Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?
Zdravím, my letíme příští týden směr Londýn a 21. Května Paříž. Byl tam teď někdo proběhla cesta v pohodě co se týče letiště, certifikátu atd?
Vídeň - Mnichov - Las Vegas
- pátek 22.04.22
- Lufthansa + Eurowings Discover
- online check in, ve vidni vytisk letenky na kiosku, zadne kontroly covid.
- mnichov - jen kontrola pasu pred vstupem na gate
- las vegas - imigracni projite za 1 min
- nikde nechteli videt PCR ani ocko.
az me to zarazilo :))
je mozne, ze by v mnichove pri kontrole pasu projeli ze mam estu + test + ocko ? podle cisla pasu ?
Zdravím, neví někdo jaká je aktuální situace na Guadeloupe nebo Martiniku? Údajně tam měly být nějaké nepokoje v době covidu, tak jestli už se situace zklidnila?
Špicberky. Zima jako na Sibiři. Sobota zataženo, neděle slunečno, pondělí polojasno a největší zima. Cesta na osa Praha-Oslo s Norwegianem a Oslo-Longyearbyen se SAS. Obě bych označil za nízkonákladovky. Vše placené. Žádný výběr místa, žádné jídlo. Check-in jen 30-48 hodin před odletem, ještě menší taštičky jak u Wizzairu. Naštěstí nikdo aktivně nekontroloval. Oba dva aktivně tlačí, abyste batoh dali pod sedačku. Norwegian blbne s boardováním sektory. Céčko (ocas) jde nelogicky až nakonec i pro boardování mostem.
Edit: na začátku letu u SASu prošli letadlo a spolu s palubním prodejem nabídli vodu, kávu nebo čaj zdarma, abych jim nekřivdil.
Jinak nikde v Praze, Oslu ani Špicberkách nikde nechtěli očkování, roušku či něco spojeného s covidem. Všechny lety bez roušek.
Ceny v Norsku vyšší podle předpokladů, ale kvůli hysterii spojené s válkou na Ukrajině je leckde směle doháníme a někde asi i překonáme (např. cena kafe nebo rádoby luxusního sladkého pečiva).
Ahoj, o víkendu letíme s cestovkou do Antalye. A jak jsem si to tu trochu četla, tak jsem znervózněla. Očkování máme všichni dva máme v lednu třetí dávku, ségra druhou. Jak je to teda s kontrolou na letištích. Někde jsem četla, že Turci kontrolují teplotu a namátkově test. Je to staré, nebo to pořád platí? Děkuju. Trochu jsem znejistěla.
pedro1992 napsal(a):Zdravím, neví někdo jaká je aktuální situace na Guadeloupe nebo Martiniku? Údajně tam měly být nějaké nepokoje v době covidu, tak jestli už se situace zklidnila?
Ahoj,
tedka jsme se vratili z Guadeloupe, situace je uplne klidna, rousku jsem sundal na letisti po priletu a nandal ji zase az tam 😊 je tam uplna pohoda, urcite jedte
Tak opet moje letosni klasika, uz je to moc jako MHD - Dublin -Praha V Dublinu to jeste porad neni bez problemu od tech velikonoc, jak pslali ze byl Dublin druhe nejhorsi letiste po Stanstedu a pred Manchestrem z hlediska 3-4 hodinovych front na security Tak vcera uz jen hodina pres security ale i cekani na start pro vytizenost delsi Takze nakonec v Praze pul hodiny zpozdeni , ale je pravda ze letadlo uz z Prahy melo 20 minut skluz V letadle uz zadna zminka o rouskach Par blaznu je jeste melo ale jinak uz se stejne jako na letisti ani v MHD nenosi
Mıchal napsal(a):Špicberky. Zima jako na Sibiři. Sobota zataženo, neděle slunečno, pondělí polojasno a největší zima.
A jak tedy celou akci hodnotíš? Byly ony 2-3 dny na Špicberkách tak akorát nebo bys tam rád strávil více dní? Jedinečná zkušenost?? Takk
Z toho, jak jsem poznal Špicberky já trochu jinak, bych řekl, že když je zima, 2-3 dny stačí s ohledem na velmi limitované možnosti, kam jít či jet, ale může být lepší víc dní kvůli počkání si na lepší počasí. V létě by pro dobrodružnější mohl být zajímavý vícedenní trek s průvodcem nebo pro finančně zajištěnější delší plavba na výletní lodi i mimo léto a pak by bylo třeba víc času.
BER-FNC-BER s U2, let tam bez problémů, kontrola pouze BP, zpět nečekaně přísná a důsledná kontrola testu nebo očkování u gate. Ani jsem nevěděl, proč to chtějí, naštěstí dospělí máme očko. Dokonce chtěli stáhnout roušku a vizuálně zkontrolovat shodu s fotkou v ID. Madeira super, počasí 3+2 dny ve prospěch sluníčka. Posedlost rouškami je stále cítit, je to doména jak místních, tak i převážně starších turistů, spousta stále nosí i venku. Nemá smysl rozebírat smysl jejich počínání. V letadle jinak relativně pohoda a tolerantní personál vůči drobným prohřeškům hlavně u dětí, což jsem ocenil, protože jsem byl s rodinou.
LAS - DEN - FRA - VIE, let operovan United Airlines, nesel provest online checkin, takze jsem vyuzil kiosku na letisti ve vegas, tam po me chteli vakcinaci (kdybych mu ukazal cokoliv s QR a datumem a rekl mu ze je to cert o vakcinaci tak to projde :DDD) a z nejakeho zahadneho duvodu PLF do rakouska, nastesti jsem mel schopneho asistenta, ktery pochopil, ze PLF do AU nepotrebuji, ze jsem transit a zalozku mi odklikl (to byl duvod proc nesel udelat online check).
jinak ve vegas odlet z terminalu 3, klasicka security kontrola a kratka kontrola pasu, zadny covid nic...
Let vegas- denver - byl jsem asi jediny s respiratorem, v denveru jsme pristali na gate B32 a do FRA to letelo z B36, takze zadny security check ani passport. Let z Denveru do Fra - vyzadovany respiratory nebo rousky. jinak let na pohodu s 787, vekovy prumer crew byl tak 70+ tipuji :D, pristani ve FRA na Z gate, nasledne presun na A gaty, pouze pasovka. Let FRA - VIE, rychlovka, ve vidni jen namatkove kontroly od vojaku - ale ukazal jsem CR pas a rekl transit :)
v usa vsichni bez rousek, rousky nosi jen turisti.
V sobotu jsem letel Viden - Amman.
Co si vzpominam, tak pred lety byla kontrola jordanpassu soucasti pasove kontroly. Ted je to separatne. Takze o to vetsi zdrzeni na letisti. Mozna ze to oddelili kvuli covidu, ale presto uredniky na webu vyplneny formulat nikoho nezajimal. Zadne speciality. Rousky se tu nenosi.
Víkend v Dubaji MUC-DXB-MUC.
Na odletu z MUC bylo nutné vyzvednout BP na odbavovací přepážce, kde zároveň dělali kontrolu covidové dokumentace. Naše dávno propadlé očkovací certifikáty byly pro Dubaj naprosto v pořádku (zatím tam neuplatňují žádné časové omezení platnosti). U gejtu se nás sešlo, jako by mělo přiletět játro a ne velryba. Žádné další davy se nedostavily a tak každý, kdo se chtěl natáhnout, mohl si v letadle vlézt na prázdnou ctyřku nebo trojku.
Na příletu v DXB jen rychlá pasová kontrola. V metru se roušky poctivě nosí, v mallech už je disciplína slabší.
Na odletu z DXB šlo pořídit mobilní BP, nicméně za self service checkinem/baggage dropoffem se konala jakás takás covidová kontrola. Paní se ptala, kam letíme a chtěla vidět certifikáty. Evidentně stačilo ukázat cokoliv se slovy covid a certificate. Z nás 3 splňoval podmínky vstupu do Německa jen jeden, ale prošli jsme všichni bez problémů. V MUC jen pasová kontrola.
Emirates bohužel stále důsledně vyžadují roušky na palubě.
Nemůžu si odpustit poznámku, že přílet z nablýskaného DXB na ušmudlaný MUC (T1) vzbuzuje smíšené pocity. Něco jako přílet do země třetího světa.
Během dubna 2x návštěva Turecka, ve Vídni při odletu nechtěli nic vidět, navštívili jsme luxusní nový lounge, v Blavě chtěli vidět očkování. V Turecku při příletech nechtěli kromě pasu nic vidět, roušky nosí pouze personál hotelů, na HES kod si nikdo ani nevzpomene
Netušíte někdo, jak moc Němci kontrolují testy/prodělání/očkování při tranzitu? Jednalo by se o dopravu soukromými busy, příjezd trajektem do Putgartenu v Německu. Kluci jedou do Švédska na florbalový turnaj a řešit u nějakých 30-40 kousků ještě testy po turnaji před odjezdem domů by byla dost komplikace.
Nevím jak autubusy, ale autem jezdím přes Německo každou chvíli a na žádnou kontrolu jsem nenarazil. Minulý týden na příletu do Mnichova taky nic.
Ja dnes priletl do armenskeho Jerevanu a stalo se mi pri letu neco, co jeste nikdy: letadlo (Wizzair, odlet rano z Vidne) melo technicke problemy, bylo uz v Rumunsku, kdyz se otocilo zpet a letlo k Budapesti, kde hodinu a pul delalo oblouky v okoli Budapesti, aby spotrebovalo palivo a pak tam pristalo. Vyvezli nas autobusem do nejake haly izolovane od zbytku letiste a asi za dve hodiny nas odvezli do nahradniho letadla, takze celkem na priletu do Jerevanu zpozdeni 4 hodiny. Asi bych mel narok na tucnou kompenzaci, ale neumim v tom chodit a nechce se mi pul roku nekde dohadovat.
Jinak ve Vidni nechteli videt ohledne covidu nic, klasicky postaru jen pas a letenka. V Jerevanu na letisti take ne, jen pasova kontrola.
Docela brutální Vídeň. Přítelkyně tam jela na víkend, ubytování v hotelu a recepční na ní, že je velký problém, že nemá očkování. Vypršelo ji asi před dvěma týdny. Přítelkyně pro jistotu vybavená pár hodin starým antigenem (i když v ubytováních a restauracích už nejsou potřeba) mu ukazuje potvrzení o negativním antigenu. To ho vůbec nezajímá a že ji teda ubytuje, ale musí všude ve společných prostorech nosit respirátor, protože jako jediná v celém hotelu není očkovaná. Přítelkyně odpovídá, že na tohle mu kašle, Recepční odpovídá, že pokud ji uvidí někde bez respirátoru, tak ji z hotelu vyhodí :D
Včera návrat z Malediv přes Dubaj s Emirates. Přestože je na letech Emirates vyžadována rouška, téměř celé lety sundána a nikdo nebuzeroval. Při odletu v Praze kontrola vstupního formuláře na Maledivy, to samé při příletu do Malé. Na ostrově v resortu povinná rouška pouze v jedné z mnoha restaurací a barů, jinak nebyla potřeba vůbec. Při cestě zpět opět kontrola formuláře při odletu, jinak kromě pasů nebylo potřeba nic.
Turecko, Dalamán, 30.4. - 7.5.
Let s FR na trase BTS - DLM - BTS za proměněné letenky do Maroka.
Na Slovensku byl třeba turecký formulář a očkování nebo test pro odlet. Prodělání nemoci slečna u security neuznávala. Letadlo plné na 90 %, půlka lidí bez roušek, nikdo to neřešil. Po příletu jen pasovka, formulář ani nic jiného nikdo nechtěl.
V Turecku jako za starých časů, roušky ani očkování nikdo nechtěl, nosil je jen personál v některých pobočkách Migrosu. Celou dobu jsme měli auto, veřejnou dopravu tedy netuším. Benzín za 22 TRY.
Cesta zpět - nikdo Covid neřešil, jen je třeba proměnit vytištěné letenky z on-line check-inu na přepážce za jiné. Jinak nepustí přes pasovku. V letadle zpět 80 % lidí boarduje bez roušky a nikoho to moc nepéruje. V Bratislavě jen pasovka a tradá domů.
Více v cestopise, vykopnu to do konce víkendu.
Danny.709 Potvrzuju, zpět jsme letěli ve stejném letadle. Opravdu je třeba jít na přepážku nechat si vydat papírovou letenku, hodně lidí to neví a z pasovky je vracejí zpět.
NUE-PDL 30.4. Vlakem z CB do Norimberka v pohode, na letisti v NUE rousky, kontrola ockovani/testu, v letadle rousky taky. Jinak na Sao Miguel rousky pouze v buse, pocasi klasika, zatazeno, obcas polojasno…
norbic napsal(a):Letime Nue-Funchalza týden,dle info nyní na letišti již rousky jen dobrovolně ,muže někdo potvrdit ?NUE-PDL 30.4. Vlakem z CB do Norimberka v pohode, na letisti v NUE rousky, kontrola ockovani/testu, v letadle rousky taky. Jinak na Sao Miguel rousky pouze v buse, pocasi klasika, zatazeno, obcas polojasno…