Víkend v Británii
Víkendový výlet do Edinburghu a Londýna
Cestopis z roku 2019 napsal Deiv1100
Jako ostatní mé podobné víkendové výlety, i tento začal prohlížením levných letenek. Ve chvíli, kdy jsem uviděl letenku z Prahy do Edinburghu za 129Kč, bylo bez jakéhokoli přemýšlení rozhodnuto.
Vyrážíme
Jako vždy, cesta začínala na pražském letišti. Zvyklý na průchod odbavením i kontrolou během 10 minut na terminálu 2 jsem byl z čekání na terminálu 1 mírně zklamaný, ale i tak vše proběhlo oproti některým letištím poměrně rychle.
Nástup probíhal stylem typickým pro nízkonákladovky. Klasický zmatek, cestující s přednostním nástupem si museli přednostní nástup "vybojovat", jinak zkrátka smůla. Odletěli jsme včas, let byl zcela bez problémů, žádné turbulence, pilot pravidelně hlásil, že "venku je příjemných -60°C". Po přistání běžné bloudění po terminálu k pasové kontrole, kterou i zde mají (díkybohu) automatickou, kdy jen naskenujete pas, nikdo se vás neptá proč, kam, na jak dlouho, ke komu, za kolik tam jedete.
Přímo z letiště je možno využít tramvaje do centra, která stojí 6£, pokud však chcete cestu pojmout opravdu "nízkonákladově", je možno vyrazit asi na 15min dlouhou cestu na další zastávku "Ingliston P+R", odkud do centra zaplatíte jen 1,7£. Nezapomeňte si jízdenku koupit před nastoupením do tramvaje, v každé tramvaji je průvodčí, který jízdenky kontroluje, jízda načerno tedy nejspíše neprojde.
Edinburgh
Doprava z letiště do centra je zde zatím nejlepší z měst, které jsem navštívil, kdy se dostanete za cca. půl hodiny z letiště, až do centra města bez jakéhokoli přestupu. Tramvaj má několik zastávek přímo v centru, její konečná stanice je na ulici York Place, která se nachází v blízkosti velkého množství památek a zajímavostí, v případě, že plánujete pokračovat dále, i autobusového nádraží.
Královská míle & Edinburský hrad
Nejprve jsme si, zatím bez cíle, prošli centrum města, poté jsme zamířili na první, a zároveň asi největší dominantu města, kterou je "Královská míle" (Ulice mezi Edinburským hradem a Holyroodským opatstvím) a samotný Edinburský hrad.
Královská míle je název užívaný pro několik ulic v edinburském Starém městě, jež se táhnou od hradu až k Holyroodskému opatství a paláci. Jde o jedno z turisticky nejnavštěvovanějších míst v Edinburghu.
Jak již název napovídá, je tato trasa dlouhá přibližně jednu skotskou míli (cca 1,8 km). Sestává z těchto ulic: Castle Esplanade, Castlehill, Lawnmarket, High Street, Canongate a Abbey Strand. (z Wikipedie)
Pokud byste chtěli hrad navštívit, je otevřený každý den od 9:30 do 17:00 a vstupenky můžete zakoupit na internetu nebo ve stánku před hradem. Ceny na místě zjištěné nemám, ale při zakoupení předem za vstupenku zaplatíte 17,5£, resp. 10,5£ pro dítě. Osobně si myslím, že prohlídka hradu za tuto cenu nestojí, platíte zde prakticky jen za výhled, který dostanete i z místa od pokladen.
Princes Street Gardens
Z hradu jsme sešli opět dolů do města, kde dalším cílem byl park(y) Princes Street Gardens. Nachází se přímo pod Edinburským hradem, v létě se jedná o ideální místo k odpočinku. Po zbytek roku si musíte vystačit s výhledem.
A teď nastala chvíle, kdy se odporoučela baterie v mobilu. Zbytek dne tedy bez fotek :(
Arthur's Seat
Arthur's Seat, neboli Artušovo sedlo. Po procházce a mírném odpočinku v parku v centru města naše cesta pokračovala právě sem. Jedná se o nejvyšší vrchol v Edinburghu, dosahuje do výšky 251 m.n.m., leží v parku Holyrood, a samozřejmě, je odtud perfektní výhled na město.
Palác Holyrood
Ve výše zmíněném parku Hollyrood se nachází další z míst, která stojí za to navštívit. Je jím palác Hollyrood, který používá např. i britská královna jako své letní sídlo. Na palác hned navazují ruiny původního opatství.
Noční přejezd do Londýna
Pro přesun do dalšího cíle posloužil autobus od společnosti Megabus, který jsme využili rovnou jako nocleh. Jízdenka vyšla přibližně na 25 Liber, nejlevnější cesta autobusem to tedy rozhodně nebyla. Na první pohled vypadá autobus jako luxusní a moderní stroj, po nástupu si ale rychle vzpomenete na staré příměstské plechovky jezdící po Česku.
Za časného rána jsme dorazili na hlavní autobusové nádraží Victoria v Londýně.
Canning Town & ExCeL London
Rozhodli jsme se, že Londýn prohlédneme postupně od nejvzdálenějšího místa. Vyrazili jsme tedy metrem (Victoria+Jubilee) směrem do části města Canning town, kde se nachází výstaviště ExCeL, které bylo také jedním ze sportovišť na olympijských hrách 2012, ale především lanovka Emirates Air Line. Tuto část Londýna znám již prakticky nazpaměť, alespoň jednou jsme se tedy každých 5 minut neztráceli ;)
Vzhledem k tomu, že jsme do Londýna dorazili brzy ráno, museli jsme trochu prohřešit. Na snídani jsme skončili v McDonaldu. Mimochodem, v této části města se nachází, dle mého názoru, jeden z nejlepších podniků, kde můžete ochutnat "tradiční" Fish & Chips. Jmenuje se The Lucas Fish Bar a nachází se přibližně 10 minut chůze od výstaviště ExCeL.
Hned vedle výstaviště ExCeL se nachází most "Royal Victoria Bridge". Není to ale úplně klasický most. Hlavně za tmy je odtud překrásný výhled na město, druhou věcí je to, že oba konce jsou "trochu" výše nad zemí, na most se tedy dostanete výtahem.
Dále se dostáváme k již zmíněné lanovce Emirates Air Line, která je další z mnoha atrakcí nabízejících překrásný výhled na město. Pokud je právě toto místem, které si nechcete nechat ujít, připravte si 4,5£ na jízdenku. Pokud výšky nemáte rádi, i ze země stojí tato lanovka za podívání.
Poté jsme zamířili zpět do centra. K tomu jsme využili linky metra Jubilee až do stanice London Bridge. Následovaly cíle, které nemine prakticky žádný turista jedoucí do Londýna.
Tower Bridge & Tower of London
Tower Bridge je jeden z mostů, které pozná prakticky každý. Jedná se o zvedací most poblíž hradu Tower spojující londýnské "City" s částí "Tower Hamlets". Také se jedná o jeden ze symbolů Londýna.
Nedaleko mostu se nachází zmiňovaná pevnost Tower. V dnešní době se už jedná prakticky jen o turistickou atrakci, kromě budovy zde můžete vidět například britské korunovační klenoty.
Oficiální název londýnského Toweru je Palác a pevnost Jejího Veličenstva, Tower of London, ačkoli posledním králem, který ho používal jako palác byl král Jakub I.. Bílá tvrz, čtvercová budova s vížkou na každém rohu, která dala této pevnosti jméno, je uprostřed komplexů budov u řeky Temže v Londýně, sloužila jako pevnost, zbrojnice, pokladnice, mincovna, palác, místo poprav, observatoř, útočiště a vězení především pro vězně z vyšších vrstev. Poslední příklad použití dal vzniknout rčení poslat do Toweru, což znamená uvěznit. Alžběta I. zde byla vězněna v době vlády její sestry Marie, naposledy byl Tower použit jako vězení v době druhé světové války pro Rudolfa Hesse. (z Wikipedie)
Dále jsme pokračovali po jižním břehu řeky. Po cestě stojí za podívání loď HMS Belfast, křižník námořnictva, který se zapojil do bojů při druhé světové válce. Dnes slouží jako muzem. Po přejití mostu London bridge o kousek dále narazíte na Památník Velkého požáru Londýna.
Poté jsme se vrátili po mostu London bridge zpět a pokračovali podél řeky. Po krátké chůzi a minutí mostu "Southwark Bridge" jsme narazili na jedno z nejslavnějších divadel, kterým je divadlo Globe.
Divadlo Globe bylo divadlo v Londýně, kde byly uváděny hry Williama Shakespeara. První budova divadla byla postavena 1599 a požárem zničena 1613, druhá budova z roku 1614 byla stržena 1644. Jejich novodobá replika nazvaná Shakespeare's Globe stojí na břehu Temže nedaleko Southwarkského mostu. (z Wikipedie)
Dále jsme podél řeky pokračovali až k mostu "Millenium Bridge". Jedná se o pěší most otevřený v roce 2000 k oslavě nového milénia (tisíciletí). Samotný most stojí za podívání, naším cílem ale byla Katedrála svatého Pavla, ke které právě tento most míří.
Katedrála svatého Pavla (anglicky St Paul's Cathedral) je katedrála anglikánské církve, sídlo londýnského biskupa, stojící na Ludgate Hill v Londýnském obvodu City. Současná stavba pochází ze 17. století a je všeobecně považována za pátou katedrálu svatého Pavla. (z Wikipedie)
Trafalgarské náměstí
Odtud jsme po druhém břehu Temže pokračovali dále, tentokrát na Trafalgarské náměstí. Jedná se o náměstí v centru Londýna připomínající bitvu u Trafalgaru v roce 1808 a vítězství britského námořnictva v napoleonských válkách. Také se zde nachází Národní galerie. Často se zde pořádají různé akce, ať už stávky nebo průvody. Zatím při každé z mých návštěv Londýna se zde prakticky nedalo pohnout.
Londýnské oko
Dále jsme pokračovali po ulici Whitehall a Parliament Street, které nás dovedly kam jinam, než k Westminsterskému opatství. Ještě než jsme zamířili sem jsme ale odbočili opět k řece přes Westminsterský most, skončili jsme u jedné z nejznámějších atrakcí Londýna, kterou je London Eye, neboli Londýnské oko. Pro zajímavost, na jeho výrobě se podílela i plzeňská Škoda.
Westminsterký palác & Big Ben
Od Londýnského oka jsme se vrátili zpět přes Westminsterský most k sídlu parlamentu, Westminsterskému paláci s hodinovou věží, Big Benem. Tento název se většinou používá pro celou věž, ve skutečnosti je Big Ben přezdívka pouze největšího zvonu ve věži. Dnes se věž oficiálně jmenuje "Elizabeth Tower".
Buckinghamský palác & The Mall
Odtud jsme již postupně začali směřovat ke konci naší cesty. Ještě před odjezdem jsme ale vyrazili přes ulici "The Mall" určenou pro konání slavnostních akcí, směrem k Buckinghamskému paláci, sídlu britské královny Alžběty II.
Konec cesty
Buckinghamský palác byl naším posledním cílem v Londýně, naše cesta dále směřovala zpět na autobusové nádraží Victoria. Zde jsme využili autobusového spojení A1 společnosti National Express směřující na letiště Luton, odkud jsme pokračovali večerním letem Wizz Air do Prahy, který probíhal prakticky bez problémů, kromě chvíle, kdy ze stropu začala kapat voda, za co ale nakonec, díkybohu, mohla jen špatně zavřená láhev s vodou ;)
Doprava
Edinburgh
Edinburgh, nebo alespoň jeho centrum je relativně malé, není zde třeba využívat veřejné dopravy. Pro dopravu z letiště je nejjednodušším způsobem využít tramvaje. Jednosměrná jízdenka z letiště do centra vyjde na 6£, pokud z letiště dojdete o zastávku dále, zaplatíte jen 1,7£. Jízdenky si nezapomeňte zakoupit vždy před nástupem.
Londýn
Po Londýně je mnoho možností dopravy. Můžete zde využít klasických červených double-deckerů, to však doporučuji jen jako "atrakci". Londýnské ulice jsou často zcela zaplněné a vznikají zde velká zpoždění. Prakticky po celém městě se dostanete kombinací metra a vlaky DLR (Docklands Light Railway). Jízdné doporučuji platit bezkontaktní platební kartou (přikládáte ji na čtečku, jako byste měli jízdenku), nebo si pořídit kartu Oyster. U těchto typů je tzv. daily cap - maximální částka za den. Jízdné platíte pouze do dosažení limitu, zbytek dne již jezdíte zdarma. Pro zóny 1-2 (centrum) je to 7£, s dalšími zónami se cena samozřejmě zvyšuje.
Pro dopravu mezi městem a letišti doporučuji využít společnost National Express. (Nejen pro cesty na letiště, jezdí prakticky po celé Británii)
Celkově si myslím, že jak Edinburgh, tak Londýn jsou městy, které určitě stojí za to navštívit. "Do oka" mi však více padl Londýn, kde jsem tentokrát byl už po čtvrté, ale stále mám mnoho dalších důvodů a cílů, proč sem vyrazit znovu.
Výlet jsme podnikli na začátku listopadu 2019, některé fotky jsou vyfoceny při předchozí cestě během minulého roku. Článek jsem doplnil o zajímavosti z Wikipedie k daným místům.
Všechny fotky jsou mé vlastní, vkládat je můžete, kam chcete, ale prosím alespoň o označení autora, např. odkazem na tento cestopis ;)
Deiv1100 procestoval 22 zemí světa světa, nejvíce Evropu. Na Cestujlevne.com se přidal před 5 lety a napsal pro tebe 4 úžasné cestopisy.