Zázračná Dubaj
Provedu Vás podrobným programem na 7 dní, řeknu nějaké tipy a užitečné informace!
Cestopis z roku 2019 napsal Radim Kunart
Ahoj, vítám Vás u svého prvního blogu, co jsem kdy napsal, tak doufám, že to bude dávat aspoň trochu hlavu a patu a že se Vám bude líbit. :) Navštivte můj Instagram s fotkami z Dubaje.
Na přelomu července a srpna 2019 jsem konečně navštívil Dubaj s mojí rodinou. Byl to můj sen už několik let a konečně se to povedlo. Ano, každý si řekne: "A nebude tam teplo?! Nejste vy blázni?" Abych pravdu řekl, počítal jsem s tím, že tam bude velké teplo, ale popravdě jsem čekal, že to bude ještě horší. Nebojte, zvládnete to i Vy, jestli přemýšlíte nad Dubají v letních měsících. Přece jenom převážně času trávíte v taxi, v obchodech, v restauracích atd. a tady všude mají klimatizace. Dokonce i autobusové zastávky jsou klimatizované. Místní tam běžně chodí v dlouhých rukávech, dlouhých kalhotách a nevidíte na nich ani kapku potu, což občas bývá opravdu zvláštní, ale oni jsou na to zvyklí. Další běžná odpověď na slovo Dubaj je: "To není žádná příroda, je to jen betonová džungle." Ano, přírodu tady nenajdete, ale tak s tím musíte počítat. Pokud Vás zajímá moderní architektura, nejnovější technologie a světové rekordy, určitě byste Dubaj měli aspoň jednou navštívit.
Tak a teď už přesněji k Dubaji, co vidět, jak se lze cestovat po Dubaji, co mám navštívit, nějaké tipy a tak... Dubaj je poměrně veliké město, čekal jsem ho podle map trošičku menší, ale rozlohou je obrovská. Do Dubaje jsme letěli se společností Emirates, váhali jsme, zda neletět Smartwings. Jestli mohu poradit, určitě si připlaťte a leťte s Emirates. Jedná se o nejlepší aerolinku na světě, máte určitě větší komfort a hlavně máte dotykový displej na sedačce před Vámi, s kterým se určitě zabavíte po dobu letu 6 hodin. Letěli jsme největším "dvoupatrovým" dopravním letadlem na světě, přesněji Airbus A380. To byl první velký zážitek.
V Dubaji jsme strávili 7 dní. Programu jsme měli dostatek, ani minutku jsme se nenudili. Naopak, ani jsme vše nestihli. Ale jestli chcete vidět jen typické, známá místa, stačí Vám cca 4-5 dní. Vezmu to postupně den ode dne. Přiletěli jsme v pátek těsně před půlnocí. Ubytovaní jsme byli v Jumeira Rotana.
1. den
První den jsme měli takový rozkoukávací. Dopoledne jsme se šli na nejbližší zastávku metra, kde jsme si koupili karty, abychom mohli cestovat místní hromadnou dopravou. Po koupení karty jsme vyrazili směr Dubai Mall. Od zastávku metra do Dubai Mallu vede nadzemní klimatizovaný tunel, cca 800 metrů dlouhý, v něm jsou i jezdící pásy. Prošli jsme celý Dubai Mall, kde jsme viděli akvárium, ledovou plochu, fontány, poté jsme vyšli k venkovním fontánám Dubai Fountain. Hned vedle Dubai Mallu stojí nejvyšší stavba světa Burj Khalifa. A opravdu, je to výška těch 828 metrů. Nebojte, Dubai Mall je tak obrovský, že se v něm ztratíte, i my jsme nemohli najít cestu, kudy jsme přišli. Bloudili jsme tam necelou hodinu a východ jsme najít stále nemohli. Podle internetu má 1200 obchodů.
Po obědě jsme vyrazili omrknout Dubai Marinu. Dubai Marina je asi nejhotovější rezidenční oblast v Dubaji. Nikam moc jsme nešli, jen jsme to chtěli omrknout, protože jsme jí měli ještě v plánu navštívit jiný den.
2. den
Druhý den hned po snídani jsme vyrazili na nejbližší pláž, což byla La Mer. Je to nově zhotovená promenáda, bohužel jsme tam byli moc brzy, takže to tam bylo mrtvé. V Dubaji jsme určitě neměli v plánu jen chodit a objevovat, chtěli jsme se taky někdy plácnout k moři a relaxovat. Bohužel v tomto období není dobré jet do Dubaje s cílem, že se budete plácat u moře. Vysoké teploty Vás po pár hodinách odradí. Moře bylo snad teplejší jak termály v Maďarsku. Z pláže byl nádherný výhled na panorama dubajských mrakodrapů. Tak jsme to asi po 2 hodinách vzdali a vyrazili radši opět do města.
Odpoledne jsme vyrazili na Dubai Frame, tzv. dubajský rámeček. Rámeček je vyhlídka ve 150 metrech, z které na jednu stranu vidíte moderní Dubaj a na druhou starou Dubaj. Cena vstupenky je 50 AED. Určitě to stojí za návštěvu, dozvíte se něco z historie a budoucnosti Dubaje. Hlavním tahákem je prosklená podlaha na vyhlídce. Upřímně Vám řeknu, že jsem nečekal, že to bude tak husté a že těch cca 150 metrů bude tak znát. Nemám strach z výšek, ale tohle byl docela adrenalin, se na to poprvé odhodlat postavit.
Po návštěvě Dubai Frame jsme vyrazili směr Burj Khalifa a dubajské fontány. Určitě si počkejte i na tmu, protože ve tmě jsou fontány mnohokrát hezčí. U fontán jsme skončili skoro každý večer. Byl to nezapomenutelný zážitek, ještě s tou blikající Burj Khalifou.
3. den
Na třetí den jsme měli naplánovaný výlet do hlavní města Abu Dhabí. Vyrazili jsme hned po snídani z nádraží Al Ghubaiba, které se nachází ve staré části Dubaje, kam se dopravíte buď taxíkem nebo hromadnou dopravou. Jednosměrná jízdenka stojí 25 AED, musíte však mít kartu na hromadnou dopravu. Cesta zabere kolem 2 hodinek, v autobusu nesmíte jíst, pít ani žvýkat žvýkačku. Projedete se po 6 proudové hlavní dálnici mezi mrakodrapy. V Abu Dhabí jsme měli cíl navštívit mešitu Sheikh Zayed Grand Mosque. Asi si řeknete, že Vás nějaká mešita nezajímá a že to jsou zbytečné peníze a ztracený čas. Ale věřte mi, že mešita za návštěvu určitě stojí. Je to jedna z největších a nejvýznamnějších mešit na světě. Najdete v něm třeba největší ručně tkaný koberec na světě, který má 35 tun a jeho rozloha je 5762 metrů čtverečných. Je to zajímavé odvětví architektury. Z nádraží se do mešity dostanete pouze taxíkem, v Abu Dhabí žádná hromadná doprava neexistuje. Vstup do mešity je zadarmo. Podmínkou je, že chlapi musí mít zahalená kolena a ženy musí mít také zahalená kolena, ramena a vlasy. Převléknout se můžete až těsně před vstupem, stačí mít kalhoty v batohu a vzít si je jen do mešity. Další variantou je, že si můžete půjčit místní oblek, který je také zadarmo. Když Vás taxík vyhodí na parkovišti, celkem daleko od mešity, nebuďte vyděšeni, do mešity se jde v podzemí. Vchod je tedy úplně na druhé straně parkoviště, než je mešita.
Po návštěvě mešity jsem měl ještě vyhledanou vyhlídku u promenády v Abu Dhabí. Vyhlídka se jmenuje Observation Deck at 300, která je v jednom ze čtyř mrakodrapů Etihad Towers. Ke vchodu nás dovezl taxi. Cestou k vyhlídce jsme jeli kolem mrakodrapu Capital Gate, který je nejšikmější stavbou světa. Překonal i Šikmou věž v Pise. Lístek na vyhlídku stál 95 AED, z čehož je 55 AED poukaz, který můžete využít v kavárně na vyhlídce. Pokud Vás bude více, poukazy lze sčítat. Můžete si koupit kafíčko a vychutnat si ho při výhledu na celé Abu Dhabí.
Po vyhlídce jsme šli kousek vyhlášenou promenádou v Abu Dhabí, abychom si mrakodrap s vyhlídkou vyfotili z venčí. Pak jsme nasedli do taxíka, jeli směr nádraží a z nádraží zpět do Dubaje. Večer jsme opět vyrazili na fontány pod Burj Khalifu.
4. den
Čtvrtý den jsme v dopoledních hodinách měli naplánovanou historickou část Dubaje a trhy. Do staré části jsme dojeli hromadnou dopravou. Tam jsme se prošli podél zátoky Dubai Creek, přejeli loďkou za 1 AED/osoba na druhou stranu zátoky. Prošli jsme místní uličky, navštívili jsme trhy s kořením Spice Souk a následně jsme došli k trhu se zlatem, Gold Souk. Jedním z cílů v Dubaji bylo vidět největší prsten na světě, který je právě na trhu se zlatem. Všude se Vám snaží vnutit jejich šátek na hlavu, abyste si v něm mohli udělat fotku. Počítejte, že za to budou očekávat nějaké peníze. Takže je odmítejte, bylo to každých 5 metrů a bylo to celkem otravné.
Poté jsme jeli opět směr Burj Khalifa. Další cíl byl navštívit nejvyšší budovu světa Burj Khalifu, kvůli které sem asi každý jede. Lístky jsme měli koupené už z domova, asi s týdenním předstihem na určité datum a čas. Lístek na vyhlídku At the Top stál 149 AED. Máte na výběr dvě varianty. Buď vyhlídku ve 124. a 125. patře, anebo ve 148. patře, což je nejvýše položená vyhlídka na světě, ale počítejte, že sem lístek stojí mnohokrát více. Za mě určitě bohatě stačí 124. a 125. patro, přeci to už takový rozdíl není. Doporučuji si nějaký den před návštěvou zjistit, kde je vchod nebo si nechat aspoň velikou časovou rezervu. Vstup se nachází v podzemním podlaží Dubai Mallu. Během návštěvy se dozvíte, jak se budova stavěla, jak dlouho, a tak dále... Určitě tuto dominantu nesmíte vynechat. Budete hrozně překvapeni, jak je všechno pod vámi, i když se nacházíte kousek nad půlkou budovy, cca ve 452 metrech. Bohužel mi měli celý týden opar, takže jsme neměli moc výhled do dálky.
Po návštěvě vyhlídky jsme se prošli v okolí dubajských fontán a Burj Khalify. Udělali několik fotek Burj Khalify z různých stran, šli kolem dubajské opery, až jsme se dostali k zastávce metra.
5. den
Pátý den jsme plánovali navštívit jeden z nejznámějších aquaparků na světě, je tam ten tobogán, jak projíždíte skrze akvárium se žraloky a rejnoky, tedy Atlantis Aquaventure Waterpark. Aquapark leží na konci známé "palmy" v areálu známého hotelu Atlantis. Jedná se o uměle vytvořený ostrov a poloostrov. Vstup je velmi drahý, ale jelikož já jsem milovníkem aquaparků, tak tenhle jsme prostě vynechat nemohli. Záleží na Vašem zvážení, ale určitě se tady velmi vyblbnete a zároveň navštívíte palmu a hotel Atlantis, což stojí za to. Chce to tady být hned na otvíračku. Je tam super vodní řeka, která Vás na nafukovacím kruhu proveze celým areálem. Určitě se hodně namažte, klidně několikrát denně. K aquaparku se dostanete pomocí metra do Dubai Mariny, poté přesednete na tramvaj, která vás doveze k vláčku na palmě. Z pobřeží přes palmu existuje tzv. Monorail, jedná se o magnetický vláček. Cena je 30 AED za zpáteční jízdenku. Druhou možností je jet taxíkem. Včetně vstupenky do aquaparku je i vstupenka do místního akvária v hotelu Atlantis.
6. den
Šestý den v Dubaji byl náš poslední celý den, proto jsme museli navštívit světově nejznámější a jediný 7hvězdičkový hotel na světě Burj Al Arab. Hotel leží v moři na uměle vybudovaném ostrově, ke kterému se bohužel nedostanete. Nejbližší variantou jak hotel vidět je nejbližší pláž Public Beach, anebo od vrátnice k hotelu, ale to moc nedoporučuji, nestojí to za nic.
Dále jsme vyrazili do obchodního centra Emirates Mall, kde se nachází zimní sjezdovka Ski Dubai. Je to neuvěřitelné, čeho lze dnes dosáhnout a teprve tam Vám dojde, že v Dubaji mají opravdu cokoliv, co chtějí.
Poté jsme jeli do už zmíněné Dubai Mariny nebo-li dubajského přístavu. Tady jsme si to prošli, viděli bývalý nejvyšší bytový mrakodrap na světě a druhý nejvyšší mrakodrap v Dubaji Princess Tower. Hned o pár mrakodrapů vedle stojí zatočený mrakodrap Canyon Tower. Prošli jsme celou Marinu až k pláži Marina Beach odkud je vidět, jak staví nový největší ruské kolo na světě. Tady se lze vykoupat, najdete tu převlékárny, umývárny, záchody, vše je zadarmo. V Dubai Marině je veliká šance, že potkáte luxusní auta, my jsme viděli Lamborghini, McLaren, Maserati, Porsche nebo třeba Ferrari. Ano, chvílemi to je masová džungle betonu a skla a nevidíte nic jiného.
7. den
Sedmý a zároveň poslední den byl před námi, měli jsme jen volné dopoledne. Po obědě jsme museli vyrazit směr letiště. Celý týden jsem si chtěl projít hlavní třídu Sheikh Zayed Road pěšky a prohlédnout si různé typy mrakodrapů a budov. Určitě to stálo za to, uvidíte dnešní moderní architekturu, nikde jinde ve světě se za tak krátkou dobu nerozšířila jako tady. Uvidíte tu opravdu zajímavé kousky, nebudete ani chápat, jak něco lze postavit. Za mě určitě vyhrává budova muzea budoucnosti. Budova sice ještě není dostavena, ale je to opravdu originální kousek. Na krytinu budovy se prý využila i 3D tiskárna. Posuďte sami.
Můžete využít baru Level 43 Sky Lounge, ze kterého je nádherný výhled na hlavní třídu. Bohužel já jsem zde šel v pátek a pátek oni mají jako my neděli, takže provoz všeho je tu omezen.
Poté jsme se naposledy vykoupali v hotelovém bazénu a čekalo nás smutné rozloučení. Odjeli jsme na letiště, odkud nás čekal let směr Praha.
Abych to nějak na závěr shrnul. Do Dubaje se určitě někdy ještě vrátím, v Dubaji se to mění každým dnem a hlavně jsme nestihli navštívit vše, je tam toho opravdu dost. Jestli chcete jet do Dubaje za účelem koupání a relaxování, tak doporučuji v podzimních a jarních měsících, v létě je voda ohromně teplá, čímž Vám to znechutí. Počítejte s tím, že v podzimních a jarních měsících je tu hlavní sezóna, proto tu bude značně mnohem více turistů.
Jídlo a ceny
V Dubaje se platí dirhamy, 1AED = cca 6,7 Kč.
Co se týče jídla, my jsme měli all inclusive, ale věřte mi, že je to v Dubaji zbytečné. Jestli plánujete hotel s jídlem, bohatě stačí polopenze. Kdybych ji navštívil znovu, určitě bych si dal už jen polopenzi.
Ceny jsou v Dubaji poměrně stejné jako u nás, většinou je to o pár korun dražší, ale není to nic zničujícího. Samozřejmě, pokud půjdete do nějaké známé restaurace, na známém místě, ceny budou asi jiné, ale takhle to máte i v Praze. Fastfoody tu fungují stejně jako všude jinde na světě.
Doprava
Po Dubaji máte dvě možnosti, jak se dopravovat. Jedna z možností je hromadná doprava a druhá je taxi. Na hromadnou dopravu si lze koupit místní kartu NOL card, my měli stříbrné barvy, stála myslím 25 AED, z toho 19 AED bylo na jízdné. Cena za jízdu se odvíjí, kolika zóny projedete. Dubaj je rozdělena do 7 zón, ale většinou jsme jezdili přes 2 zóny. Můžete si koupit i 24 hodinovou nebo několika denní jízdenku. V Dubaji naleznete dvě linky metra, zelená je převážně ve staré části a v podzemí a červená vede od staré části skrze moderní část až za Dubai Marinu, je převážně nad zemí, jen ve staré části je v podzemí. Metro jezdí ve špičce dne každé 3 minuty, mimo špičku každých 7 minut.
Autobusy jsou na tom podobně, jen si pamatujte, kartu musíte přiložit hned po nástupu a před výstupem. Jinak Vám to strhne mnohokrát více. Pokud nebudete mít na kartě dostatek peněz, do metra Vás to nepustí a budete si muset dobít. Pokud pojedete autobusem, vyskočí Vám to na displeji, že nemáte dostatek peněz, proto když nebudete mít peníze, okamžitě vystupte.
V Dubai Marině je také jedna linka tramvaje. Tramvaj funguje na principu autobusu, akorát čtečky karet se nenacházejí uvnitř tramvaje, ale na zastávce. Vždy když přijdete na zastávku, přiložte kartu. Poté, co vystoupíte, opět odpípněte a je to. Nezapomínejte na to!
V hromadné dopravě si dávejte pozor na několik věcí:
- Metra jsou rozděleny na určité zóny, pro ženy s dětmi, zlatou třídu (na to musíte mít zlatou kartu) a pro ostatní, kam mohou i ženy (nebojte, všude je to tam poznačené)
- V autobuse vždy přiložit kartu hned po nástupu a před výstupem
- V přední části autobusu je to pro ženy a děti (pokud tam bude muž, budou se na Vás všichni zvláštně dívat)
- Ve veškeré hromadné dopravě, včetně zastávek metra i autobusů, nesmíte pít, jíst ani žvýkat žvýkačku, může za to být pokuta
- Provoz metra je omezen: sobota - středa 5:00 - 00:00, čtvrtek 5:00 - 01:00 a pátek až do 10:00 - 01:00 (v autobusech to bude asi podobné, takhle pozdě jsme autobusem nejeli, takže nevím přesně)
Další možností je taxi. Taxi velmi doporučuji a vůbec nemějte strach. Pokud plánujete jet třeba ve čtyřech, tak taxi je pro Vás nejlepší variantou. Je mnohokrát levnější, než u nás. Vychází to cca 1,8 AED/kilometr, nástupní sazba je 5 AED. Většinou jsme platili kolem 15-20 AED, což když budete ve čtyřech a rozpočítáte to na osobu, tak je to velmi fajn cena a někdy i levnější, než kdybyste jeli hromadnou dopravou. Taxi musí mít béžovou barvu a střecha může mít jakoukoliv barvu, to záleží na oblasti. Pokud nemají béžovou barvu, jedná se o soukromou společnost. Tam počítejte úplně s jinými cenami. V taxíkách lze platit i kartou, ale občas se nám stalo, že kartu vzít nechtěli. Čekají totiž, že když budete platit hotově, tak jim dáte nějaké dýško. Poměrně stejné je to v Abu Dhabí, akorát tam nelze platit kartou. Doporučuji mít vždy u sebe nějakou hotovost. Co se týče domluvy, stačí ukázat název hotel a oni většinou vědí, pokud ne, zadají si to do navigace.
Také můžete využít vodní taxi, s tím tedy nemám zkušenost, takže Vám to přesněji říct nemůžu. Ale prý ten výhled z lodi za to stojí.
Stihli jsme vše?
Na tuhle otázku Vám odpovím velmi rychle. Vůbec ne, měli jsme v plánu ještě nějaké atrakce, ale bohužel jsme to nestihli, tak třeba příště. Můžete navštívit ještě třeba druhý nejznámější aquapark Wild Wadi Water Park nebo Miracle Garden, což je květinová zahrada, dále různé zábavné parky, Legoland, Bollywood Parks, IMG Worlds of Adventure nebo třeba Laguna Waterpark. Také je tu Dubai Safari Park. Můžete také vyrazit do parků do Abu Dhabí. Najdete tam známý Ferrari Park, nový aquapark Yas Waterworld a spoustu dalších.
Jednou z věcí, co jsme nestihli byl výlet na Safari Desert do pouště na duny. Tento výlet určitě příští návštěvu Dubaje podnikneme. Co lidé doporučují, je dubajský skydive nebo-li tandemový seskok nad Dubají, který se nachází v Dubai Marině. Prý se jedná o nezapomenutelný zážitek.
Tipy
- Určitě nesmíte vynechat hlavní atrakce v Dubaji: Burj Khalifa, The Dubai Fountain, Burj Al Arab, Dubai Mall, Dubai Frame, Dubai Marina, Golden Souk, Sheikh Zayed Road
- Dále doporučuji vyrazit do Abu Dhabí do mešity Sheikh Zayed Grand Mosque
- Do Dubaje nepotřebujete žádná víza, stačí mít pas, který bude platit ještě 6 měsíců ode dne, kdy se vrátíte
- Vždy u sebe mějte dostatek tekutiny, nějakou hotovost a nějaký ručníček (nikdy nevíte, na co se Vám bude hodit)
- Mažte se opalovacím krémem, hodně to tu peče
- Všude v Dubaji umí anglicky, angličtina je společně s arabštinou jejich úřední jazyk
- Dodržujte jejich zvyky, neměli byste se na veřejnosti držet za ruce ani se sebe navzájem nějak dotýkat
- Počítejte s tím, že když vlezete to klimatizovaných prostorů, tak rozdíl teploty je obrovský a nemusíte dopadnou dobře
- Při cestě zpět si nechte na letišti dostatek času k dostavení ke svému gatu, letiště je ohromné
- Nevyhoďte si krk při pohledu na Burj Khalifu :D
- Náramně si to užijte
Mrkněte na můj sestřih, co jsme viděli a zažili v Dubaji:
Také mrkněte na můj Instagram, kde mám ty nejlepší fotky, které jsem pořídil!
Na závěr Vám chci poděkovat, že jste to dočetli až sem. Doufám, že se Vám můj první blog líbil, něco Vám přinesl. Pokud se Vám líbí i můj Instagram, určitě budu rád, když zanecháte follow nebo když zanecháte like a odběr na mém YouTube. Tohle bylo našich 7 dní v Dubaji. Můžete mi do komentářů napsat Vaše zážitky a vzpomínky z Dubaje. Hrozně mě baví takhle cestovat, fotit, natáčet, udělat pak video, upravit zajímavé fotky, hodit je na Instagram a něco Vám tu napsat. Jen škoda, že to nevydělává na další cesty.
Budu moc rád, když ohodnotíte můj blog, napíšete nějaké názory, jestli Vám to pomohlo, jestli něco chybí nebo tak, abych to mohl stále zdokonalovat.
Pro případné otázky se mi nezapomeňte ozvat, jak už do komentářů, tak na Instagram. Rád Vám zodpovím Vaše dotazy.
Tak třeba u dalšího blogu, mějte se a užívejte každou chvíli na cestách!
Radim Kunart procestoval 0 zemí světa světa, nejvíce . Na Cestujlevne.com se přidal před 4 lety a napsal pro tebe 1 úžasný cestopis.
Moc dobrý cestopis. Děkuji za něj!
Moc dobrý cestopis. Děkuji za něj!