Všechny cesty vedou do Říma, využití jízdenky interraill 9.část
V minulých částí cestopisu jsem přijel do Itálie z Monaka a Španělska. Nyní přijedu do Říma a navštívím nejmenší stát na světě vůbec. Jelikož jsme v Itálii tak nás nemine Pisa ani Pizza
Cestopis z roku 2019 napsal Petr78
Tady začnu psát svůj cestopis...9. část na jízdenku Interraill. Tím tady myslím v Italské Pise. Kam jsem dojel vlakem z České republiky, Berlína,Kodaně, Amsterdamu,Bruselu, Paříže, Madridu nebo Portugalského Lisabonu. V dopoledních hodinách jsem si prohlédl nejznámější šikmou věž s městečkem. A odpoledne pak jel 4 hodiny vlakem do Říma kde jsem povečeřel pravou Italskou pizzu.
Průvodčí ve vlaku cestou do Říma poprvé detailněji ,,zkoumá" mou jízdenku vypsanou interrail, ale samozřejmě potvrzuje jako platnou. V Římě po příjezdu na nádraží Roma Termini jakož to hlavní nádraží kam téměř všichni míří po příjezdu do Říma. Já poté nakupuju a ubytovávám se v hotelu .
Po ránu už se chystám na zrychlenou prohlídku Říma a Vatikánu trávím tu pouhý jeden den. Do Vatikánu se dostávám hned z rána po otevření Baziliky sv. Petra na stejnojmenném náměstím. Kde se prohlíží i baťohy a vstup je přes detektory kovů aby lidi neměli zbraň atak dále. Vstup je zdarma platí se pouze vstup do Kopule za asi 6 euro.
- Po opuštění Vatikánu jakož to nejmenšího státu světa mířím k historickému centru Říma nejprve mě čeká prohlídka Kolosea s lístky předem koupenými na internetu, které stály asi 12 euro. Odsuď se dá vystoupat na pahorek Palatin a sestoupit k Fóru Romanu. A ke Kapitolských muzeích. Poté už procházka historickou částí Říma včetně například známých Španělských schodů a náměstím Piazza Venezia , kterému dominuje obrovský pomník , který je vidět na kilometry daleko. Nalevo odsuť pak pozoruji Forum Traianum.
Den v Římě jsem tedy strávil především procházkou městem. A také Jsem využil na pár místech Římské metro ikdyž jako hlavní páteř dopravy tu tvoří nadzemka. A dojel zpět na hlavní železniční stanici .
Večer už pokračuji do Ancony na druhém břehu Itálie . Přímý osobní vlak tam jede asi 3 hodinky. A i zde jsem si na další noc rezervoval levnější hotel.
Po výstupu v Anconě si všímám trolejí nad silnicí a přes internet zjišťuji , že ve městě ještě fungují zbytky trolejbusové dopravy. Čím dál více jsou však nahrazovány autobusy. A myslím ,že bylo v plánu trať zbourat dle výsledků hledání jezdili v Anconě poslední dva nebo jeden trolejbus i v roce 2019. Nedokážu potvrdit jak je na tom teď nejspíš plně nahrazení autobusy. Každopádně to pro mě bylo zajímavé zjištění. To v nedalekém Rimini už jsem neviděl ani trolej natož trolejbusy , poslední tam přestal ,,údajně " jezdit v roce 2010 . Za tyto informace však nemohu dát ,,ruku do ohně". Do Rimini se však podíváme až v dalším dílu. Mezitím mířím z nádraží hned přes cestu do Hotelu . Tak dobrou noc. A nezapomeňte číst další část mého cestopisu vlakem na interrail po Evropě :).
Petr78 procestoval 37 zemí světa světa, nejvíce Evropu. Na Cestujlevne.com se přidal před 2 lety a napsal pro tebe 26 úžasných cestopisů.