodružným zážitkem než formou (spolehlivé) veřejné dopravy 😆
Na letišti má svou pobočku spousta autopůjčoven (včetně Herz nebo Europcar), my jsme dali na reference a vybrali Pingouin Car Rental - hlavně proto, že za vypůjčení auta jsme mohli platit cash či debetní kartou, druhý řidič byl zdarma a nepožadovali depozit 👍 Vše proběhlo hladce, středně velké auto v automatu na 10 dní nás vyšlo na 6 400 CZK. Ujeli jsme s ním necelých 700 km a celkem tankovali za 2 000 CZK (cena benzínu 74,10 MUR/l).
Že se jezdí vlevo, si náš řidič zvyknul celkem rychle.. že má ale nastupovat do auta pravými dveřmi místo levými, to už byl oříšek 🥥 A že místo dávání blinkru pravidelně stíral přední okno, to jsme se smáli i po 50x 🤣
1) Oblast Chamarel 🌈🍾
Po celonočním letu (spoj Vídeň - Mauricius trvá 11 hod) jsme potřebovali protáhnout kosti a naplnit žaludek, takže po slabé hodince strávené na letišti a v autopůjčovně, jsme po 30 minutách jízdy stáli na pláži Gris Gris a nasávali svěží mořský vzduch! 🌊 Divoké útesy a obrovské bouřící vlny nejsou na koupání, ale stojí za to je vidět. Od malého parkoviště u pláže vede stezka až ke skalnímu útvaru Roche Qui Pleure (tzv. plačící tvář), kde lze zažít mocné dunění moře 💦 Komu mocně duní v žaludku, ten si přijde na své v přilehlých restauracích Chez Rosy nebo Escale des Iles 🍴
Podél jižního pobřeží jsme dojeli až do oblasti Chamarel, kde jsme nejprve zamířili do geoparku Chamarel Seven Colored Earth (tzv. sedmibarevná země, 500 MUR/os.) 🌈 Vstupenky se kupují hned u vjezdu do areálu, příp. se dají sehnat online. Pro co nejlepší zážitek je potřeba, aby byl jasný slunečný den - to pak země opravdu hraje všemi barvami!
Na závěr dne jsme ještě stihli návštěvu populární destilerie Rhumerie de Chamarel (450 MUR/os.)🍹 Prohlídka areálu s průvodcem je příjemná asi 20ti minutová záležitost.. vysvětlí vše kolem pěstování a sběru cukrové třtiny, historie jejího zpracování, lisování, destilace, zrání rumu, chuti, barvy, vůně.. a.. a dál.. dál mám okno 😵 Ten chlap mě normálně opil! 😆 Prý ochutnávka..
Jaryne? Ty jsi na šrot?!
2) Le Morne 🌄
Z Chamarel jsme se následující den přesunuli k ikonické hoře Le Morne Brabant (556 m.n.m.) ⛰️ Na horu se vystupuje jižní stranou, trasa cca 3,6 km jedním směrem. Už příjezd po prašné hrbolaté cestě k parkovišti pod horou je docela dobrodružný.. a samotný výšlap je opravdovou výzvou! Bezpodmínečně nutná je dobrá terénní obuv, velké množství vody, dobré (suché) počasí a bezvadná fyzická kondice 💪 Zhruba 2/3 značené cesty utíká pohodovým tempem, cesta se klikatí a sklon a terén připomíná českou Milešovku 😉 ..ale poslední třetina cesty odděluje zrno od plev 🌾🙈
Při pohledu na trasu vedoucí strmě vzhůru po skále zajásají snad jen fanoušci boulderingu 🧗♂️ Ostatní stojí, funí, potí se a čumí s otevřenou pusou.. věřte mi, já tam byl 😝 To co čeká nahoře, ale stojí za každý nejistý pidikrůček a drápání se po čtyřech 🤩 Nejkrásnější výhled, jaký jsme na ostrově zažili!
A dolů? Buď po čtyřech nebo po zadku.. každý má své preference 😆 Celý výlet tam a zpět jsme zvládli za 3,5 hod i se spoustou zastávek na pití, focení, svačinky a různé jiné malé či velké potřeby. Na to bacha! Předbíhá-li vás někdo v tom nejstrmějším úseku rychlostí Adama Ondry, není to proto, že se nemůže dočkat, až bude nahoře 🤣💩🤣
Po sestupu dolů na parkoviště je nejlepší medicínou na zpocená a unavená těla koupání na nedaleké pláži Le Morne Public Beach.. jen to zasyčí 🏖️ Za nás jednoznačně nejkrásnější pláž na ostrově.. velké parkoviště, málo lidí, bílý písek, průzračné moře, všude kolem palmy a dostatek místa 👍 Např. Flic-en-Flac bylo oproti tomu jedno velké zklamání. Tip: Nezapomenout boty do vody! Šlápnout na úlomky korálů je jako stoupnout bosky na lego 😆
3) Port Louis 🏙️
Třetí den dovolené jsme vyrazili do hlavního města Port Louis. Parkování většina turistů doporučovala v centru na placeném parkovišti Marina Quay Parking.. mířili jsme tam, ale ve spleti všemožných odboček a kruhových objezdů jsme nakonec stejně skončili jinde (Barkly Wharf Parking, 80 MUR/4 hod) 🙈 A náš vrchní kachní navigátor je v tom naprosto nevinně!
Z parkoviště jsme to měli jen pár kroků do muzea Blue Penny (245 MUR/os.) s výstavou známek, mincí a jiného umění 💌 Je to jediné místo na světě, kde lze vedle sebe vidět dvě nejcennější známky světa - modrý a červený Mauricius 💙🧡 Aby známky nevybledly, rozsvěcí se jejich vitrínka každou hodinu pouze na 10 min.. ale moc lidí to asi nerajcuje, protože tu byl překvapivý klid.
Zato šrumec na tržišti Central Market.. ten byl pořádný! Hlasití a dotěrní trhovci, do nekonečna táhnoucí se pulty s ovocem a zeleninou, aromatická koření, kýčovité suvenýry a chaotické stánky s jídlem a pitím 🥟🥤 Ne všechno je cenově výhodné, ale zejména ovoce jsme tu nakoupili lahodné a kvalitní (oproti zkušenostem se stánky u silnice). Top k jídlu jsou plněné placky dhal puri (cca 20 MUR/ks) a mléčný nápoj alouda se zmrzlinou, vanilkou a kousky agarové želatiny 👌 Tip: Vyplatí se vystát si tu nejdelší frontu, protože místní vědí, u kterého stánku se vaří nejlépe 😋
V Port Louis jsme navštívili ještě Umbrella square s pestrobarevnými deštníky, Čínskou čtvrť, park Les Jardins De La Compagnie s nádhernými banyány a netopýry spícími v jejich korunách, indickou cukrárnu Bombay Sweets Mart, kde nabízí specialitku zvanou "holubí trus" a pevnost Citadelle (Fort Adelaide) s výhledem na přístav 🏛️
4) Severo-západní část ostrova 🗺️
Severně od Port Louis se táhne dlouhý pás pláží jako z katalogu - Trou aux Biches, Mont Choisy, Grand Baie, Pereybere, proto je tato oblast vhodná hlavně pro vodní radovánky 🏊♀️🥽 My tu strávili asi půl dne.. nejsme zrovna vytrvalí plážoví povaleči 😝 Úplně na severu jsme se zajeli podívat na výběžek Cap Malheureux - nejsevernější cíp ostrova s krásným výhledem na severní ostrůvky a maličkým kostelem s červenou střechou (Notre-Dame Auxiliatrice), který je dalším z fotogenických symbolů Mauriciu ⛪
Cca 14 km od Port Louis směrem do vnitrozemí leží botanická zahrada Sira Seewoosagura Ramgoolama (SSR) 🌺 Vstup je placený (200 MUR/os.) a žádný extra wow-efekt se nekoná, ale užili jsme si tu velmi příjemnou procházku ve stínu palem, bambusů a baobabů 🌴
Na večeři jsme se zastavili v Chinese HotPot Restaurant, což byl obrovský gastro zážitek! Jídlo servírované jako "hot pot" (tedy horký kotlík) jsme nikdy neměli a protože majitelka neuměla moc dobře anglicky, vyplnili jsme zaškrtávací menu doslova jako sportku a čekali, co před nás postaví 🥘 Výsledek stál za to.. všelijaké syrové dobroty jsme si namáčeli v horkém zeleninovém vývaru a ládovali do sebe mističku za mističkou 🥣
5) Výlety na katamaránu ⛵
Z přístavu Grand Baie každodenně vyráží katamarány na celodenní výlety na nedaleké ostrůvky (Gunner's Quoin, Gabriel Island) se šnorchlováním, grilovaným obědem a "all-you-can-drink" zábavou 🍹 Kdo má slabší žaludek, ať tento výlet v severní části ostrova raději nevolí.. šavle zaručena 🤮👍 Po nalodění posádka rovnou provádí blicí instruktáž pro případ "sea-sick" (moc vln) nebo "party hard" (moc rumu). Obdobné výlety se pořádají i v jiho-západní a východní části ostrova, kde je moře klidnější. Cílem jsou zejména ostrůvky Île aux Benitiers, Ilot Des Deux Cocos nebo Île aux Cerfs 🏝️
Dejte mi pytlík.. je mi šoufl!
Tip: Výlety na katamaránu je ideální rezervovat u místních prodejců nebo rovnou na webovkách společnosti, která výlety provozuje, a to dostatečně dopředu (v sezóně jsou hodně vytížené). Různé zprostředkovatelské portály pro turisty (typu GetYourGuide) se nám ukázaly jako zmatečné, protože o naší zaplacené rezervaci na palubě nějak nevěděli ..uups! 😏
Cena za celodenní výlet se pohybuje kolem 3 000 MUR/os. a je třeba si s sebou vzít si vlastní šnorchlovací vybavení! My jsme si katamarán náramně užili a jednoznačně doporučujeme všem rekreantům.. je to zážitek⛵
6) Le Pouce 🌄
Po dobrodružství ve vlnách jsme opět potřebovali získat trochu "nadhledu" ⛰️ K tomu přímo vyzývala hora Le Pouce (812 m.n.m.) nedaleko Port Louis. Výstup na ni charakterem dost připomíná Le Morne, ale závěrečná pasáž je malinko snadnější.. i přesto se stále musí lézt po skalách po čtyřech 🐒 Nádherný výhled je i z louky pod vrcholem, kam vede celkem nenáročná cesta (samozřejmě do kopce). Trasa je dobře značená a nedá se špatně uhnout 🧭
Cesta na vrchol vede od malého polního parkoviště (dá se stát i podél silnice) v Moka po zelené trase (La Classique du Pouce) a má něco přes 2 km jedním směrem. Tam a zpět jsme výšlap stihli za 2,5 hod včetně focení úžasného panoramatického výhledu z vrcholu, kterého jsme se nemohli nabažit 🤩 .. teda až na kamarády trpící závratí z výšek, ty jsme si celé zelené vyzvedli pod vrcholem na cestě zpět 🤢😆 Až tak s nimi ten úchvatný výhled zamával!
7) Black River Gorges National Park 🏞️
Do národního parku Black River Gorges jsme se ve zbývajících dnech vydali hned dvakrát ✌️ První návštěvou byla celodenní expedice ke kaskádě vodopádů Tamarind Falls. Přestože se jim říká 7 vodopádů (7 Waterfalls) cestou jsme jich viděli rovnou 12 a ve 4 z nich jsme se dokonce koupali 🏊♂️
Jakkoliv jsme zkušení horalové, v případě výletu k Tamarind Falls jsme si najali místního průvodce.. cesta byla opravdu špatně značená a občas jsme si klestili cestu takovým houštím, že to i zpětně hodnotíme jako dobrý nápad.. aneb jak nás varovala jedna známá: "Neznačená cesta, nefungující GPS, unavené nohy a blížící se tma.. ideální podhoubí pro rodinné hádky" 😆 Prakesh (náš průvodce) si suverénně razil cestu džunglí a my za ním jako poslušná káčátka.. vlastně čtyři káčátka a jedna kachnička!🐤🐤🐤🐤+🐥
Cestou nám navíc Prakesh vykládal o místní kultuře, fauně i flóře a pravidelně zastavoval na koupání, focení a svačinu, kterou nám připravila jeho žena 🥪 Za 1 800 MUR/os., neber to 😉
Podruhé jsme se do národního parku vrátili, abychom si vyšlápli nejvyšší vrchol ostrova Piton de la Petite (828 m.n.m.) ⛰️ Obrovskou výhodou toho "výstupu" bylo, že auto jsme nechávali na parkovišti už v nějakých 600 m (poblíž vyhlídky Gorges Viewpoint) a nemuseli tak absolvovat celé převýšení od 0 m.n.m. (jako tomu bylo u Le Morne Brabant, kde jsme vycházeli z čisté nuly na břehu moře) 🌊 Většinu cesty k vrcholu se jde stínem po lesní pěšince, žádné ostré krpály. Závěr trasy je ale opět náročný - tentokrát jsme se drápali po strmém písčitém povrchu, který klouzal pod nohama. Jako záchrana jsou podél cesty nainstalovány lana, pomocí kterých jsme se vytáhli až na vrchol. Pašáci 🥇
Dechberoucí byla závěrečná návštěva hinduistického posvátného jezera Grand Bassin 🛕 Už zdálky nás vítaly obrovské sochy jejich božstev (vysoké cca 30 m). Protože se k tomuto místu sjíždí každoročně na 300 tisíc hinduistů z celé země, je tomu celý areál přizpůsoben a působí velmi monstrózně.. čtyřproudová příjezdová silnice připomíná dálnici a na prázdném parkovišti pro několik tisíc aut vypadalo to naše opravdu titěrně 🚧
Jezero je považováno za posvátné, protože jeho vody údajně komunikují s indickou řekou Ganga. Poutníci sem přicházejí, aby se omyli jeho vodou, zapalují svíčky a vonné tyčinky, přinášejí dary bohům (květiny či ovoce) a pouští po jezeře lodičky z listů. Vše pod dohledem bohů Šivy, Višnu a Ganéšy 🕯️🐘
8) Zvířecí rezervace 🐢
Během našeho posledního dne na Mauriciu jsme se zajeli podívat na želvy a želváky. První zastávka byla v St. Aubin (vstupné 650 MUR/os.), kde jsme si prohlídli vanilkovou plantáž a vyslechli zajímavou přednášku o jejím pěstování a zpracování. Součástí areálu je i minizoo se spoustou domácích zvířátek 🐇🐓🦙 ..a jednou super dotěrnou želvou!
Ochutnávku rumu v St. Aubin jsme absolvovali velmi decentní.. bylo teprve 9:00 ráno a my byli první a zatím jediní návštěvníci 😝 Barmance sice zasvítili oči, když zjistila, že pocházíme ze stejné země jako jejich destilační výrobní linka s nálepkou "Made in Czech Republic", ale po šklebení se už po třetím panáku rumu pochopila, že jí bar asi nevypijeme a žádná sranda s námi nebude 🙈 Pozn.: Tímto se omlouváme všem českým výrobcům destilačních zařízení snažících se prorazit na mauricijském trhu.. asi jsme vám pokazili marketingovou strategii 🤐😅
Ze St. Aubin jsme přejeli do nedaleké La Vanille, soukromé rezervace pro chov želv a krokodýlů (vstupné 500 MUR/os.), která připomíná klasickou ZOO. Součástí denního programu je i krmení, které jsme si nemohli nechat ujít. Želvičky dostaly čerstvé šťavnaté listí, krokodýlům naservírovali skelety kuřat a kachen.. a my? My si vyhlídli stůl v restauraci Hungry Crocodile (součástí areálu) a na jídelním lístku si vybrali macatýho krokodýla 🐊 Dali jsme si ale velký pozor, aby to nikdo z obyvatel vedlejšího krokodýlího výběhu nezpozoroval 🙊
Jediným místem, kde se dá na Mauriciu pozorovat volně žijící želvy, je ostrov Ile aux Aigrettes 🏝️ Jde o přírodní rezervaci, o kterou se stará Mauricijská nadace pro divoká zvířata. Za 900 MUR/os. dělají organizované prohlídky po ostrově s průvodcem a pozorováním vzácných ptáků (transport lodí z nedalekého Pointe Jerome je v ceně) 🚤 Tak jsme to zkusili..
Prohlídka trvala necelé 2 hodiny, během kterých jsme spatřili stařičké šedé želvy, černé netopýry, modré gekony, růžové holuby a jiné barevné ptáčky 🐦 Těšil jsem se i na žluté kachny, ale evidentně jsem byl na ostrově jediný svého druhu 🐥 Žádné terno, ale alespoň jsme přispěli vstupenkou i neziskové organizaci..
9) Mahebourg 🏨
Závěrečné koupání v Blue Bay a pak už jen přesun do Mahebourgu, kde jsme strávili večer a noc před odletem ✈️ Poslední nákupy suvenýrů na místním tržišti, večeře v čínské restauraci Saveurs de Shin, nocování v hostelu a ráno cestou na letiště už jen dotankovat plnou nádrž a udělat pápá 👋
Mahebourg leží kousíček od letiště (cca 15 min) a nebylo třeba mít strach, že se cestou na letiště někde zasekneme v koloně 🚗🚗 Blízkost letiště je velkou výhodou nejen při odletu, ale i při příletu.. ve městě je velký supermarket London Way, kde se dají nakoupit zásoby jídla a vody klidně na celý pobyt a za dobrou cenu 👍 Pro doplnění zásob v průběhu pak můžeme doporučit La Gaulette Supermarket poblíž Le Morne a Jumbo Riche Terre (obchodní centrum, kde mají Carrefour) cca 10 min od Port Louis 🛒
A co ty Vánoce? 🎄🤔
Přestože je část populace křesťanská, vánoční svátky na Mauriciu jsme vnímali spíše jako atrakci pro turisty.. místní slaví Vánoce doma s blízkými v duchu tradic, které vyznává jejich víra, rodina nebo kultura 🙏 Čínská rodinka, u které jsme přes vánoční svátky bydleli, se pravidelně schází s širokou rodinou (z matčiny strany) ke Štědrovečerní večeři 24. 12. a pokračují večeří 25. 12., kdy se sejdou s příbuznými z otcovy strany. Taková večeře ale není žádná sranda, když máte 6 sourozenců a všichni přijdou s celými svými rodinami.. tolik hladových krků! 😵 Já bych doma neměl ani tolik čínských hůlek!
To my jsme byli skromnější.. na Štědrý den jsme se vyfotili v centru Port Louis před ozdobeným stromečkem, v rádiu pořádně ohulili George Michaela a jeho Last Christmas, přehráli si oblíbenou bazénovou scénu ze Sám doma a k večeři si na grilu připravili rybu Mahi Mahi se zeleninovým salátem 🐟 ..skoro jako doma! 😉
Adieu! 🌴☀️🥥
Tak a hotovo! Další úžasná dovolená za námi.. bude se mi stýskat 😌 Mauricius je krásná destinace a nabízí vše, co si může malá žlutá kachnička od dovolené jenom přát 🐥💛 Tyrkysové moře, vysoké zelené hory, vynikající jídlo, spoustu ovoce a přátelské domorodce.. to je mix podle mého gusta!
Sledujte i moje další cestovatelská dobrodružství - tady: https://www.instagram.com/jaryn_...ling_duck/
Jaryn procestoval 38 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 2 lety a napsal pro tebe 18 úžasných cestopisů.
Top cestopis! Já se vrátil těsně před Vánoci 2022. Perfektně aktuální a užitečné info.
Pro další zájemce bych doplnil, že kousek od botanické zahrady, kde jste byli, je i muzeum cukru (bývalý cukrovar):
V muzeu jsou na konci také ochutnávky, ale té v Rhumerii Chamarel se to také nevyrovná.
Na vyzkoušení koktejlu alouda doporučuji tento stánek na tržnici v Port Louis, který je doporučován i místními a fronta tam také byla nejdelší:
Mezi zajímavé cíle ještě patří safari v parku Casela kousek od Flic en Flac.
Mezi zajímavé cíle ještě patří safari v parku Casela kousek od Flic en Flac.
Paráda,ako vždy.
My sme boli na Mauriciu na prelome októbra/novembra, palmy už mali vianočné ozdoby 😆 U nás sa ten wow-efekt v botanickej záhrade S.S.R.konal 😀
Paráda,ako vždy.