Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?
tonic@ - tam jsme jeli přes SK, klasika dálnice od Trenčína - Užhorod, máme tam kamaráda, tak jsme přespali první noc v Danilovo. Sk / Ukr hranice tam úplně v pohodě za 20 min...z Danilova do Bukovelu to bylo už vzhledem k cestám náročnější, přesně dle Tvé poznámky, 150 km jsme jeli 3 hod a cesty nic moc - proto jsme se rozhodli jet zpět přes Polsko, je to o 100 km delší, ale naprostá pohoda a ve výsledku rychlejší...tedy nebýt té hranice, kde si "užívají" totalitní pakárny a nic s tím neuděláš...
Aha jasne, vy ste sli najprv juhom cez Chust, no tam som siel par rokov dozadu cez Irsavu do Solotvina a teda smutne (a to bolo leto). Ale tak dobre vediet ze z Bukovelu na Ivano Frankivsk je to ok.
přesně, je vidět, že to znáš :-) když nám přestala fungovat navigace kvůli datovému roamingu, byl jsem trošku překvapený na jih od Chustu, že mobil nahlásil "vítejte v Rumunsku, což je EU, ale chodící hlídky kolem řeky ( hranice ) jsem moc nechápal...na druhou stranu už rozumím tomu, když mi v létě známí z ukr z Chustu řekli, že není problém přijet do Česka přes Rumunsko - bral jsem to jako nesmysl, teď už chápu :-)
Mimochodem je poučné, jak na benzinkách a obecně veřejných místech funguje rychle a bez problémů internet - naše mladá si už bez toho nedokáže představit "normální" život a myslel jsem si, že na týden bude úplně mimo komunikaci, opak byl pravdou - funguje to u nich lépe, než na mnoha místech v EU
Tak tam sa pašuje a migruje vo veľkom, preto tie hliadky. No tak dúfam, že sa tam tento rok už znovu objavim. Ukrajina je pomaly môj druhý domov:)
Ahoj všem,
najde se někdo, kdo má aktuální informace z jižních států Evropy (Řecko, Bulharsko, Itálie atd, prostě tam kde je trochu teplo a dá se tam ještě dojet autem)? :)
Nejde mi o podmínky vstupu a návratu zpět do ČR, to si dokážu dohledat sám, jde mi o reálné zkušenosti z regionů, možnost pohybu mezi regiony, fungující služby atd.
Předem všem díky za info!
Už někdo vstupoval do Polska s potvrzením o antigenu či PCR? Oficiálně to musí být v polštině či angličtině, zprávy novinářů ze včerejška však naznačují, že někde pouštěli i jen s českým potvrzením.
Ahoj, včera jsem se vrátila po dvou týdnech z Gran Canaria. Počasí krásné, bary i obchody fungují normálně. Letadlo Smart Wings plné z 95%. Let pohodový, možná dám ještě Tenerife za dva týdny :)
Vrátil jsem se z Přelouče. Bylo krásně slunečno a mrtvo.
Od zítra nedostupnější jak Papete před rokem.
Ahoj všem, rychlý report po návratu z Kostariky:
- testy: let přes Amsterdam, takže před odletem PCR (Žluté lázně za 1300 + antigen zdarma na letišti (250 Kč potvrzení). Návrat: zůstávali jsme dole, takže test v Hospital Metropolitano v Quepos, cena 120 USD (v San Jose se dají kolem 80-90 USD). Je tam celkem dost Američanů, takže dobrý se objednat aspoň týden předem. Výsledky slibují do 48 hodin, my jsme je dostali asi za 12 hodin. Antigen: Clinica Biblica v Santa Ana, cena 50 USD, objednání on-line, autotest (slečna se umí pěkně pošťourat, takhle poctivý jsem nezažil :-). Výsledky do 2 hodin. Ze Santa Any je to normálně 20 minut autem na letiště, my jsme jeli hoďku a čtvrt, tak bacha na to.
- povinný pojištění: využili jsme Trawick, cena na dva týdny pro 4 asi 70 dolarů oproti 500 dolarům u státní pojišťovny. Akceptují bez problémů.
- život na Kostarice: vše, co turista potřebuje, funguje bez omezení (půjčovny aut, hotely, hospody). Omezená kapacita národních parků, pokud budete chtít o víkendu, tak to chce rezervaci dopředu. My jsme takhle v neděli vyrazili na Poás a měli jsme smůlu, jinak vše ok.
- boj proti moribundu: ve vnitřních prostorách roušky, u vchodu do restaurace/obchodu/hotelu vždy dezinfekce a mytí rukou, často měření teploty. Všichni obsluhující mají pořád roušky včetně průvodců v parcích nebo třeba řidičů lodí. Náš průvodce po Corcovadu měl po celý třídenní trek v džungli roušku na hubě...
Návrat domů: po zaplacení všech testů, vyplnění všech formulářů přílet na Ruzyň - tam žádné kontroly, měření teplot. Celník bez roušky řve na kolegyni, sliny mu lítají dva metry daleko, když vidí český pas, tak se zeptá: všichni negativní? Ano. Tak jděte! A pak to tady má vypadat tak, jak to vypadá...no nic, jdu hledat, kam odjet na Velikonoce.
Shrnutí: pro čtyřčlennou rodinu náklad cca 25 tisíc navíc, ale jde to a stojí to za to :-)
Kdybyste někdo potřeboval větší detail, tak pište.
Diky za sdileni. A to je prave to, nehodlam tu testovaci mafii podporovat, aby nas dovolena stala +20tis. za testy, + to odporuje myslence cestujlevne🙄.
@Tomáš: pěkné, díky za info.
@andreko: tak máš to buď cestuj s testem a podporuj mafii nebo necestuj vůbec :) asi většina z nás tady zvolí to cestuj s testem, protože jsme jako feťáci, prostě musíme!
andreko napsal(a):Diky za sdileni. A to je prave to, nehodlam tu testovaci mafii podporovat, aby nas dovolena stala +20tis. za testy, + to odporuje myslence cestujlevne🙄.
taky už by to pro nás bylo moc
Ahoj, poprosil bych zde o pomoc. Snazim se vratit z Kolumbie. Dve zrusene letenky mi to pekne zkomplikovaly. Dostanu se v nedeli pres madrid do vidne, odkud mam rovnez na nedeli koupeny vlak viden-praha.
Co ale ctu a na co se ptam: musim v rakousku do karanteny, i kdyz mam zajisten okamzity transport do cr?
moc diky
Filip
Deny napsal(a):[citace="andreko"]
Diky za sdileni. A to je prave to, nehodlam tu testovaci mafii podporovat, aby nas dovolena stala +20tis. za testy, + to odporuje myslence cestujlevne🙄.
taky už by to pro nás bylo moc
[/citace]
V listopadu jsme vyplazli +6,2tis. smer Malta. To byly testy jen smerem tam a ted mam jako platit 12x testy. Tam a zpet. To neudelam proste. Nevyhodim 20 tacu do kanalu.
Taky ne. Počkám si, ono těch možností cestování je víc a za pár týdnů zas může být vše jinak
@Tomas Letěli jste tím ranním KLM? Pokud ano, kolik tam je po ránu lidí na antigeny a v kolik doporučujete přijít? A je ten certifikát za 250 nutnost, však i ten obyč výsledek vypadá docela profesionálně a je v angličtině. Díky
[citace="Filip"]
Ahoj, poprosil bych zde o pomoc. Snazim se vratit z Kolumbie. Dve zrusene letenky mi to pekne zkomplikovaly. Dostanu se v nedeli pres madrid do vidne, odkud mam rovnez na nedeli koupeny vlak viden-praha.
Co ale ctu a na co se ptam: musim v rakousku do karanteny, i kdyz mam zajisten okamzity transport do cr?
moc diky
AHoj, nemusíš, sedneš na vlak a jedeš směr Pha, jedná se o tranzit. M.
danny napsal(a):@Tomas Letěli jste tím ranním KLM? Pokud ano, kolik tam je po ránu lidí na antigeny a v kolik doporučujete přijít? A je ten certifikát za 250 nutnost, však i ten obyč výsledek vypadá docela profesionálně a je v angličtině. Díky
Jo, letěli jsme v těch 6:10. Letadlo bylo narvaný, na letišti jsme byli radši necelý tři hoďky předem. Byl tam trochu chaos, obsluha jenom slovenská, ale v zásadě to běželo celkem rychle. Při odbavení opravdu chtěli ten certifikát, jinak nám přišla jen krátká SMS, na tu se netvářili.
Děkuju moc, nějak to zvážím... holt časy, kdy člověk na to KLM v 06:10 dorazil v 05:30 na letiště a pohoda jsou pryč. Byl jsem tam na tom ag nedávno a rovnou mi dali (v rámci zadara bez certifikátu) do ruky vytištěný čb výsledek v angličtině a za 20 minut ještě přišlo mailem s odkazem na stažení barevného originálu.
Ahoj,
nebyl jste teď někdo na Baleárech (Mallorca) - jak to tam vypadá se současnými omezeními? Moc díky za info, ráda bych vyrazila tak za týden :)
Ahoj lidi, chceme letět do Mexika (Cancúnu) z Vídně, ale možnost přestupu je pouze Frankfurt anebo pak Amsterodam / Mexiko City...
Nevíte, jak je to s lety přes Frankfurt? Na stránkách MZV píšou, že pro Čechy není možný ani transit, nicméně třeba se to dá nějak ošulit tím odletem z Vídně :-) Díky za info.