Vientam - HCMC - PhuQuck - Hanoi - Ninh Binh - Trang An
Dozvíte se nejlepší Tipy a Triky - Sebral odvahu a rozhodl se vyjet úplně sám. Sehnal jsem nejlevnější letenky open jaw do Bankoku (asi za 10 000 Kč ) se Saudia Airlines. - že pak jenom přeletí
Cestopis z roku 2023 napsal Petr Tajemný
Vientam - HCMC - PhuQuck - Hanoi - Ninh Binh -
Trang An
2023 Březen, už jsem byl nemocný toulavými botami a chtěl jsem mermomocí někam vyjet, Cíl Vietnam.
Vůbec nikdo nechtěl jet semnou tak jsem sebral odvahu a rozhodl se vyjet úplně sám. Sehnal jsem nejlevnější letenky open jaw do Bankoku (asi za 10 000 Kč ) se Saudia Airlines. - že pak jenom přeletím z Bankoku do Saigonu - To se ke konci trochu zkomplikovalo ale nakonec to dobře dopadlo.
Jenom pro vysvětlení Ho Chi Minh City (zkráceně HCMC) je bývalý Saigon což bylo hlavní město Jižního Vietnamu do doby než amíci prohráli válku. Dodnes však nese letiště v HCMC kód SGN
Jen pro info - Do vietnamu potřebujete již vyřízené Vízum o které nově můžete žádat https://evisa.gov.vn/ konečně jsou stránky vylepšené. Existují i jiné stránky které jsou většinou zprostředkovatelů a stojí to tam více. Ještě jsem koukal na naše ministerstvo zahraničí a tam maj samozřejmě blbej odkaz. :D
Ještě na letišti je dobré vyměnit aspoň nějaké Dongy (místní měnu) a Ihned si tam koupit místní SIM kvůli internetu
Ihned si tam koupit místní SIM kvůli internetu. Ochotné slečny vám to v mobilu i ihned nastaví. Za 280 Kč můžete mít celý pobyt neomezený internet.
Pro celý pobyt a pohyb doporučuji používat aplikaci GRAB https://www.grab.com/sg/ je to jako UBER který ovšem už ve Vietnamu neexistuje. GRAB je super levný a cenu za přepravu vidíte na začátku - můžete si objednat i skůtr taxi, který bylo pro mně jako jednotlivce nejlepší ... protože HCMC je pořád velice zacpané a skůtry jsou hlavní a nejefektivnější prostředky dopravy.
První večer jsem se dopravil do hotelu, a ještě jsem se hecnul abych neležel v posteli že vyrazím ven objevovat neznámé.
Tak jsem zkusil první zvláštnost. Grilované žáby. Mořské, vodní a obojživelné potvory tam skladují v akvárkách aby zůstali čerstvé až do momentu přípravy. Žába byla to nejvíc exotické na co jsem si troufnul. Ty velký šneky ... to jsem nedal.
Btw. musim přiznat že ta žába mi neudělala vůbec dobře a šla se pak podívat zase na svět. Až později jsem se dozvěděl že někteří z té žáby stáhnou kůži a pak je stravitelnější. Napříště jsem s ní problémy neměl :D
V Saigonu bylo Vedro ... vedro i na Saigon proto je dobré si pořídit hotel se Střešním bazénem. Po náročné cestě to byl docela dobrý relax, nicméně Cílem bylo tentokráte poznat PhuQuock. Takže po nějakých vyřizovačkách (jako např nechat si ušít košile na míru) navštívit jejich Václavák (Bui Vien walking street) bič a pryč někam na pláž.
Video procházka po Bui Vien walking street - 360 Kamera
Phú Quốc
Je to ostrov kam vás dneska zavezou i cestovky přímím letem z Prahy - nicméně kouzlo je asi v objevování. Já jsem tam přelétl i přes varování místních že není vhodné počasí. Teploty atakovaly pocitové 40tky. Našel jsem si ubytování, v resortu u moře s bazénem, ale problém byl, že voda v bazénu měla asi 38 stupňů tak ochlazení neposkytla.
V resortu jsem byl skoro jediný host. Přijel tam pak ještě nějaký pár z Indie ale jinak pusto a prázdno což bylo ke škodě protože se personál prakticky vykašlal na přípravu snídaní.
Po ostrově jsem se pohyboval na Skůtru který jsem si půjčil přes recepci asi za 250 Kč za den. Asi to byla chyba protože to byla celkem plečka ale dovezla mně kam jsem potřeboval. Hotely vám totiž dají ty nejlevnější aby měli i oni něco z těch peněz když to půjčujete přímo od půjčovny většinou za menší peníze dostanete lepší stroj. Cíl byl White sand beach (SaoBeach ) https://maps.app.goo.gl/Pdj2FgX9pyme68vV8 kam jsem dojel ale už jsem měl pocit že omdlím protože bylo vedro pekelné. Přijel jsem na pláž a moře mělo asi 35 stupňů ... koupal jsem se ale moc ochlazení to nepřineslo.
Opravdu jsem měl po vstupu pocit jako když se nořím doma do vany s teplou vodou.
Příchod na White sand beach - 360 kamera
Ostrov jsem objevoval radostně a ze sedla skůtru to jde dobře. Objevil jsem celorůžovou kavárnu kam se chodí naboso. Restaurace s hamakami kde si můžete dáchnout po jídle.
Občas kouř od vypalování trávy a západ slunce vytvářeli čarokrásné a zasněné scenérie. Ale bylo vedro a bylo tam i dost málo turistů.
Na PhuQuoc je jednou z kratochvílí návštěva Nočních trhů - jsou tam ceny o něco vyšší ale pořád velice přijatelné.
Noční Trhy Phu Qouc - 360 Kamera
Ale to vedro , to bylo pekené tak jsem se rozhodl že uteču na sever směr Hanoi - tu jsem původně neměl v plánu ale nakonec to byla nutnost.
Ve Vietnamu mezi hlavními destinacemi létají za rozumné peníze lokální letecké společnosti a to tak že třeba 8x denně. Takže není nutné ani nějaké pečlivé plánování. Prostě sednete na letadlo a za hodinku a kousek jste kde potřebujete.
Cestovatelský tip - pro létání po asii používám https://12go.asia je to perfektní portál pro hledání dopravy. Letů, lodí, taxíků ... všeho.
Hanoi
Bacha Letiště je mnohem dále než v Saigonu takže přeprava je časově náročnější.
Já jsem jel místním autobusem do Old Quater což je něco jako starý město Hanoje. Je tam hodně turistů ale i míst které je možné objevovat. Někteří vykukové se tam snaží odrbat turisty pod různými záminkami, jako že vám nabídnou že vám spraví botu vteřinovým lepidlem.
Takhle se jeden vrhl na mé zbrusu nové boty a pokapal je nějakou chemickou sra.... jako že je zalepí ... dost mi zkazil náladu ale nepopral jsem se nakonec jsem šel dál objevovat.
Hanoj je takové město kde bydlí na počet obyvatel skoro celá jedna Česká republika (8.5 milionů lidí)
Takhle to vypadá když personál nekašle na přípravu snídaní. :D A to jsem byl v malém hotýlku ... měli tam jedu strášně snaživou cestovní agentku která na mně vždy číhala, nejdřív provedla výslech kde jsem byl a pak mi začala z desek nabízet zájezdy.
V HCMC i Hanoi jsou v turistických oblastech místní cestovní kanceláře kde si můžete koupit zájezd na nějaké místní pamětihodnosti. Ale když jsem srovnával ceny přišlo mi že jsou všude stejné. I fotky byly stejné ... hodně mi to zavánělo centrálním plánovaním. Nicméně po tom, co jsem při toulkách po ulicích zjistil ceny, tak jsem viděl že i ona hotelová cestovní agentka má stejné ceny. Chtěl jsem vidět HaLong bay, ale ona mně začala přesvědčovat že na to není počasí a že je lepší Ninh Binh --- a protože jsem se už poučil s výletem na PhuQuoc tak dal na její rady a ten výlet jsem vzal.
Ninh Binh - Trang An
Prohlídka začínala návštěvou starého hlavního města ale pak se šlo na vodní kanály Trang An a člověk se nechal povozit jako v pohádce o Avatarovi. Projíždělo se i jeskyněmi.
Trang An - 360 Video
Po té v těch vedrech bylo možné vycupitat na vyhlídku. V tom teple to byl náročný výstup
Zatímco já se dost zpotil při výstupu slečny šly nahoru se fotit v tradičním oblečení. Ani kapička potu
Cestou zpět do Hanoje mně fascinovalo místní umění a lidé v pionýrských stejnokrojích. Slunce zase malovalo čarokrásné scenérie.
Hanoi sama o sobě také stojí za objevování
Mauzoleum a muzeum připomínající bombardování Vietnamu američany. I sestřelení bombardéru B2 jehož trosky dodnes jsou k vidění i v místním jezírku kam spadl z oblohy.
Objevoval jsem Hanoi na skůtru a některé uličky byly opravdu uzoučké ale provoz to neomezilo.
Hanoi Train street - 360 Video
Jedno z ikonických míst Hanoje kde si každý chce udělat fotku. Vlak jsem tu nepotkal a místní radostně šikanovali turisty který to chtěli vidět.
Všichni v Asii navštěvují budhistické nebo jiné chrámy ale ve Vietnamu jede Křesťanství
V Old Quater Hanoje se dá i koupit a ochutnat psí maso, což jsem neudělal ale pro někoho kdo by měl zájem. Ten stánek je naproti těm krásným malbám u vlakového Viaduktu
Rozhodně mně překvapilo že i v Hanoi se dá koupit TRDELNÍK a i tam je to předražený :D 60Kč . Místo pejska nebo trdelníku jsem si dal jídlo. Zaujala mně třípatrová restaurace kde hlavní jídlo stálo 45Kč to nejdražší. Nicméně bylo to standardní jídlo tak abych zůstal věrný cíli objevování chutí a vůní jsem okusil aspoň šneky.
Tak Adios Hanoi
Zpátky v HCMC
Ještě bylo potřeba dokončit vše v Saigonu, navštívit památky a Oslavit 1. Máj .
Komplikace na cestě domů
Jo vlasntě jsem zapoměl.
Saudia mívala děsivej web v tý době. A chodili mi nějaké zprávy na mail které nedávaly smysl .
Neřešil jsem dokud nenadešel čas letu Zpět dom. Měl jsem přelet z HCMC do Bankoku který jsem si koupil přes 12go.asia to bylo vše ok. Ale při odbavení mi paní ve Vietnamu na přepážce říkala že je něco v nepořádku. A co se nestalo, Saudia Air přehodila let a přebukovala mi letenky takovým způsobem že mi naplánovala odlet z Jeddah na termín před příletem z Bankoku. A to asi o několik dní :D
Nikomu NIKOMU se nešlo dovolat. Nakonec jsem úspěšně přelétl do Bankoku ale tam nebyl nikdo ani na přepážce ani na okýnku Saudie. PEKLO.
Takže jsem vylezl na letišti z bezcelní zóny, Koupil jsem si Thajskou turistickou SIM. Naštěstí jsem měl koupený Skype Kredit pro telefonování do pevných sítí. A začal pro mě maraton sehnat někoho ze Saudie aby mi pomohl situaci vyřešit. Volal jsem na office do Londýna, do Německa, do Saudský Arábie a celkem jsem měl nahnáno. Aby se z Low cost zájezdu nestal nějaký High cost průšvih.
Nešlo se nikam dovolat nikde nikdo nebral telefon až naštěstí jsem se dovolal do Office v Itálii. Pán mně uklidnil a slíbil mi že mně dostane domů. Taky nemohl uvěřit tomu jak ta Saudia změnila lety a vzal to jako že to byla jejich chyba a že mi zajistí náhradní dopravu. Takže mi zajistil přímý let s Air Austria do Vídně.
Když se to podvedlo. Objednal jsem si hotel u letiště, grab mě tam dovezl.
Petr Tajemný procestoval 21 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 5 lety a napsal pro tebe 1 úžasný cestopis.