WELLINGTON
Výlet po Novom Zélande
Cestopis z roku 2023 napsal Pavel _38
Nový Zéland je jedna s fantastických krajín, ktoré sa oplatí vidieť a po mojich osobných skúsenostiach aj chcete spoznať oba ostrovy, treba na to aspoň jeden - dva mesiace. Až vtedy si môžete povedať, že ste prešli a poznali celý Nový Zéland. Prešiel som nádherný vidiek, krásne mestá, ale zo všetkých miest ma najviac oslovil Wellington. Krásne a malebné mesto, ktoré mi pripadalo najlepšie organizované. A možno aj preto zanechalo vo mne ten neskutočne príjemný pocit, že som tu stretol milých ľudí.
Do Wellingtonu som sa dostal letecky z iného mesta a to z Dunedin. Let trval približne 1:15 hod. Letel som leteckou spoločnosťou Air New Zealand .
Wellington (maorsky: Te Whanganui-á-Tara) je hlavné mesto a významný prístav Nového Zélandu. Nachádza sa na juhozápadnom cípe Severného ostrova na pobreží Cookovho prielivu. Ide o najjužnejšie položené hlavné mesto sveta. Žije v ňom okolo 180 tisíc obyvateľov, spoločne s okolitými mestami Lower Hutt, Upper Hutt a Porirua tvoria tretiu najväčšiu aglomeráciu Nového Zélandu s celkovým počtom zhruba 400 tisíc obyvateľov. Mesto bolo založené anglickými osadníkmi v roku 1840, štatút hlavného mesta prevzalo po Waitangi a Aucklande o 25 rokov neskôr. Vo Wellingtone sídlia najvyššie štátne inštitúcie Nového Zélandu ako parlament, vláda a najvyšší súd.
Mesto je z troch strán obklopené morom, takže jeho prístav zohráva dôležitú ekonomickú úlohu. Vzhľadom na vysokú tektonickú aktivitu v oblasti Nového Zélandu bol Wellington vo svojej histórii niekoľkokrát zasiahnutý silnými zemetraseniami. V roku 1855 vyvolalo zemetrasenie desaťmetrovou cunami, ktorá zrovnala wellingtonský prístav so zemou. Podnebie v oblasti je pomerne vyrovnané so značným úhrnom zrážok, ktorý je najvyšší v zimných mesiacoch. V horách západne od mesta sa budujú veterné elektrárne.
Obyvateľstvo Wellingtonu tvoria z najväčšej časti Európania, vysoko sú zastúpení Aziati. Počet pôvodných novozélandských obyvateľov, Maorov, je oproti ich priemernému zastúpeniu na Novom Zélande výrazne menší. Populácia Wellingtonu je v porovnaní s obyvateľstvom celého Nového Zélandu pomerne mladá, ekonomicky aktívne obyvateľstvo tvorí takmer tri štvrtiny populácie mesta. Vysoká je aj úroveň vzdelanosti a ročné príjmy wellingtonských domácností.
Dopravnú obslužnosť Wellingtonu zaisťujú dve štátne diaľnice, prístav a medzinárodné letisko, ktoré ročne prepraví viac ako 5 miliónov cestujúcich. Celý región má veľmi bohatú sieť verejnej hromadnej dopravy. Tú zaisťujú najmä autobusové spoje, ďalej vlaky, trajekty, niekoľko trolejbusových liniek a turisticky atraktívna lanová dráha s viac ako storočnou históriou. Služieb hromadnej dopravy využíva každoročne cez 35 miliónov pasažierov.
Osídlenie a názov mesta
Európski kolonizátori prvýkrát do oblasti Wellingtonu priplávali 20. septembra 1839 na lodi menom Tory patriacej Novozélandskej spoločnosti, anglickej organizácii venujúcej sa systematickej kolonizácii Nového Zélandu. V januári nasledujúceho roku dorazilo na lodi Aurora ďalších 150 osadníkov. Prvé domy boli stavané v rovinatej oblasti okolo ústia rieky Hutt, kde sa v súčasnosti nachádza Petone, šesťtisícové predmestie Lower Hutt. K presunutiu novo budovanej osady viac do hôr prinútil osadníkov močaristý terén a skutočnosť, že svoje prvé obydlia vybudovali v záplavovej oblasti.
Mesto bolo osadníkmi pomenované podľa Arthura Wellesleyho, 1. vojvodu z Wellingtonu a víťaza bitky pri Waterloo, ktorého titul pochádza z mestečka v anglickom Somersete. Maorský názov pre mesto Wellington znie Te Whanga-nui-a-Tara, čo v preklade znamená „veľký prístav Tary“ podľa jedného z prvých domorodých obyvateľov tohto územia. Možno sa tiež stretnúť s názvom Pōneke alebo Te Upoko-o-te-Ika-a-Māui, „Hlava Máuiho ryby“, tradičným označením najjužnejšej časti Severného ostrova. To sa viaže k legende, podľa ktorej bol celý Severný ostrov vylovený z vody polobohom Máuim.
Geografia
Wellington sa rozkladá v strednej časti Nového Zélandu, na juhozápadnom cípe Severného ostrova na pobreží Cookovho prielivu. Voda obklopuje mesto z troch strán, čo mu poskytuje ideálnu polohu na stavbu a prevádzku prístavu. Smerom na západ sa dvíhajú kopce, na ktoré sa už tiež rozširuje mestská zástavba a konštruujú sa tu veterné elektrárne. So svojou južnou zemepisnou šírkou 41°17' je podľa Guinnessovej knihy rekordov najjužnejšie položeným hlavným mestom sveta. Vzhľadom na malý priestor pre rozvoj mesta medzi morom a okolitými kopcami má v porovnaní s ostatnými mestami Nového Zélandu veľmi vysokú hustotu zaľudnenia. Spoločne s mestami Lower Hutt, Upper Hutt a Porirua tvorí Wellington rozsiahlu aglomeráciu s celkovým počtom okolo 400 tisíc obyvateľov.
V zátoke wellingtonského prístavu sa nachádzajú tri ostrovy. Najväčší z nich, Someský ostrov (domorodci nazývaný Matiu), bol v minulosti používaný ako karanténna oblasť, počas prvej a druhej svetovej vojny ako internačný tábor pre nemecké, neskôr aj japonske a talianske obyvateľstvo Nového Zélandu. V súčasnej dobe funguje ako prírodná rezervácia pre ohrozené živočíšne druhy. Ostatné ostrovy, Makaro a Mokopuna, sú neobývané.
Zemetrasenie
Nový Zéland leží v tektonicky aktívnej oblasti na rozhraní Pacifickej a Austrálskej litosferickej dosky. Je súčasťou pacifickej oblasti Ohnivého kruhu, ktorý sa vyznačuje hojným výskytom sopiek a zemetrasení. Nie inak je tomu aj v oblasti mesta Wellington, ktorého obchodným centrom prechádza veľký tektonický zlom. V jeho blízkosti sa nachádza niekoľko ďalších výraznejších zlomov, v celej oblasti Wellingtonu je niekoľko stoviek menších tektonických porúch. Z toho dôvodu zaznamenávajú obyvatelia Wellingtonu každoročne niekoľko otrasov, ktoré sú najviditeľnejšie vo výškových budovách.
Najväčšie škody spôsobila Wellingtonu séria otrasov v roku 1848 a ďalšie veľké zemetrasenie v januári 1855, kedy v meste práve prebiehali oslavy 15. výročia jeho založenia. Zemetrasenie dosahovalo silu 8,2 stupňa Richterovej stupnice a spôsobilo vertikálny pohyb zeminy až o 3 metre. Wellingtonský prístav zasiahla desaťmetrová vlna cunami prichádzajúca z Cookovho prielivu a premenila ho na blatistá močiar. Boli zničené kamenné budovy väznice a banky, otrasy neustála ani dvojposchodová budova vlády a vedľajšej kancelárie mestskej rady. Väčšina domov však zemetrasenia s väčším či menším poškodením ustála, pretože po skúsenostiach z roku 1848 sa v meste stavali najmä jednoposchodové stavby z dreva.
Počas zemetrasenia sa o niekoľko metrov zdvihol terén v miestach, ktoré boli pôvodne zatopené vodou a slúžili wellingtonskému prístavu. To významne prispelo k rozšíreniu obchodného centra mesta (CBD – Central Business District). Následkom toho sa napríklad ulica Lambton Quay, predtým vedúca pozdĺž pobrežia a často zaplavovaná prílivom, stala srdcom obchodného centra Wellingtonu av súčasnosti je od pobrežia vzdialená asi 250 metrov.
Turistické zaujímavosti
Vo Welingtone okrem iného sídli novozélandské národné múzeum Te Papa s historickou, prírodovednou a umeleckou zbierkou.
Parlamentné budovy
V meste stojí novogotická budova parlamentnej knižnice, ktorá ako jediná z komplexu parlamentných budov nebola zničená požiarom v roku 1907. Postavená bola architektom Thomasom Turnbullom v dvoch etapách v rokoch 1883 a 1899, knižnica tu sídli od roku 1901. Hoci veľký požiar prežila, neobišla bez poškodenia a po ďalšom požiari v roku 1992 prešla nákladnou trojročnou reštauráciou. Medzi zaujímavosti knižnice patria okrem iného pôvodné železné dvere, ktoré úspešne chránili uložené zväzky pred požiarom. V budove sa nachádzajú originálne rozetové okná, ktoré sú v súčasnosti v nočných hodinách presvetľované.
Požiaru parlamentného komplexu v roku 1907 podľahla aj pôvodná drevená budova, v ktorej zasadal vlastný parlament. Vo februári 1911 vyhlásil vtedajší novozélandský premiér Joseph Ward súťaž na podobu novej budovy, ktorej sa zúčastnilo 33 návrhov. Víťazom sa stal architekt John Campbell, ktorý prišiel s návrhom neoklasicistickej parlamentnej budovy a novej knižnice, ktorá mala nahradiť onú pôvodnú novogotickú. Výstavba začala v roku 1914 a dokončená bola v roku 1922. Parlament sa však do novej budovy premiestnil už o štyri roky skôr, aby mohol ukončiť svoje pôsobenie v starej budove novozélandskej vlády, ktorá pre obe inštitúcie kapacitne nevyhovovala.
Najnovšou budovou tohto komplexu je moderná stavba prezývaná Beehive Building, v preklade „včelí úľ“. Tú navrhol v roku 1964 britský architekt Sir Basil Spence. Výstavba začala v roku 1969 a dokončená bola o desať rokov neskôr. Štrnásťpodlažná budova, ktorej štyri spodné poschodia ležia pod zemou, je 72 metrov vysoká a slúži ako sídlo novozélandskej vlády. Podzemným tunelom je spojená s objektom Bowen House, v ktorom sa nachádzajú kancelárie viacerých ministrov i poslancov.
Na prízemí „Včelieho úľa“ funguje návštevnícke centrum parlamentu. Hlavná parlamentná budova spoločne s knižnicou sú v dňoch, kedy sa nekoná zasadnutie parlamentu, voľne prístupné verejnosti.
https://photos.app.goo.gl/QaqwehTUgama1khg9 https://photos.app.goo.gl/W19bSqWZNWMA3LCs7
Letisko Wellington
Neďaleko letiska je nástupište pre autobusy, ktoré Vás odvezú do centra mesta. Predtým ako som nastúpil do autobusu som ukázal vodičke autobusu adresu kde sa potrebujem dostať, pokývala hlavou, a tak som nasadol do autobusu. Potreboval som sa dostať na hlavnú autobusovú stanicu vo Wellingtone. Cesta z letiska trvala cca 40 minút.( Wellington central ) https://www.metlink.org.nz/getti...t-express/ Výhoda bola v tom, že autobus mal na tejto stanici konečnú. Dopravu v meste zabezpečuje spoločnosť Metling. https://www.metlink.org.nz/getti...d-fares-2/ mesto má celkové 12 zón.
Vo Wellingtone je veľa zaujímavosti :
Nairn Street Cottage, 68 Nairn Street, Mount Cook, Múzeum sa nachádza v hornej časti Willis Street.
Keď budete prechádzať domom, budete cestovať v čase a odhaľovať nové príbehy, ktoré rozprávali tri generácie Wallisových, ktorí tam žili: Catherine, William, Clara a Winifred. Objavíte spoločenské a technologické zmeny, ktoré zažili, keď sa budete presúvať z miestnosti do miestnosti, počnúc rokom 1857 až do konca 70. rokov 20. storočia. Tento zážitok dopĺňa inovatívna časová os v návštevníckom centre.
The National War Memorial Carillon
Stredobodom Národného vojnového pamätníka je elegantná 51 metrov vysoká veža Carillon Tower, ktorá sa týči nad Pukeahu (Mount Cook). Jeho hudba prispieva k spomienke na vojnu, konflikty a udržiavanie mieru od roku 1932.Budova Národného vojnového pamätníka je momentálne zatvorená, okrem spomienok a ceremónií. Pri tomto pamätníku budete počuť zvonkohru. Zvyšok parku je otvorený a bezpečný na návštevu.
Mount Victoria Lookout
Mount Victoria poskytuje úžasný 360-stupňový výhľad na Wellington City prístav a oceán na juhu. Autom a autobusom sa dostanete cez Alexandra Road, zatiaľ čo pešie trasy vedú z Oriental Parade a Majoribanks Street.
Toi Paneke Arts Centre
Umelecké centrum T oi Pōneke je domovom ďaleko od domova v srdci Wellingtonu pre umelcov a tvorcov, ktorí tvoria živú tvorivú komunitu nášho mesta.
Embassy Theatre
Embassy Theatre je kino vo Wellingtone na Novom Zélande, ktoré sa nachádza na východnom konci Courtenay Place v tieni Mount Victoria. Pôvodne postavená v roku 1924, budova prešla radom prestavieb a zmien vo vlastníckych vzťahoch.
BATS Theatre
BATS Theatre je divadelné miesto vo Wellingtone na Novom Zélande. Pôvodne založená ako Bats Theatre Company v roku 1976, potom založená v súčasnej podobe v roku 1989. BATS Theatre zaznamenalo rozvoj mnohých talentov scénického umenia na Novom Zélande.
Hannah Plyhouse
Hannah Playhouse je divadelné miesto, ktoré sa nachádza na rohu Courtenay Place a Cambridge Terrace v centre Wellingtonu na Novom Zélande. Hannah Playhouse bola darovaná Sheilah Winn a pomenovaná po jej starom otcovi, Robertovi Hannahovi, veľmi úspešnom obchodníkovi.
St.James Theatre
St James Theatre, domov Kráľovského novozélandského baletu, je klenotom prekvitajúcej divadelnej scény Wellingtonu.
St Gerard Monastery
Kláštor sv. Gerarda s výhľadom na prístav Wellington Harbour slúži od roku 1932 ako symbol duchovnej sily a služby. Budova bola financovaná z verejných darov zozbieraných uprostred Veľkej hospodárskej krízy a pôvodne bola postavená ako domov pre redemptoristov, členov Kongregácie Najsvätejšieho Vykupiteľa.
Freyberg Swimming Pool
Freyberg Pool sa pýši kvalitnou, bezpečnou a cenovo dostupnou zábavou pre celú rodinu. Príďte sa sem pozrieť a užite si teplú vodu ako v termálných kúpeľoch.
Museum of New Zealand Te Papa TongarewaOslávte kultúru a
históriu Pacifiku. Tangata o le Moana rozpráva príbeh ľudí z Tichomoria, minulých aj súčasných.
Circa Theatre
Divadlo Circa bolo založené v roku 1976 po tom, čo sa odtrhnutá skupina hercov a divadelných odborníkov rozhodla, že Nový Zéland potrebuje nový spôsob produkcie divadla. Za pomoci ďalších, ktorí pracovali mimo divadla, bol vytvorený nový model „menej je viac“ a v budove Ilott Advertising na rohu Harris Street a Jervois Quay bol vybudovaný obmedzený divadelný priestor.
The Opera House
Opera vo Wellingtone je viac než len krásna budova. Je svedkom kultúrneho a historického vývoja hlavného mesta Nového Zélandu. Je hostiteľom rôznych podujatí a je Wellingtonovým domovom komédie.
Department of Conserveation Visitor Centre
Je vládna agentúra poverená ochranou prírodného a historického dedičstva Nového Zélandu. Má pobočky po celom Novom Zélande a poskytuje podrobné informácie o národných parkoch, ale aj ostatné turistické informácie.
Arapaki Manners Library
Knižnica mesta Wellington
Michael Fowler Centre
Centrum Michaela Fowlera je medzníkom kultúrnej a občianskej scény Wellingtonu. Je to moderné a všestranné miesto, kde sa konajú koncerty, konferencie, výstavy a iné podujatia.
Te Wharewaka o Poneke
kultúrneho vzdelávania Te Wharewaka o Pōneke, pešími výletmi, výletmi na kanoe (kanoe) a kultúrnym zaangažovaním. Domorodý kultúrny zážitok z Maorov poskytuje návštevníkom Wellingtonu a Nového Zélandu
autentickú a jedinečnú príležitosť podeliť sa o príbehy Te Whanganui-ā-Tara (Wellington)
z perspektívy Te Ātiawa/Taranaki Whānui (kmeňa).
City Galery Wellington
City Gallery Wellington je galéria súčasného umenia s dynamickým programom výstav a predvečera
Old Bank Schopping Arcade
V roku 1901 Banka Nového Zélandu otvorila svoje sídlo v tejto nádhernej budove, ktorá bola postavená nad zvyškami Plimmerovej archy na rekultivovanej pôde. Akonáhle sa budova už nepoužívala ako ústredie The Bank of New Zealand, veľa z jej majestátnosti ubudlo a dlhé roky zostala prázdna. Koncom 90-tych rokov minulého storočia bola táto takmer opustená budova obnovená spoločnosťou, ktorá obnovila budovu kráľovnej Viktórie v Sydney.
Shed6
Shed 6 sa nachádza na nábreží Wellington Waterfront a je obľúbeným zábavným miestom. Nachádza sa v blízkosti TBS Bank Arena a ďalších atrakcií a je hostiteľom Medzinárodného festivalu umenia Nového Zélandu. V priebehu rokov sa tu konali koncerty, výstavy, tanec, divadlo, divadelné hry, muzikály a mnoho iného. Príďte a staňte sa súčasťou najnovších kultúrnych podujatí pulzujúceho mesta Wellington na Shed 6. Uskutočňujú sa to rôzne podujatia od koncertov až po divadelné predstavenia väčšieho rozsahu.
TSB Arena
TSB Arena je najväčším krytým miestom vo Wellingtone. Je to vhodné miesto pre konferencie, verejné výstavy, medzinárodné koncerty a halové športové podujatia. Lístky si môžete objednať na portáli https://www.ticketmaster.co.nz/
Ngā Mahi alebo Nōku Te Ao je kreatívna partia, ktorá žije na priesečníku kreativity a hry. Zapaľujeme a podnecujeme tvorivú iskru v deťoch a mladých ľuďoch, vybavujeme ich schopnosťami byť sebavedomými, schopnými a kreatívnymi občanmi vo svete možností.
Wellington Museum
Wellingtonské múzeum zdieľa fascinujúce príbehy regiónu Wellington. Všetky sú umiestnené v krásnej historickej budove z roku 1892, ktorú navrhol popredný architekt Frederick de Jersey Clere.
Zaujímavé lokality v meste :
Victoria University - stará budova Vivian Street
Wellington Zoo
Interslander Terminal https://www.interislander.co.nz/
Otari Wilton Busch autobus 14
Ótari Native Botanic Garden a Wilton's Bush Reserve sú jedinou verejnou botanickou záhradou na Novom Zélande, ktorá je venovaná výlučne pôvodným rastlinám.
Johnsonville autobus 1 alebo 52 - je veľké predmestie v severnom Wellingtone na Novom Zélande. Je to sedem kilometrov severne od centra mesta, na vrchole rokliny Ngauranga, na hlavnej ceste do Porirua. Miestni ho bežne poznajú ako „J'ville“ Krásna príroda, stvorené na prechádzky.
Doprava
Pôvodne som si chcel objednať dopravnú kartu vopred cez internet, ale je problém v tom, že dopravnú kartu do zahraničia neposielajú. Ak chcete častejšie využívať mestskú hromadnú dopravu, doporučujem kúpiť dopravnú kartu Snapper. Z môjho pohľadu mestská doprava v ktoromkoľvek meste na Novom Zélande je cenovo výhodná a najlepšie organizovaná hlavne vo Wellingtone. T.č. v niektorých mestách majú pre cudzincov 50 % zľavy do 31.08.2023. Kartu si viete kúpiť na rôznych miestach, ja som si kartu kúpil na železničnej stanici a tu som stretol skutočne príjemného ochotného mladého muža asi indického pôvodu , ktorý mal so mnou trpezlivosť a všetko mi vysvetlil. A keď som šiel ostatné dni okolo železničnej stanice a stretli sme sa, tak ma už z diaľky pozdravil.
Po príchode na hlavnú autobusovú stanicu som sa vybral smerom k ubytovaciemu zariadeniu.
Po ubytovaní som sa vybral do večerného Wellingtonu. Mám veľmi rád večerné prechádzky v ešte neobjavených mestách. Ubytovanie bolo umiestnené v blízkosti amerického a čínskeho veľvyslanectva, takže o vonkajšia ochrana bola dostatočne zabezpečená.
Na druhý deň som sa vybral spoznávať mesto, ktoré ako uvádzam v úvode ma doslovne očarilo.
Vybral som sa najprv poprechádzať sa v okolí kde som bol ubytovaný. Ako som spomínal pri ubytovacom zariadení boli americké a čínske veľvyslanectvo a po zatočení doľava na ulici Mulgrave Street boli ďalšie veľvyslanectva, dievčenská stredná škola, rôzne malé bistrá a reštaurácie. Na prekvapenie neboli všetky otvorené. Ceľkove na Novom Zélande bolo veľa reštaurácii a podnikov zatvorených, alebo len s obmedzenou prevádzkou, ale sám neviem z akého dôvodu ? Či ešte následky corony, alebo je tu takýto spôsob normálny a stačí im na udržanie prevádzky aj obmedzená prevádzka. O niekoľko metrov ďalej je pekný starý kostol Old St.Pauls patrí medzi staré historické pamiatky Wellingtonu https://visitheritage.co.nz/visi...-st-pauls/ , vstupné aktuálne do kostola bola v čase môjho pobytu 5 NZD.
Ďalej sa tu nachádza Národná knižnica Nového Zélandu . Pri autobusovej a železničnej stanici sa nachádza Sky Stadium. Od 27.07.2023 tu prebiehajú Majstrovstvá sveta vo futbale žien. Je to miesto pre rôzne športové zápolenia. Pozorne som si prezrel budovu železničnej stanici, ( Wellington Railway Station ) ktorá je prepojená nielen s hlavnou autobusovou stanicou a slúži aj pre medzimestské a diaľkové linky. Takže ak budete cestovať odtiaľto do iných miest na Novom Zélande, tak budete podľa všetkého odchádzať z tejto stanice.( InterCity ) Tak ako ja, keď som cestoval z Wellingtonu do Aucklandu dopravnou spoločnosťou Inter City. Ak vyjdete von zo stanice tak je tu malé námestie na pamiatku Gandhiho je tu aj jeho pamätník.
Oproti námestiu sa nachádza dvojhviezdičkový hotel Waterloo. Potom prejdete k prístavu a nábrežiu, kde Vám lietajú ponad hlavu čajky a holuby. V prístave sú rôzne požičovne, bary a reštaurácia. Nájdete tu ja veľmi luxusné reštaurácie ale trochu v inom štýle. Neďaleko múzea mesta Wellington a múzeum Nového Zélandu, je mólo z ktorého odplávajú rôzne lode. Smerujú na rôzne miesta ako Matiu Some Islands, Picton , Seatoun.
Hlavná autobusová stanica a hlavná železničná stanica s námestím pred hlavnou železničnou budovou
Nábrežie
Nasmeroval som si to viac do centra mesta a rozhodol som sa pre cestu lanovkou nad mesto.
Je to krátka cesta ale stojí za to. Keď pôjdete hore na kopec, budete mať pod nohami celé mesto. A keď poviem že celé mesto tak skutočne celé mesto.
Podrobnejšie informácie o lanovke nájdete tu : https://www.wellingtoncablecar.co.nz/
Na kopci je príjemná reštaurácia kde sa môžete osviežiť, alebo najesť a oproti reštaurácii je múzeum tejto lanovky, kde si môžete kúpiť aj suveníry . Neďaleko odtiaľto je zastávka na bezplatnú linku do Zealandia.
Prechádzka po botanickej záhrade je pohladenie duši. Všade máte rôzne značky. Pre deti sú tu rôzne ihriská, preliezačky. Po celej trase sú lavičky.
Po absolvovaní prechádzky po botanickej záhrade sa môžete dostať ku bráne odkiaľ chodia linky mestskej hromadnej dopravy.
Vybral som sa potom na okraj mesta na pobrežie. Mesto Wellington je obklopené morom z troch strán . A to sa mi na tomto meste tiež páči.
Kelburn Lookout sa nachádza v botanickej záhrade Wellington. Obe sú bezplatné. K dispozícii je tiež bezplatná kyvadlová doprava do Zélandie z vyhliadky Kelburn. Niekoľko zastávok na ceste poskytuje príležitosť na oddych. Sledovanie lanoviek, výhľady alebo neďaleké detské ihriská sú niektoré z možností. Na stanici Salamanca si môžete vychutnať fantastickú fontánu Kelburn Park Fountain. Bol postavený v 1940.
Botanická záhrada
Skúmanie pláží
Wellington je domovom niekoľkých úžasných pláží a jeho relaxačná stránka si zaslúži pozornosť. Mnohé z nich sú centrálne v pešej vzdialenosti a majú malebný šarm.
Orientálny záliv
Oriental Bay je len 5 minút chôdze od centra za vrchom Victoria v pozadí. Pri tmavej vode sa dostávajú farebné nuansy fontánového displeja. Paralelne s promenádou je veľmi obľúbený aj u kajakárov.
Oriental Bay vo Wellingtone
Lola Stays je krásne miesto na neskoré raňajky. Oriental Bay Parade dáva možnosť prenajať si skúter a preskúmať oblasť najefektívnejšie. Chippery na Mount Victoria predáva najlepšie ryby a hranolky v tejto oblasti. Je to len 10 minút od Oriental Bay.
Horiaci záliv
Nachádza sa na polostrove Miramar a je to chránená pláž ležiaca na tráve. Na pláž, sa dostanete autobusom alebo autom, ponúka relaxačnú atmosféru v blízkosti zelených kopcov.
Lyall Bay
Toto je pláž na surfovanie v meste, len 10 minút jazdy od centra. Vynikajúci brunch pridáva na tejto obľúbenej pláži atmosféru.
Princess Bay je skrytý klenot, 9 km od centra Wellingtonu. Nachádza sa v Houghton Bay v pokojnom prostredí skalných miest. Vyhliadka nad plážou ponúka úžasné výhľady.
Na pobrežia v okolí Wellingtonu sa dostanete pohodlne autobusom. Aj priamo z centra Vám chodia autobusy, ktoré smerujú na pláže a na okrajove časti mesta, ktoré objíma krásne more. Upozorňujem, ale je dobre si pozrieť v akých intervaloch autobusy chodia, nakoľko cez víkendy sú intervaly do veľké, a aby sa Vám nestalo ak pôjdete večer na pláže a pobrežia, že sa nebudete vedieť dostať späť. Pozor ! Skoro na celom Novom Zélande nemajú vo verejnej doprave zapnuté obrazovky s informáciami o zastávkach. Preto je dobre ak ste na autobusovej zastávke odfotiť cestovný poriadok a potom odpočítavať zastávky kde vystúpite. Alebo použiť aplikáciu mestkej dopravy vo Wellingtone. Časovo to môže trvať aj viac ako hodina. Prechádzka po pobreží, pri šepote vĺn a príjemnom vánku je niečo neskutočne a nádherné. Pre istotu je vhodne sa dobre nabaliť, zobrať si jedlo, pitie lebo nemáte všade pri plážach kaviarne alebo bufety. Pekný je Island Bay Beach a podobné miesta. Skoro všade Vás budú sprevádzať vulkanické skaly.
Netreba sa zamerať len na centrum mesta, treba spoznávať aj okolité časti mesta, predmestia a podobne.
Pavel _38 procestoval 28 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 3 lety a napsal pro tebe 29 úžasných cestopisů.