"Ztracené" ostrovy v Guinejském zálivu - São Tomé & Príncipe
Cestopis z roku 2020 napsal Petr Hingar
Když jsem se rozhodoval kam pojedu, tak jsem věděl jedno. Po dlouhé době jsem se chtěl podívat někam do Afriky. Po zvážení, kam mne pustí Covid a zároveň s ohledem na “co nejvíce neturistickou” zemi, mi vyšel Svatý Tomáš a Princův ostrov (São Tomé & Príncipe). Země, která v mých očích má vše, co prostě chci. Tropy, pralesy, pozůstatky sopek, minimální turistika, poměrně odlehlé místo, džungle… Jak to je ve skutečnosti?
Nakonec jsem zvolil na místě variantu s návštěvou jen Sao Tome. Princův ostrov si nechám třeba někdy na příště. A ještě jedna poznámka, než přejdu k dalším tématům. Sao Tome není rozhodně levná země pro lonely travelers. Pro dva a více se ale dramaticky zlevňuje.
„Prosinec 2020 - - !!! Situace a podmínky skrze Covid. Do země je možné s testem ne starším 72 hodin. Na Sao Tome už 3 měsíce jsou Covid free. Roušky se nosí jen ve státních institucích, na ulici v ní vlastně ani nikoho nepotkáte. A co se týká služeb a ostatního, omezení v podstatě žádné není. !!!“
Doprava aneb jak tam a jak jezdit tamLetenka: Do Sao Tome je možné se z Evropa dostat dvěma leteckými společnostmi. Obě lítají z Lisabonu – je to TAP Portugal a SPT Airways. Ceny mají podobné (zpáteční letenka cca 12 tisíc z Lisabonu) a tak bych za mne rozhodně preferoval cestu s TAP. Do Lisabonu je pak možné se dostat hned několika způsoby, to bych teď tady asi neřešil.
Cestování na místě: Na místě máte, de-facto dvě možnosti. Bud si pronajmout auto a nebo se spolehnout na místní dopravu. Já jsem šel cestou pronájmu auta nakonec se mi to jeví jako daleko lepší varianta. V případě cestování místní dopravou je naprosto nepredikovatelné kdy a kam se dostanete. A navíc, na ty odlehlejší místa stejně bude nuceni využít služeb taxi /moto taxi nebo jít prostě v pekelném vedru pěšky.
Skrze pronájmy auta. I to není úplně nejjednodušší. Žádná mezinárodní společnost totiž na Sao Tome nepůsobí a tak můžete bud objednat dopředu (s pekelným posláním penz dopředu via pay pall) nebo zkusit řešit na místě. Ale za mne rozhodně doporučuji pronájem auta.
Zajímavá místaZajímavá místa vezmu je bodově s obecným popisem. Nicméně míst je daleko, daleko víc.
- Rolas Island – “třetí” ostrov země. Dostanete se sem z Porto Alegre lodí (cca 20 EUR loď). Na ostrově jsou pak dvě lákadla (tedy mimo zde umístěného ultra drahého resortu): Prochází jím rovník a potom to jsou pláže, kde můžete být opravdu jak Robinson Crusoe
- Boca do Inferno -pekelná tlama, místo, kde se vlny s pekelným řevem lámou o pobřeží, vytvořené sopečnými vyvřelinami.
- Praia Jale – nádherná a dlouhá pláž na úplném jihu. A snad ještě krásnější je cesta k ní. Jen pozor, cesta je jen pro 4×4. Je to místo, kam v zimě chodí klást vajíčka několik druhů mořských želv (já měl štěstí na Karetu) a v létě se tu v zátoce promenádují velryby.
- Porto Alegre – pitoreskní městečko s vznešeným názvem. A přitom je to jen taková díra. Ale je tam pěkně.
- Pico Cao Grande – ikonická skála, tyčící se nad okolní krajinou
- Lagoa Azul – Všemi barvami modré se pyšnící zátoka na východním pobřeží Sao Tome.
- Praia Piscina – další z nádherných pláží. Ono vybrat jen tři je problém, neb na většině je člověk sám a přitom jsou opravdu nádherné
- Obo National Park – národní park, pokrývající skoro 1/4 ostrova. Je možné do něj absolvovat množství treků od lehkých jako je ten k Lagoa Amélia (tedy pokud jdete od Jardim Botânico do Bom Sucesso a ne jako já z Monte Cafe) nebo poi docela masakr s výstupem na Pico De Sao Tomé
- Monte Cafe – muzeum kafe a obecně poměrně zachovalá koloniální kávová farma
Celý cestopis formou blogu je pak tady, a to včetně typů na ubytování, cen jídla a ostatní - http://web2.petrhingar.cz/subdom...2/09/2607/
Více fotek je k vidění tady: http://web2.petrhingar.cz/subdom...-principe/
Petr Hingar procestoval 56 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 7 lety a napsal pro tebe 1 úžasný cestopis.
Nádherné sluncem zalité fotky z prosince, což rozhodně po většinu roku nebývá zvykem. I tenkrát v únoru 2018 moc nepršelo, ale zas tak moc slunečno také nebylo. Z Lisabonu za 12000 Kč je velmi dobrá cena, to v minulosti šlo těžko najít. My tenkrát měli takový hybrid, tam s TAAGem přes Luandu a zpět s TAPem přes Accru za 10000 Kč z Lisabonu. Jinak co se týče finanční náročnosti na místě, jistě ve dvou a více osobách to bývá levnější, ale i jedna osoba sežene ubytování za 20 - 25 € v hlavním městě nebo na nějaké roçe. Dražší půjčení auta je jistě pohodlnější, řekl bych na úkor dobrodružství. Nevím, jestli se to nějak změnilo, ale u plavby z Ponta da Baleia na Ilhéu das Rolas stávala jízdenka 16 €. Náhodně jsme ji využili na následnou plavbu až do hlavního města, neboť po předchozím silném dešti se někde dál sesunul svah na silnici a byla neprůjezdná. Hosté hotelu Pestana Equador by se pak hotelovým autobusem nedostali do hlavního města, tak jsme pluli spolu s nimi. Krásné výhledy na jihovýchodní pobřeží!
Dík za komentář.
Ono se na cenách aktuálně podepsala situace s Covidem a necestováním. A to jak pozitivně (letenka) tak negativně (ceny v Sao Tome, třeba na Rolas). A pak také na ubytování, obecně prý šlo letos na podzim o cca 30% nahoru.
Co se týká auto, ano je to na úkor dobrodružství (aka cestování místní dopravou), ale zase mi to umožnilo vidět víc. Vše je prostě o nějakém průniku toho, cop člověk chce zažít a vidět.
A ad počasí. Měl jsem kliku. Když jsem přiletěl, byly všude težké černé mraky. A po odletu prý 10 dní jen pršelo a pršelo :D. Musím to zaklepat, ale za posledních 25 let cestování jsem, až na výjimky, hezky prostě měl. A to rozhodně nejezdím v doporučovaných dobách pěkného počasí :)
Dík za komentář.