Z Brna do Gruzie za brněnským L-410
Jak nás při přeletu na Kavkaz překvapilo tuzemské letadlo s československou posádkou.
Cestopis z roku 2024 napsal martinemec
Při plánování cestování po Gruzii je přelet L-410 do hor prakticky povinnost. Ceny jsou i na gruzínské poměry směšné, nemluvě o bezpečí a pohodlí v porovnání s autobusovou dopravou. Upřímně jsme si mysleli, že jsme o těchto letech nastudovali vše. O to větší překvapení bylo, že na vnitrostátním gruzínském letu operovala brněnská společnost VAN AIR EUROPE.
Nákup letenek
Tento krok byl ze všech nejnáročnější. Vanilla Sky uvolňuje na svých webových stránkách letenky do prodeje v cca 2 měsíčních intervalech, kolikrát pouze pár dní před odletem. Někdy to ani nestihnou včas, což tam ale asi nikoho netrápí. V případě našich letenek to bylo 14 dní předem. Aby toho nebylo málo, přidali mimořádnou nepravidelnost v letovém řádu, takže náš vyhlédnutý let nakonec ani neexistoval. Nezbývalo nic jiného než trochu překopat plány a oželet letiště Natakhtari, což je takové nízkonákladové vnitrostátní letiště půlhodiny za Tbilisi. Nakonec jsme koupili letenky Kutaisi-Mestia-Kutaisi za lidových 32 USD, včetně 15 kg kufru. Kdybychom si ovšem chtěli přikoupit nějaké kufry navíc, tak to ani nejde, do letadla už se jich ani víc nevejde. Letenky na nejbližší 2-3 týdny do Mestie byli vyprodány do 12:00 dne začátku prodeje.
Odlet z letiště Kutaisi (KUT)
Na letiště se přesouváme z přímořského Batumi. Na většinu "normálních" odletů z Kutaisi existují návazné autobusové spoje GeorgianBus a Omnibus z Batumi a Tbilisi, ovšem ne na lety VanillaSky. To naštěstí není problém, protože maršrutka z Batumi do Kutaisi nám bez problému zastavuje i u letiště, cena je 20 GEL za osobu. Po příjezdu na letiště jsme mírně ve stresu, protože náš let do Mestie není na žádné odletové tabuli. Pán na informacích nás ale uklidňuje , že check-in začne někdy po 11. To znamenalo nakonec v 11:30, když letadlo mělo letět v 12:00. Paní za přepážkou vypisují boarding pasy pěkně ručně, mírně zmatení zaměstnanci v Kutaisi váží pouze kufry, batohy neřešili. Na bezpečnostní kontrole se tekutiny neřeší, mají totiž supermoderní čínské rentgeny. Prošly nám i manikúrní nůžky, které zabavili při odletu ze stejného letiště do Česka. Vnitrostátní terminál používaný dvakrát týdně při letech VanillaSky je opravdu maličký, za kontrolou nejsou ani záchody ani žádný automat s občerstvením.
U letadla už na nás čekají oba piloti. Dostáváme instrukce, abychom si i menší baťůžky naskládali sami do zavazadlového prostoru letadla, což je vcelku nevšední zážitek. Sedadla nejsou předem určena, takže kdo dřív přijde, ten dřív mele. Pokud se ovšem piloti nerozhodnou jinak, aby bylo letadlo vyvážené, jako to proběhlo v našem případě. Celková kapacita je 17 míst. Uspořádání 1+2, exit rows žádné místo navíc nemají. Z předních řad je vidět i do kokpitu, který v L-410 není pořádně oddělen od zbytku kabiny. A to znamená, že na zemi slyšíte i všechno, co si piloti vykládají. Hned po pár slovech, co si mezi sebou prohodili, zjišťujeme, že našimi piloty jsou Čech a Slovák. Po pár sekundách googlení se dozvídáme, že let zajišťuje společnost VAN AIR EUROPE se sídlem v Brně-Tuřanech, specializující se právě na pronájem a provoz kunovických L-410. Je možné, že letadlo VanillaSky bylo tou dobou zrovna na technické kontrole, nic konkrétního ale zjistit nešlo.
Let je díky neschopnosti letištního personálu zpožděn o další půlhodinu. My však máme naprostý přehled, co se děje. Nejprve si vyslýcháme od pilotů kritiku pracovníků letiště, dále debatu jestli posílat "papíry" o letu whatsappem nebo mailem a jestli je lepší a iPhone nebo Android. Během toho, co sedíme stále na zemi a do letadla naráží vcelku silný vítr, si piloti prohodí, že v takovém počasí by z Natakhtari (báze VanillaSky) rozhodně neletěli a že když už budeme mít zpoždění, tak že doufají, že je dispečer nebude posílat z Tbilisi do Batumi a let zruší. To mírně rozhodilo citlivější členy výpravy, ale teď už není cesty zpět. Cesta autem do hor by byl stejně kvůli gruzínskému řidičskému stylu ještě intenzivnější zážitek.
Bezpečnostní pokyny má na starost kopilot a my je tak dostáváme v angličtině se silným přízvukem. Na závěr dostáváme pokyn, že se v průběhu letu nemáme vůbec zvedat a být celou dobu připoutání kvůli velkým turbulencím. Upřímně by to stejně nikoho nenapadlo.
Vzlétáme s hodinovým zpožděním. Let probíhá až na turbulence klidně, letí se odhadem v 2 - 3 tisících metrech nad mořem. Největší hory Kavkazu okolo Mestie oblétáme. Nejprve se nabízí obyčejnější výhledy na gruzínský venkov, později přibývá hor až těsně nad Mestií se postupně naskýtají nejhezčí výhledy. Praktická poznámka: lepší výhledy jsou při cestě do Mestie na pravé straně letadla a naopak z Mestie na levé.
Přílet do Mestie je poklidný, zavazadla si vykládáme z kufru pomalu sami, doslova do minuty můžeme odcházet. Na letištní ploše sice platí zákaz focení, ale nijak se v praxi nevymáhá, fotili se úplně všichni. Do centra Mestie se dá dojít do půlhodinky pěšky. Taxíky na letišti sháněly spíše zákazníky na zítřejší výjezdy do hor než, že by nabízeli svezení do centra.
Ještě odpoledne vyrážíme za 25 GEL kombinací lanovek na horu Hatsvali, která naskýtá pěkné výhledy přes údolí. Nahoře se dá udělat i kratší procházka, tu jsme ale kvůli zpoždění celou nestihli. Poslední lanovkou v 16:45 se necháváme svést dolů do Mestie.
V Mestii je několik místních obchodů a dva Spary, kde není problém koupit ani originální českou májku. Na náměstí večer sháníme taxíka na další den, platíme zálohu a dokonce dostáváme jakousi jízdenku. Obecně jsou místní taxikáři turisty celkem rozmazlení. Restaurace jsou dražší než v Kutaisi ale levnější než v Batumi. Oběd/večeře se dají sehnat bez problému za 15 GEL.
Další den si vybíráme vcelku náročný přechod přes Guli pass z Mazeri do Mestie. Do Mazeri si bereme taxík za 70 GEL (nutno hodně smlouvat, nabídky taxikářské mafie začínají na 100 GEL). Trasa je namáhavá, ale terén opravdu vpoho, žádné zákeřnosti. Délka je 23 km, převýšení 1 400 m nahoru a 1 800 m dolů. Opět super výhledy, vícero turistů potkáváme pouze na Guli pass (2 950 m n. m.) , kde si dává většina zasloužený odpočinek a oběd. Cesta se dá zkrátit taxíky, které mohou ušetřit až tři hodiny. Nám zabrala cesta 9 hodin + hodinu jsme měli na vrcholu na oběd.
Poslední den v Mestii zvládáme už jen dojít na letiště. Check-in probíhá cca hodinu až 45 minut před odletem, váží se jak kufry, tak menší baťůžky. Po zvážení kufrů si musíme sami odnést kufr k jedinému rentgenu na letišti u bezpečnostní kontroly. Tam už se o něj postarají a naskládají ho i do letadla. Nápoje do letadla nejsou problém, jen se z nich musíme napít. Manikúrní nůžky nám zabavují, obálky s nimi si podepisujeme a dostáváme při příletu do Kutaisi.
Při zpátečním letu dělá kopilota opět Čech, který si na nás vzpomíná z prvního letu. Před cestou probíhají bezpečnostní pokyny v angličtině a my se cítíme lehce jako VIP, když je speciálně pro nás udělá pilot i v češtině. Odlétáme o půl hodiny dřív než je plánováno. Cesta je tentokrát pohodová, bez jakýchkoliv turbulencí.
Dílčí rozpočet:
Transfer na letiště z Batumi 20 GEL/osoba
Letenky - 32 USD/osoba
Ubytování v Mestii 160 GEL za pokoj pro 4 na 2 noci
Lanovka Hatsvali 25 GEL/osoba
Taxi Mestia-Mazeri 70 GEL/auto
Večeře v Mestii 14 GEL
Nákupy jídla v supermarketu 15 GEL / osoba
Celkem za 3 dny / 2 noci 1 830 Kč za osobu.
martinemec procestoval 23 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 2 lety a napsal pro tebe 2 úžasné cestopisy.
Ahoj, Super trip report, tady gratuluju k uskutečnění. Já tohle mám v plánu už dlouho, ale ta logistika prodeje letenek do Mestie mě neskutečně s*** a odrazuje. Můžeš prosím říct, co tam lítá za pasažéry - jsou to nějaký zahraniční skupiny o kterých už jsem taky slyšel, nebo místní lidi? Jinak, když už lety uveřejní, dají se teda na webu koupit bez problémů českou kartou, pokud se teda poštěstí a stihnu to? Díky za postřehy
Úplnej základ je podle mě se jich přes mail zeptat, kdy to hodlají začít prodávat. Nám odpovídali tak do 3 dnů. Platil jsme to Revolutkou, a to bylo bez problému. Co byl ale problém je to, že na vyplnění všech těch údajů, co tam na stránkách při rezervaci chcou, je časový limit. U 4 lidí jsme měli 4 minuty, a to prostě nešlo stíhat, i když jsem dělal jen CTRL+C a CTRLV+V. V Chromu to vůbec nešlo, ale Edge ti aspoň uloží, cos stihl vyplnit. Takže pak aspoň nezačínáš od znova. Místních s náma moc neletělo, minimálně do Kutaisi to byla to taková mezinárodní směska indviduálních cestovatelů, cestou tam byli i nějací další Češi, nazpět zase rodina asi 8 Francouzů, ale třeba do toho Tbilisi to bude jiné. A je dost možné, že to tam bylo vyprodané kvůli tomu, že to místní vykoupili někde přes nějaké gruzínské agentury ještě před začátkem online prodeje.
Super. Fajn, že ti to vyšlo. Mi 410 pořád utíká. Nestihl jsem ji v Estonsku, Chorvatsku a ani v Tbilisi...
Paráda :-) Na tohle jsem se taky těšil, bohužel my jsme takový štěstí neměli... let zrušen 2h před odletem kvůli počasí. Snad to vyjde příště :-)