Vlakem do Splitu se zastávkou u jezera Bled
vlakem do Slovinka a Chorvatska
Cestopis z roku 2019 napsal Zpevin
Letos jsme vyrazili vlakem ke slovinskému jezeru Bled a dále pak do chorvatského Splitu. Posádku tvořili 2 dospělí a 2 děti (7 a 10 let). První část trasy jsme absolvovali z Uherského Brodu do Villachu. Zakoupili jsme si Včasné jízdenky Evropa (dospělí - 367 Kč, dítě 47 Kč). Celkem za 4 osoby: 828 Kč. K tomu 4 místenky na vlak z Vídně do Villachu. Cena za osobu 3 Eur. Při cestě rakouskými vlaky na delší vzdálenost místenky jednoznačně doporučuji. Vlaky bývají vzhledem k nízké ceně docela plné.
Po příjezdu do Villachu jsme měli téměř dvouhodinou přestávku, kterou jsme využili k prohlídce města. Zavazadla jsme si uložili do schránek přímo na nádraží ve Villachu. Jsou pod eskalátory. Do jedné schránky se nám vešla všechna zavazadla. Cena 2 Eur/den.
Dále jsme pokračovali do slovinské stanice Lesce Bled. Jízdenky zakoupeny přes internet přes rakouský web OBB. Výhodou je, že 2 děti do 15 let mají cestu zdarma. Jízdenka z Villachu do stanice Lesce Bled vyšla za všechny 4 osoby na 18 Eur. Z vlakového nádraží v Lesce Bled jezdí přímo k jezeru Bled kyvadlová autobusová doprava Arriva za cenu 1,30 Eur do vzdálenějších míst za cenu 1,80 Eur za dospělou osobu. Pozor autobusy mají většinou zpoždění (do 20 minut) z důvodu totálně přecpané příjezdové cestě k jezeru.
Pro koupání v jezeru Bled doporučuji použít pláž Bled-Mlino (zdarma). Vstupné na oplocené koupaliště s dětskými atrakcemi se nám zdálo předražené. Děti mají sice vstup zdarma, ale za dospělou osobu zaplatíte 9 Eur. U jezera Bled jsme strávili dva dny. Poté jsme pokračovali opět vlakem do Lublaně.
Ve vlacích ve Slovinsku mají přepravu zdarma jen děti do 6 let, jinak platí poloviční jízdné. Skupinová jízdenka za 2 dospělé a 2 děti ze stanice Lesce Bled do Lublaně vyšla na 20 Eur. Z hlavního města Slovinka můžete vyrazit do těchto destinací za akční ceny (jízdenku koupíte na jakémkoliv nádraží ve Slovinsku s mezinárodní pokladnou). Ljubljana - Zagreb (9 Eur), Ljubljana - Rijeka (9 Eur), Ljubljana - Pula (19 Eur), Ljubljana - Bělehrad (29 Eur), Ljubljana - Budapešť (9 Eur), Ljubljana - Vídeň (29 Eur), Ljubljana - Mnichov (29 Eur), Ljubljana - Zurich (29 Eur), Ljubljana - Frankfurt (49 Eur), Ljubljana - Praha (39 Eur). My zakoupili tu do Zagrebu.
Naše další cesta vedla nočním vlakem ze Zagrebu do Splitu. Už v Česku jsem si zakoupil síťovou jízdenku Interrail One Country Pass Croatia (cena pro dospělou osobu: 1.552 Kč). Jízdenka platí 1 měsíc a můžete ji použít ve třech libovolných dnech po celém Chorvatsku. Navíc 2 děti do 15 let cestují s vámi zdarma. Pokud jízdenku použijete na noční vlak s odjezdem po 19.00 hodině zapíšete do jízdenky jen datum příjezdu (přijdete tedy jen o 1 den). Tuto jízdenku jsem použil také pro cestu nočním vlakem zpět ze Splitu do Zagrebu. K jízdence je možné dokoupit lůžkový oddíl T3 (tři lůžka). Jedno dítě do 10 let může cestovat bez nároku na lůžko. Cena lůžkového oddílu T3 činila 1.200 Kč.
Ve Splitu jednoznačně doporučuji ke koupání městskou pláž Bačvice. Je celá písečná bez jediného kamínku. Moře bylo čisté, na koupání pro děti ideální. Pozvolný přechod do větší hloubky. V dalších dnech pobytu jsme navštívili také pláž v obci Kaštel Stari. Zde bylo méně lidí, ale pláž tvořená drobnými kamínky. Zážitkem pro děti naopak byla nízko letící letadla přistávající na nedalekém letišti ve Splitu.
Pro cestu zpět doporučuji zejména pro cestovatele z Moravy využít noční vlak Adria, který jede ze Splitu přímo do Budapešti. Pro cestu ze Splitu do Zagrebu použijete síťovou jízdenku Interrail a dokoupíte si jen akční jízdenku chorvatských drah ze Zagrebu do Budapešti v ceně 30 Eur. Z Budapešti pak pokračujete přes Bratislavu do ČR.
Zpevin procestoval(a) 0 zemí světa světa, nejvíce . Na Cestujlevne.com se přidal(a) před 11 lety a napsal(a) pro tebe 1 úžasný cestopis.