Září ve Stockholmu
Severská terapie sluncem, tichem a čistotou
Cestopis z roku 2024 napsala MarkétaV
Sever byl dlouho opomíjeným místem mých cestovatelských zájmů, letos jsem to napravila a spolu s manželem a přáteli se vypravila do Stockholmu. Skutečnost předčila moje očekávání a já se vrátila opojená krásou a klidem tohoto města. Letenky jsem koupila už na jaře a nebyla to žádná cenová bomba - spolu s rezervací místa a jedním palubním kufrem na každý pár nás vyšly na 4.100 Kč za osobu. Ovšem prostor, ochota posádky, čistota a služby norské společnosti tam a švédské zpátky byly zcela jinde, než jsme zvyklý z letních dovolenkových charterových letů:-)
Jsem cestovatel - praktik a měla jsem nastudované památky, dopravu a různé slevy již z domova, takže po příletu na letiště Arlanda jsme již plynule přešli na zastávku autobusu Flygbussarna a pomocí předem zakoupených jízdenek se vydali na cca 50 minutovou jízdu na centrální nádraží ve Stockholmu. Jízdenky jsem kupovala přes Booking a zpáteční vyšla na 275 Kč na osobu. Hotel jsem vybrala poblíž centra, abychom byli v docházkové vzdálenosti od hlavního dění. Hotel Hellstens Glashus je hned naproti zastávce metra Mariatorget. Dva standartní dvoulůžkové pokoje se snídaní za 27.500 Kč. V okolí je velké množství restaurací, odpočinkových míst, parků, krásných uliček a do centra se dostanete klidnou chůzí za cca 15 minut.
Abychom ušetřili a zároveň neztráceli čas ve frontách, už dopředu jsme měli koupený Stockholm PASS. Je v něm zahrnuto přes 50 památek, atrakcí, kostelů a muzeí, ale hlavně taky doprava zdarma po širším centru Stockholmu, a to červenými hop-on/hop-off autobusy. Využít můžete i lodě, které vás přepraví mezi jednotlivými ostrovy. My jsme si koupili 2-denní pass, který vyšel na 2.725 Kč, což se sice může zdát dost, ale po návratu jsem spočítala, že jsme ušetřili víc než tři tisíce korun na osobu.
V levnější restauraci zaplatíte za oběd kolem 150 SEK/345 Kč, za vodu 20 SEK/50 Kč, za domácí pivo 75 SEK/170 Kč. Večeře v restauraci pro dva se pak pohybuje od 600 SEK/1300 Kč. Za sendvič počítejte kolem 40 SEK/90 Kč, kebab cca 70 SEK/160 Kč a obecně rychlé občerstvení vyjde v rozmezí 50-80 SEK/115-180 Kč.
Na svačinu nebo rychlý lehký oběd jsou skvělé řetězce 7-Eleven a Pressbyran, kde si můžeme dát i vegetariánská a veganská jídla, saláty, párky v rohlíku nebo bagety.
Den 1
Po příletu jsme se duhovým letištním autobusem přesunuli na T-centralen - dopravní uzel Stockholmu, kde jsme nasedli na metro a po zelené lince přejeli na zastávku Globen. Koupili jsme si 24-hodinou jízdenku, protože jsme měli v plánu návštěvu několika zajímavých zastávek metra (stockholmské metro je velká podzemní galerie). Použili jsme mobilní aplikaci dopravní společnosti SL.se, a tak měli jízdenku každý v mobilu. Cena je 370 Kč a je nutné si při každém nástupu pípnout u terminálu. Bylo to těsné, ale stihli jsme poslední jízdu gondolou na vrchol Globe/Avicii arény, v září zavírá v 16,00 hodin. Globe aréna je největší půlkulovitá stavba na světě s průměrem 100 metrů. Vyhlídka Skywiev nás zklamala, v podstatě se nebylo na co dívat - okolí je nezajímavé, průmyslové areály nebo obytné čtvrti. Cena pro jednoho 350 Kč je zahrnuta v passu. My ho ale nevyužili a zaplatili v hotovosti, protože pass jsme měli zaplacený až od dalšího dne (pozor! platí dva po sobě jdou dny, aktivuje se prvním využitím a platí od půlnoci do půlnoci - čím dřív ráno vyrazíte, tím více uvidíte památek).
Z arény jsme metrem přejeli do hotelu, ubytovali se a vydali se hledat restauraci. Ceny jsou ve Švédsku pro turisty poměrně vysoké, průměrný plat je tam 33 tisíc švédských korun, kurz v tyto dny 2,20. Dali jsme si dali kebab a parádní pivo (malé pivo neznají, takže i dámy do sebe koply klasický půllitr), poseděli a dokud nezajde slunce vyrazili na nedalekou vyhlídku Monteliusvagen. Odtud se nám odkryl překrásný výhled na Staré město/Gamla stan a krásné panorama Stockholmu. Později jsem se odebrali do hlubin metra. Strávili jsem v něm asi 2,5 hodiny a navštívili překrásné zastávky, na modré lince například Tensta, Solna strand, Solna centrum, Rinkeby, Kungstradgarden. Na zelené lince Hötorger nebo Oden, na červené Stadion a Tekniska Högskolan. Metro má 100 stanic a je v provozu od 5 hodin ráno do 1 hodiny po půlnoci. Po cestě do hotelu jsme se stavili ve specializovaném obchodě s alkoholem, jinde ho nekoupíte. Do hotelu jsme dorazili hodně po deváté a po ochutnávce místní vodky spokojeně usnuli.
Den 2
Ráno Jsme vyrazili metrem (jízdenka stále platila) do samotného historického centra města – Gamla stan, kde jsme si prošli hlavní pamětihodnosti města - náměstí Stortorget (asi nejfotogeničtější místo Stockholmu), kostel Riddarholmskyrkan (hrobky švédských králů), katedrála sv. Mikuláše (Storkyrkan), nejužší uličku Marten Trotzigs (šířka jen 90 cm a spousta schodů), nejkrásnější uličku Prästgatan, která hrála v mnoha filmech. Našli jsme nejmenší sochu Jarnpojke (Železný chlapec má jen 15 cm a kdo ho pohladí se prý do města ještě vrátí😊). Centrum je poměrně malé a všude se pohodlně dostanete po svých. Chtěli jsme vidět střídání stráží před královským palácem Kungliga ve 12,15, a tak jsme se po rychlé kávičce přemístili s davem turistů na nádvoří královského paláce. Tento ceremoniál trval poměrně dlouho, my se přesunuli do Nobelova muzeum, které nás nijak zvlášť nenadchlo. Pod královským palácem na nábřeží jsme naskočili na hop-on bus a nechali se provézt po městě.
Po celý pobyt jsme byli překvapení, jak klidné a tiché místo Stockholm je. Žádné velké davy turistů, místní se usmívají, chodí pomalu, nikde se nekouří (výjimečně večer před restaurací). Velice málo aut, široké silnice jsou v podstatě prázdné. Hodně rozšířená jsou elektrická auta, většina místních ale používá dokonale propracovaný systém hromadné dopravy. Žádné zacpané ulice auty parkující před domem, v hotelu ticho. V týdnu jsou místní asi doma, ale páteční a hlavně sobotní večer je pro ně časem na setkání, všechny hospůdky byly plné, lidé sedí venku, baví se.
Celý okruh autobusem trvá cca 80 minut, my vystoupili na zastávce u radnice a před sebou měli cca 5kilometrovou procházku, která nás zavedla z centra až na cíp ostrova Kastellholm. Radnice ve Stockholmu je velkolepá budova z tisíců červených cihliček. Okolí je nádherně upravené, zrovna se tam konaly dvě svatby, spousta lidí jen tak odpočívala u vody. Vstup na věž radnice vyjde na 200 Kč. Po obhlídce prostorného dvoupatrového náměstí Sergel Torg s šachovnicovou dlažbou jsme si u místních Vietnamců dali vynikající pho bo včetně jejich piva a pokračovali kolem Královské opery, Národního muzea (vstup zdarma) na proslulý most Skeppsholmsbron (most se zlatými korunkami) do Moderna museum. Tam už jsme potřebovali přestávku, takže káva a typický skořicový šnek byl jasná volba. Později jsem pokračovali na ostrůvek Kastellholm, kde je středověký hrádek a krásný výhled na zábavní park Tivoli. Odtud jsme na nejbližší přístavní zastávce naskočili na loď hop-on a přejeli k zastávce Fotografiska, kde je vyhlášené muzeum moderní fotografie, právě tam probíhala vernisáž fotografií mladé autorky. Po cestě do hotelu jsme došli po nábřeží k výtahu kancelářské budovy, který nás zdarma dovezl do 11. patra k restauraci Gondolen. Odtud visutou lávkou do naší čtvrti, kde jsme si v indické restauraci nacpali břicha vynikajícím kuřecí tikka masala. Na hotelu tradiční desinfekce vodkou a po desáté už jsme spali, v nohách skoro 20 kilometrů.
Den 3
Snídaně v hotelu byly parádní a jako překvapení dva druhy zázvorového shotu na posílení imunity-:) Ranní teploty se pohybovaly kolem příjemných 10 stupňů, odpoledne se šplhaly až k nádherným 18-19, takže stačila mikina, která odpoledne končila v batohu na zádech. Déšť jsme nezažili ani jednou.
Pěšky jsme přes centrální most došli na zastávku lodí pod královským palácem a vydali se na protější ostrov Djurgården, kde nás čekala denní porce muzeí se vstupem zdarma, která Stockholm pass nabízí. Začali jsme v Muzeu Vasa, kde je k vidění nejstarší vrak lodi na světě. Loď Vasa ležela u pobřeží Stockholmu 333 let než ji vyzvedli a vybudovali pro ni velkolepé muzeum. Hned vedle je Nordiska museum, kde najdete sbírky švédského umění a kultury. K obědu jsme si vedle parku Tivoli dali klasické švédské masové kuličky s brusinkovou omáčkou a pořádně vychlazené pivo, teplota byla skoro letní. Do parku Tivoli je v rámci Stockholm passu volný vstup, nicméně atrakce si musíte platit sami.
Po pozdním obědě jsme plánovali navštívit jediné muzeum, které pass nezahrnuje - muzeum ABBA. Nakonec se tam vydali jen naši přátelé, protože mě on-line rezervace nevyšla a čekat další dvě hodiny na vstup se nám nechtělo. Moc si ho chválili, i když cena 550 Kč za osobu je vysoká. Já s manželem jsme zatím zašli do Viking muzea, kde je krásně zpracovaná expozice věnující se historii Švédska, životu a zvyklostem Vikingů, apod. Stihli jsme ještě vidět Sprit museum - muzeum alkoholu a s vynikající zmrzlinou v ruce naskočili do hop-on busu, abych nezmeškali v centru města v Icehotelu návštěvu Ice baru. Tam v rámci passu máte drink zdarma, což byl pro nás neskutečný zážitek. V -5 stupních v teplé pláštěnce s rukavicemi si vychutnáte drink v ledových pohárcích. Procházkovým krokem jsme došli do hotelu, trochu se osvěžili a vyrazili na poslední večeři ve městě. Chtěli jsme ochutnat místní fish and chips, ale bylo to zklamání. Donesli nám jeden velký kus smažené ryby nasáklý olejem na hromadě hranolek s trochou zeleniny. Moc nás to neoslovilo.
Na ostrově Djurgården je koncentrováno veliké množství muzeí a jedním z nejoblíběnjších je Skansen, což je rozsáhlé historické muzeum jako u nás Rožnov, včetně ZOO se severskými zvířaty (losy, soby, medvědi) a obrovskými mořskými akvárii). My jsme je navštívit bohužel nestlihli, ale vy si ho určitě ujít nenechte.
Den 4
Náš odlet byl ve 12,10. Po snídani jsme vyrazili metrem (jízdenka 75 minut/100 Kč, stačí k terminálu přiložit platební kartu a automaticky se načte) na hlavní nádraží T-centralen, kde jsme na zastávce společnosti Flygbussarna nasedli na letištní autobus a v pohodě dojeli na letiště. Nakoupili jsme pár suvenýrů, vypili si kávičku s obligátním skořicovým koláčkem a na minutu přesně odlétali do Prahy.
Předpokládám, že je to cítit z mého cestopisu, ale Stockholm a samotní Švédové mě naprosto uchvátili svým klidným, pozitivním a neuspěchaným přístupem k životu. Jestli někdo váhá - návštěva Stockholmu určitě stojí za to!
MarkétaV procestovala 20 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 2 měsíci a napsala pro tebe 2 úžasné cestopisy.
Praktický a hezky čtivý cestopis! Jak je to ve Stockholmu se skladbou obyvatelstva? Byl jsem v červenci v Göteborgu a minimálně 20 % lidí pohybujících se v centru nebylo zrovna švédského vzezření. Je to ve Stockholmu stejné/lepší/horší?
Ahoj, k dotazu na skladbu obyvatelstva: v červenci jsme byli rovněž týden v Göteborgu a okolí. Samotné město mě překvapilo příjemně, kdy jak píšeš, "pouze" 20 % nešvédského vzezření a těch 20 % na mě působilo kultivovaně a bezproblémově. Ale jezdili jsme i hodně mimo a v pár menších městech (větších vesnicích) to už bylo 50 na 50 a když jsme v těchto městech 2x zašli do obchodu, tak to bylo 90:10 a jejich vzezřením a chováním jsem se tam už necítil ne nebezpečně, ale určitě nepříjemně.
Ten poměr 90:10 máte většinově pro nové obyvatele? Já tu zemi projel autem (zas tak daleko to není) i vlakem mnohokrát a zdá se mi to podobné jak v ostatních skandinávských zemích - ve srovnání třeba se západní Evropou je skoro všude klid, pořádek, uklizeno, čisto a lidi se chovají kultivovaně. Jestli je někdo barevný nebo jiný jsem nemusel nikdy řešit.
Každý to holt vnímá jinak. Kupříkladu já se v místech s vyšším podílem arabských a afrických přistěhovalců necítím dobře. Můžeme x-krát dokola debatovat o tom, na kolik je to racionální, můžeme to nazývat předsudky, xenofobií, rasismem a já nevím, čím ještě, ale moje pocity to nijak nezmění. Cestuji proto, že mě to baví, a to samozřejmě nenastane, pokud se v daném místě nebudu cítit v pohodě.
No to já taky ne. Jen píšu, že jsem na takový místa ve Švédsku nenarazil, což nevylučuje, že tam nejsou.
Byli jsme překvapeni složením obyvatel, světlých Švédů byla snad pouze polovina. My se ale většinou pohybovali v turisticky vyhledávaných místech, takže se tam vyskytovalo i dost zahraničních (rozuměj asijských) turistů. Ale jak píše Ahmad, všude byl klid a pořádek, i v nejzapadlejší uličce žádný nepořádek.
Hezký cestopis, díky. Taky jsem se právě vrátil ze Stockholmu - eurovíkend pátek až neděle.
Taky jsem trávil půlden projížděním a focením stanic metra. Třídenní jízdenka za 350 SEK v aplikaci (dvoudenní nemají a jednodenní stojí 175 SEK) je sice fajn, ale zjistil sem, že se to vyplatí cenově tak-tak. Při objíždění více stanic metra se vlastně nevyleze na povrch a dalo by se jezdit 75 minut na jednorázovou jízdenku za 42 SEK. Jen tedy nevím, jestli by nebyl problém se směrem jízdy.
Bydleli jsme na zakotvené jachtě Mällardrottningen na ostrově Riddarholmen, 1 minutu od kostela s hrobkami švédských králů. Jen to fajn retro volba, i když samozřejmě kajuta s palandami v kombinaci s cenou 3050 SEK za 2 noci není pro každého. Co mě překvapilo - je skoro nemožné platit cash - měl jsem bankovky od poslední cesty do Švédska před 5 lety a chtěl je utratit. Skoro smůla - cash berou jen supermarkety, 7 Eleven a freeshop na letišti. A pak jedna irská hospoda v Gamla Stan :-)
Dotaz na národnostní složení - jako samozřejmě ano, ne všichni "Švédové" jsou nordičtí blond, ale určitě mi to tam, kde jsme se pohybovali, nebilo do očí. Opticky méně nešvédských Švédů než v Göteborgu. Jsme asi trochu masírovaní českými médii, jak je Švédsko nebezpečné, když vylezete na ulici. Já si teda i v půl 12 v noci na T-centralen připadal rozhodně bezpečněji než v Praze na Andělu.