Z Brna do Krakowa letecky, s Velikonocemi v Londýně a s letenkou za 800 kč
Jak jsem se vypravil do Londýna? Stihl spousta turistických cílů, a strávil Velikonoce v Londýně? Cestopis naleznete níže a pokud vás cesta zajímá můžete si ho přečíst a zanechat reakci.
Cestopis z roku 2023 napsal Petr78
Z Brna někam do světa dokonce do Polska? Při pohledu na mapu je to celkem problém. Vlaky končí v Bohumíně , jsou zde nutné přestupy a dokonce se změnou Dopravce. Po trase. Ještě tudy jezdí pár autobusů Flixbusu. Ale co takhle zkusit novinku a z Brna zkusit letadlo?
Při počtu letů z Brna je i tohle problém. Dostát se dá z Brna letecky co se týká komerčních linek do Itálie a Londýna a pak pár charterových letů cestovních agentur za rok. Jelikož po Británii koukám už déle, levné letenky z Brna mě zaujaly. Termín zpátečního letu už se však tolik nehodil abych stihl po svátcích do práce. "Inu googlil" jsem dál a našel vhodný zpáteční let do Polského Krakowa a plány se začali plnit. Letenky zakoupeny za asi 800 Kč s nízkonákladovkou Ryanair. Odlet byl sice klasicky na večer a se zpožděním se přilétalo do Londýna Stanstedu přistálo letadlo jak je standartně u základové zvykem uprostřed noci. Dobrý bylo, že jsem měl první den pořádně dlouhou a ten poslední také. . Přidáme-li k tomu Velikonoční svátky kdy ,,chtějí pryč " všichni tak je to víc než lákavá cena. I s tím, že autobus od letiště do centra nad bude stát asi 600kč.
Po přistání
V Brně na letiště odjíždím specialní linkou MHD odjíždějící během dne v intervalu asi 30 minut. Letiště vypadá maličké a relativně prázdné, odbavuje se zde jen naprosté minimum letů. Letadlo odlétá z hodinovým zpoždění, ale odbavení začíná téměř včas. Ve dvě hodiny ráno jsem přilétl na letiště Stanted a kontrola vstupu proběhla v pohodě, všude už stačí dnes naskenovat pas. Jízdenky na autobus z letiště Stansted v Londýně jsem měl rezervované předem online, překvapilo mě, že je možné nastoupit téměř do jakéhokoliv autobusu do města a jízdenka je uznána jako platná. Na internetu jsem četl. Že bývají často v Londýně busem z letiště ,,zácpy" a je to zdržení až na 3 hodiny apodobně. Uprostřed v noci však samozřejmě autobus přijel do Londýna na čas, vzhledem k tomu , že první vlak odjížděl do Londýna až ráno , bych se i tak cestou busem jen těžko vyhýbal, nechci-li využít na asi 70 km drahý taxík. Po výstupu na autobusovém nádraží na Liverpool street stačilo překročit pár,, rozbitých lahví " z pátečních bujarých oslav ve Velkoměstě a já byl rázem u Londom Bridge.
1. -2.Den centrum Londýna (pátek,sobota)
První nebo spíš druhý den navštěvuji hlavní centrum . Vybírám z bankomatu libry (ikdyž by nemusel, Britové všade v Londýně uznávají platební karty takže na MHD a všude stačí jen ,,pípnout" a co víc karta si vyhledá daný tarif , nepovede se tedy klasickým MHD (vyjma lodí a lanovky) projet víc než denní taxu asi 10£ za den. Platební kartu využijete dokonce i ke vstupu na místní Toalety. Dále Začínám Nádražím King's Crosss s nástupištěm 9 a třičtvrtě z Harryho Pottera, kde se fotím. V 11.00 stojím u Buckingham Palace a čekám na výměnu stráží. Odpoledne po tom co sem se ubytoval v hostelu Hyde park asi za 500 Kč za noc, jsem navštívil Parky Hyde park a park st. James kde se dají krmit veverky z ruky nebo uvidíte zelené papoušky. Nakupuji také v místním Tescu ať mám na ,,svátky " co jíst. Stíhám jít i k Temži, k London Bridge a dále k London Eye, kde si užiju výhledy poslední den v Londýně. Ačkoliv je dlouhodobě jedna z nejznámějších památek Londýna v rekonstrukci tzv. Big Ben což je přezdívka zvonu umístěného v nejvyšší Alžbětině věži Westminsterského paláce,.Westminster Abbey známého také jako Houses of Parliament je sídlem Parlamentu Spojeného království. Sídlí zde obě komory parlamentu, tedy Sněmovna lordů i Dolní sněmovna. Vracím se kolem katedrály St. Paul a na večeři zastavuji v China Town. Ačkoliv v současnosti v Chinatown ve čtvrti Soho žije jen zlomek z 60tisícové čínské komunity, stále patří ke kulturním a společenským centrům této diaspory.
Centrem Čínské čtvrti jsou ulice Gerrard a Lisle Street vyzdobené tradičními červeno-žlutými lampiony a obklopené desítkami restaurací a tradičních čínských fast-foodů.
Nasaju zde atmosféru dalekého orientu a ochutnám opravdovou čínskou kuchyni., nachází se nedaleko i Covent Garden Ten je znám jako obchodní a zábavní centrum a nachází se v něm vstup do budovy Královské opery (Royal Opera House), která bývá také označována jako Covent Garden.V centru oblasti se nachází Covent Garden Piazza, místo, kde se od 15. století až do roku 1974 konaly květinové a zeleninové trhy. Poté se trhy přestěhovaly do New Covent Garden Market v Nine Elms. Na noc se chyluju zpět do ubytování
3 .den (neděle) lanovka i fish And chips
Dnes mám v plánu hned několik zásadních věcí v mém plánu. Nechybí plán vyloženě se projet Londýnskou MHD, nakonec nechybí jak projížďky známým Londýnským dvoupatrovým autobusem Doublecker, tak jízda zcela automatizovaným vlakem bez strojvedoucího, lanová dráha nebo tunely Londýnského metra. Na metro mířím hned ráno a vydávám se ke stanici automatizovaného vlaku bez strojvedoucího. Sedám hned do prvního vozu a aby to bylo dokonalé využívám nadzemní část dráhy na Greenwich. Zde začíná lanová dráha London Cable Car známá jako Emirates , lanová dráha sveze přes řeku Temži, mezi Greenwichským poloostrovem a Královskými doky. Celá cesta trvá přibližně deset minut a nástupiště jsou v blízkosti stanic metra, autobusů a říční lodní dopravy. Nová lanová dráha je přístupná pro cyklisty i vozíčkáře a v provozu je sedm dní v týdnu. Dospělí za jízdu zaplatí 3,20 £. Já jsem na místě velice brzy atak chvíli čekám na spuštění lanovky. Pokud vás napadne , název podobný známé letecké společnosti Emirates . Pak věřte, že nejste daleko od pravdy . Do roku 2022 byl provoz leteckou společností Emirates totiž sponzorován. .
Po prohlídce Londýna z ptačí perspektivy z lanové dráhy mám objednaný vstup do Námořnického muzea na Greenwich.
National Maritime Museum
NMM obsahuje spoustu artefaktů, interaktivních expozic i místností s promítáním dokumentů. Obdivovat zde můžu autentické části lodí nebo se dozvědět vše o navigaci v koloniálních dobách.Muzeum se obecně logicky zaměřuje zejména na období mořeplaveb Britského impéria v době jeho největší slávy. Ve své kategorii je zdaleka největším muzeem v Británii a patří k nejvýznamnějším na světě a vstup je zdarma v rámci státních muzeích.
Po velmi zajímavé prohlídce až jsem tak zajímavou prohlídku nečekal stoupám přímo ke Greenwichské Royal (Královské) observatoři. Zde po zaplacení vstupného asi 16£ můžu objevovat budovu observatoře a pár fotografií, největším trhákem pak asi patří procházející poledník nula , Skrz areál Královské observatoře totíž prochází asi nejznámější poledník světa se zeměpisnou délkou o hodnotě 0°. V češtině je známý pod pojmem Greenwichský poledník, v angličtině se používá výraz Prime Meridian. V historii si každá koloniální velmoc vytvářela svůj vlastní systém určování zeměpisné šířky, ale rozvoj dopravy a obchodu donutil během 19. století postupně přejít právě na Greenwichský systém. Hned vedle Královské observatoře je na chodníku znázorněn nultý poledník kovovými proužky a silným zeleným laserem osvětlujícím noční oblohu. Stát jednou nohou na východní a jednou nohou na západní polokouli je určitě nejoblíbenější aktivita na Greenwichi. Nacházíme se na nejvyšším bodě Greenwichského parku a tak nezapomínejme, že kromě muzea a poledníku vidíme výhled na celý park a Londýn. Stojí za to se na chvíli zastavit a pokochat se výhledem na velkoměsto.
Brzy poté odjíždím dvoupatrovým doubleckerem dál do Londýna a na jednom místě přestupuji na Loď. Jízda lodí po řece Temži patří také k jedné z nejoblíbenějších aktivit v Londýně. Jízda jedným směrem vyjde dle daného pásma asi na 7£ . Využijte k tomu však UberBoat a místní přívozy, které slouží především jako MHD. Ne vyhlídkový lodní výlet, ten bude totíž mnohonásobně dražší. Já vystupují až u Westminster Abbey a nezapomínám koupit nějaké suvenýry domů. Mířím dále metrem na Borough Market, jakož to jeden z nejznámějších Londýnských Marketů. Dávám si zde oblíbené Fisch And Chips zde stojí asi 17£.
Fish and chips (česky: ryba a hranolky) je oblíbený pokrm rychlého občerstvení, který vznikl ve Velké Británii v roce 1858 nebo 1863. Skládá se z ryby smažené v těstíčku (obvykle treska) a tlustých smažených hranolků, které se tradičně polévají sladovým octem a sypou solí.
Toto jídlo je tradičně spojováno s Velkou Británií a Irskem, kde se i nadále těší velké oblibě, stejně jako v oblastech, které byly v minulosti britskými koloniemi, jako je Austrálie, Nový Zéland a Kanada. Kromě jídla jsou fish and chips i společenským fenoménem, který je těsně spjat s kulturou země.
Fish and chips se stalo klasickým pokrmem britské dělnické třídy.
Odpoledne se ještě zastavuji na jednom z největších londýnských náměstích Trafalgar Square.To je náměstí v centru Londýna, které připomíná bitvu u Trafalgaru z roku 1805, vítězství britského námořnictva v napoleonských válkách. Původně se mělo jmenovat Náměstí krále Viléma IV.; autorem názvu s výše zmíněnou bitvou je G. L. Taylor. (severovýchodní, 1840), Jindřicha Havelocka (jihovýchodní, 1861, autor Vilém Behnes) a sira Charlese Jamese Napiera (jihozápadní, 1855). Na každém rohu náměstí se nachází Podstavec. V roce 1888 vztyčená socha Charlese George Gordona byla v roce 1943 odstraněna a od roku 1953 zdobí Victoria Embankment.Socha lva Čtvrtý podstavec na severozápadním rohu, určený pro sochu Viléma IV., z důvodu nedostatku financí zůstal prázdný. Později nedošlo ke shodě, jaká socha panovníka nebo význačného válečníka by zde měla stát. V roce 1999 rozhodla Královská akademie věd o realizaci Projektu čtvrtého podstavce – přechodné instalaci vybrané sochy současného autora. Na večer mířím do Camden town to je čtvrť známá svým trhem, módními obchody a kuriozitami poblíž Regent’s Canal. Oblast je útočištěm alternativní kultury a je populární mezi turisty, teenagery a punkery. Vzkvétající noční život zahrnuje živou hudbu v alternativních klubech i starosvětských hospůdkách. Velké hvězdy hrají v Jazz Cafe a v Roundhouse. Přes den je rušno levných restauracích. Nedaleký Regent’s Park nabízí udržované zahrady a také Londýnskou zoo.
Večer se vracím metrem zpět do mého hostelu a trávím zde poslední noc
4. Den (pondělí). Muzeální pondělí , Velikonoční pondělí v Londýně i Velikonoční London Eye
Hned ráno mě čeká po projití Kenigston Garden , přírodovědecké muzeum. Právě probíhají v Londýně stávky atak vůbec nevím zda se do dalších muzeích dostanu. . Nicméně Natural History Museum má být jedno z nejlepších muzeích Londýně. A taky že jo Muzeum obsahuje asi 80 miliónů předmětů, které jsou rozděleny do pěti hlavních kolekcí – botanika, entomologie, mineralogie, paleontologie a zoologie. Muzeum je známé sbírkou koster dinosaurů, především kostrou diplodoka, která tvoří výraznou dominantu u vstupu do muzea.. Přírodovědecké muzeum také vystavuje mineralogickou sbírku ve formě jaká byla používaná v 19. století.
Nově vytvořené centrum (pojmenované po Charlesi Darwinovi) je největším rozšířením muzea od jeho otevření. Nový osmipodlažní objekt centra se jmenuje Cocoon podle tvaru připomínajícího obří hmyzí kokon a je dílem dánského architektonického ateliéru C.F. Møller. Obsahuje sbírku 17 milionů exemplářů hmyzu a tři miliony rostlinných vzorků. Jeho výstavba stála 78 milionů liber. První fáze výstavby Darwinova centra se stala domovem pro zoologické sbírky – organizmy konzervované v alkoholu. Druhá fáze umožnila zpřístupnit entomologické a botanické sbírky.
V Darwinově centru se mimo mnoha jiných exponátů nachází 8 m dlouhá oliheň, která byla vylovena rybářskou sítí poblíž Falklandských ostrovů. Oliheň je vystavena na význačném místě ve zvláštní místnosti ve vyztuženém skleněném akváriu obsahujícím směs formaldehydu a solného roztoku. Vystaveny jsou ale např. i staré herbáře, včetně původních herbářů Charlese Darwina. Darwinovou centrum je však založeno zejména na interaktivitě, kterou zprostředkovávají desítky počítačů s dotykovými obrazovkami. A to vše zdarma jakož to u státního Britského muzea bývá.
Po tomto nádherném a velikém muzeu navštěvuji ve vedlejší budově také Science muzeum (vědecké muzeum ).
Sbírky muzea obsahují více než 300 000 předmětů včetně tak známých exponátů jako je Stephensonova první parní lokomotiva, Puffing Billy (jiná historická lokomotiva) první tryskový motor, první model DNA, dochované historické parní stroje, funkční exponát diferenčního počítače a první prototyp hodin Clock of the Long Now.
Kolekce muzea také obsahuje sbírky Henryho Wellcoma zaměřené na medicínu. Tyto exponáty jsou vystavovány na 4. a 5. poschodí muzea. V rámci muzea se také nachází vědecká knihovna a od roku 1960 i Britain's National Library for Science, Medicine and Technology. A opět jsem muzeum navštívil zdarma.
Před obědem mě píšou z Britského muzea, (Britisch muzeum ) že jej navštívit mohu, ale uzavřeny budou z důvodu stávky , některé místnosti. V Britském národní muzeu je Otevřená hlavně africká část s Mumiemi z Egypta. Což mě osobně moc nezaujalo a mezi TOPY řadím spíš předchozí dvě Nicméně Sbírky Britského muzea obsahují více než sedm miliónů předmětů ze všech kontinentů a dokumentují historii lidstva od počátku až do současnosti. Mnohé objekty jsou uschovány mimo budovu muzea z důvodu nedostatku místa. V muzeu trávím asi dvě hodiny a díky tomu , že jsou některé místnosti uzavřeny z důvodu stávky mám čas i na svačinku. Před večerem se vydávám zpět k řece Temži do centra velkoměsta. Zpět přes Trafalgar sqare k Tower of London. To je středověký hrad, kde jsou uschovány korunovační klenoty a který je zapsán do světového seznamu památek UNESCO. Základem hradního komplexu je White Tower postavená v 11. století Vilémem Dobyvatelem, kolem níž se s postupem času začaly tyčit hradby a ostatní věže. A dále již přes most k řece k Tate Modern ta patří k nejslavnějším galeriím současného moderního umění na světě a je součástí sítě galerií Tate Gallery. Právě Modern však je zdaleka nejnavštěvovanější částí Tate Gallery. Já budovu míjím a procházím až k mrakodrapu The Shard.
The Shard v Londýně V roce 2012 získal Londýn novou výraznou dominantu v podobě přes 300 metrů vysokého skleněného mrakodrapu The Shard, doslovný překlad je "střep". Setkáte se však také s alternativními názvy London Bridge Tower nebo Shard London Bridg. .
Název budovy je tak nějak všeříkající. Mrakodrap je postaven v ostrých liniích sbíhajících se na vrcholu ve špičku. Architektem se stal Renzo Piano, který se nechal inspirovat obrazem londýnské věže benátského malíře Canaletta z 18. století, ale také stěžni plachetnic nebo železničními tratěmi v okolí. Mrakodrap má svými štíhlými liniemi připomínajícími kostelní věže dotvářet panorama Londýna.Výrazné fasády z lomených skleněných tabulí odrážející světlo daly mrakodrapů název "Střep", tedy The Shard. Večer když začíná zapadat slunce se vydávám o kousek dál na London Eye , asi jedno z nejznámějších Ruských kol kde si užívám poslední výhled na denní Londýn při tomto výletě. Dnes už jsou kabiny moderní skleněné , ve vnitř vás vyfotí chcete-li fotku nebo vám přidají k jízdě Šampaňské, samozřejmě po zaplacení daného poplatku za VIP služby , takže nic levného nečekejte. Já jsem rád , že jsem si užil jízdu. Počítejte s cenou kolem 60€ za asi 30 minut jízdy a v kabině sami nebudete , ale stojí to za mě za to!.
5. Den odlet do Polského Krakowa a odjezd domů
V noci odjíždím znova autobusem na letiště ve Stanstedu . Mám nějaký čas a tak na zemi příletové haly lehce pospávám a k ránu piju redbul jakožto mojí kávu při těžkých dnech. Letadlo odlétá po šesté hodině. K terminálu se dopravuji místním vlakem. Což je poprvé kdy se při letišti dopravuji vlakem v rámci terminálů. Celkově odbavení na let začíná jen těsně před odletem. Ale větší zpoždění už letadlo nenabírá. A odlétáme při paprscích vycházejícího slunce⛅ kolem 6. Hodiny ráno. V Krakově vysedám a po naskenování pasu při průchodu hranice zpět do EU. Vyrážím na vlak . A jak vypadá odlet při východu slunce se můžete podívat níže.
Paní průvodčí Polsky říká, že můžeme platit jízdné ve vlaku ačkoliv spousty lidí čekají na automat. Na to se půl posádky k ní otáčí s prosbou ,,English please" , ale touž si cestující říkají mezi sebou a vlak na čas odjíždí na Krakovské hlavní nádraží. Čeká mě první levný nákup za poslední týden. V Polsku totíž dlouhodobě levných nákupů při výletech využívám. Zatím si dávám jen svačinku v podobě oblíbených místních koblih a vyrážím do centra. Ikdyž bych mohl do ČR vyrazit vlakem ihned vlak jsem si kupoval předem asi za 200 kč až do Ostravy, po třetí odpoledni. Takže mě čeká známá prohlídka Krakowa, tentokrát vynechávám Královský wawel, který jsem už navštívil a procházím se kolem hlavního náměstí a Sukenice, přímo k řece Wisle. Zpět už tramvají do Kauflandu , kde si zařizuju velký tydenní nákup domů a odjíždím na nádraží. Ač se 3 taškama se mi nejede nejlíp. Na čas vystupuji ve Slezském Bohumíně odkud to mám domů už kousek.
Shrnutí cesty:
- Letenky byli od Ryanairu za 800 Kč
- 200 Kč mě stála jízdenka Ostrava-Brno u Regiojetu koupená včas
- Památky v Londýně mě staly pouhých 1300 Kč (London Eye a Royal Observatoř na Greenwich)
- Ubytování mě stálo na 2 noci 1000 kč
- Vlak z Polska do ČR i s cestou domů k Ostravě stál 250 kč
- I s jídlem mě výlet vyšel asi na 7000 Kč
- MHD v Londýně stojí maximálně 10£ na den ( u mě 700 kč za pobyt )
- Navštívil jsem poledník 0°
- Projel se po řece Temži
- Projel se plně automatizovaným vlakem bez strojvedoucího
- Užil si západ slunce na Londýnském oku i jízdu lanovkou
- Projel jsem se Doubleckerem a to několika.
- Cesta z letiště Stanted do Londýna a zpět stála akčně asi 600 Kč
Petr78 procestoval 37 zemí světa světa, nejvíce Evropu. Na Cestujlevne.com se přidal před 2 lety a napsal pro tebe 26 úžasných cestopisů.
Diky cestopisu jsme se opet prenesli za krasami nad Temzi ...
Co tomu ovsem predchazelo a zachazelo?
V Bohumine jiste nejaky vlak take konci, ale ČD nebo Leo Express pokracuji klidne i dale do Polska (vyzkouseno naposledy v dubnu 2023).
Zajimalo by me, proc jsi zvolil letenku spise z BRQ nez z blizsi OSR? Kvuli cene nebo kvuli datu cesty?
Jinak ten bus ze STN do centra Londyna by mel byt stale levnejsi nez predrazeny britsky vlak, ovsem asi jsou uz doby Easybusu za 2-5 liber davno pryc ...
O par dnu pozdeji, kdyz jsi dosedl na KRK, tak jsi zvolil pohodnejsi vlak do centra Krakova, ovsem autobusove linky by jeste stale mely byt o par złotówek levnejsi. A jde videt, ze jsi neodolal chuti tamnich pączků (koblih). Taky je mam velmi rad v kombinaci s ranni kavou ...
Skvele sis uzil Happy Easter & Wesołych Świąt Wielkanocy (Wesołego Alleluja!)
Diky cestopisu jsme se opet prenesli za krasami nad Temzi ...
Co tomu ovsem predchazelo a zachazelo?
Skvele sis uzil Happy Easter & Wesołych Świąt Wielkanocy (Wesołego Alleluja!)
Tak Leoexpress do Polska jednou za den jede , ale určitě ne z Brna.....V textu píšu o přímém spoji z Brna ne z Ostravy a ten ryze vlakový chybí. Z Brna kvůli ceně ono z Ostravy letenka začínala na 2800 kč a většinou je nejdražší ze všech blízkých letišť samozřejmě je to o lidech a někdo dá 1000 Kč navíc jen za to aby do Brna nemusel já ne. A ten vlak je problém že v noci prostě nejede , jinak bych jel asi vlakem :) ale ve dvě ráno čekat na první spoj to se člověku nechce.