Vánoční Malta a Gozo
Už je to sice delší doba od předchozích Vánoc, ale začínají se objevovat výhodné letenky na Maltu právě v tomto období. Tak pár tipů, jak by mohl pobyt vypadat... :-)
Cestopis z roku 2018 napsala Peťule
Původně jsme Vánoce mimo domov strávit nechtěli, ale cena letenek na Maltu nás přesvědčila o opaku. A celý pobyt na Maltě nedal jediný důvod k pochybám, zda jsme udělali dobře.
Odlétáme 23.12. z Bratislavy, kde na hlídaném parkovišti necháme auto. Na letišti Luqa se lehce orientujeme v jízdních řádech autobusů a necháme se dovézt skoro před hotel.
1. den - Jako první si chceme projít Vallettu. Do centra se dopravíme trajektem, jde to samozřejmě i autobusem. Procházíme zahrady Upper Barak garden, odkud je krásný výhled na přístav, jdeme k budově parlamentu a Velmistrovskému paláci (sídlo prezidenta). Touláme se uličkami Vallety a v pozdějších odpoledních hodinách sedáme na autobus směr letiště, kde si v půjčovně vyzvedneme auto (na první den ve Valletě by to nemělo smysl, všude se dá dojít pěšky). A začíná adrenalin v podobě jízdy vlevo. :-)
2. den - Dnes se jedeme podívat do vesničky Marsaxlokk, ze které pochází typické záběry vyobrazované na pohlednicích a turistických materiálech. Naše záběry moc potické nejsou, je šedo a zataženo. Více na jih si prohlédneme stavby Hagar Qim a Mnajdra, kousek od vesnice Qrendi. Počasí nám zrovna moc nepřeje, je zataženo, pošmourno, ale aspoň že neprší nijak trvale. Stihneme navštívit vesničky Mdina (bývalé hlavní město) a Mosta, kde se nachází kostel, ve kterém je vystavena německá puma, která spadla kopulí do kostela, ale neexplodovala. Výhodou celého ostrova je, že jedna vesnice plynule navazuje na druhou, takže je vše neuvěřitelně blízko.
3. den - Trajektem se přesunume na ostrov Gozo, který je mnohem méně osídlen a tím pádem je tu blíž k přírodě. Na ostrově zůstaneme 2 noci. Na koupání to sice není, ale i tak se jedeme podívat do Ramla Bay, což je jediná pláž na ostrově . Jižně od vesničky Sannat se nachází nejvyšší útesy na Gozu, u městečka Xaghra se podíváme ke Calpyso cave a abychom viděli i něco z architektury, navštívíme chrámový komplex Ggantija Temples.
4. den - Dnes jsme se jeli podívat na Azurové okno, a byli jsme velmi překvapeni, že tam žádní není. :-) Před nějakou dobou spadlo a při tvorbě itineráře jsem na tuto informaci nikde nenarazila. Tak jsme se aspoň podívali k "Blue hole", jeskyni s mořskými koníky a pokračovali jsme do vnitrozemí, ke chrámu Ta Pinu. Nachází se poblíž vesnice Gharb a vzhledem k tomu, že se jedná o poutní místo a je období Vánoc, je tu docela živo. Kousek od chrámu vede křížová cesta, kterou se dá vystoupat na vrchol (možná nejvyšší místo na celém Gozu), odkud je krásný výhled do okolí.
5. den - Vracíme se zpět na Maltu, i když se nám moc nechce. Gozo má neuvěřitelné kouzlo a určitě by stálo za to, strávit zde více času. Tentokrát zůstáváme v severní části ostrova, v St. Paul´s Bay. Navštívíme "Podmořský svět" a ačkoliv nejsme příznivci vnitřních aktivit, této návštěvy nelitujeme. Od muzea projdeme k Buggiba Temple a pak se přesuneme k Ahrax Open, kde je podmořská jeskyně. Na závěr se jdeme podívat na (údajně) nejhezčí pláž ostrova, Ghajn Tuffieha Bay.
6. den - Popojedeme zase o kousek dále, do Popeye Village. Tahle atrakce rozhodně nestojí za zaplacení vstupného, ale asi záleží, co kdo očekává. My jsme se zklamaní z této návštěvy toulaly po okolích plážích a užívali si poslední chvíle na Maltě.
7. den - Patřilo by napsat "a hurá domů", ale moc se nám nechce. Malta , a především Gozo, nás neskutečně překvapili. Je to krásný ostrov, nádherné útesy a zátoky, vše udržované a především neuvěřitelně milí lidé.
Peťule procestovala 19 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Afriku. Na Cestujlevne.com se přidala před 5 lety a napsala pro tebe 2 úžasné cestopisy.