Víkendový Londýn
London Eye, The Shard & Gherkin, Sky Garden, Prada Caffé
Cestopis z roku 2023 napsal robson.06
Londýn, hlavní město Spojeného království, je jedno z nejvýznamnějších a nejrušnějších měst na světě.
Základní informace
Leží na jižním břehu řeky Temže a má bohatou historii sahající až do římských dob. S více než osmi miliony obyvatel se Londýn stal kosmopolitním centrem, kde se mísí různé kultury, jazyky a tradice.
Jeho architektura je rozmanitá a zahrnuje historické památky jako:
- Tower Bridge
- The Shard
- The Gherkin
- London eye
- West End of London
Londýn nabízí také bohatou paletu muzeí a galerií, jako jsou
- British Museum
- National Gallery
- Tate Modern
Parky a zahrady, jako:
- Hyde Park
- Kew Gardens
Město je ekonomickým, kulturním a finančním centrem, s globálním vlivem v oblasti obchodu, financí, vědy, umění a technologie.
Londýn hostil olympijské hry v roce 2012, což posílilo jeho postavení jako mezinárodní destinace pro sport i turismus.
Transportní systém města zahrnuje ikonický londýnský metropolitní systém (Tube), který patří k nejstarším na světě, a také rozsáhlou síť doubledeckerů.
Londýn je známý svou živou atmosférou, různorodou kuchyní, módní scénou a nočním životem.
Londýn 2023, odlet
Do Londýna jsme se s přáteli chystali opravdu dlouho, konečně to dopadlo na podzim roku 2023, kdy jsme vychytali poměrně akční letenky, ale hlavně jsme se časově sladili.
Letěli jsme z Prahy s návratem do Brna. Z Prahy jsme odlétali v pátek 10. listopadu v 7 hodin ráno, a zpět do Brna jsme se vraceli 12. listopadu ve 13 hodin odpoledne. Celková cena zpáteční letenky činila 900 CZK.
Tentokrát jsme letěli s Ryanairem na letiště Stansted (STN), které je vzdálené zhruba hodinu od centra, podobně jsou na tom i letiště Luton, kam létá Wizz Air z Vídně, Prahy a Bratislavy nebo Gatwick, kam se dostanete EasyJetem z Prahy, akční letenky seženete do 800 CZK, pokud kupujete s předstihem, stačí nakupovat 2 měsíce předem.
Po příletu do Londýna
Po příletu na Stansted jsme vyhledali autobusovou společnost National Express, tento dopravce jezdí denně mezi letištěm a centrem za výhodnou cenu asi po 20 minutách.
Jak do centra?
My jsme jízdenky kupovali předem asi 3 týdny, čím blíž se blíží čas odjezdu, tím je jízdenka dražší, my jsme naši vychytali za 17 GBP zpátečně. Jízdenku jsme kupovali s příjezdem na Liverpool Street Station, je zde více možností, ale tato zastávka je nejvíce v centru, asi 100 metrů od zastávky je stanice metra.
Jakmile se proderete letištěm, před příletovou halou stačí projít podchodem a dostanete se k autobusům. Vše je přehledně značeno.
Nejrychlejší varianta, jak se dostat do centra, je vlak. Tato varianta je ovšem nejdražší a vlak bývá doslova narvaný cestujícími, především v letní sezóně, autobusem je cesta sice o 20 minut delší, ale nebývá tak narvaný, hlavně každý musí mít místo a sedět, další výhoda.
Odkaz na National Express: https://www.nationalexpress.com/en
Po příjezdu na Liverpool Station jsme se vydali na metro, hned jsme jeli na London Eye, kde jsme měli koupené vstupenky.
Londýnské metro je doslova chaos, cestující se všude motají a často je plné k prasknutí, jinak síť je velmi rozvitá a vcelku dobře značená. Osobně se mi více líbili doubledeckery, ovšem tato varianta není úplně nejrychlejší, typická jsou velká zpoždění.
Za nás nejsnazší variantou, jak kupovat jízdenky na metro, je přímo debetní kartou.
Můžete si zakoupit dobíjecí kartu Oyster Card, za vystavení je třeba zaplatit 5 GBP, tato částka je ovšem nevratná, a klasické papírové jízdenky se absolutně nevyplácí. Z karty vám vždy strhnou přesnou částku, kterou projedete.
London Eye
Naši první zastávkou po výstupu z metra byl London Eye, jeden z nejmodernějších skvostů Londýna, zastávka metra je asi 250 metrů od toho, samozřejmě se sem dostanete i červenými doubledeckery.
My jsme návštěvu vychytali za krásného západu slunce a panoramatických výhledů. Kolo se otáčí rychlostí 2 km/h, tudíž se nastupuje i vystupuje za jízdy. Délka jednoho otočení trvá 30 minut.
Vstupenky jsme též kupovali s předstihem, vstupné na místě je o 12 GBP dražší, než online.
V nabídce jsou klasické vstupenky s běžnou čekací dobou okolo 30 minut, opakem jsou Fast-track vstupenky, díky kterým čekáte max. 10-15 minut, ale jejich cena je zhruba 48 GBP, zatímco cena klasické vstupenky se pohybuje mezi 25-30 GBP, na podzim jsou čekací doby mnohem menší.
Odkaz: https://www.londoneye.com/
Večerní Londýn
Po návštěvě London Eye jsme se vydali do centra Londýna a na večeři.
Večerní Big Ben a Westminsterský palác je zkrátka top. Všude je mnoho restaurací, barů a kaváren. Londýn žije nočním životem, podobně jako Milano.
Náš apartmán a nemilé překvapení
Naše skvělá nálada netrvala příliš dlouho.
Na našem ubytování nefungovalo topení.
Bylo vzdálené 35 minut od centra. Metro sem jezdilo každých 15 minut z centra s jedním přestupem.
Na podzim se teploty v Londýně pohybují okolo 10 °C, a topení pan hostitel jaksi nezapnul, dále wifi také nefungovala, nereagoval na zprávy, psali jsme na podporu Airbnb, tak jsme se dozvěděli, že máme vyčkat, což byla „skvělá“ odpověď, když jsme tam mrzli tak v 15 °C, bez topení a teplé vody.
Ráno se pak hostitel ozval, reagoval pouze na nefunkční wifi, neustále jsme mu psali, že nefunguje to topení, na to vždy hodil jen zobrazeno, je to škoda, jelikož ubytování bylo opravdu hezké, ale když je v místnostech 15 °C , je to úplně k ničemu.
Ubytování se nachází v části Greater, London. Cena na 2 noci byla 6 800 CZK.
Snídaně
Ráno jsme si nenechali zkazit, noc jsme po vrstvami peřin nějak přežili a vyrazili jsme na skvělou anglickou snídani.
Jelikož prvním místem v seznamu byl Sky Garden, zašli jsme na snídani v centru, abychom byli blízko.
Cena snídaně byla skvělá, úžasná obrovská snídaně stála 9 GBP. Anglická snídaně se skládá z fazolí, vajec, slaninky, klobásky, hub, grilovaných rajčátek a s opečených toastem. Často se podává s pomerančovým džusem.
Sky Garden
Sky Garden se nachází v centru města, poblíž „Okurky“.
Vstupné je zdarma, jen je potřeba vytvořit si rezervaci na určitý den a konkrétní čas, populární je kavárna přímo v nejvyšším patře.
Sky Garden je mrakodrap a jedna z nejoblíbenějších vyhlídek v Londýně. Dá se říci, že se jedná o exotickou skleníkovou botanickou zahradu.
Odkaz na nákup vstupenek: https://tickets.skygarden.london...;c=Tickets
The Shard, Tower Bridge
Po návštěvě Sky Gardenu jsme centrem prošli kolem „Střepu“ k Tower Bridgi.
Kolem Temže vede krásná turistická cesta k Tower Bridgi. Cestu si můžete zkrátit lodí přes Temži s UberBoat.
Po zbytek odpoledne jsme se procházeli centrem a objevovali jsme londýnské uličky, nedílnou součástí návštěvy Londýna je Hyde Park.
V tomto parku jsou populární veverky, které jsou tak ochočené, že si od vás vezmou oříšky přímo z ruky. Je to nezapomenutelný zážitek.
Video z Hyde Parku: https://www.youtube.com/watch?v=P4IjQ-K3oUA
Camden Town
Jako další položkou na programu dne byla čtvrť Camden Town.
Camden Town je čtvrť známá svým trhem, módními obchody a kuriozitami poblíž Regent’s Canal. Oblast je útočištěm alternativní kultury a je populární mezi turisty, teenagery a punkery. Vzkvétající noční život zahrnuje živou hudbu v alternativních klubech i starosvětských hospůdkách.
Pohodlně se sem dá dostat linkou Northern, která jezdí denně od rána do večera.
Pokud nemáte v plánu procházet každý kout a obchůdek, zaměříte se na hlavní market, kde můžete sehnat slavné jahody v čokoládě, strávíte tu max. 2 hodiny. Za nás byla nutností návštěva obchodu Harryho Stylese.
Velmi podobnou čtvrtí je i Soho, která rozhodně také stojí za návštěvu, my jsme ji ale z důvodu času nestíhali.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=PaNeL3GUZz8
Prada Caffé
Odpoledne jsme zakončili v krásném prostředí kavárny Prada, která se nachází asi 25 minut od centra.
Ceny jsou pochopitelně přemrštěné, ale za ten zážitek to rozhodně stojí, když už tu budeme, neváhejte a zajděte sem!
Za nás nejlepší byl pistáciový a čokoládový mini dortíček, které jsme si potom odnášeli i domů.:)) Na místě jsme si společně s nimi dali i cappuccino.
Ceny jsou následovné:
- Dortíčky (5 variant) 15 GBP
- Cappuccino 6,5 GBP
- Čaj 5 GBP
- Risoto 28 GBP
My jsme zde ve 3 lidech nechali asi 70 GBP, 2 dortíky jsme si brali do krabičky s sebou.:))
Večerní Tower Bridge
Jelikož se náš výlet blížil ke konci, rozhodli jsme si ještě vyjít do centra, poseděli jsme u Tower Bridge a večer jsme zakončili v nedaleké italské restauraci.
Odlet domů
Ráno jsme se v klidu dobalili a vyjeli jsme do centra, akorát jsme stihli metro, které nás pohodlně dopravilo na Liverpool Station.
Měli jsme čas než nám jel National Express na letiště, opět z Liverpool Station, proto jsme si zašli na rychlou snídani do Costa Coffee.
Odlétali jsme ve 13:10 místního času, na letišti nám stačila hodinka a půl, pokud necestujete s odbavenými zavazadly, ale pouze s batohem nebo max. s příručákem, stačí bohatě 1,5 hodiny.
„Londýn, je to nekonečné město kontrastů, otevřelo nám dveře do světa minulosti i budoucnosti. Jeho ulice, plné historických památek i moderních mrakodrapů, nás neustále překvapovaly. Každý krok byl setkáním s unikátní atmosférou a různorodostí, která nám zanechala dojem, že Londýn je městem, kde se minulost a současnost prolínají do fascinujícího tance. Londýn je město, do kterého se rádi vrátíme znovu.“
robson.06 procestoval 17 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Afriku. Na Cestujlevne.com se přidal před 10 měsíci a napsal pro tebe 7 úžasných cestopisů.
Zobrazit profil1 komentář
Super výlet do nej města. Několik nových zajímavých informací, díky. Londýn mám nejraději. Nechá se free-camping v Hampstead Heath a metrem odtamtud. Největší muzea a galerie jsou zdarma a mají zajímavostí a na mnoho týdnů žasnutí.