Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?
Vídeň - Lanzarote - Vídeň s Laudou 5-12.3. Ve Vídni jen kontrola BP, to samé na cestě zpět, nechtěli vidět ani občanku, vojáci nás ve Vídni při zpáteční cestě nekontrolovali.
Počasí nic moc celý týden, max. polojasno a 20°C. Rezervován dva měsíce dopředu C3 přes Autoreisen za 137e. V reálu pro 5 lidí jsme dostali Opel Zafira 1.4, najeto 800km, průměrná spotřeba 5.9/100. Cena benzínu příjemných 1.35-1.40 euro za litr.
Uz jsem psal jinde ze letos je brezen zrejme na Kanarech studenejsi nez jindy 20 a polojasno by me zklamalo, more s teplotou 18-19 neni taky uplne bezne , takovou teplotu ma more i v prosinci a na zacatku ledna Takze jsem rad, ze to posouvame asi na ten duben, mozna az po velikonocich
Nebyl nekdo ted v breznu v Jordansku?
Slavnostne se vyhlasilo, ze je od 1.3. Jordansko otevrene bez omezeni. Pro vstup. Ale na miste neockovane cekaji poradna omezeni. Alespon podle stranek MZV:
"Pro neočkované osoby platí od 1. ledna 2022 zákaz vstupu do všech veřejných prostor včetně restaurací, hotelů a památek. Neočkované osoby mohou v zemi čelit zásadním omezením pohybu."
Jaka je realita?
Byl jsem cca 12.2.2022 a realita byla taková, že ani hotel, ani památky, prostě nikdo nechtěl vidět covid lejstro.
Motivační foto: https://www.michalzhor.cz/2022/0...p-na-juad/
Na konci mého pobytu skákali místní radostí neb jim oznámili, že končí restrikce a přijedou tedy turisté. Mělo nás jet 8 a kvůli větě nahoře jsme jeli jen 3. Zpětně byla škoda, že jsme měli strach z omezení. Roušku jsem si nasadil jen při průjezdu check pointy a při koupi SIMkarty.
Něco podobného viselo na webu MZV už loni v listopadu a fakticky jsem žádná omezení nezaznamenal a roušky měl málokdo, i když je možné, že někde v hotelech či lepších restauracích v Ammánu to mohlo být trochu jiné a následně, když se rozšiřovala víc delta, se něco mohlo zpřísnit i jinde. Projel jsem za necelých 11 dní většinu ze známých míst Jordánska.
@Michal Zhor: Pěkné fotky, dobré popisky a stručný cestopis. Příště doporučuju jet na déle (i když bez těch už navštívených míst by stačila i podobně krátká cesta) a s autem.
Já jsem takový průzkumník, zdolávač nej hor Evropy a dnes už dalších světadílů, ale na pěkná místa se vracím s rodinou. Jordánsko rozhodně patří mezi ty, na které se rozhodně vrátím (a opět mimo sezónu). Místní umí nabídnout, ale nejsou otravní. Kdo v Jordánsku nebyl, tak doporučuji všemi dvaceti !
@Michal Zhor: Pro aspoň trochu dobrodružněji laděné lidi (zvlášť s dětmi, pokud nejsou moc malé) doporučuju Siq Trail (Wadi Mujib) a ten je otevřený od 1.4. do 31.10. (loni mimořádně asi o týden prodlouženo kvůli zavření 31.10. s ohledem na předpověď deště).
Hlásím aktuální informace z Belgie a Rumunska. Vše velmi povzbudivé - přijde mi, že se konečně na všechna opatření zvysoka kašle a vše se vrací do doby předcovidové.
Cesta PRG - CRL: u odbavení chtěli vidět pouze BP a doklad totožnosti, nic jiného. V Belgii zcela volný průchod. Přestože jsou zde roušky v uzavřených prostorech stále povinné, nosí je odhadem třetina lidí. Nejvíc mě pobavilo, že je nenosí policisté, ani zaměstnanci letiště :-)
Let CRL - OTP: opět vše jako dřív, tzn. BP a doklad totožnosti. V Rumunsku chtěli vidět pouze občanku, příjezdový formulář nikdo nechtěl. S rouškami je to zde prakticky totožné jako v Belgii, tzn. nosí je tu spíše menšina.
Jediný, kdo za celou dobu roušky vyžadoval, byla posádka Ryanair.
Nyní mě čeká návrat do Berlína, tak jsem zvědavý, jestli Němci dostojí své důslednosti :-)
Praha - Barcelona - Krakov. V Praze pouze kontrola ID a BP, po příletu do Španělska skenování QR kódu z jejich formuláře + ID. Letadlo plný odhadem 90%. Před letem do Krakova zase jen kontrola ID + BP. V Polsku kontrola očko či testu. Ve Španělsku roušky uvnitř hodně prožívají, v Polsku tak napůl, v obchodě ve vlaku vůbec, hotel roušky striktně vyžadoval. Vlak z Krakova nacpanej UK, roušky nikdo, kontrola žádná. Krakov kolaps 😔, šílený, Barcelona pohoda, jen počasí bych si přála lepší.
Libor_S napsal(a):@Michal Zhor: Pro aspoň trochu dobrodružněji laděné lidi (zvlášť s dětmi, pokud nejsou moc malé) doporučuju Siq Trail (Wadi Mujib) a ten je otevřený od 1.4. do 31.10. (loni mimořádně asi o týden prodlouženo kvůli zavření 31.10. s ohledem na předpověď deště).
Já ti nevím, Siq Trail s dětmi?;) Leda si je tam potom u těch výstupů nahoru po kamenech a lanech nějak podávat:) Není to rozhodně žádný extrém, ale nějakou základní kondici to chce.
V zari jsme sli s detma 7 a 9 Pico Arieiro -Pico Ruivo- Achada Teixeira na Madeire. Vsichni odrazovali od teto tury, je pravda, ze krome mimin v nositku, jsme zadne deti nepotkali, ale byly uplne v pohode, nevim, kazdy ma jina meritka, a kazde dite je jinak fyzicky zdatne. Takze co jinemu prijde silene, muze jinemu prijit ok🤷.
Vlastimil B. napsal(a):Já ti nevím, Siq Trail s dětmi?;)
Věk bude asi lepší nad nějakou hranici (10 let?) a je třeba umět plavat a nemělo by se jít při vyšším průtoku (to asi pak stejně zavírají), ale viděl jsem tam i lidi celkem tlusté s asi nic moc kondicí. Náročnost se zvyšuje postupně a každý nemusí jít až k vodopádu. Spodní úsek tam šel i 75letý Brit s manželkou (šli pomalu a trochu mě zdrželi na 1. zúženém místě s lanem u stěny, tak jsem s pánem prohodil pár slov a pochválil za odvahu). Když si vezmu, jak třeba 6leté děti šplhají na nějakých kovových a lanových prolézačkách, tak s lany a žebříky takové děti mít problém nebudou. To spíš kratší nohy mohou být někdy určitá nevýhoda.
Aleš _2 napsal(a):Hlásím aktuální informace z Belgie a Rumunska. Vše velmi povzbudivé - přijde mi, že se konečně na všechna opatření zvysoka kašle a vše se vrací do doby předcovidové.
Cesta PRG - CRL: u odbavení chtěli vidět pouze BP a doklad totožnosti, nic jiného. V Belgii zcela volný průchod. Přestože jsou zde roušky v uzavřených prostorech stále povinné, nosí je odhadem třetina lidí. Nejvíc mě pobavilo, že je nenosí policisté, ani zaměstnanci letiště :-)
Let CRL - OTP: opět vše jako dřív, tzn. BP a doklad totožnosti. V Rumunsku chtěli vidět pouze občanku, příjezdový formulář nikdo nechtěl. S rouškami je to zde prakticky totožné jako v Belgii, tzn. nosí je tu spíše menšina.
Nyní mě čeká návrat do Berlína, tak jsem zvědavý, jestli Němci dostojí své důslednosti :-)
Tak Němci tradičně nezklamali :-) Při příletu celkem důkladná kontrola dokladů a též očkovacích certifikátů (ovšem jen u někoho - zvláštní). Jednu starší paní zřejmě otočili zpět - neměla žádný "covidový" doklad. Až do konce jsem nesledoval, ale situace byla celkem vyhrocená. Jinak roušky nosí všichni poctivě :-/
Návrat z Kolumbie: Tam VIE-FRA-BOG, nahrál jsem covid pass do systému Lufthansy a online checkin mi vydal rovnou BP. Ve Vídni a Frankfurtu kontrola jen BP (ani pas nechtěli na gatu vidět), v Bogotě kontrola očkování. Zpět jsem zase dostal rovnou BP, v Bogotě kontrola BP a pasu, ve Franfurtu a Vídní zase jen BP. Výstup z letiště ve Vídni bez jakýchkoliv kontrol.
V Kolumbii skoro všichni nosí roušky i venku (mají to nařízeno), ale když jsem ji nenosil, bylo to všem celkem jedno. Jen na letišti, autobusácích a muzeích ji hlídači vyžadovali. Ale v autobuse jsem si ji zase sundal a ač ji Kolumbijci poctivě měli, mě nikdo neprudil.
Bratislava - Malta - Bratislava 6.-13.3. Ryanair
Tam: v BTS chtěli BP a ID, v MLA covid pas a ID.
Zpátky: V MLA chtěli BP a ID, v BTS nechtěli vůbec nic.
Oba lety plné z 90%.
Na Maltě se nosily roušky v busech poctivě, ve vnitřních prostorách taky poměrně poctivě. Venku jen ti zatvrzelí. Bylo vtipné potkat na Gozu na turistické stezce vedoucí po útesech člověka v roušce, když "hustota" byla přibližně 1 člověk / 1 km. Jediné místo, kde po nás chtěli covid pas byl nákup vstupenek na Hagar Qim. Přitom po koupi vstupenek chodíte celou dobu venku a potkali jsme tam za hodinu asi tak 15 lidí... V jednom případě nám při vstupu do Lidlu měřili teplotu.
Na Gozu turistů naprosté minimum, na Maltě o něco víc, ale žádné davy. Počasí noc 6-10°C, den 10-15°C, někdy poměrně silný vítr. I do moře jsem vlezl a udělal pár temp :-), mělo 15°C.
Prodloužený víkend v Polsku:
Praha - Krakov (Ryanair) - v Krakově stačilo mít v ruce nějakej papír a znuděný policajt s rouškou pod nosem kynul jděte.
Varšava Modlin - Praha (Ryanair) - v Modlinu (mimochodem strašný letiště) nechtěli vidět ani doklad totožnosti v Praze volný průchod.
Zpět jsem měl původně jízdenku na vlak ,ale když jsem na vlastní oči viděl jak přijel EC Cracovia plný Ukrajinců a dalších tak 200 čekalo na nástupišti masakr. Do toho zmatený lidi s místenkama a polský průvodčí jen krčil rameny - když už tu verbež vozí zadarmo tak by jim měli vyčlenit zvláštní vagóny! Ještě že jsem se tam šel podívat předem.
Jinak v Polsku se na zatím stále povinné roušky povětšinou z vysoka dlabe a nikdo nebuzeruje. Krakov o víkendu masakr hlava na hlavě v pátek v Osvětimi taky dost lidí.
Myslím, že proruské zmrdy by měl David okamžitě zablokovat, pokud svoji podporu Ukrajině myslí vážně.
Ahoj, nemáte někdo z očkovaných aktuální zkušenost s návratem z Kypru přes Polsko? Na stránkách MZV se píše, že při vstupu do Polska že zemí mimo Schengen se vyžaduje od očkovanych test a že tranzit nemá speciální pravidla. Měl bych se vracet s Ryanair 20. dubna z Paphosu přes Katowice. Díky za info
Petr _69 napsal(a):Ahoj, nemáte někdo z očkovaných aktuální zkušenost s návratem z Kypru přes Polsko? Na stránkách MZV se píše, že při vstupu do Polska že zemí mimo Schengen se vyžaduje od očkovanych test a že tranzit nemá speciální pravidla. Měl bych se vracet s Ryanair 20. dubna z Paphosu přes Katowice. Díky za info
Mám podobnou zkušenost s návratem z Velké Británie (taky mimo Schengen). A v Polsku chtěli na pasové kontrole úplně po všech test. Stačil antigenní.
Vrátil se teď někdo z USA? Já byla v listopadu a teď se chystám v květnu, tak by mě zajímala aktuální situace, co je vše potřeba, jestli stále příletový formulář a test i pro plně očkované? Na stránkách MZV to moc často neobnovují, tak se raději ptám zde. Letím PRG-LHR-LAX a po 16 dnech stejnou trasou zpět. V listopadu byl potřeba test a vstupní formulář, tak nevím, jestli se to třeba nějak trochu neuvolnilo. Nechci zakládat zbytečně nové vlákno, tak snad mi zde někdo odpoví. Předem děkuji.
Zatím se to neuvolnilo, stále stejné podmínky, jediné, co se od 26.3. uvolňuje, je přílet na Hawaii, končí program Hawaii Safe Travel, takže už žádné podmínky(aplikace a jiné kraviny) pro přílet, z Mainland je vstup zcela volný, z Asie platí podmínky jako pro zbytek USA. Jako v posledním státě USA končí v ten den na Hawaii také povinné roušky uvnitř.
Aleš _2 napsal(a):[citace="Aleš _2"]
Hlásím aktuální informace z Belgie a Rumunska. Vše velmi povzbudivé - přijde mi, že se konečně na všechna opatření zvysoka kašle a vše se vrací do doby předcovidové.
Tak Němci tradičně nezklamali :-) Při příletu celkem důkladná kontrola dokladů a též očkovacích certifikátů (ovšem jen u někoho - zvláštní). Jednu starší paní zřejmě otočili zpět - neměla žádný "covidový" doklad. Až do konce jsem nesledoval, ale situace byla celkem vyhrocená. Jinak roušky nosí všichni poctivě :-/
[/citace]
Já dneska doletěl do Mnichova tak tam byl úplně volný průchod, nikde se nic nezkoumalo, tak to bylo asi lokální jenom 😀