Cestopis z Kanady - Britská Kolumbie a Alberta - červen 2018
Zdravím,
rád bych se podělil o cestopis z našeho letošního červnového výletu do Kanady, konkrétně do Britské Kolumbie a Alberty. Když jsme před rokem viděli zpáteční letenky z Paříže do Vancouveru za 3 litry, tak asi není o čem, že? V plánu byly hlavně hory jako vždy. Počasí bych hodnotil standardně, chvíli hnusně, chvíli hezky, dva dny nám v půlce června i nasněžilo, takže co víc si přát. Výlety byly naplánovány předem, ale postupně jsme je aktualizovali za pochodu podle počasí. Naším vrcholem byl Mount Sparrowhawk (3.123 m.n.m.) v srdci kanadských Rocky Mountains, který jsme úspěšně zdolali, i když to moje pohorky pak už nerozchodily (ale už předtím to s nimi nebylo nejlepší, aspoň budu mít něco na zahradu).
Z každého výletu jsme sepsali krátké povídání s náloží fotek a praktickými tipy. Zároveň jsme napsali i naši praktickou zkušenost z celého téměř měsíčního výletu včetně toho, kolik nás to stálo, co si vzít sebou, co se nám líbilo a co bychom příště třeba udělali jinak.
Cestopis najdete na http://horama.cz/horama-pesky/kanada/
Přeji hezké počtení a pokoukání. Pro případné dotazy nás najdete taky na Facebooku - https://www.facebook.com/horamacz/ Jinak chodíme i po českých horách, takže pokud hledáte inspiraci, neváhejte kouknout na náš web. Závěrem přihodím nějaké fotky na nalákání.
Díky chomejsovi za inspiraci pro mojí vlastní cestu a snad nebude vadit, když sem přilepím pár poznámek ode mě.
Kanada byla prostě nádherná. 2 týdny, hrubá trasa Vancouver - Pemberton - Blue River - Jasper - Banff - Canmore - Drumheller - Calgary, najeto 4000km s Chevrolet Spark.
Během těch 2 týdnů se událo:
- nespočet výletů, během kterých jsem mj. zjistil, k čemu jsou dobrý trekový hole a mačky (ani jedno jsem neměl)
- 1 celodenní projížďka v kanoi na jezeře Maligne
- jízda nejdražší lanovkou co jsem kdy jel (Jasper SkyTram)
- jedna sněhová kalamita, která udělala z cesty po "vyhlídkové silnici" Bow Valley Parkway zážitek ve stylu "ať mi to tady proboha nechcípne"
- jedna chcíplá baterie v mobilu, díky který jsem se ocitnul bez navigace a mj. hledání ubytka večer v Calgary probíhalo stylem Marco Polo bloudí světem
- zvláštní pocit v městečku Banff, kdy po setmění potkáváte na ulici nejenom lidi, ale i jeleny
- zvláštní pocit na túrách skrz hustější porost, kdy za každým stromem vidíte medvěda
- zklamání z některých zavřených cest (Yoho Valley Road, Mistaya Canyon, Edith Cavell Rd)
- pocit, že v takhle drahý zemi jsem snad ještě nebyl
- pocit, že každej druhej Kanaďan je původem Asiat
Fotky tady https://www.zonerama.com/Lemming...um/4695317
Moc pěkné. Ale překvapuje mě, že na začátku října už je tam regulérní zima, nebo ne? To aby tam člověk jel spíš začátkem září.
Regulérní zima ještě ne, ale spíš dost nevyzpytatelný počasí. Sněhová kalamita (v úterý 2.10.) dost zkomplikovala dopravu a nejspíš urychlila sezónní zavření Yoho Valley Rd, nicméně 2 dny potom už nebylo po silnicích po sněhu ani památky a normálně svítilo slunce. Akorát ve vyšších polohách sníh zůstával, třeba kvůli tomu jsem nedošel až na plánovaný Read's Tower, ale zůstal kousek pod ním, o Grizzly Peak se ani nepokusil apod. Příště bych jel určitě tak o měsíc dřív, s tím souhlas.
My byli v Calgary a okolí druhou půlku srpna a bylo to jen tak tak. Teploty celou dobu OK, ale předposlední den už bylo jen 15°C a poslední den (27.8.) bylo v Calagy dokonce jen 6°C. V kraťasech jsem byl za exota :-D
Jinak gratuluju uživateli "chomejs" ke krásnému počasí. My tam byli zrovna v době, kdy půlka Britské Kolumbie zápasila s lesními požáry (cca 550 ohnisek!) a jelikož vanul vítr od západu, byly Skatlané hory a půlka Alberty v kouřové mlze. Modré nebe jsme viděli jen poslední čtyři dny. Budu tam muset zajet ještě jednou :-D